Witajcie
Zaobserwowałem zjawisko wypalania LCD (stacja ma 8 m-cy) .
wygląda to tak

Szczególnie widać to na żywo podczas ładowania systemu (gdy jest czarny ekran i widać pasek ładowania)
Filmik pokazuje dokładniej.
https://www.dropbox.com/s/kv8dukfeo46bk84/wypalanie%20LCD%20HP1001.mp4?dl=0Czy też tak macie ? (ew. jaki czas po zakupie).
Można jakoś temu przeciwdziałać poza ustawieniami systemu, lub odwrócić ten proces ? Generalnie w ustawieniach podświetlenia jest tak , że panel gaśnie tylko gdy mamy zaznaczone pole automatycznej kontroli podświetlenia i ustawimy wyłączenie podświetlenia różne od czasu zdeklarowanego dla włączenia podświetlenia.Minimalny czas to 1 min. Jednak jak wejdziemy w inne ustawienia poza podstawowym ekranem, to funkcja nie działa. Mówiąc krótko wystarczy że zostawicie panel włączony na ustawieniach to będzie się świecił do k. życia lub zaniku zasilania.
Z moich testów wynika , że ustawienie tego samego czasu dla automatycznego wł i wył. nie spowoduje wyłączania podświetlenia panelu.
Czy da się ustawić tak lub zmodyfikować firmware, żeby wyłączał się samoistnie bez deklarowania czasu wł i wył w automatycznym podświetleniu, gdyż teraz jest tak, że mam ustawiony np. wł o 12:00 a wył o 12:01 i tę minutę panel się świeci i gaśnie. Gdy podświetlę go ręcznie przy takim ustawieniu to po 1 min sam też zgaśnie.
Jednak dzień po dniu przez 1 min dziennie ekran świeci się statycznie, a po 8 m-cach mam to co na foto i filmie.
Da się coś z tym zrobić?
P.S. Poza tym czy wiecie jak działa automatyczna regulacja jasności. Jakiś czujnik w panelu , czy reguluje w zależności od nasłonecznienia pobieranego z czujnika światła zewnętrznego ?
wagabund