-zdjąłem cały czujnik zespolony z dachu i umiesciłem go prowizorycznie na NE stronie budynku w celu badania tylko temp zewnętrznej . (...)
OK, czyli zrezygnowałeś z wiarygodnego pomiaru prędkości i kierunku wiatru - skoro piszesz, że strona NE jest osłonięta ?
@Rychu_Świbno
(...) - nieporozumienie polega na wahaniach temp wzgledem termometrów zaokiennych (3 sztuki w róznych miejcach - mniejwiecej zgodne ze zobą) o 0,2 do 4,1 C . Po 1dobie widze zmiana umiejscowienia nieco porawiłą sytuacje ale daleko do akceptowalnosci. Sprawdze jeszcze przez kilka dni z LT102 . Jak bedzie zle to juz nie wiem...(...)
Również, jak @karasek38 dziwię się, że próbujesz pomiary HP1001 dopasować do pomiarów innych termometrów a nie odwrotnie. A czy przed przeniesieniem panelu czujników zewnętrznych w inne miejsce zresetowałeś go do ustawień fabrycznych ? Pisałeś, że przeprowadziłeś wcześniej "quasi kalibrację" do któregoś z termometrów zaokiennych.
Nabyłeś nowy (tak ?) sprzęt za ponad tysiąc złotych więc spróbuj mu zaufać i do niego kalibruj inne termometry.

Ponadto z pomiarem temperatury przez różne czujniki/termometry tak jest jak w polityce - gdzie ucho przyłożysz tam usłyszysz na ten sam temat rożne poglądy.
Dam Ci przykład dzisiejszych rozbieżności pomiarów u mnie - termometry elektroniczne rozmieszczone w rożnych miejscach - rożne wysokości ale również jeden z nich przyklejony do framugi okna a inny do elewacji budynku. Wcześniej zebrałem je w jedno miejsce i sprawdziłem wskazania - były zbieżne - różnice o 0,2
oC.
Pomiary dzisiaj godz. 13.45 - pełne zachmurzenie.
* temp. gruntu........................5,9
oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,1 m npg.......5,5
oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,5 m npg.......6,0
oC - czujnik przy ścianie budynku
* temp na wys. 2 m npg...........6,4
oC - czujnik na framudze okna
* temp na wys. 2 m npg...........6,2
oC - czujnik na ścianie budynku
* temp. HP 1001.....................4,4
oC
* temp. pobliskiej PWS............4,3
oC - wys. podobna do mojej HP1001
Jakie wnioski z powyższego zestawienia można wyciągnąć ?
Nie przypadkowo IMGW dokonuje pomiarów w terenie wolnym od zabudowań i 2m npg (nad poziomem gruntu) - miałby w przeciwnym razie takie problemy jakie opisujesz

PS: może udostępnisz nam link do swoich pomiarów ?