Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440584 razy)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #255 dnia: 29 Październik, 2015, 23:16:11 »
(...)  z wiatraczkiem jak do rowerka z odpustu... Porażka - mój stary wiatrowskaz z WS1600 (...) ZACHOWUJE SIE STABILNIEJ   w przeciwienstwie do tego z HP1001. (...)

... pytanie retoryczne - a dlaczego nie kupiłeś stacji z wiatromierzem sonicznym ?  ;)

(...) Podobnie wiatromierz - ten z HP jest za nisko przy korpusie czujnika i potrzebuje silniejszego wiatru do ruszenia....(...)

... Twoja WS1600 jaką najmniejszą prędkość zmierzyła - jaką ma czułość i jaki błąd pomiaru ?

(...) czujnik temp na wstępie wymagał skalibrowania o 2 C . (...)

... względem czego kalibrowałeś - możesz nam ujawnić ?

(...)  Nie mogę tylko rozszyfrować czy mam WILD CHILL czy HEAT INDEX ? Czy moze mogę to przełaczać? (...)

... masz jedno i drugie  w sofcie 2.2.2 -  a w zakładce "Max/Min" konsoli prezentowana jest:
* Max - Heat Index - na czerwono - ponieważ dotyczy wyższych temperatur ---> przegrzanie organizmu
* Min - Wild Chill - na niebiesko - ponieważ dotyczy niższych temperatur ---> wychłodzenie organizmu.

Indeksów tych nie przełącza się w tym miejscu ani nigdzie indziej - one po prostu tutaj są... rozróżniane kolorami.

Po kliknięciu dwukrotnie w ikonę  "zapisana kartka" w głównym widoku konsoli - pojawi się tabela pomiarów a w niej, w kolumnie:
* nr 10 - Wild Chill
* nr 20 -  Heat Index.

W kolumnach tych pojawiają się zapisy przetworzone przez HP 1001 jeżeli są spełnione warunki brzegowe dla tych parametrów. Na obecność Heat Index w tej tabeli nie ma szans do czasu wystąpienia wysokiej temperatury na zewnątrz - a to jest warunek konieczny ale nie wystarczający... aby indeks się pojawił  ;)

« Ostatnia zmiana: 29 Październik, 2015, 23:50:32 wysłana przez Rychu_Świbno »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #255 dnia: 29 Październik, 2015, 23:16:11 »

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #256 dnia: 30 Październik, 2015, 06:19:50 »
Jest index pojawia się powyżej 28 stopni albo coś koło tego, a windchill bywa mniejszy od temperatury zewnętrznej tylko podczas wiatru i temperatury poniżej bodajże 10 stopni.

Jeżeli masz nie wyważony wiatrowskaz i do tego ciężko pracujący to warto pomyśleć o reklamacji, bo ja czegoś takiego u siebie nie zauważyłem. Podobnie sprawa ma się do kalibracji czujnika temperatury i wilgotności zewnętrznej :)

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WS1600-OUT , HP1001
« Odpowiedź #257 dnia: 30 Październik, 2015, 08:31:03 »
Odpowiedz nie retoryczna  a raczej kontrmanipulatorska :
stacja sonioczna jest droga, jednakze kupując stacje za 1200pln spodziewam sie z czegoś poważniejszego. I DA SIE tak wykonać produkt -vide historia: jeszcze nie dawno dało sie wykonywać produkty o dobrej lub bardzo dobrej jakości , a firmy wcale nie bankrutowały z tego powodu ! Niektórzy zapewne pamietaja te czasy, dlatego nie bede zarzucał przykładami na tym forum... Ad HP1001 - wykonanie dłuższego ramienia wiatrowskazu to ŻADEN koszt!!! Dlatego twierdzę ze to odpust...

Pytanie drugie - jest oczywiste zapewne dla pytajacego ,ze nie wiem jaką wiarygodność  ma wiatromierz WS1600 , natomiast mogę ocenić organoleptycznie jak jest wykonany . Wczoraj przy bezwietrznej pogodzie przy leciutkich podmuchach ruszał, ten z HP1001 niestety nie.. Wynika to z krótszych ramion i jak sie wydaje z większego oporu obrotowego generatorka. Oczywiscie trudno powiedzieć który z nich rejestruje bardziej wiarygodnie , który przekłamuje. Trzeba mieć wzorcowy - wiem o tym . Jednak patrząc jak to wygląda odnoszę właśnie takie wrażenie jak pisałem.

Temp zewnętrzną kalibrowałem wg średniej z trzech termometrów zaokiennych alkoholowych umieszczonych w jednym miejscu. Temp wew i wilgotność wew wg termo higrometru http://www.conrad.pl/Termometr%2fHigrometr-cyfrowy,-9,9%b0C-do-%2b50%b0C,-wska%C5%BAnik-komfortu,-na%C5%9Bcienny%2fstolikowy.htm?websale8=conrad&pi=650239&ci=SHOP_AREA_17192_0510041
Planuję wymontowane czujnika tem zew i umieszczenie go w odpowiednim miejscu (na kablu) :))

Bardzo dziekuję za wyjaśnienia Heat index.

Nie wiem czy nie popełniłem błędu  nie kupując Davisa VUE  za 1300pln... Przeważył czytelny wyświetlacz duzą iloscia danych i jednak łatwość wysyłania na serwer.... co koledzy sądzą?

Walczę z WU :)) - zniknęła moja stacja wczoraj zarejestrowana:))  Widze ,ze sa problemy z WiFi.... O matko!

« Ostatnia zmiana: 30 Październik, 2015, 09:27:50 wysłana przez martin »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi_repeater & WiFi Analyzer
« Odpowiedź #258 dnia: 30 Październik, 2015, 10:07:28 »
(...) Nie wiem czy nie popełniłem błędu  nie kupując Davisa VUE  za 1300pln... Przeważył czytelny wyświetlacz duzą iloscia danych i jednak łatwość wysyłania na serwer.... (...)

Tak, HP 1001 oferuje w sumie 20-ścia rodzajów parametrów i ich pochodnych mierzonych lub przetworzonych - oraz dodatkowo max/min 18-stu z 20-stu parametrów - w tym też dwa parametry UV - tzn UVI (indeks w skali 1-12) i UV jako dawka promieniowania μW/cm2 . Na WU prezentowana jest tylko część z tych parametrów.

(...) Walczę z WU :)) - zniknęła moja stacja wczoraj zarejestrowana:))  Widze ,ze sa problemy z WiFi.... (...)

... jeżeli to stacja z conrada.pl to 20 dni na zwrot  ;) ale sugeruję sprawdzenie charakterystyki WiFi Twojego rutera i innych pracujących w Twojej lokalizacji i ustawienie optymalnego kanału swojego WiFi - tzn takiego na którym WiFi najmocniej nadaje i nie nachodzi centralnie na kanały ościenne. WiFi 2,4GHz ma 14 kanałów.

W tym celu na smartfonie np. z Androidem pociągnij ze Sklepu Play aplikację WiFi Analyzer (j. polski) i dzięki tej "zabaweczce" rozpoznasz swój oraz ościenne rutery wraz z ich nazwą (SSID), typem, producentem, mocą nadawanego sygnału (dwa rodzaje grafów), miernikiem wskazówkowym z sygnalizacja akustyczną i wizualną poziomu sygnału, dokładną częstotliwością i numerem kanału na którym nadają. Aplikacja sugeruje Ci na których kanałach (podaje kilka) powinien pracować Twój ruter. W ten sposób dowiesz się na który kanał przesunąć Twój ruter.

Przesunięcia kanału w ruterze dokonuje się w panelu zarządzania rutera - w zakładce WiFi - zaawansowane - po wcześniejszym zalogowaniu się do jego wnętrza. Domyślny kanał to "Automat".

Jeżeli ww aplikacja WiFi Analyzer wskaże Ci zbyt niski poziom sygnału pomimo ww działań to zamiast latać z konsolą lub ruterem po domu/mieszkaniu podłącz do gniazdka sieciowego 230V w okolicy konsoli HP 1001 repeater ( za kilkadziesiąt PLN - też u conrada.pl) który poda Ci sygnał o 100% mocy - o jakim nawet "tygryski" nie marzyły...  ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Październik, 2015, 11:13:49 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #259 dnia: 30 Październik, 2015, 11:53:28 »
Ad HP1001 - wykonanie dłuższego ramienia wiatrowskazu to ŻADEN koszt!!! Dlatego twierdzę ze to odpust...
Dokładnie do tego samego wniosku doszedłem parę stron temu. Jedyny skutek jest taki, że wiatrowskaz jest bardziej podatny na zmiany kierunku wiatru, co w sumie oznacza większą dokładność. Dla jednych to wada, dla innych zaleta.
Używam stacji od półtora miesiąca i stwierdzam, że stanowi to mniejszy problem niż na początku mi się wydawało :)

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 30 Październik, 2015, 12:47:37 »
Chłopaki DZIEKUJĘ za wyczerpujace i szybkie odpowiedzi. Fantastycznie ze jest traka reakcja !  :)
Tak mysle ,ze to wina mojego routera który jest poziom nizej ...
 Rychu_Świbno dzieki bardzo , sciagne aplikacje i bede działał.
Super ,ze mozna na Was liczyć!
moja stacja:
http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=pws:ILSKIEBI7
PS chyba przerobienie wiatrowskazu nie bedzie problemem, zajme sie tym na wiosne:))

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #261 dnia: 30 Październik, 2015, 13:12:05 »
(...) moja stacja: http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=pws:ILSKIEBI7(...)

... oraz Twoja stacja również tutaj _RapidFire  - jak żywa ;)

(...) PS chyba przerobienie wiatrowskazu nie bedzie problemem, zajme sie tym na wiosne:))

Czekamy więc na fotki na tym forum  ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Październik, 2015, 13:14:18 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #262 dnia: 02 Listopad, 2015, 20:07:51 »
Nie wiem czy ten temat był już poruszany, ale ciekawi mnie kwestia transferu danych tej stacji. A konkretnie chodzi mi o to, ile pakietów danych zużywa w ciągu doby stacja. Gdy ktoś ma internet mobilny z limitem transferu danych to na pewno jest to dla niego ważna kwestia :)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #263 dnia: 03 Listopad, 2015, 12:02:49 »
... nie ma chętnych, to może ja...  ;)

(...) ciekawi mnie kwestia transferu danych tej stacji. A konkretnie chodzi mi o to, ile pakietów danych zużywa w ciągu doby stacja. (...) 

Jakiś czas temu - robiłem takie obliczenia dla HP 1001 v. 2.2.2 pod kątem szybkości zajmowania wolnej pamięci stacji przez generowane dane pomiarowe:

* obliczeniami objąłem okres 83 dni - tyle właśnie - ponieważ w 83 dniu od początku analizy zużycia pamięci stacji zmieniła mi się wartość wolnej pamięci z fabrycznej na bieżącą - stąd dowiedziałem się ile pełnych MB zostało zajętych przez dane pomiarowe

* założyłem, że pamięć od początkowej wartości fabrycznej do dnia w którym ponownie tą wartość odczytałem - została zużyta tylko przez dane pomiarowe z czujników

* wyszło mi że:
   * przez 83 dni zostało zużyte (pełne) 2MB pamięci - a to daje --->
   * 24.096 B (ok 24kB) na dobę - a to daje --->
   * 1004 B na godzinę - a to daje --->
   * 225 i 60 pakietów (razem 285) w ciągu godziny  ponieważ pakiety danych są wysyłane co 16 s (czujnik zewn.) i co 60s (czujnik wewn.) - a to daje --->
   * 4 B na jeden wysłany pakiet danych - tyle, co dotyczy stacji...

(...)Gdy ktoś ma internet mobilny z limitem transferu danych to na pewno jest to dla niego ważna kwestia (...) 

Jednak do wysłania danych w sieć - musi być stworzony pakiet z nagłówkiem - a on zwiększa dodatkowo całkowity "ciężar" pakietu o 4 Bajty kosztem 32 bitowego nagłówka bez którego istotna dla sprawy informacja - czyli wielkości pomierzonych parametrów - nie potrafiłyby dotrzeć do celu, tzn.na serwery WU. Gdy pakiety z winy sieci nie docierają - zbyt długi routing lub zaginięcie - wysyłka jest ponawiana - jeżeli tak ustalono w nagłówku pakietu.

Reasumując, problem transferu po stronie operatora komórkowego :
* w ciągu godziny wysyłane jest 285 pakietów x (4B + 4B) = 2.280 B
* w ciągu doby wysyłane jest 2.280 B x 24 = 54.720 B ---> 55kB
* w ciągu miesiąca wysyłane jest 54.720 B x 30 = 1.641.600 B ---> 1,64MB...

... co przy miesięcznych limitach transferów danych ustalanych przez operatorów telefonii komórkowej - w ramach abonamentu - na poziomie 1 do 4 GB wydaje się "kroplą w morzu"  ;)

Nadzieja jednak w tym, że pakiety takie mają  określoną "długość życia" i giną po czasie określonym w nagłówku pakietu IP więc nie powinny obciążać stacji wielkością nagłówka ale jednak zakontraktowaną wielkość transferu danych u operatora telekom obciążają...

... to takie moje przybliżone "wynurzenia" w temacie gospodarki zasobami pamięci HP1001 i sieci Internetowej - w tym sieci telefonii komórkowej...  ;)

PS: dokładną wielkość zużytego limitu wynikającego z transferu danych z HP1001 do WU zawsze możesz sprawdzić w telefonie/smartfonie - stosując zasadę, że nie wykonuje się w sieci żadnych innych prac - np w ciągu obserwowanej doby, a autonomiczne aplikacje telefonu - korzystające z sieci - są wyłączone  ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad, 2015, 12:53:17 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 03 Listopad, 2015, 14:42:05 »
Po kilkudniowych obserwacjach dochodze do wniosku , ze czujnik na dachu 2m nad połacią to nieporozumienie.. Zdjąłem czujnik i umiesciłem po wschodniej osłoniętej stronie budynku, wydaje sie lepiej ale bedę porównywał z LT-102 przez kilka dni -zobaczymy. Narazie umiesciłem obok czujnik wewnetrzny i dua... Kazdy sobie co innego.... Nadmienie ze wewnetrzny mniej wiecej pokazuje zgodnie z tym co juz pisałem.  Jesli bedzie ok w porównaniu z LT-102 to przeniosę tu sam czujnik. teraz pytanie co sadzicie o tych osłonach http://www.meteoplus.pl/sprzet.php?kategoria=2&produkt=85

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #265 dnia: 03 Listopad, 2015, 20:57:06 »
Po kilkudniowych obserwacjach dochodze do wniosku , ze czujnik na dachu 2m nad połacią to nieporozumienie.. Zdjąłem czujnik i umiesciłem po wschodniej osłoniętej stronie budynku, wydaje sie lepiej ale bedę porównywał z LT-102 przez kilka dni -zobaczymy. Narazie umiesciłem obok czujnik wewnetrzny i dua... Kazdy sobie co innego.... Nadmienie ze wewnetrzny mniej wiecej pokazuje zgodnie z tym co juz pisałem.  Jesli bedzie ok w porównaniu z LT-102 to przeniosę tu sam czujnik. (...)

... a o którym "zdjętym" czujniku i "powieszonym od zasłoniętej strony wschodniej" piszesz oraz... na czym polega to "nieporozumienie"
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad, 2015, 22:29:07 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
« Odpowiedź #266 dnia: 03 Listopad, 2015, 23:24:14 »
Osłony meteoplus dupy nie urywają, ale i tak są lepsze od wszystkich osłon amatorskich stacji z dolnej i średniej półki cenowej, tylko nieliczne z tej najwyższej mają lepsze. Nadają się w zupełności do powieszenia na otwartej przestrzeni, niemniej nie są wolne od pewnych zafałszowań (w szczególności kiedy Słońce pada na nie od boku), niemniej takowe nie powinny przekroczyć max 1 stopnia w przypadku osłony dużej i max 1,5-2 stopni w przypadku małej. Podobne osłony jesteś w stanie wykonać niskim kosztem samodzielnie w domu - potrzeba:
-  odpowiednią ilość podstawek doniczkowych (bądź misek z melaminy)
-  3 gwintowane pręty
-  plastikowa rurka do pocięcia, a docelowo służąca do nałożenia na pręt jako dystanse pomiędzy kolejnymi "talerzami"
-  jakieś narzędzie do wydrążenia otworów w "talerzach" jako miejsce na czujnik (najlepiej wiertarka z nakładką do wiercenia otworów, w ostateczności zwykłe wiertła też dadzą radę + coś do szlifowania ostrości)
-  kątownik oraz opaska zaciskowa do montażu
-  ew. czarny spray do pomalowania talerzy od środka

Całkowity koszt to najwyżej 30 zł + kilka h czasu na zakupy i przygotowanie osłony - to co zyskujesz to własny kształt osłony i zastosowanych talerzy - to co chcesz uzyskać to minimum (bądź najlepiej zero) światła wewnątrz osłony przy utrzymaniu dostatecznie dobrej wentylacji. Możesz wzorować się też na tej osłonie:
http://www.meteoshop.pl/produkt/oslona-radiacyjna-pasywna-davis-7714/909/ - mimo, że osłona amatorska to w testach pokonała nawet drogie osłony profesjonalne.

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 04 Listopad, 2015, 09:24:31 »
@Rychu_Świbno
-zdjąłem cały czujnik zespolony z dachu i umiesciłem go prowizorycznie na NE stronie budynku w celu badania tylko temp zewnętrznej .
- nieporozumienie polega na wahaniach temp wzgledem termometrów zaokiennych  (3 sztuki w róznych miejcach - mniejwiecej zgodne ze zobą) o 0,2 do 4,1 C .

Po 1dobie widze zmiana umiejscowienia nieco porawiłą sytuacje ale daleko do akceptowalnosci. Sprawdze jeszcze przez kilka dni z LT102 . Jak bedzie zle to juz nie wiem...
@charly - dzieki. Na osłonę nigdy nie bedzie padać bezposrednie słonce. Wiec moze t a meteoplus wystarczy. DIY jest w moich mozliwosciach manualnych ale nie czasowych:))

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #268 dnia: 04 Listopad, 2015, 10:09:18 »
Porównujesz z termometrami zaokiennymi, takimi słupkowymi z marketu za 5zł?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #269 dnia: 04 Listopad, 2015, 13:45:33 »
-zdjąłem cały czujnik zespolony z dachu i umiesciłem go prowizorycznie na NE stronie budynku w celu badania tylko temp zewnętrznej . (...)

OK, czyli zrezygnowałeś z wiarygodnego pomiaru prędkości i kierunku wiatru - skoro piszesz, że strona NE jest osłonięta ?

@Rychu_Świbno
(...) - nieporozumienie polega na wahaniach temp wzgledem termometrów zaokiennych  (3 sztuki w róznych miejcach - mniejwiecej zgodne ze zobą) o 0,2 do 4,1 C . Po 1dobie widze zmiana umiejscowienia nieco porawiłą sytuacje ale daleko do akceptowalnosci. Sprawdze jeszcze przez kilka dni z LT102 . Jak bedzie zle to juz nie wiem...(...)

Również, jak @karasek38 dziwię się, że próbujesz pomiary HP1001 dopasować do pomiarów innych termometrów a nie odwrotnie.  A czy przed przeniesieniem panelu czujników zewnętrznych w inne miejsce zresetowałeś go do ustawień fabrycznych ? Pisałeś, że przeprowadziłeś wcześniej "quasi kalibrację" do któregoś z termometrów zaokiennych.

Nabyłeś nowy (tak ?) sprzęt za ponad tysiąc złotych więc spróbuj mu zaufać i do niego kalibruj inne termometry.  ;)

Ponadto z pomiarem temperatury przez różne czujniki/termometry tak jest jak w polityce - gdzie ucho przyłożysz tam usłyszysz na ten sam temat rożne poglądy.

Dam Ci przykład dzisiejszych rozbieżności pomiarów u mnie - termometry elektroniczne rozmieszczone w rożnych miejscach - rożne wysokości ale również jeden z nich przyklejony do framugi okna a inny do elewacji budynku. Wcześniej zebrałem je w jedno miejsce i sprawdziłem wskazania - były zbieżne - różnice o 0,2oC.

Pomiary dzisiaj godz. 13.45 - pełne zachmurzenie.

* temp. gruntu........................5,9oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,1 m npg.......5,5oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,5 m npg.......6,0oC - czujnik przy ścianie budynku
* temp na wys. 2 m npg...........6,4oC - czujnik na framudze okna
* temp na wys. 2 m npg...........6,2oC - czujnik na ścianie budynku
* temp. HP 1001.....................4,4oC
* temp. pobliskiej PWS............4,3oC - wys. podobna do mojej HP1001

Jakie wnioski z powyższego zestawienia można wyciągnąć ?

Nie przypadkowo IMGW dokonuje pomiarów w terenie wolnym od zabudowań i 2m npg (nad poziomem gruntu) - miałby w przeciwnym razie takie problemy jakie opisujesz   ;)

PS: może udostępnisz nam link do swoich pomiarów ?  ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad, 2015, 13:55:09 wysłana przez Rychu_Świbno »