Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych  (Przeczytany 179018 razy)

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • Moja stacja meteo
  • Typ stacji: Davis Vatange Pro 2 plus + Detektor sieci Blitzortung.org + Stacja odbiorcza EUMETCast
Odp: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Sierpnia, 2013, 07:24:42 »
Dzięki za odpowiedź - teraz wszystko jasne  8)
A co do anteny GPS:
1) Jaka może być max. długość przewodu do anteny GPS aby to pewnie działało?
2) Jak cały moduł GPS będzie dołączony na przewodzie to wtedy jaka może być ta długość?
A z tym oddzielnym kontem dla każdego to chyba obowiązkowo. No bo jak zakupisz u nich 10 kompletów płytek to tak powinno być. Poza tym nie wyobrażam sobie abyśmy wszyscy mieli wspólne konto - zresztą to chyba by nie mogło tak działać. Nie wiem czy dobrze rozumuję?
Witam
Długość przewodu do anteny GPS możliwie jak najkrótsza. Lepszym rozwiązaniem jest moduł gps. Ja używam EM 406A w obudowie zamontowany w świetliku Velux. Jest 20 mb przewodu do kontrolera i działa bardzo dobrze. Przewód w ekranie 6x0,14 mm2. Wszystko zależy gdzie to będzie pracowało. Trzeba sie liczyć nawet z zamontowaniem modułu na zewnątrz.
Robert

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #45 dnia: 04 Sierpnia, 2013, 07:24:42 »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Sierpnia, 2013, 22:41:54 »
Do rbaleja:
Dzięki za udostępnienie wglądu do systemu.
Czy to jest pełny zakres możliwości? Czy logując się na stronę projektu (http://www.lightningmaps.org) jest tam więcej opcji?
Próbowałem wyświetlać dane historyczne ale nie udało mi się to.
Pojawia się komunikat: Dane są tylko dostępne od 2013-08-04 do 2013-08-04
Podobnie nie działa szukanie wyładowań oraz lista wyładowań - tzn. nic się nie pokazuje.
W jaki sposób wyświetlić dane dla konkretnego wyładowania?

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
  • Typ stacji: Davis Vatange Pro 2 plus + Detektor sieci Blitzortung.org + Stacja odbiorcza EUMETCast
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Sierpnia, 2013, 15:19:27 »
Do rbaleja:
Dzięki za udostępnienie wglądu do systemu.
Czy to jest pełny zakres możliwości? Czy logując się na stronę projektu (http://www.lightningmaps.org) jest tam więcej opcji?
Próbowałem wyświetlać dane historyczne ale nie udało mi się to.
Pojawia się komunikat: Dane są tylko dostępne od 2013-08-04 do 2013-08-04
Podobnie nie działa szukanie wyładowań oraz lista wyładowań - tzn. nic się nie pokazuje.
W jaki sposób wyświetlić dane dla konkretnego wyładowania?

Cześć,
Przeczytałem Wasze posty i postanowiłem się odezwać bo temat ciekawy i taki detektor fajnie uzupełnia stacje meteo.. Nie wiem z jakiech funkcji kolega korzystał ,ale moze wymienie możliwości i zalety posiadania aktywnego detektora sieci Blitzortung.org.

1) Dostęp do map z powiekszeniami na podkładzie Google.
2) Dostęp do archiwum wyładowań - w moim przypadku miałem awarie bazy danych po aktualizacji serwisu i musiałem wszystko zainstalować od początku. Dlatego nie bylo dostępu do archiwum. Jak nazbiera się danych to bedzie wszystko działać. Pech i tyle.
3) Opcja wyszukiwania wyładowań - także ze względu na brak w bazie nie działała
4) Dane o każdym wyładowaniu takie jak natężenie prądu w kA, polaryzacja, położenie, itd
5) Możliwośc ustawienia alarmu  sms lub/i mail określajac promień od zaznaczonego punku na mapie google. Tak działa serwis "burze dzis".
 Dane danego wyładowania najprościej jest uzyskać tak: wejśc w zakładke Sygnały wybrać Tylko wykryte wyładowania. Pokaże sie lista wyładowan z wykresami. Kliknać w jednen z linków przy Odebrane np.
Odebrane: 2013-08-04 19:01:00.985115514 (Mapa)
Kliknięcie w date pokaze nam mape i stacje co oddebrały sygnał
Klikciecie w Mapę pokaze nam miejsce wyładowania na mapie Google.

Na http://www.lightningmaps.org jest praktycznie to samo tzn wiecej funkcji dla zalogowanych aniej dla gości.
Kazdy aktywny użytkownik detektora ma dostep do aktualnych danych i archiwum. W przypadku gdy nasz detektor nie wysyła danych( wyłączenie,awaria) to serwer stopniowo opóźnia dane aż w koncu nie wysyła ich wcale. Wiec to mobilizuje do tego aby nasza stacja pracowała caly czas. Osoby posiadajace haslo i login maja dostep do plikow szblonu strony, którą mozna sobie uruchomic. Tak własnie jest zrobiona moja strona. Tlumaczenie  wykonalem sam.

Jakeś pytania to pomoge. W uruchomieniu detektora, ustawienu czułości wazmacniacza, wyborze anteny itd.
Mam zdjecia swoje sprzetu moge wysłać na maila. Stacja pracuje od roku. Najdalej wykryte wyładowanie to około 2000km.

PS przepraszam za błedy ale pisalem na tablecie w podrózy :)
Od 07.08 i 18.08 jestem za granica wiec tylko mail.
rbaleja@mac.ccom
Robert
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia, 2013, 17:11:08 wysłana przez rbaleja »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Sierpnia, 2013, 22:27:44 »
Witam! Chętnie popytam o pewne sprawy - dzięki.
Na początek - jaką masz antenę i gdzie jest zamontowana?
Ja mam zamiar zrobić pętlową z drutu i zainstalować ją na strychu. Co prawda dach pokryty jest blachą ale podobno to nie będzie przeszkadzać - ale podobno! Innego miejsca na pętlową za bardzo nie widzę u siebie w domu.
Czy system się zawiesza? Lub czy pojawiają się jakieś inne problemy (z systemem jako całość lub z samą stacją)?
A co do wyszukiwania wyładowań - działa to ale jest trochę dziwne w szukaniu. I tych wyładowań jakoś mało!
Napisałeś, że miałeś awarie systemu i nie ma danych w bazie - to dane nie są gromadzone na jakimś serwerze głównym? A co z danymi z przed awarii? Jest jakiś dostęp do nich w takich sytuacjach?
A czy jest taka opcja, że na mapie z aktualnymi wyładowaniami (powiedzmy do 2 godzin) klikamy sobie myszką na kropkę wyładowania i mamy wyświetlone dane o wyładowaniu - to byłoby najlepsze.
Pozdrawiam

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Sierpnia, 2013, 15:06:56 »
Witam! Chętnie popytam o pewne sprawy - dzięki.
Na początek - jaką masz antenę i gdzie jest zamontowana?
Ja mam zamiar zrobić pętlową z drutu i zainstalować ją na strychu. Co prawda dach pokryty jest blachą ale podobno to nie będzie przeszkadzać - ale podobno! Innego miejsca na pętlową za bardzo nie widzę u siebie w domu.
Czy system się zawiesza? Lub czy pojawiają się jakieś inne problemy (z systemem jako całość lub z samą stacją)?
A co do wyszukiwania wyładowań - działa to ale jest trochę dziwne w szukaniu. I tych wyładowań jakoś mało!
Napisałeś, że miałeś awarie systemu i nie ma danych w bazie - to dane nie są gromadzone na jakimś serwerze głównym? A co z danymi z przed awarii? Jest jakiś dostęp do nich w takich sytuacjach?
A czy jest taka opcja, że na mapie z aktualnymi wyładowaniami (powiedzmy do 2 godzin) klikamy sobie myszką na kropkę wyładowania i mamy wyświetlone dane o wyładowaniu - to byłoby najlepsze.
Pozdrawiam

Witam,
Sa to dwie anteny ferrytowe nieekranowane w hermetycznej obudowie razem ze wzmacniaczem. Zamontowane sa na balkonie domku. Wazne jeszcze będzie gdzie zamontujemy antene/odbiornik GPS. Ja mam ja przyklejona do szyby świetlika w dachu. To ze wyladowan jest mało(ale tylko z naszej stacji)  zależy od ustawionej czulosci wzmacniacza i typu anteny. Jeżeli jest dużo zaklocen to detektor przechodzi w stan tzw. "Interference mode" i nie wysyla nic do serwera. Wiec zależy to od potencjalnych zrodel zaklocen takich jak spawarki, silniki, itd. Generalnie to co generuje luk elektryczny( i nie tylko) będzie odczytywane przez detektor jako wyladowania. Ja miałem iskrzacy bezpiecznik na slupie oświetlenia ulicznego i to potrafilo skutecznie zaklocac prawidłowy odbior. Wiec czasem trzeba obnizyc czulosc aby stacja cos odbierala. Awarie dotycza tylko mojego serwisu www i nie maja wpływu na dane na serwerze Blitzortung.org. http://www.lightningmaps.org/blitzortung/europe/index.php?bo_page=statistics&bo_show=station&bo_station_id=361&lang=en 
Te  dane sa przechowywane na glownym serwerze i z tamtad sa pobierane na moja strone www. Czasem były problemy z odbiorem sygnalu GPS ale po przeprowadzce anteny jest teraz ok. Sam detektor działa bez zarzutu. Co do klikania na dane wyladowanie to tylko tak dziala w opcji szukania. Caly czas serwis jest udoskonalany co kilka tygodni sa nowe funkcje i poprawki.
Robert
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia, 2013, 17:08:13 wysłana przez rbaleja »

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Sierpnia, 2013, 17:12:04 »
Nowy wzmacniacz przy współpracy z nową jednostką centralną ma automatyczną regulację wzmocnienia. Potencjometr montażowy jest tylko do testowania lub do pracy bez jednostki centralnej (ewe. ze starą - wtedy trzeba ręcznie ustawić wzmocnienie). Anteny ferrytowe tutaj dobrze jest ekranować - ograniczamy wtedy wpływ składowej elektrycznej na sygnał. Powinien wzrosnąć stosunek sygnał - szum i ogólna zdolność wyłapywania impulsów pochodzenia burzowego.

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Sierpnia, 2013, 17:39:16 »
Nowy wzmacniacz przy współpracy z nową jednostką centralną ma automatyczną regulację wzmocnienia. Potencjometr montażowy jest tylko do testowania lub do pracy bez jednostki centralnej (ewe. ze starą - wtedy trzeba ręcznie ustawić wzmocnienie). Anteny ferrytowe tutaj dobrze jest ekranować - ograniczamy wtedy wpływ składowej elektrycznej na sygnał. Powinien wzrosnąć stosunek sygnał - szum i ogólna zdolność wyłapywania impulsów pochodzenia burzowego.
Oczywiście z antenami 100% racji . Nie mam po prostu teraz czasu tego zrobić. Ale trzeba będzie bo poziom zaklocen wzrosl. Jak tam kiedy uruchomienie? Chyba sobie zamowie nowego RED:).

Kilka zdjęć instalacji
http://www.flickr.com/photos/92371457@N02/9453103248/
http://www.flickr.com/photos/92371457@N02/9453103374/
http://www.flickr.com/photos/92371457@N02/9453103734/

Robert
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia, 2013, 18:15:07 wysłana przez rbaleja »

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Sierpnia, 2013, 19:45:55 »
Do uruchomienia jeszcze trochę... czekam na wpłaty bo większość zebranej dotąd kasy poszła na drobnicę i płytki wzmacniaczy, a centralki jak na razie nie widać (wersji finalnej - bez ENC28J60).

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Sierpnia, 2013, 22:14:28 »
Ja myślę, że nie ma się co śpieszyć z tym wszystkim - tu mam na myśli kontroler. No bo raczej i tak nie uda nam się pouruchamiać zestawów w tym sezonie burzowym. Zresztą zapewne dopracują ten kontroler na jesieni - teraz mamy wakacje i pewnie praca nad tym trochę "stoi". Poza tym trzeba przecież zrobić jeszcze anteny i zestroić to wszystko. A takie uruchamianie tego wszystkiego tak na szybko, "na łapu capu" myślę, że nie ma sensu. Jak zrobi się chłodniej mam zamiar zabrać się za robienie anteny pętlowej. Potem zainstalować ją na strychu (jak planuje na razie) i doprowadzić skrętkę (zalecają FTP - ekranowaną) ze strychu do domu, gdzie będzie kontroler oraz GPS.

Apel do pozostałych chętnych na zestaw (tych zapisanych na liście i nie tylko) - proszę wpłacać pieniądze bo części z nieba nie spadną  ;D

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Sierpnia, 2013, 22:26:30 »
Oczywiście - nie ma co się spieszyć... Ja miałem robić antenę pętlową, ale chyba kupię pręty ferrytowe fi 10 x 200mm i nawinę.
Pręty do kupienia w firmie Contrans TI - przy większych ilościach fajnie cena spada...

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Sierpnia, 2013, 22:46:30 »
Hmm... ferrytowa też fajna ale zastanawiam się nad możliwościami tych anten. Z tego co gdzieś wyczytałem pętlowa jest bardziej czuła i może więcej wyłapać. Muszę poszukać trochę o tym i poczytać. Szopler - a Ty coś wiesz może na ten temat?

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Sierpnia, 2013, 16:59:38 »
Z tą czułością to jest tak:
Ferrytowa jest silnie kierunkowa - najbardziej czuła jest w osi pręta. Jej zaleta to małe wymiary.
Pętlowa ma lepszą charakterystykę dla fali docierającej pod kątem (od ferrytowej), ale jednocześnie zajmuje sporo więcej miejsca.

Niewiele, ale zawsze coś - http://www.invisionresources.pl/index.php?Spanner=zasady

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Sierpnia, 2013, 08:10:05 »
L.p.Nick Ilość Wpłaty
------------------------------------------
1seba1100+100+100+100+100+350(Plug&Play)
2dandi10
3kriu1100pln
4coolphonek2200pln
5szopler10
------------------------------------------
Suma:61150pln
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia, 2013, 08:12:46 wysłana przez szopler »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Sierpnia, 2013, 12:58:07 »
... ale chyba kupię pręty ferrytowe fi 10 x 200mm i nawinę.
Pręty do kupienia w firmie Contrans TI - przy większych ilościach fajnie cena spada...
szopler: Ile kosztowałyby takie ferryty? Oczywiście 2 sztuki.
I jeszcze jedno odnośnie ekranowania tego typu anten. Widziałem gdzieś ekran do anten ferrytowych wykonany z rurek miedzianych. Wydaje mi się to najłatwiejsze w wykonaniu i i pewnie najlepsze. Czy mam rację?
A tak w ogóle to można mieć 2 anteny  ;) - ferrytową i pętlową.
I nawet 2 wzmacniacze - nowy kontroler obsługuje przecież 2 wzmacniacze.

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Sierpnia, 2013, 17:35:44 »
Nie wiem czy te się nadają: https://contrans.kei.pl/index.php?page=catalogue&cat=224
Oprócz tego: https://contrans.kei.pl/index.php?page=catalogue&cat=243

Co do ekranu z rurki miedzianej to pod warunkiem, że będzie rozcięta wzdłuż bo inaczej będzie tworzyła zwarty zwój...
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia, 2013, 21:44:58 wysłana przez szopler »