Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Davis vantage pro 2 . Kilka pytań  (Przeczytany 78784 razy)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Davis vantage pro 2 . Kilka pytań
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Listopad, 2012, 10:41:43 »
Czujnik firmy Campbell. Oparty o SHT 75. Jakoś nie boją się podawać nazw czujników. W przeciwieństwie  do Davisa. Gdyby Davis zastosował coś na miarę tego SHT 75 (cena 120zł) to robiłby niesamowitą konkurencje tym droższym stacją Naprawdę nie rozumiem ich polityki.
Nie wiem ile kosztuje ten Campbell,  ale pewno dużo.

SHT75 to jest to samo co SHT15 tylko inne wyprowadzenia itp.

O sensorach już pisałem, sprawa nie jest prosta. Davis to nie jest prosta stacja za kilka złotych i mogą korygować błędy, np. w sposób jaki opisałem w poprzednich postach. Czyli testować (kalibrować) np. każdy sensor w określonych punktach temperaturowych, zapisywać korektę do pamięci i na podstawie tego korygować błąd czujnika. Zresztą w samych sensorach SHT1x jest podobne rozwiązanie. W dokumentacji sensorów SHT1x jest coś takiego:

"Each SHT1x is individually calibrated in a precision
humidity chamber. The calibration coefficients are
programmed into an OTP memory on the chip. These
coefficients are used to internally calibrate the signals
from the sensors."

Czyli, każdy sensor SHT1x jest kalibrowany w komorze wilgotnościowej. Współczynniki kalibracyjne są zapisane w pamięci sensora i później wykorzystywane do kalibrowania wewnętrznych sygnałów z czujników. Czyli sprawa na prawdę nie jest prosta i jednoznaczna. Nie można powiedzieć, że Davis zastosował SHT11 i oszukuje klientów. Może po prostu stosują tego typu korektę błędów. Coś podobnego jak w konsoli ręczna korekta, tylko że wykorzystuje np. zapisane w jakiejś pamięci współczynniki kalibracyjne (informacje jak dany sensor się zachowa w danej temperaturze). Tak jak wcześniej pisałem, nie wiemy jak to działa (możemy się tylko domyślać). Ważna jest specyfikacja producenta, jeżeli stacja jej nie spełnia - reklamujesz.

Nie wiem ile kosztuje wzorcowanie, ale jak się kupuje stacje za kilka tysięcy złotych, to może warto jednak uzyskać takie świadectwo.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad, 2012, 10:44:28 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #75 dnia: 03 Listopad, 2012, 10:41:43 »

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 5
  • Typ stacji: DAVIS Vantage Pro2 Plus
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Listopad, 2012, 10:55:24 »
Jak ze opinią na temat sklepów nie mogłem się zgodzić tak z tą opinią w zupełności.

Być może nawet w firmwarze Davisa być jakiś zapis korygujący odczyty czujnika na podstawie ich obserwacji. Na to jednak nie mogę uzyskać odpowiedzi nawet jako dystrybutor. Jak będę wiedział coś więcej dam znać.

Koszty wzorcowania na temperaturę zaczynają się od 200 zł netto. Wszystko zależy od laboratorium i ilości punktów.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Listopad, 2012, 12:20:54 »
  Może po prostu stosują tego typu korektę błędów.Coś podobnego jak w konsoli ręczna korekta, tylko że wykorzystuje np. zapisane w jakiejś pamięci współczynniki kalibracyjne (informacje jak dany sensor się zachowa w danej temperaturze).

Wszystko pięknie, tylko to są Twoje domysły a nie fakty. Gdyby tak było odetchnął bym z ulgą. Sam mam Davisa  i nie sprawia mi przyjemności wylewanie pomyj na niego, ale niestety fakty są jakie są i na dzień dzisiejszy mam ograniczone zaufanie do produktów tej firmy. Tylko zamieszczenie świadectwa przez Marcina sprawi, że zmienię zdanie.

Tak jak wcześniej pisałem, nie wiemy jak to działa (możemy się tylko domyślać). Ważna jest specyfikacja producenta, jeżeli stacja jej nie spełnia - reklamujesz.

Dlatego zachęcam wszystkich do kupna w Polsce. Ułatwi to znacząco ewentualne zwroty. Ceny w Agrovative także są bardzo dobre.

Być może nawet w firmwarze Davisa być jakiś zapis korygujący odczyty czujnika na podstawie ich obserwacji. Na to jednak nie mogę uzyskać odpowiedzi nawet jako dystrybutor. Jak będę wiedział coś więcej dam znać.

No tak. Tylko to są znowu domysły. W takim razie powstaje pytanie. Dlaczego w takim sprzęcie Campbella stosują sht75 skoro można zostawać sht 11 z magiczną korektą? Tylko inżynierowie z Davisa są w stanie opracować taki cudowny algorytm?  Gdyby tak było to nikt na świecie nie stosowałby lepszych czujników tylko inwestował w algorytmy do korekcji błędów.

Zresztą bardzo łatwo to sprawdzić czy korekcja Davisa działa w prosty sposób czy jakiś super zaawansowany. Wystarczy zadać poprawkę i obserwować, czy wartość poprawki zmienia się wraz ze wskazaniem temperatury. Można to zobaczyć w oprogramowaniu.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad, 2012, 12:42:07 wysłana przez Marcin D. »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Listopad, 2012, 13:14:11 »
Jeszcze jedno. Davis wstydzi się tego, że używa SHT11 dlatego tak dokładnie to ukrywa. Jakoś Campbell potrafi napisać w specyfikacji, że używa SHT 15. Podają taką informacje bo SHT 15 to już nie wstyd.

A ponadto temperatura to nie wszystko. Zobaczcie jak w tym teście Davisa co podawał Parasol słabo wypadła wilgotność. To też jest zasługa SHT11. Nie napisali algorytmu do poprawki wilgotności? Dlaczego? Skoro napisali do temperatury to dlaczego nie napisali do wilgotności? 

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 5
  • Typ stacji: DAVIS Vantage Pro2 Plus
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Listopad, 2012, 13:55:49 »
gdyby Davis wstydził się czujnika to na pewno nie można byłoby z niego odczytać modelu. Jak widać na zdjęciu nie jest to w jakikolwiek sposób zatajone. Oficjalnie Davis nie podaje za pewne z innej przyczyny. Chodzi o sprzedaż części zamiennych. Za cały czujnik można skasować znacznie więcej niż za wymianę sensora. To tak jak w przypadku samochodów. Sprzedaż części zamiennych jest równie istotna jak sprzedaż samochodów.

W specyfikacji Davis nie pisze czy jest to SHT czy jakiś inny czujnik tylko podaje sposób konstrukcji czujnika co jest również bardzo ważnie jak nie ważniejsze. Modeli i producentów jest bowiem tysiące a ilość czujników ze względu na ich budowę jest już kilkanaście lub kilkadziesiąt.

To nie żadne domysły jeśli chodzi o producenta. Parasol cytował zapewne ze specyfikacji więc to nie domysły a słowa producenta. co do korekty jaką miałby stosować Davis to faktycznie są to domysły i nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić. Nie wiem w jaki sposób miałbym np śledzić w oprogramowaniu wartość poprawki?

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Listopad, 2012, 15:58:26 »
Nie wiem w jaki sposób miałbym np śledzić w oprogramowaniu wartość poprawki?

To miałem na myśli. Skoro algorytm poprawki to jakaś zaawansowana matematyka, to w każdym zakresie temperatury, poprawka powinna mieć inną wartość. Przykładowo.
Dokonuje poprawki w temperaturze 0c o -0.5c. Zamiast 0c mam -0.5c. Różnica między temperaturą przed poprawką a po poprawce jest równa 0.5c. W innym zakresie wartość poprawki zamienia się adekwatnie do charakterystyki czujnika i np w +15c poprawki nie ma wcale a w -20c wartość poprawki zwiększa się np do 2c.  Nie sądzę, że to tak działa. Działa to prawdopodobnie w bardzo prosty sposób. Otóż jak odejmę 0,5c w 0C to w całym zakresie mam -0.5c. PO co mi taka poprawka? Skoro czujnik nie ma błędu przykładowo w +10c to po takiej poprawce już ma.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad, 2012, 16:00:46 wysłana przez Marcin D. »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Listopad, 2012, 16:31:22 »
Marcin

Jak jesteś ciekawy jakości czujnika to zachęcam do eksperymentów.

Weź jeden czujnik( te co są do gleby przykładowo)  i zawieś koło swojego Davisa. To są bardzo dobre platynowe czujniki. Wykres błędu jest dostępny na stronie Davisa. Jak będą mrozy to porównuj. Stawiam, że będziesz miał mniej na platynowych o jakieś 1-2c. Taki metalowy czujnik łatwo można sprawdzić w mieszaninie wody z lodem. Sam bym zrobił takie porównanie, ale niestety nie stać mnie w tym momencie na nowe zakupy. Mam co prawda 4 takie czujniki, ale są zakopane w glebie i nie chce rozpaprać tego. Pamiętam tylko, że w zimę miałem -23c a na głównym czujniku Davisa  -20.6c. Czujnik co prawda był na innej wysokości bo 30cm nad gruntem. Do tej pory tłumaczyłem sobie to tym, że po prostu była to temperatura przygruntowa. Teraz mam wątpliwości. Nie zawsze przy gruncie jest zimniej przecież. Jedyne rozwiązanie to dać do laboratorium i tyle. Wszystko się okaże wtedy.

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • www.bestpalm.pl
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 6163, Davis Vantage vue
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Listopad, 2012, 17:29:25 »
Cóż można powiedzieć na takie argumenty.
Bardzo bym chciał żeby ten wątek przeczytało mnóstwo ludzi aby mogli osadzić kto ma racje. Bardzo mi przykro czytać rzeczy o jakich sie tu pisze. Czasami nawet myśle ze to jakis matrix albo ze ktoś po prostu robi sobie żarty. Jak mozna twierdzić ze do stacji pogodowej mozna wsadzić kiepski, bardzo kiepski czujnik i pózniej wycisnąć z niego siódme poty aby był lepszy. To jest wogole nielogiczne. Gdyby z każdego tak kiepskiego czujnika jak sht11 mozna było dzięki cudownemu oprogramowaniu wyciągnąć dużo lepsze efekty to po co producenci robią wogole lepsze czujniki. Niech zatem vaisala tez wsadza sht11 i pózniej je koryguje. Wtedy stacja na pewno będzie tańsza.
Zadam sobie pewien trud i napisze do którejś z gazet branżowych o tym przypadku , moze ktoś sie tym na poważnie zainteresuje skoro oficjalny dystrybutor umywa ręce. Niech oceni to rzesza ludzi, która mam nadzieje to przeczyta. Zamierzam tez rozesłac ta informacje do wszystkich użytkowników davisów na świecie , dzięki ip nie trudno ich namierzyć. Emaile bede wysyłać w kopii do Davisa. Zobaczymy czy wtedy tez nie zareagują.

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Listopad, 2012, 18:43:31 »
Cóż można powiedzieć na takie argumenty.
Bardzo bym chciał żeby ten wątek przeczytało mnóstwo ludzi aby mogli osadzić kto ma racje. Bardzo mi przykro czytać rzeczy o jakich sie tu pisze. Czasami nawet myśle ze to jakis matrix albo ze ktoś po prostu robi sobie żarty. Jak mozna twierdzić ze do stacji pogodowej mozna wsadzić kiepski, bardzo kiepski czujnik i pózniej wycisnąć z niego siódme poty aby był lepszy. To jest wogole nielogiczne. Gdyby z każdego tak kiepskiego czujnika jak sht11 mozna było dzięki cudownemu oprogramowaniu wyciągnąć dużo lepsze efekty to po co producenci robią wogole lepsze czujniki

To jest logiczne. Jeżeli porównasz dany sensor z jakimś dokładnym wzorcem w określonym zakresie temperatur. Wtedy znasz błąd sensora w danej temperaturze. Jeżeli błąd jest powtarzalny i znasz znak tego błędu (+/-) to możesz to korygować. Być może Davis ma firmware, które koryguje błędy sensora i dzięki temu uzyskują lepszą dokładność. Przykładowo, jak w silniku samochodu przeprogramujesz wtrysk paliwa, to też z takiego samego silnika możesz uzyskać wzrost mocy i momentu obrotowego (jest to tzw. chiptuning).
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • www.bestpalm.pl
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 6163, Davis Vantage vue
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Listopad, 2012, 18:58:24 »
Parasol

Oczywiście ze jest to nielogiczne. Skoro z każdego badziewia mozna by wyciągnąć poprzez oprogramowanie cos lepszego to jaki byłby cel produkcji lepszych czujników. Dlaczego Vaisala nie wsadza czujników za 60 pln i ich nie koryguje tylko wsadzaja czujniki za 400€.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Listopad, 2012, 19:36:22 »
A w stacji Biednego Misia co się stało? Firmware korygujący nie zadziałał? To może konsole do naprawy powinien odesłać?

Skoro tak wszystko ładnie kontrolują w Davisie to jak to się stało, że taki czujnik w ogolę znalazł się w sprzedaży? Jak przeszedł te surowe testy? Jak przeszedł korekcję błędów?

« Ostatnia zmiana: 03 Listopad, 2012, 19:40:35 wysłana przez Marcin D. »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Listopad, 2012, 22:21:35 »
Przedstawiłem tylko metodę (pomysł), jak można uzyskać lepszą dokładność. Dla jasności, nie twierdzę że Davis to stosuje, ani że stosuje sensor SHT11. Pytajcie się Davisa jakie czujniki stosuje, jak to działa i dlaczego tak jest...
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad, 2012, 13:31:47 wysłana przez Parasol »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Grudzień, 2012, 10:24:40 »

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: Davis Vantage Vue
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Grudzień, 2012, 10:16:00 »
Jakiś czas temu przeczytałem ten wątek i zacząłem się poważnie zastanawiać czy w moim davisie też wystąpi podobny problem. Długo byłem za granicą i nie byłem w stanie tego sprawdzić. Jednak ostatnio (po przyjeździe na święta) miałem możliwość sprawdzenia czy podobny problem występuje u mnie. Całe szczęście nie. Zaobserwowałem, że moja stacja dość precyzyjnie mierzy temperaturę. Sprawdziłem to w sposób następujący. Gdy zaobserwowałem na osłonie radiacyjnej szron w godzinach porannych, a temperaturę oscylującą na granicy dodatniej to patrzyłem jak szron będzie się zachowywał wraz ze wzrostem temperatury oraz porównywałem to ze wskazaniami konsoli. Po przekroczeniu temperatury 0 stopni szron zaczął się topić. Niestety nie jestem w stanie sprawdzić jakiego rodzaju czujnik posiadam w swojej stacji gdyż dziś wyjeżdżam i nie mam czasu na majsterkowanie :(

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Styczeń, 2013, 15:12:08 »
Od dłuższego czasu obserwuje wskazania Davisa i termometru TFA (w osłonie) o którym pisałem tutaj: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=991.30

Różnica najczęściej nie przekraczają 0.5C. TFA pokazuje o pół stopnia mniej podczas dużego mrozu (-14c). W temperaturach powietrza w pobliżu 0c różnice wynoszą 0.0 do 0.3C. Taki sam termo ma kolega w Czarnym Dunajcu, który ma również profesjonalne, szklane, wzorcowane termometry meteorologiczne w klatce. W porównaniu stwierdził, że TFA zaniża podczas dużego mrozu o około 0,5c. Czyli podobnie jak u mnie.

Wygląda na to, że podczas dużego mrozu nie jest tak źle jak się obawiałem.