Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych  (Przeczytany 179018 razy)

Offline Dextero

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • Pierwsza stacja w Kożuchowie
  • Typ stacji: Sencor SWS 12500 wifi, TFA Primus
Odp: Blitzortung-detektor wyładowań atmosferycznych
« Odpowiedź #225 dnia: 21 Marca, 2014, 06:15:42 »
@kriu pod tym adresem strona jest dostepna http://spacedex.homedns.org:8000. Dach jest z dachowki ceramicznej, telewizorow crt niemam ;) UPS to jakis no name z przed 10 lat. Jesli chodzi o miejsce montazu to jedynie strych zostal bo dom nowo wybudowany i niechcialbym pruc scian dla polozenia przewodow a pajeczynki to nie chce. Poza tym wszystko jest dostepne przez www. Jak znajdziesz chwile to zerknij i skoryguj jesli trzeba.

I jeszcze takie pytanka, czy na stronie Lightning maps/mapa wyladowan na zywo sa pokazane wyladowani tylko te ktore wykryla moja stacja czy wszystkie wyladowania? Gdzie mozna sprawdzic ile wyladowan zlapala moja stacja z ogolnych wszystkich ktore sie wydarzyly w danym czasie? Chodzi o to aby sprawdzic  jak skuteczna jest moja stacja. Czy przy bliskim uderzeniu lub bezposrednim wygenerowany impuls nie bedzie na tyle silny ze zniszczy obwody wzmacniacza? (dom z piorunochronem)
Pzdr
Dextero
« Ostatnia zmiana: 21 Marca, 2014, 06:36:17 wysłana przez Dextero »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #225 dnia: 21 Marca, 2014, 06:15:42 »

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
  • Typ stacji: Davis Vatange Pro 2 plus + Detektor sieci Blitzortung.org + Stacja odbiorcza EUMETCast
« Odpowiedź #226 dnia: 21 Marca, 2014, 07:34:15 »
@kriu pod tym adresem strona jest dostepna http://spacedex.homedns.org:8000. Dach jest z dachowki ceramicznej, telewizorow crt niemam ;) UPS to jakis no name z przed 10 lat. Jesli chodzi o miejsce montazu to jedynie strych zostal bo dom nowo wybudowany i niechcialbym pruc scian dla polozenia przewodow a pajeczynki to nie chce. Poza tym wszystko jest dostepne przez www. Jak znajdziesz chwile to zerknij i skoryguj jesli trzeba.

I jeszcze takie pytanka, czy na stronie Lightning maps/mapa wyladowan na zywo sa pokazane wyladowani tylko te ktore wykryla moja stacja czy wszystkie wyladowania? Gdzie mozna sprawdzic ile wyladowan zlapala moja stacja z ogolnych wszystkich ktore sie wydarzyly w danym czasie? Chodzi o to aby sprawdzic  jak skuteczna jest moja stacja. Czy przy bliskim uderzeniu lub bezposrednim wygenerowany impuls nie bedzie na tyle silny ze zniszczy obwody wzmacniacza? (dom z piorunochronem)
Pzdr
Dextero

Co do statystyk to np. u mnie
http://www.rbalejameteo.pl/wyladowania/index.php?bo_page=statistics&bo_show=network

Zaloguj się:
Login test
haslo test

Po zalogowaniu:
http://www.rbalejameteo.pl/wyladowania/index.php?bo_page=statistics&bo_show=station&bo_station_id=824

Robert
« Ostatnia zmiana: 21 Marca, 2014, 07:36:38 wysłana przez rbaleja »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #227 dnia: 21 Marca, 2014, 11:26:53 »
Na stronie: http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=pl&page=5&subpage_0=10&p=5 są pokazane statystyki wszystkich stacji - tutaj posortowane wg. ilości zliczeń w kategorii wyładowania dalekie - L. Na końcu pokazane jest ile dana stacja wyłapała wyładowań i jaki procent wszystkich - ostatnie kolumny. Można sortowanie to zmienić klikając na sortowanie wg. M albo S. Poza tym klikając na strzałeczkę ustawioną pionowo do góry w kategorii "City" sortujemy stacje wg. numerów - tutaj łatwo znaleźć swoją stację. To są najważniejsze zestawienia całego systemy - sieci - detektorów.

Klikając natomiast na takie kółeczko z literka "m" w środku, otwiera się nowa strona ze statystykami i wszystkimi informacjami odnośnie danej stacji. Co ciekawe będąc zalogowanym, każdy użytkownik widzi szczegółowe dane dotyczące także wszystkich innych stacji (oczywiście swoją także).

Po otwarciu tej nowej strony mamy do dyspozycji wiele zakładek. Oczywiście trzeba być zalogowanym. Po przyciśnięciu ikonki flagi polskiej mamy menu po polsku. Najważniejsza zakładka to "statystyki". Mamy tutaj: "stacja" - pokazuje mam co dzieje się w ostatnim czasie ale i nie tylko - są wykresy, a w zakładce "długookresowe" zestawienia całościowe. Wybierając z listy stacji jakąś inną pokazują się informacje o tej innej stacji.
Zakładki, które opisałem dotyczą informacji tych "na żywo". Są także inne zakładki tez ciekawe. Naprawdę dużo tu jest.

INFO: odkurzacz strasznie sieje - radiowo. Ale po ustawieniu regulacji obrotów na max - jest OK - tyrystor wtedy nie działa.

ps. @Dextero - strona nie jest dostępna!

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #228 dnia: 21 Marca, 2014, 11:40:48 »
@rbaleja statystyki mamy bardzo podobne.
@kriu juz doszedlem do tego o czym napisales, rzeczywiscie wszystko jest i mozna zobaczyc rozne statystyki z roznych stacji. Czy te statyskiki odleglosci wyladowan resetuja sie co jakis czas czy sa zliczane od momentu uruchomienia stacji? Bo jakos wszedzie u siebie widze 0%. Ten klebek na wykresie to doczytalem ze jest to graficzne przedstawienie rozrzutu pomiarów wszystkich stacji.  Co do strony no wszystko dziala wlasnie sie logowalem z pracy na stacje i dziala - sproboj jeszcze tak: http://spacedex.homedns.org:8000/index.cgi?action=login
pzdr
Dextero
« Ostatnia zmiana: 21 Marca, 2014, 12:56:13 wysłana przez Dextero »

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #229 dnia: 21 Marca, 2014, 12:53:32 »
W przypadku bliskiego uderzenia powinno zadziałać banalne zabezpieczenie z szybkich diod, które to zwierają do zasilania (VCC/GND) wszystkie sygnały o amplitudzie wyższej niż właśnie napięcie zasilania(+0.6V). W przypadku uderzenia w piorunochron na budynku to bym się za bardzo nie łudził.

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #230 dnia: 21 Marca, 2014, 13:05:54 »
W przypadku bliskiego uderzenia powinno zadziałać banalne zabezpieczenie z szybkich diod, które to zwierają do zasilania (VCC/GND) wszystkie sygnały o amplitudzie wyższej niż właśnie napięcie zasilania(+0.6V). W przypadku uderzenia w piorunochron na budynku to bym się za bardzo nie łudził.

Czyli urzadzenie najprawdopodobniej zostanie zniszczone? Czy wartosc poziomu szumow w mV p-p im nizsza tym jest korzystniejsza czy odwrotnie?
pzdr
Dextero

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #231 dnia: 21 Marca, 2014, 16:48:21 »
@Dextro: teraz można się zalogować. Nie wiem dlaczego zmieniłeś ustawienia na manual - coś się działo?. Pojawiają się u Ciebie jak widzę okresowo zakłócenia - jak na obrazku i takie dziwne sygnały pojawiające sie dużymi seriami jak na obrazku drugim. Np. teraz od kilku minut jest spokój a przedtem dużo "śmieci" . Zresztą właśnie u mnie też pojawiły się olbrzymie zakłócenia - tak "ni z gruszki ni z pietruszki". Poza tym  popołudnie i wieczory to taki "zaszumiony" okres.

Sama instalacja odgromowa w wypadku bezpośredniego uderzenia pioruna przeważnie nie pomoże jeżeli chodzi o zniszczenia w elektronice. Potrzebne są dodatkowe zabezpieczenia w sieci energetycznej i instalacjach teleinformatycznych i antenowych. Natomiast sama instalacja co najważniejsze uchroni obiekt przed np. pożarem.

@szopler - jak myślisz przy połączeniu wzmacniacza z kontrolerem można zastosować NETProtector taki jak stosuje się w sieciach LAN? np cos takiego: http://www.cyberbajt.pl/produkt/303/filtr-netprotector-poe.html - nie koniecznie typu PoE.

Oczywiście, że szumy (poziomy) im są niższe tym lepsze.

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #232 dnia: 21 Marca, 2014, 20:23:44 »
@kriu zmienilem w poludnie na manual bo byly tak duze zaklocenia i interferencje ze sygnal filters i interference wylaczalo wzmacniacz lub raczej blokowalo. Ustawilem opcje manual potencjometr i wszystko wrocilo do normy. Jutro zaloze jeszcze ferryty na samych wyprowadzeniach anten.  Wlasnie dzieje sie to w okolical poludniowo - popoludniowych. Swoja droga na pomorzu burza szaleje ;) Co do instalacji odgromowej to na zasilaniu domu zalozone sa przepieciowki. Calosc instalacji zostala wykonana wg zalecen prof. Sowy - to ekspert w dziedzinie ochrony odgromowej w Polsce. Do domu nie wchodza zadne przewody innych instalacji jak tylko kabel ziemny instalacji elektrycznej. Net jest radiowy z nanostacji loco M5 Antena naziemnej tv pod dachem a sat na elewacji - wszystko w polu ochronnym zwodow. Pozostaje tylko pozakladac przepieciowki takie jak tu podales i dodatkowe na przewody antenowe. Wszystkie przewody ochronne na listwie i uziemnione do uziomu fundamentowego z ktorym spiety jest otok odgromowy. Rezystancja ok 7 Ohm czyli  bardzo dobra w sensie ochrony. Staralem sie zrobic wszystko tak aby w przypadku trafienia bezposredniego zaindukowane napiecie w przewodach mialy zblizony potencjal do tego na zwodach pionowych w czasie odprowadzenia ladunku by nie nastepowaly przeskoki iskier w instalacji elektrycznej. teoretycznie wszystko zabezpieczone jest jak nalezy ale praktycznie nie chce sie przekonywac ;)
pzdr
Dextero

« Ostatnia zmiana: 21 Marca, 2014, 20:28:38 wysłana przez Dextero »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #233 dnia: 21 Marca, 2014, 21:16:31 »
To jest moja obudowa kontrolera. Wszystkie połączenia są odłączane. Muszę jeszcze połączyć przewody do przycisków z odpowiednimi pinami w kontrolerze.

Offline Dextero

• Stratus
« Odpowiedź #234 dnia: 24 Marca, 2014, 17:09:06 »
Witam. Mam kolejny rekord, strzal na zachodzie gdzies na srodku atlantyku ponad 2800 km, gdyby ziemia byla plaska to by bylo ;)
pzdr
Dextero

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #235 dnia: 24 Marca, 2014, 23:13:10 »
Udało mi się namówić admina i oto jest dział poświęcony Blitzortung.org na forum BOINC@Poland

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #236 dnia: 25 Marca, 2014, 06:52:10 »
 ;D  ;D BRAWO  BRAWO  ;D  ;D
Nareszcie będzie można opisywać sprawy związane z tematem w rożnych wątkach

Offline miniomax

• Stratus
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
« Odpowiedź #237 dnia: 25 Marca, 2014, 13:42:04 »
Nice:D
Ja już skręciłem jedną antenę ferrytową a na drugą zabrakło mi miedzi i czekam na dostawe ;)

Offline miniomax

• Stratus
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
« Odpowiedź #238 dnia: 28 Marca, 2014, 11:38:23 »
Pytanie o discovery, które piny są odpowiedzialne za przyciski USER i RESET oraz diody?? Widziałem, że Kriu ładnie wszystko opakował i wyprowadził przyciski:) A na dniach będę zabierał się za obudowy.

Offline szopler

• Stratus
  • Radioaktywny
    • Brak...
« Odpowiedź #239 dnia: 28 Marca, 2014, 15:26:29 »
Przycisk "reset" zwiera NRST z GND.
Przycisk "user" zwiera VDD przez 330ohm z PA0 (jak się podlutowujemy pod piny a nie bezpośrednio pod przycisk to należy dodać 330ohm).
Diody: