Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych  (Przeczytany 181553 razy)

Offline miniomax

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
Odp: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych
« Odpowiedź #210 dnia: 16 Marzec, 2014, 22:41:50 »
Mam parę pytań do stacji i anten:D
1.Robię anteny ferrytowe i zastanawiam się czy między prętem ferrytowym a drutem miedzianym musi być jakaś izolacja tak jak tutaj na obrazku?
2.W jakim położeniu mają być te anteny?? czy tak jak jest na zdjęciu z PDFów z blitzortung czy tak jak ma Rableja http://www.rbalejameteo.pl/Informacje_o_stacji.html
3.Wiecie może gdzie kupić obudowy do centralki i wzmacniacza takie w miare pasujące??

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #210 dnia: 16 Marzec, 2014, 22:41:50 »

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • Moja stacja meteo
  • Typ stacji: Davis Vatange Pro 2 plus + Detektor sieci Blitzortung.org + Stacja odbiorcza EUMETCast
« Odpowiedź #211 dnia: 17 Marzec, 2014, 08:00:43 »
Czesc miniomax :)

1) Możesz nawinac bezposrednio na precie ferrytowym. Oczywiście drutem nawojowym. Na rysunku masz wersje anteny z ekranem ( zerknij na 3 wyprowadzenia 2 uzwojenie 1 ekran). 
2) Anteny ferrytowe w polozeniu poziomym pod katem 90 st.
3) Kolega Szopler ma opracowany montaz systemu RED w obudowie

Przepraszam nie mam polskich znakow.
Robert
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec, 2014, 08:21:15 wysłana przez rbaleja »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #212 dnia: 17 Marzec, 2014, 10:05:46 »
Ja wzmacniacz zamontowałem w obudowie jak pokazałem we wcześniejszym poście:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1477.msg13058#msg13058
Mała, zgrabna :) okleiłem ją grubą taśmą aluminiową, która bardzo dobrze przewodzi.
Obudowę kontrolera będę robił taka aby wszystkie konektory (podłączenia) było odłączane - także przewód LAN - RJ45. Mam taką której szerokość jest dokładnie taka jak płytki kontrolera. Trochę ciasna ale wszystko da się upchnąć a i miejsce na AS'a sie znajdzie :)

Obudowy kupiłem w sklepie "elektronicznym".

Ponawiam prośbę do kolegów, którzy już uruchomili stacje albo coś zrobili aby napisali w paru zdaniach o tym - pytania - patrz trzy posty wyżej.

Offline Dextero

• Stratus
    • Pierwsza stacja w Kożuchowie
  • Typ stacji: Sencor SWS 12500 wifi, TFA Primus
« Odpowiedź #213 dnia: 17 Marzec, 2014, 19:06:59 »
Witam. Kilka zdjec z montazu, w sobote polacze wszystko i uruchomie. Na Blitzortung Egon mnie zarejestrowal i juz jestem pelnym prawie ze uczestnikiem ;)

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #214 dnia: 17 Marzec, 2014, 19:26:56 »
Cytat: Onet.pl@2014-03-16 (01:03)
Najnowsze prognozy klimatologów wskazują na to, że w tym roku czeka nas anomalia "El Nino". Dla Polski oznacza to prawdopodobnie intensyfikację sezonu burzowego. Istnieje znacząca szansa, że w tym roku obejrzymy znacznie więcej wyładowań niż miało to miejsce w latach poprzednich.

ONET
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec, 2014, 20:47:18 wysłana przez szopler »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #215 dnia: 18 Marzec, 2014, 22:32:44 »
Dzisiaj odkryłem co jest źródłem tych zakłóceń pojawiających się w przebiegach z anteny.
Niestety ale okazało się, że to mój UPS. Wydawać by się modło, że UPS APC Smart powinien nie robić tak, a jednak. Nie wiem jeszcze czy zakłócenia przenoszą się po sieci czy radiowo - ale raczej przez sieć energetyczną. Drugi APC, który mam tak samo sieje, natomiast Fideltronik ARES 700 jest w porządku. Te APC to Smart 1500 i Smart 750XL z kartą LAN. Potestuję jeszcze - może jakiś filtr pomoże. Te zakłócenia są o częstotliwości w granicach 35-45 kHz.
A co ciekawe jak UPS pracuje na akumulatorach zakłóceń nie ma. Poza tym nie ma znaczenia do jakiego gniazdka podłączę go. Wystarczy, że jest tylko podpięty do sieci - nawet daleko na parterze.
Przedtem musiałem przez to zmniejszyć wzmocnienie do 8x5 natomiast teraz mam ustawione 16x5 i 10x5.
Pojawia się podobna ilość sygnałów nie przekraczająca 300-400 na godzinę.
Może ma ktoś jakiś pomysł jak to jednoznacznie sprawdzić - szkoda mi tego UPS'ka.

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #216 dnia: 19 Marzec, 2014, 09:18:35 »
Witam, @kriu moglbys zerknac na sygnal z mojej stacji http://spacedex.homedns.org:8000 login i haslo "piorun" i sprawdzic czy to jest dobrze czy zle? Tez mam w poblizu ups. Czy ok godz 7 - 8 byla jakas burza w tatrach bo sa znaczniki. Wczoraj moja stacja zerejestrowala burze na kaukazie ok 2400 km.
pzdr
Dextero

PS
W ustawieniach blitzortung jest takie okno do wpisania danych - co tam nalezy wpisac?
"Assign new Station by Processor-ID:"

I czy moglby mi ktos wyjasnic co jest na tych wykresach:
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec, 2014, 12:18:41 wysłana przez Dextero »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #217 dnia: 19 Marzec, 2014, 14:35:01 »
Cześć @Dextero.
Więc tak, przebieg wygląda całkiem dobrze - podgląd - Signals - Live Signals. Widać wyraźnie jedną składową bardzo podobną do mojej i takie małe, szybkie zakłócenia co nakładają się na nią. Trudno powiedzieć co może je wywoływać. Proponuję wyłączać różne pobliskie urządzenia i patrzeć co się pokazuje. W podglądzie sygnału zaznaczamy opcję "Noise floor".
Możesz zastosować jakąś listwę zasilającą z filtrem i dodatkowo zaciskowe filtry ferrytowe na przewody: zasilający, połączeniowy do wzmacniacza ew. na przewody na wyjściu z anten. Możesz też zaktualizować  Firmware - jest nowe.

Pokręć też antenami - widzę wyraźnie większe zakłócenia w kanale A (czerwony).
Tzn. te przebiegi są względnie takie same ale wzmocnienie kanału A jest 2 razy mniejsze niż B. Dodatkowo Ty masz wzmocnienia 1600 i 3200 a ja 1200 i 1200 - tam pokazywane. Tylko, że u Ciebie włączony jest tryb auto a ja mam manual. Mała poprawka - tyle było po nocnym restarcie - zapomniałem zapisać na stałe - teraz ustawiłem ręcznie odpowiednio 2000 i 1280.

A co do sygnałów:
Pierwszy to czasowa charakterystyka amplitudowa, napięciowa - po prostu jest to to co antena łapie z dokładnością do mikrosekund z chwilą "zero" gdzie nastąpiło zarejestrowanie wyładowania.
Drugi to cha-ka częstotliwościowa - pokazuje jakie składowe sinusoidalne znajdują się w przebiegu powyżej. Ponieważ cha-ka czasowa to nie sinusoida jest tam informacja o różnych częstotliwościach, które łącznie dają tą pierwszą.
Trzecia to cha-ka Nyquista - amplitudowo-fazowa - mało przydatny "kłębek"

Niestety zawsze na przebieg piorunowy nakładają się zakłócenia. Sam impuls piorunowy ma szerokie widmo częstotliwościowe i nie za bardzo da się to odfiltrować. Na tym drugim wykresie widać "szpilkę" w okolicach 140kHz czyli to są te małe, szybkie zakłócenia.

Moja stacja najdalsze wyładowanie zarejestrowała w odległości 2860km.

"Assign new Station by Processor-ID:" - Twój numer to: 3400-2400-0547-3133-3133-3037 - podany jest w kontrolerze.

Opisz swoją stacje w systemie na stronie Blitz: miasto, państwo, typ anten itp.
Poza tym napisz gdzie masz umieszczone anteny i GPS'a

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #218 dnia: 19 Marzec, 2014, 15:12:11 »
Taka fajna antenka: http://www.lrsatx.com/poly_ball_TOA_antenna.htm

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #219 dnia: 19 Marzec, 2014, 19:38:15 »
@kriu dzieki za informacje. Jutro zaloze ferryty na przewod laczacy wzmacniacz ze stacja i zasilajacy. Sprobuje tez wylaczyc ups i porownam sygnaly. Jakie masz napiecia progowe we wzmacniaczu? Jak prawidlowo nazywa sie ten typ anten jakie posiadam - chodzi o wybor typu anteny w ustawieniach stacji w Blitzortung? Na liscie wyladowan na mapie ktora pokazuje ktore stacje wylapaly wyladowanie oznaczenia lini sa w kolorze zielonym i zoltym - na czym polegaja roznice ze jedne linie sa zolte drugie zielone? I jeszcze jedno, jak zmienic czas aby pokazywal z naszej strefy? Jaka jest procedura wymiany oprogramowania - niechcialbym czegos uwalic.
pzdr
Dextero
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec, 2014, 19:57:03 wysłana przez Dextero »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #220 dnia: 19 Marzec, 2014, 20:58:58 »
Anteny to "pętlowe" po polsku a po angielsku "loop". W opcji "Dimension:" wpisz rozmiar i liczbę zwojów w takim układzie np. 300,25 oznacza średnicę 300mm i 25 zwojów.
Co do tych linii to nie wiem za bardzo ale wydaje mi się, że są to rozróżnienia która antena (pętla) złapała sygnał.
Oprogramowanie ściągasz, przechodzisz w zakładkę "tools" - "system" - "firmware" - klikasz. Wybierasz "przeglądaj" - ładujesz plik i zatwierdzasz aktualizację. Trwa to dosłownie 5-10 sekund. Całość nawet nie restartuje się a tylko zeruje jak po resecie przyciskiem.

Napisz proszę gdzie umieszczone masz anteny i antenę od GPS'a

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #221 dnia: 19 Marzec, 2014, 21:17:01 »
Dzieki @kriu. Antena GPS zamocowana jest w oknie dachowym wylazu kominiarskiego przy samej futrynie. Anteny do detekcji podwieszone sa na strychu pod kalenica lukarny. Jutro porobie zdjecia to zamieszcze. Moglbys jeszcze raz obejrzec ustawienie wzmocnienia moich anten i ocenic?
pzdr
Dextero

Swoja droga w swietle tego co dzieje sie na Ukrainie - to czy stacja zarejestruje wybuch atomowy?  ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec, 2014, 11:32:48 wysłana przez Dextero »

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #222 dnia: 20 Marzec, 2014, 12:48:07 »
Ponieważ już pierwszy "artysta" uwalił centralkę przy upgrade firmware opiszę jak się w takiej sytuacji ratować...

1a) Ściągamy program ST-Link z: http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF258168 oraz ewentualnie sterowniki http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF258167
1b) Ściągamy aktualne Firmware z: http://tracker.blitzortung.org/red/
2) Instalujemy ST-Link.
3) Potwierdzamy instalację sterowników (x2).
4) Uruchamiamy zainstalowany program STM32 ST-Link Utility.
5) Za pomocą kabla USB z wtyczką MiniUSB podłączamy zieloną płytkę (STM Discovery) do komputera.
6) Czekamy aż Windows załaduje sterowniki...
7) W programie ST-Link z menu Target wybieramy Connect i czekamy, aż program załaduje śmieci z pamięci mikrokontrolera...
8) Następnie z File wybieramy Open File i podajemy ściągnięty wcześniej plik z firmware (*.bin) i czekamy aż się załaduje do programu.
9) Z menu Target wybieramy Program&Verify (Ctrl+P), w okienku zaznaczamy Verify after programming i klikamy Start.
10) Czekamy niczego nie ruszając aż paski postępu przejdą do końca i okienka znikną.
11) Z menu Target wybieramy Disconnect i odłączamy przewód USB od kontrolera. Zamykamy program.
12) Przy następnym podłączaniu zasilania (do gniazda w RED, a nie do zielonej PCB) powinno być wszystko OK :).
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec, 2014, 15:00:58 wysłana przez szopler »

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #223 dnia: 20 Marzec, 2014, 20:25:48 »
@kriu tak to wyglada. Co do zaklocen to rzeczywiscie ups sieje - po wylaczeniu przebiegi bardziej plaskie. Uziemnienie nieznacznie poprawia sytuacje, obracanie anten w zasadzie - nic sie nie zmienia. Ale chyba jest dobrze. Jak moglbyc sprawdzic sygnal to bylbym wdzieczny, ustawione jest w trybie wlaczony potencjometr co kolwiek to znaczy. Jesli chcialbyc pogrzebac w tych ustawieniach to bardzo prosze. Na ktore parametry zwracac uwage we wzmacniaczu - chodzi o to, ktore im wyzsze tym lepsze i odwrotnie i ktore parametry za co odpowiadaja?
pzdr
Dextero
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec, 2014, 20:32:33 wysłana przez Dextero »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #224 dnia: 20 Marzec, 2014, 22:31:44 »
@Dextero - widzę, że kontroler masz na strychu - a nie myślałeś o umieszczeniu go w domu? - tylko, że przewód GPS nie sięgnie!
Jakiego UPS'a masz?
INFO: stare telewizory CRT sieją jak cholera !!!!! - radiowo.
A co do ustawień - teraz nie jest dostępna Twoja stacja pod podanym adresem. Przedtem jak była widziałem, że masz ustawione na auto. Przy ręcznych ustawieniach na forach piszą aby wprowadzą wzmocnienie pierwszego stopnia większe od drugiego. Ale z tego co widziałem u Ciebie na automacie dobrze Ci to działa - dość dużo łapie wyładowań. System nie wpada w interferencje co dzieje się u niektórych i co powoduje same złe skutki. No ale antenę masz tak jak ja pod dachem. Nie wiem jak Twój ale mój jest z blachy co zapewne pogarsza odbiór a dodatkowo odbija domowe zakłócenia (ps. poprawnie mówi się zaburzenia, zakłócenia są skutkiem zaburzeń).
Dzisiaj zrobiłem obudowę do kontrolera (wszystkie przewody odłączane) - jutro zamieszczę foty.