Do rbaleja:
Dzięki za udostępnienie wglądu do systemu.
Czy to jest pełny zakres możliwości? Czy logując się na stronę projektu (http://www.lightningmaps.org) jest tam więcej opcji?
Próbowałem wyświetlać dane historyczne ale nie udało mi się to.
Pojawia się komunikat: Dane są tylko dostępne od 2013-08-04 do 2013-08-04
Podobnie nie działa szukanie wyładowań oraz lista wyładowań - tzn. nic się nie pokazuje.
W jaki sposób wyświetlić dane dla konkretnego wyładowania?
Cześć,
Przeczytałem Wasze posty i postanowiłem się odezwać bo temat ciekawy i taki detektor fajnie uzupełnia stacje meteo.. Nie wiem z jakiech funkcji kolega korzystał ,ale moze wymienie możliwości i zalety posiadania aktywnego detektora sieci Blitzortung.org.
1) Dostęp do map z powiekszeniami na podkładzie Google.
2) Dostęp do archiwum wyładowań - w moim przypadku miałem awarie bazy danych po aktualizacji serwisu i musiałem wszystko zainstalować od początku. Dlatego nie bylo dostępu do archiwum. Jak nazbiera się danych to bedzie wszystko działać. Pech i tyle.
3) Opcja wyszukiwania wyładowań - także ze względu na brak w bazie nie działała
4) Dane o każdym wyładowaniu takie jak natężenie prądu w kA, polaryzacja, położenie, itd
5) Możliwośc ustawienia alarmu sms lub/i mail określajac promień od zaznaczonego punku na mapie google. Tak działa serwis "burze dzis".
Dane danego wyładowania najprościej jest uzyskać tak: wejśc w zakładke Sygnały wybrać Tylko wykryte wyładowania. Pokaże sie lista wyładowan z wykresami. Kliknać w jednen z linków przy Odebrane np.
Odebrane: 2013-08-04 19:01:00.985115514 (Mapa)
Kliknięcie w date pokaze nam mape i stacje co oddebrały sygnał
Klikciecie w Mapę pokaze nam miejsce wyładowania na mapie Google.
Na
http://www.lightningmaps.org jest praktycznie to samo tzn wiecej funkcji dla zalogowanych aniej dla gości.
Kazdy aktywny użytkownik detektora ma dostep do aktualnych danych i archiwum. W przypadku gdy nasz detektor nie wysyła danych( wyłączenie,awaria) to serwer stopniowo opóźnia dane aż w koncu nie wysyła ich wcale. Wiec to mobilizuje do tego aby nasza stacja pracowała caly czas. Osoby posiadajace haslo i login maja dostep do plikow szblonu strony, którą mozna sobie uruchomic. Tak własnie jest zrobiona moja strona. Tlumaczenie wykonalem sam.
Jakeś pytania to pomoge. W uruchomieniu detektora, ustawienu czułości wazmacniacza, wyborze anteny itd.
Mam zdjecia swoje sprzetu moge wysłać na maila. Stacja pracuje od roku. Najdalej wykryte wyładowanie to około 2000km.
PS przepraszam za błedy ale pisalem na tablecie w podrózy

Od 07.08 i 18.08 jestem za granica wiec tylko mail.
rbaleja@mac.ccom
Robert