Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 - gdzie umieścić czujniki  (Przeczytany 43987 razy)

Offline meteorologiczny

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: WH1080 - gdzie umieścić czujniki
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Luty, 2009, 12:58:35 »
No wlasnie moja stacja tez jest bardzo blisko - ok 3-4m nademna.
Moze i racja z tymi bateriami. Jakich uzywasz?
A moze jeszcze sa zaklucenia przez zestaw klawiatury radiowej ?  ;D

Sprobuje wystawic blizej okna i sprawdze co bedzie noca, najwyzej wymienie baterie - jednak w instrukcji pisze ze maja wytrzymac 24 miesiace.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 07 Luty, 2009, 12:58:35 »

Offline miki

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Luty, 2009, 13:53:44 »
Sprawdź gdzie leży tel. komórkowy u mnie był problem z "idiotycznymi" wskazaniami rzędu np. -3257 st.c  a sprawcą okazał się właśnie telefon leżacy zaraz obok stacji. Z wykresu to widzi mi się jednak, że problmem będą baterie, wygląda to tak jakby w pewnych momentach było brak zasilania a  po chwilowym zaoszczędzeniu energii znów jest "moc" do wysłania impulsu.

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Luty, 2009, 14:06:09 »
Telefon lezy po drugiej stronie pokoju, wiec raczej nie od niego.

Hmm, baterie mam duracell i zakladalem je w listopadzie, moze naprawde przydało by sie je wymienic.
Po prostu odczyty nagle staja na 1-4 min i pozniej nagle sie pojawiaja aktualne dane.

Offline sokolowsko - filanet

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • Sokołowsko (590 m npm) - amatorska stacja meteo
  • Typ stacji: WS/WH1080
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Luty, 2009, 20:35:16 »
Uzywam energizer ultimate wiecej w watku (link do przykladowego sklepu z bateraimi - na allegro mozna bylo kupic taniej): http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,11.0.html

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Luty, 2009, 07:53:16 »
Zasada jest taka ,że baza stacji musi się widzieć z czujnikiem zewnętrznym. Wtedy nie powinny występować żadne zakłócenia. Warto sprawdzić też styki na bateriach! W mojej ws 3600 jak powieje mocniej wiatr to baterie w komorze potrafią lekko się poluzować (za słabo dociśnięte są) Każdy brak zasilania czujnika, automatycznie powoduje zawieszenie się stacji oraz kosmiczne wartości chwilowe(np opady 238456 mm).

Ponad to z doświadczenia wiem ze przesuniecie bazy o kilka cm od monitora komputerowego może diametralnie poprawić jakość  odbioru sygnału.
Należy nie zapominać o konserwacji czujnika, najprostsze czynności takie jak wyjęcie baterii i wyczyszczenie styków z wilgoci na pewno nie zaszkodzą jakości transmisji sygnału.
U mnie czujnik umiejscowiony jest w klatce meteo w ogrodzie. droga jaką pokonuje to ok 5 m do ściany zewnetrznej budynku i przez 2 ściany wewnątrz jakieś 7-8 metrów.Czasem niestety zdarza się brak sygnału. głownie wtedy gdy napięcie na bateriach spada poniżej 1,48V (świeża bat. ma ok1,62V). Jeżeli chodzi o czujnik wiatru to jest on na maszcie ok7 metrowym.

Mam pytanie do użytkowników. Jakiej długości przewody stosujecie od czujnika wiatru do sensora termo-higro? planuje zwiększyć wysokość masztu ale boje się że za duże straty prądu będą i pojawi się brak sygnału czyli słynne "--" hehe :)
Jeżeli kogoś  interesuje temat to podaje gg 290 973 Moja stacja to WS 3600 (funkcjonuje od 13 lipca 2007)

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Luty, 2009, 08:47:53 »
W takim razie w tym tygodniu postaram sie kupic baterie energizera i zobaczymy co bedzie.
Mozliwe tez ze tak jak mowisz, przy silniejszym wietrze sie luzuja takze sprawdze to.

Offline strix

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Luty, 2009, 11:21:11 »
Czujniki sily, kier. wiatru i deszczu mam juz na kominie. Deszczomierz przykrecilem za uszy do zaslepienia komina (komin tylko wentylacy) bo przy porwistym wietrze na maszcie i mocowaniu fabrycznym nabijalo czasami deszcz - teraz jest git. Czujnik temp. na razie czeka na montaz przy oknie na wysiegniku. Na noc wypchnalem go juz jednak na zewn mocujac do futryny okna prowizorycznie tasma. Strona swiata pn/wsch. Rano przed wschodem temp. -4. W momencie, kiedy slonce zaczelo operowac na czujnik temp. w przeciagu 30 min wzrosla do 0 st nastepnie do +1. W momencie kiedy przestalo swiecic na czujnik (slonce szybko "przechodzi" za rog domu) temp spadla i potem zaczela wzrastac juz poprzez ogrzewajace sie ogolnie powietrze. Dosyc krotko slonce swiecilo na czujnik i ogrzewa jeszcze dosc slabo, jednak juz z tej obserwacji wynika, ze umieszczanie czujnika na dachu, w lato przez wiekszosc czasu kiedy bedzie slonce da mocno zafalszowane wyniki. IMHO czujnik musi byc gdzies gdzie slonce wogole nie operuje, bo oslona fabryczna niewiele da. Zaczynam dumac nad dodatkowa lekka klatka nalozona na fabryczna z cieniutkich listewek pomalowanych na bialo. Oczywiscie znacznie szersza i przewiewna. Moge tez umiescic czujnik w gornym rogu okna ktore osloni go od slonca, ale mam wrazenie ze bliskosc szyby a szczegolnie np. rozszczelnionego czy otwartego okna bedzie mi falszowala wyniki w zime jeszcze bardziej niz chwilowe slonce z rana dlatego chyba jednak wrzuce go na wysiegnik odsuniety od okna o ok 1,2m.

pozdr
strix
« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2009, 11:35:30 wysłana przez strix »

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Marzec, 2009, 10:02:53 »
Hmm, u mnie cos jest nie tak z deszczomierzem.
Leje od wczoraj a nie naliczyl mi zadnych opadow, caly czas jest 0,0
Mial ktos z tym problem? Moze to sitko sie zatkalo...

• Stratus
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Marzec, 2009, 10:46:19 »
Moglo sie sitko zatkac albo ramie (chyba jest wagowy albo rynienkowy miernik) sie zacielo (widac od dolu)

Offline sdsi

• Cirrocumulus
  • **

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Marzec, 2009, 18:35:32 »
Wydaje mi sie ze cos zatrzymuje wode i nie moze wpasc do srodka bo nabiło mi tylko 1,5mm a powinno ok 5-6mm.
Jak bedzie pogoda to musze wyczyscic deszczomierz.

Offline sdsi

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Marzec, 2009, 19:21:47 »
no w kazdym badz razie konstukcja jest prosta i latwo demontowalna. linki moga Ci pomoc. powodzenia.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Marzec, 2009, 22:13:19 »
IMHO czujnik musi byc gdzies gdzie slonce wogole nie operuje, bo oslona fabryczna niewiele da. Zaczynam dumac nad dodatkowa lekka klatka nalozona na fabryczna z cieniutkich listewek pomalowanych na bialo. Oczywiscie znacznie szersza i przewiewna....

Można też kupić za kilkanaście złotych na allegro karmnik dla ptaków i pomalować na biało - powinien dobrze się sprawdzić jako osłona radiacyjna (przeciwsłoneczna) czujnika temp/wilg. A w zimie przy okazji można dokarmić ptaszki ;) 

« Ostatnia zmiana: 19 Marzec, 2009, 09:12:09 wysłana przez admin »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Kwiecień, 2009, 12:26:25 »
Zrobilem taka mala klatke meteo prawie na czujnik ale z tego co widze ona malo daje. Jest pomalowana na bialo ale i tak sie nagrzewa w srodku mocno. Daszek jest metalowy i obawiam se ze to on sie tak nagrzewa. Moze by owinac go folia aluminiowa? Da to cos?

• Stratus
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Kwiecień, 2009, 12:37:14 »
Trzeba by zaizolowac czyms (folia nie wiele da). generalnie lepiej zeby klatka miala wieksza powierzchnie. Ja w przypliwie irytacji nalozylem na czujnik... wiadro od lodow nordis i owinalem to karimata z folia aluminiowa i patent dziala (temperatura ok) ;) Bylo troche cyrkow z wilgotnoscia ale koryguje to w cumulusie. Generalnie nie polecam tego jako rozwiazania docelowego ale jako wyjsciowe (prowizorke) - takie wiadro powinno miec zrobione zaluzje dla lepszego przeplywu powietrza (pomiar wilgotnosci) ...