Zasada jest taka ,że baza stacji musi się widzieć z czujnikiem zewnętrznym. Wtedy nie powinny występować żadne zakłócenia. Warto sprawdzić też styki na bateriach! W mojej ws 3600 jak powieje mocniej wiatr to baterie w komorze potrafią lekko się poluzować (za słabo dociśnięte są) Każdy brak zasilania czujnika, automatycznie powoduje zawieszenie się stacji oraz kosmiczne wartości chwilowe(np opady 238456 mm).
Ponad to z doświadczenia wiem ze przesuniecie bazy o kilka cm od monitora komputerowego może diametralnie poprawić jakość odbioru sygnału.
Należy nie zapominać o konserwacji czujnika, najprostsze czynności takie jak wyjęcie baterii i wyczyszczenie styków z wilgoci na pewno nie zaszkodzą jakości transmisji sygnału.
U mnie czujnik umiejscowiony jest w klatce meteo w ogrodzie. droga jaką pokonuje to ok 5 m do ściany zewnetrznej budynku i przez 2 ściany wewnątrz jakieś 7-8 metrów.Czasem niestety zdarza się brak sygnału. głownie wtedy gdy napięcie na bateriach spada poniżej 1,48V (świeża bat. ma ok1,62V). Jeżeli chodzi o czujnik wiatru to jest on na maszcie ok7 metrowym.
Mam pytanie do użytkowników. Jakiej długości przewody stosujecie od czujnika wiatru do sensora termo-higro? planuje zwiększyć wysokość masztu ale boje się że za duże straty prądu będą i pojawi się brak sygnału czyli słynne "--" hehe

Jeżeli kogoś interesuje temat to podaje gg 290 973 Moja stacja to WS 3600 (funkcjonuje od 13 lipca 2007)