Witam. Chciałbym zdać relację z mojej nowej instalacji wszystkich zewnętrznych czujników stacji WH-1080.
Dodatkowo postanowiłem zamieścić parę zdjęć aby lepiej zobrazować moje zmagania ;-)
A więc tak zakupiłem kabel ekranowany FTP kategorii 5e ( 10 metrów ,w środku naturalnie 8 żył plus uziemienie ) + koszulkę termokurczliwą:

Zdjęcie samego kabla:

Przystąpiłem do pracy zaczynając od końca kabla przy połączeniu z czujnikiem zewnętrznym termo/higro.
Połączenie wykonałem poprzez przylutowanie dwóch krótkich końcówek kabla z wtyczkami RJ11 ( które wcześniej odciąłem z oryginalnego kabla )

Od strony czujników wiatr/deszcz odciąłem kabel zostawiając dwa krótkie odcinki:

Następnie przystąpiłem do połączenia kabla ekranowego z dwoma krótkimi odcinkami oryginalnego kabla z czujników wiatromierza i deszczomierza.

Oczywiście wszystkie połączenia polutowałem :

Na koniec pozostała izolacja połączeń kabli. Użyłem do tego również taśmy izolacyjnej a na sam koniec nałożyłem koszulkę termo ( na razie nie zgrzewałem przed wykonaniem testu )

A więc nadeszła chwila prawdy. Sprawdzenie połączenia z stacją bazową.
Czujnik termo/higro przyniosłem do pokoju, podłączyłem do niego nowy kabel a czujniki wiatr/deszczomierz przeniosłem do łazienki, pozwolił na to 10 metrowy kabel.
W łazience nad wanną przeprowadziłem test deszczomierza oraz przy okazji wiatromierza.
Efekt ?
Wszystko działa jak należy, żadnych błędów. Pomiary prawidłowe co mnie bardzo ucieszyło :-)
Wiadomo że test był przeprowadzany w budynku ale na montaż na balkonie muszę poczekać. Przyczyna jest prosta warunki atmosferyczne na to nie pozwalają. Skończy się zima przyjdzie wiosna zrobi się ciepło wtedy ostatecznie zamontuję wszystko na swoim miejscu a póki co testy wewnątrz wypadły pozytywnie.
Wniosek jest jeden.
Zakup nowego kabla ekr. FTP 5e był na chwilę obecną opłacalny :-)