Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem z WS 3600  (Przeczytany 20191 razy)

Offline niszczot

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lipiec, 2009, 17:27:43 »
Dokładnie tak jak piszesz tak jest i u mnie najwięcej problemów pojawiło się w chwili braku wskazań deszczomierza co wyraznie wskazuje na czujnik.Cały sprzet mam połączony przewodami.
Brakło by mi miejsca aby wyodrębnić wszyskie wady, resety od kilku razy dziennie do raz na miesiąc, dane wzięte z kosmosu oj jest trego ja juz to pomijam i chce aby sprzet działał na swoim umiarkowanym poziomie bo na wyzszą nie zasługuje.
Jakies pytania chetnie pogadam na ten temat.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lipiec, 2009, 17:27:43 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lipiec, 2009, 17:37:20 »
Brakło by mi miejsca aby wyodrębnić wszyskie wady, resety od kilku razy dziennie do raz na miesiąc, dane wzięte z kosmosu oj jest trego ja juz to pomijam i chce aby sprzet działał na swoim umiarkowanym poziomie bo na wyzszą nie zasługuje.

Z tego co pisał TERDENS w innym wątku, wynika że niektóre WS3600 miały wadliwe oprogramowanie, poniżej cytat:

"...W przypadku WS3600 ostatnie partie produkcyjne dostały oprogramowanie z wewnętrznym wirusem (niegroźnym dla komputerów PC), stacje zawieszały i samoistnie resetowały kasując całą pamięć. Największym problemem było to, że po wgraniu nowego softu stacje nie odzyskiwaly sprawności. Kolejnym problemem był fakt, iż stacje zawieszały sie po 10 min lub po tygodni, czasami po misiącu a czasami wcale. Nie do zdiagnozowania... Fabryka musiała zmienić model zachowując tą samą cene i funkcjonalność. Dlatego pojawiła się kolejna ewolucja w postaci WS3650IT..."
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec, 2009, 17:40:17 wysłana przez admin »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline ramzi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lipiec, 2009, 18:10:46 »
A czy ktoś wie czy przekaźnik od 3650 będzie pasował do 3600

Offline niszczot

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lipiec, 2009, 19:17:15 »
A moze inaczej, jak wygląda kompatybilnosc 3600 z 3650 i odwrotnie.
@ramzi wiesz moze gdzie sprzedają podzespoły do obydwu modeli bo mozna by pokombinować

Offline ramzi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lipiec, 2009, 20:30:21 »
Z tego co ja wyczytałem to jest tylko nowy soft a wszystkie podzespoły pozostały te same, więc chyba powinno pasować, tutaj masz link do strony http://www.label.pl/po/home2200.html zobacz może coś wykombinujesz, a powiedz mi czy rozbierałeś już przekaźnik i coś z nim kombinowałeś, choć z tego co pisze admin to raczej to też nie pomoże, bo jeśli jest to wada fabryczna no to po bólu. Niszczot skąd wiesz że przekaźnik ma symbol TX13,
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec, 2009, 20:33:03 wysłana przez ramzi »

Offline niszczot

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lipiec, 2009, 21:05:56 »
Symbol jest widoczny od strony mocowania na wkręty u mnie własnie jest TX13. Przeszukałem neta i nie znalazłem w sprzedarzy jako osobny podzespół.
Dzwoniłem to tych z pod linka odCiebie i miła pani odpowiedziała ze stacje pogody maja z przypadku tak dla uzupełniania oferty bo ich specjalnosc to chłodnie lub cos podobnego koniec kropka. :'(

Ja bym stawiał na wadę softu bo co ma przekaznik do resetów bazy a czujnik to inna bajka poprosu trzeba wymienić i sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec, 2009, 21:15:39 wysłana przez niszczot »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Lipiec, 2009, 21:44:46 »
Z tego co ja wyczytałem to jest tylko nowy soft a wszystkie podzespoły pozostały te same, więc chyba powinno pasować

WS3650 wykorzystuje inne pasmo radiowe (868MHz) - czyli na pewno ma inne nadajnik (od WS1600 prawdopodobnie).
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec, 2009, 22:39:37 wysłana przez admin »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline ramzi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lipiec, 2009, 06:18:26 »
U mnie reset bazy zdarzył się tylko raz, przeważnie jest gubienie zasięgu, czyli jeśli chodzi o soft to z tego co podał admin nawet wgranie nowego nam nie pomoże, jeszcze zagłębie się w lekturze może dopasuje się od innego np. ws2300 ona pracuje na 433 MHz.

Offline niszczot

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lipiec, 2009, 15:36:37 »
Obdzwoniłem wszyskich mozliwych sprzedawców S.Pogody i nic z tego TX 13 to stary model i juz go nie ma w sprzedarzy a jezeli kombinować to proszą o przyjazd ze swoim sprzętem i metodą prób i błędów moze coś się znajdzie. Jego ostatnia cena to 150 zł.

Offline ramzi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Lipiec, 2009, 16:02:28 »
A możesz powiedzieć do jakich miast się dodzwoniłeś, i skąd ty jesteś jeśli to możliwe, ja jestem z Kielc. Dziś niechcący sam zresetowałem stacje i musiałem zastartować jeszcze raz, po odpaleniu zrobiłem próbę z deszczomierzem, i o dziwo pokazała prawidłowo, czekam teraz na deszcz myślę, że przy obecnej pogodzie nie będzie to długo.

Offline seba

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
  • Typ stacji: 6153EU
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lipiec, 2009, 21:40:39 »
 :) no tak resetowanie jest najbardziej wskazane kiedy uruchamiamy no nowo  czujnik .
A jak nie przejdzie testu deszczowego no to jedyne wyjście . do serwisanta  ;D Pozdrawiam 

Offline ramzi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lipiec, 2009, 06:44:36 »
Po wymianie kontaktronu i kabla, teoretycznie deszczomierz pokazuje opad, lecz zauważyłem, że przy silnej ulewie wskazuje cały czas zero, czyli sukces połowiczny, mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś wie do czego jest regulacja w przekaźniku.

Offline ramzi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Wrzesień, 2009, 21:30:13 »
Półtora miesiąca po wymianie wszystko działa, nie było restartu zobaczymy ile jeszcze wytrzyma.

Offline ramzi

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Wrzesień, 2009, 07:25:45 »
Niestety wczoraj, stacja dokonała samoczynnego restartu, mam pewne przypuszczenia co to możne być ale muszę to sprawdzić i wtedy podzielę się uwagami.

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Sierpień, 2012, 20:28:41 »
Ja także napiszę o tej stacji bo jestem jej posiadaczem od 1,5 roku. Stacja bazowa działa bez problemów, 1 -3 resety na rok, co może mieć związek z jakąś za małą pojemnością od strony zasilania, bo normalnie jak odciąć jej zasilanie działa jeszcze 10 sekund a po resecie jak odciąć to jest natychmiastowe wyłączenie stacji. Czujniki były fenomenalne , działało wszystko podobnie dobrze jak stacja DAVIS , zero problemów w zimie, w lecie tylko podczas gołoledzi zamarzał wiatromierz. Dane odczytywane bez problemu ale teraz po uderzeniu pioruna z czujników nic nie zostało, wszystkie 3 padły, zakupiłem po dwa nowe (wiatr i czujnik TX 13) . Czujniki sprzedaje firma Likor w cenie 199,- za TX 13 i 125,- za TX 12 jeżeli ktoś jeszcze używa prócz mnie tej stacji. Nowy czujnik zapasowy (mam teraz 3 sztuki) działa trochę gorzej , na słabszych bateriach nie wysyła danych, ma lekkie problemy z przesyłem danych co 32 sekundy zdarzy mu się pokazać to samo , raz na jakiś czas, temp rośnie i spada z opóźnieniem, nie tak jak w przypadku starego czujnika.