Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: DAVIS Vantage PRO2  (Przeczytany 91032 razy)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: DAVIS Vantage PRO2
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Listopad, 2010, 08:12:14 »
Uważam, że @wiatrak niepotrzebnie narobił zamieszania. Jeśli już miał jakieś uwagi, to mógł je wysłać Biednemu Misiowi na PW. Koledzy wymieniliby wtedy swe poglądy, wyjaśnili czy rozwiali wątpliwości. A tak @Biedny Miś spanikował i wogóle zrezygnował z uczestnictwa w forumowym życiu. Jestem zaskoczony jego decyzją, choć ją szanuję. To co zrobił, to jego wybór. Mam nadzieję, że podobne przypadki już się nie powtórzą  :)
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad, 2010, 08:35:52 wysłana przez Serenator »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #90 dnia: 24 Listopad, 2010, 08:12:14 »

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Grudzień, 2010, 18:46:32 »
Biedny Miś -chyba będziesz biedny jak ktoś z krótkofalowców namierzy Twój sygnał.
Pasmo od 900jest wPolsce zakazane dla emisji prywatnej.
Forum to czyta też dużo gości niezalogowanych więc śledzą nasze pogaduchy
mają Cie jak na dłoni.Niepotrzebnie rozsiewałeś to na forum.
Prawo Telekomunikacyjne w Polsce jest bardzo surowe w tym temacie i może
Cię czekać knfiskata urządzeń które emitują sygnał i spora grzywna.
                                                            Pozdrawiam.

Wiatrak , chyba nie wiesz co piszesz .. przestraszyłeś misia i tyle

1. 900 Mhz nie nalezy do krótkofalowców :) tylko dla GSM a czy własciciele Oranga , Plusa , itp to firmy państwowe czy prywatne . Krótkofalowcy nie zajmuja sie dzialaniami jakie tu przytaczasz.

cyt"
===============
Dyrektywa GSM (w oficjalnej nomenklaturze: dyrektywa numer 87/372/EWG) zastrzegała kanały o częstotliwościach 890–915 MHz (uplink) i 935–960 MHz (downlink) do wyłącznego wykorzystania przez usługi GSM

===============
Pasmo nie od 900 Mhz tylko zakres czestotliwości przywołany przez dyrektywe powyzej  , zwróć uwage na pasmo z zakresu 2,4 GHz jest to pasmo wykorzytywane np przez modelarzy a miesci sie w Twoim OD

2. Czytaja i maja w "D" co tu widza chyba ze naprawde przeginasz z z watami transmisji i stacja stojaca kolo ciebie  na wiezy gasnie,  wtedy zajma sie tym odpowiednie słuzby OPERATORA  a nie gosciu bedacy czytelnikiem naszego forum, a nie wykluczone ze uzywajacy stacji na 900 Mhz bo uciekł od zasiaanej czestotliwości 868 przez dzwonki bezprzewodowe  ,  tymi  100 mW transmisji nawet komórki nie zakłocisz .....heheh  
3. Wcale nie jest surowe :)

kary obiawiazuja za uzycie pasma 121,500 Mhz a wierz mi radioboje wyja w porcie regularnie bo uzytkownicy radiopław nie bardzo sa czasami roztropni , pół Europy stoi na baczność co jest grane ! i nic sie z tego nie dzieje ( mam nadzieje ze wiesz o czym pisze jak nie wiesz to napisałes co wiedziales ! a misiu to lyknoł  i przestraszył sie )

Oczywisćie nie namawiam do lamania prawa ale nalezy wywazyc straszenie ,gdyby VP chodzilo na pasmie np ratowniczym to mozna sie znacznie przejmować !! 99 procent zabawek w marketach z malymi radyjkami nie spełnia wymogów prawnych ustawy na która sie powołujesz ,siajac na boki na róznych harmonicznych . Radyjka CB oferowane na naszym rynku podczas nadawania zajmuja +/_ 5 kanałów w bok od zadanego i nikt tym sie nie przejmuje a napawno juz nie URTiP .  A chinszczyzna sprzedawana na naszym rynku ma CE nadane chyba dla "wzorcowego" przemiotu .

Gdyby bylo tak jak piszesz to wszystkie pokrecone typy nadajace 'Mysia Pysia" na "19" dawno by odsiadywały to przestepstwo :)

Tak wiec Misiek Bidula - montuj stacje i nic sie nie przejmuj !! :) . Podłacz do netu i slij dane .:)

Takie rzeczy sa oficjalnie dopuszczone do sprzedazy na terenie RP link ponizej

http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=372

Przepraszam za OT . Jak cos to proszę admina aby do kosza posłał ten post .

Pozdrawiam
Kotesk
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień, 2010, 14:08:08 wysłana przez kotesk »

Offline seba

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
  • Typ stacji: 6153EU
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Czerwiec, 2011, 12:19:00 »
Witam szykuje sie do zakupu tej stacji
I jak tam się stacja sprawuje  ? W co lepiej zainwestować w data loger  czy wether link IP 
I jak jest zasada działania tego wether linka IP czy musze miec jescze do tego wifi ??

Pozdrawiam

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Czerwiec, 2011, 21:59:47 »
Ja na razie nie narzekam. Działa wszystko puki co jak należy. Osobiście kopiłem sobie zwykły dataloger bez IP. ponieważ nie mam ciśnienia na prezentacje danych  w sieci. Jeżeli, masz potrzebę pokazywać swoje dane w sieci to kup IP. Szczegóły znajdziesz w instrukcji. Najlepiej mieć ruter, wtedy komp nie musi być włączony, żeby wysyłać dane w sieć.

Żebym wiedział, że oprogramowanie weatherlink jest tak strasznie biedne, to chyba jednak bym wybrał loger IP. Nastawiałem się ,że to oprogramowanie jakoś umili mi obserwację, ale tak się nie stało. Jest to porostu proste narzędzie do archiwizacji danych i przedstawienie ich w najbardziej minimalny sposób jak tylko można. Podsumowanie NoAA to tylko podsumowanie temp, wiatru i opadów. A gdzie solar, uv, ciśnienie czy nawet wilgotność powietrza.
Mam jeszcze weather display, ale ten program to jakaś kaszana jeżeli chodzi o porządek w setupie. Na pewno jest wartościowy, ale nienawidzę bałaganu i korzystanie z niego zaczęło mnie przyprawiać o ból głowy. Myślałem sobie ,że kupię weatherlink to będzie czad :) a tu okazało się ,że kicha. Davis naprawdę powinien popracować nad oprogramowaniem bo dla mnie jest bardzo słabe. Dobrze, że chociaż średnią dobową temperaturę powietrza jest wstanie policzyć.

Co do konsoli.
Wszystko pięknie super. Szkoda tylko, że te ostrzeżenia co są wyświetlane na pasku potrzebują jakiś kosmicznych wartości temp. Np żeby wyświetliło się ,że jest niski poziom wind chill i trzeba się ciepło ubrać musisz prawdopodobnie osiągnąć windchill na poziomie -35C !!! U nas nigdy się to nie zapali. Użytkownik powinien mieć prawo modyfikować progi wyświetlania ostrzeżeń. Na Kanadę może i dobre są te progi, ale nie na nasze warunki. Niestety nie ma możliwości żeby ustawić sobie własne progi zadziałania komunikatów ostrzegawczych. Raz mi się zapaliło, że istnieje ryzyko stresu cieplnego. Heat index musi przekroczyć 32C. I to jest jedyny komunikat dotyczący stresu cieplnego na jaki możemy liczyć. Następny pojawi się dopiero gdy Heat index przekroczy 40C. Czyli to nie w Polsce :) Szkoda ,że nie można edytować swoich wpisów na ticker tap. Wtedy konsola częściej by "mówiła" coś do użytkownika. A tak pojawiają się komunikaty tylko jak pada mocno deszcz, lub jak jest gorąco. Czasem pojawi się jeszcze ,że jest dobra pogoda na puszczanie latawców jak jest w miarę ciepło i wieje dosyć mocno. I to koniec. A szkoda bo te wiadomości są naprawdę fajne.

Uploaded with ImageShack.us

Mam wersje z Fars. Super sprawa. Stacja stoi w pełnym słońcu a wskazania nie są zawyżane. Od marca jest na tyle dużo słońca, że fars obraca się 24h na dobę.
Uv zaczyna pomiar od 0,5index. Nie zobaczysz na wyświetlaczu np 0,1 czy 0.3. To samo z solarem. Pomiar zaczynamy od 5W/m2. Na początku trochę się rozczarowałem, ale teraz wogole mi to nie przeszkadza.

Stacja chodzi od grudnia nic nie wymieniałem jeszcze. Planuje dokupić czujnik wilgotności i temp gruntu.
Tanie stacje to strata kasy. Ws 3600 właśnie mi padło. Czujnik temp wysiadł. Wcześniej padła pamięć stacji. 1200zł poszło w bagno. Ale niestety tak musi być. Gdyby nie ws 3600 nigdy bym nie zainteresował się Davisem. Nawet jak Davis padnie to wiem ,że dostane części zamienne.
Polecam produkt w 100%. Niestety oprogramowanie jest słabe i nie dorównuje poziomowi stacji. Jest po prostu dostateczne podczas gdy stacja jest bardzo dobra.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec, 2011, 22:01:59 wysłana przez maniek150685 »

Offline seba

• Stratus
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Czerwiec, 2011, 22:34:49 »
No właśnie.Dzięki naświetliłeś mi trochę  sprawę . Fars czyli masz z tą aktywną osłona radiacyjną gdzie znajduje się w niej  wentylator?
I powiedz mi jeszcze czy konsola posiada gniazdo na RJ 45 czyli takie jak do modemu wifi internetowe.
Oraz pytanie dotyczące  wskazań  na wyświetlaczu  deszczu .W mojej dotychczasowej stacji było coś takiego jak mm/h można to było przetłumaczyć na prędkość spadania kropel  i przy impulsie wahadełka  w deszczomierzu miałem  na wyświetlaczu tak raz 23,5mm/h przy kolejnym zeszło do 13,3mm/h
Mam nadzieje że DAVIS ma " normalnie wyskalowany odczyt czyli w mm  .
Wiatr w m/s lub km/h
ciśnienie w hPa
Pozdrawiam i dzięki za info     

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Czerwiec, 2011, 17:17:40 »
1. Tak mam obudowę z wentylatorem

2. Konsola posiada gniazdo do którego bezpośrednio wpinamy loger (loger posada swoje gniazdo wielo-stykowe) z logera idzie kabel do kompa ( ja mam wersje na serialu).

3. Tak w Davisie jest także natężenie opadu (rain rate) wyrażone w mm/h. Prędkość spadania kropel to wg mnie dosyć nieszczęśliwe określenie :). Jeżeli jest RATE np 10mm/h to oznacza, że gdyby nasilenie opadu pozostało stałe przez godzinę to spadło by 10mm deszczu przez tą właśnie godzinę. Także to, że "skacze" Ci odczyt jest normalne. Jeśli jest ulewa to rate dochodzi mi do 110mm/h ale gdy opad gwałtownie słabnie to i rate gwałtownie spada. Oczywiście wszystko zależy od tego jaka jest rozdzielczość deszczomierza. Czym mniejsza tym lepiej. Davis jak wiesz zapewne ma 0,2mm. Czyli nabija w krokach co 0,2mm ( o,2m, o,4, 0,6 itd)

Mojemu kumplowi ostatnio zapchał się deszczomierz jakimiś śmieciami i w wyniku opadu nagromadziło się sporo wody. Gdy odblokował  zatkaną dziurkę w deszczomierzu to rate na konsoli wskazał ponad 1100mm/h :)

Skalować sobie możesz w czym chcesz. Na konsoli dowolnie zmieniasz jednostki. Przy czym należy pamiętać ,że kupując w USA musisz później nałożyć rain adaptor ( taki mały ciężarek na wahadełko)
I przełączyć w Setupie konsoli na 0,2mm rozdzielczość.

Wszystkie jednostki możesz zmieniać.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec, 2011, 17:20:27 wysłana przez maniek150685 »

Offline seba

• Stratus
« Odpowiedź #96 dnia: 15 Czerwiec, 2011, 22:36:06 »
Ale jak widzę na  twoim wyświetlaczu była możliwość przełączenia na mm   w pozycji daily rain .
Stację mam zamiar zakupić u polskiego przedstawiciela DAVISA 

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #97 dnia: 16 Czerwiec, 2011, 15:30:38 »
Jak kupisz sprzęt to daj znać, gdzie, co, jak i za ile ??? :)

Offline seba

• Stratus
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Czerwiec, 2011, 23:33:26 »
Powiedz mi czy kwota za stację bezprzewodową z aktywną komorą (wentylator )+ dataloger weder link IP =4700 brutto jest wysoka czy jest obiektywna do tego zestawu ? bez czujników UV

i powiedz mi drogi kolego czy oprócz tych mm/h możesz przełączyć na mm 8) Pozdrawiam I dzięki za wieści

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Czerwiec, 2011, 09:12:59 »
Co do kwoty to nie będę dyskutował. Wiadomo, każdy dystrybutor chce też zarobić na życie. Duża część tej kwoty (4700 brutto) to loger ip ( z tego co się orientuje to cena wynosi 1500zł). Jeżeli Cię stać na komfort zakupów w Polsce to kup w Polsce. A jeżeli chcesz ocenić czy to dużo czy mało to wejdź na stronę:

http://www.archertradingpost.com/atp/index.php?main_page=product_info&cPath=1_6_7&products_id=5

Do ceny musisz dodać jeszcze wysyłkę 100$, Vat 23% i cło 3,7%.

Co do rain rate. W Davisie nie ma tak, że w danym polu tylko jedna wartość jest wyświetlana. Zobacz na poprzednie foto gdzie jest pokazany ekran stacji. Tam gdzie jest pomiar promieniowania słonecznego (W/m2) po szybkim przełączeniu możemy zmienić wyświetlanie na mm/h(zazwyczaj jak deszcz wali to promieniowanie słoneczne nas mało co interesuje). Pod Daily Rain znajduje się jeszcze ewapotranspiracja. Pamiętaj tylko, że do prawidłowego policzenia tego wskaźnika jest niezbędny czujnik promieniowania słonecznego (solar sensor). Bez czujnika UV można się obejść. Jest najdroższy i najmniej potrzebny jak dla mnie. Oczywiście fajna rzecz, ale stojąc przed wyborem to lepiej mieć solar sensor ponieważ jest on potrzebny do liczenia ewapotranspiracji i temperatury odczuwalnej THSW.
Temp odczuwalna thsw jest naprawdę fajnym wskaźnikiem, które nie oferują żadne inne stacje. Jest to połączenie łącznego wpływu temperatury, wilgotności, promieniowania słonecznego i prędkości wiatru. Niestety bez solar sensor nie będziesz miał tej opcji. Wracając do wielowarstwowości wyświetlania danych, w polu gdzie masz thsw znajduję się jeszcze Heatindex, wind chill i dew point. Jeżeli nie będziesz miał czujnika uv to w polu uv możesz sobie wyświetlić wilgotność wewnątrz. Jeżeli naciśniesz guzik z napisem wind to na pasku (ticker tap) będzie się wyświetlała średnia 10 minutowa prędkość wiatru. Co ważne dla mnie wind chill jest liczone na podstawię tej właśnie średniej 10 min. Efektem tego jest w miarę stała wartość wskaźnika. Np nie skaczą wartości w zależności od aktualnego porywu , czyli nie jest tak :-10, -7, -23 , -17, -30, a jest raczej stabilnie np , -15C przez dłuższy czas, potem się zmienia np na-16C. Zmiany są łagodne. Ja preferuje właśnie takie wyświetlanie wind chill. Strasznie mnie irytowało to skakanie w przypadku mojej ws 3600 i brak uśrednienia.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Czerwiec, 2011, 18:28:36 »
Maniek,
mam pytania odnośnie osłony radiacyjnej Twojej stacji, gdyż postanowiłem stworzyć własną (standardowo z podstawek pod doniczki), a dobrze jest wzorować się na takim sprzęcie jakim jest Davis  ;)

1. Czy czujnik umieszczony jest w rurze, która biegnie w środku osłony?
2. Czy ta rura (jeśli jest) jest zaczerniona od środka?
3. Czy każdy element tej osłony wygląda jak ten na samym spodzie, tj. jest tak samo perforowany, jasnego koloru od spodu?

Za wszelkie informację i uwagi będę wdzięczny. Jeśli posiadasz gdzieś na komputerze więcej zdjęć tej osłony, to również będę wdzięczny za podesłanie mi ich na maila.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Czerwiec, 2011, 13:26:15 »
1. Tak czujnik umieszczony jest w rurze w dolnej części osłony.
2. Nie
3. tak

Wejdź na stronę Davisa. Poszukaj tam manuala do osłony antyradiacyjnej. Znajdziesz przekrój poprzeczny i inne informacje.

Wentylator jest umieszczony na górze osłony i zasysa powietrze od dołu.

Jak będziesz miał białe podstawki to i tak trzeba je pomalować drugi raz mocnym odblaskowym białym kolorem. Na 100% oryginalna biała podstawka doniczkowa nie spełni swojej roli. Robiłem to kiedyś tyle, że bez wentylatora i efekt był bardzo słaby.

Offline seba

• Stratus
« Odpowiedź #102 dnia: 25 Czerwiec, 2011, 01:02:21 »
a powiedz mi czy zainwestowałeś w router  wi fi > ? żeby dane były aktualizowane na serwerze bez konieczności włączania komputera ? ;D

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #103 dnia: 26 Czerwiec, 2011, 09:43:29 »
Nie, ponieważ nie odczuwam takiej potrzeby. Ale jeżeli kupujesz data loger z głównym celem na publikowanie danych to polecam takie rozwiązanie. U mnie główny cel to gromadzenie danych historycznych.

Offline seba

• Stratus
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Czerwiec, 2011, 00:20:36 »
Takiej odp oczekiwałem .
Rozpocząłem właśnie procedurę przetargową
 :) Pozdrawiam