Witam

Przedstawiam dwa gadżety, które można wykorzystać do prezentacji on-line na pulpicie komputera danych z własnej stacji pogodowej.
Gadżety można udostępnić na swojej stronie dla miejscowych "oglądaczy" - myślę, że się ucieszą.
1Gadżet działa w Windows 7 - w Viście chyba też, ale nie sprawdziłem, bo na szczęście nie posiadam.
Prezentuję dwie wersje tego gadżetu: oryginalną
Cumulisih i swoją
A-weather.
Różnice pomiędzy wersjami widać na obrazkach. Gadżety odczytują na bieżąco dane z pliku
realtime.txtTe dwie wersje nie mogą działać jednocześnie, bo się coś tam gryzie

Jak dostosować do swoich potrzeb?Instalacyjne pliki gadżetów Windows (nazwa.gadget) to w rzeczywistości pliki skompresowane ZIP’em (nazwa.zip).
Zmieniając rozszerzenie w nazwie pliku można się „dobrać” do zawartości.
Po ściągnięciu pliku trzeba zmienić rozszerzenie nazwy: zamiast: A-weather.
gadget ma być: A-weather.
zip itp.
Można potem rozpakować pliki i zobaczyć ich zawartość.
Odpowiednie dla swojej stacji pogodowej zmiany trzeba wprowadzić zmiany w pliku
settings.ini parametry
1 – ścieżka i
6 – dowolna nazwa, jaką chcesz widzieć (tylko gadżet A-weather), ewentualnie również parametr
2 – interwał odświeżania danych.
Po zmianach pliki ponownie spakować, zmienić rozszerzenie
zip na
gadget i zainstalować gadżet.
2W gadżecie
A- weatherXP w pliku
index.html modyfikuje się odpowiednio do potrzeb wiersz
3 - tytuł i
10 – ścieżka do pliku.
Nie rozpisuję się o szczegółach tych modyfikacji, bo kto się tym zajmuje spojrzy i od razu wie o co chodzi.

Ten gadżet wymaga wzorca
deskT.htm, który załączam. Wzorzec musi być przetwarzany przez Cumulusa tak, jak inne wzorce – dopisać go trzeba odpowiednio do listy w ustawieniach - przetwarzanie wzorca
deskT.htm na plik
desk.htm
W Windows XP, jako element tzw. aktywnego pulpitu można uruchomić również coś, co wygląda jak gadżet.
Mini-strona www (plik
desk.htm) bazuje na tym samym wzorcu, jak wyżej
Po uruchomieniu przetwarzania samego wzorca (patrz wyżej) sposób instalacji gadżetu jest następujący:
1. Wskaż wolne miejsce na pulpicie i naciśnij prawy przycisk myszy, wybierz opcję „właściwości”
2 Kliknij zakładkę „Pulpit”, naciśnij przycisk „Dostosuj pulpit…”
3. Kliknij zakładkę „Sieć Web” i naciśnij przycisk „Nowa”
4. W polu lokalizacja wklej ten link:
http://andreovia.pl/Pogoda/desk.htm - oczywiście tu ma być Wasz link, a nie mój

5. Naciśnij OK a potem potwierdź komunikat – także przyciskiem OK
6. Zamknij kolejno okna klikając w przycisk OK
7. Możesz zmniejszyć obszar strony na pulpicie tak, aby znikło białe obramowanie.
Jak by co zobaczcie, jak to jest u mnie:
http://andreovia.pl/Pogoda/info.htmdo pobrania: (prawy przycisk mysz, zapisz element docelowy jako...)
cumulusih.gadget wersja angielska cumulusih.gadget wersja polska A-weather.gadget A-weatherXP.gadget wzorzec deskT.htm ikonki do wzorca deskT.htmI to by było na tyle