Kupiłem niedawno używaną stację pogody....chyba HP1001, a może WS-1001 ?
Na obudowie jest napis HP1001, w panelu głównym LCD jest informacja, że to model WS-1001.
(...)
Jest to pewnie HP1001 ale z oprogramowaniem (upgrade) do WS1001/HP1000 z
firmowej strony tej stacji lub
stąd_kliknij
(...) Menu stacji jest spolszczone, ale posiada drobne błędy językowe. Jak można je poprawić? Czy należy skopiować jakąś bibliotekę do pliku INI z polską wersją językową ? (...)
Odpowiedź znajdziesz czytając właśnie ten wątek - wielokrotnie był omawiany. Jeżeli znasz język angielski to korekty w języku polskim możesz dokonać samodzielnie.
(...) Z tym, że moja stacja nie posiada wejścia USB. Jak zatem dostać się do oprogramowania stacji? (...)
Poprzez micro kartę którą wsuwasz po prawej stronie stacji bazowej. Kartę należy zakupić dodatkowo - np microSDHC 32 GB - 32 GB to max pojemność jaką HP1001 obsługuje.
(...) Oprogramowanie posiada zakładkę KALIBRACJA. Gdzie szukać jakichś lokalnych (profesjonalnych) stacji pogodowych wg których mógłbym skorygować dane z mojej stacji ? (...)
W pierwszej kolejności przywróć stację HP1001 do ustawień fabrycznych a potem kombinuj z kalibracją.

... np
www.pogodynka.pl - są tam stacje meteorologiczne IMGW... ale też w profesjonalnych serwisach pogodowych wielokrotnie omawianych na tym forum np.
www.ogimet.com - czy:
http://www.infoclimat.fr/observations-meteo/archives/4/janvier/2016/lodz/12465.html - a w szczególności nie tak dawno w tym wątku powyżej.
Stacje meto IMGW są też w serwisie pogodowym z którym HP1001 doskonale współpracuje czyli:
https://www.wunderground.com/wundermap/?lat=54.334&lon=18.934&zoom=13. Stacje IMGW - w tym lotniskowe - oznaczone są ikoną z aktualną pogodą. Łatwo je odszukać.
PS: podaj w jakiej miejscowości masz stację to Cię pokierujemy na jakieś wiarygodne stacje ...

(...) Mam też problem z połączeniem internetowym. Stacja wykrywa moją sieć (sygnał o sile dwóch kresek) , ale nie może nawiązać połączenia z routerem. Kiedy umieściłem stację obok routera, wszystko jest OK. Czyżby stacja potrzebowała silnego sygnału WiFi ? (...)
Stacja nie wymaga specjalnie modyfikowanego sygnału WiFi. Wersja oprogramowania 2.2.9 oraz hardware 2.0 problem jakości WiFi ma rozwiązany. W tym wątku pisałem jak można problem zbadać i rozwiązać. Np mobilnym oprogramowaniem WiFi Analyzer sprawdzisz jakość sygnału WiFi w mieszkaniu/domu - tzn na którym z 14-stu kanałów WiFi Twoje i sąsiednie rutery pracują. W ten sposób możesz podjąć decyzję o zmianie kanału na kanał na którym pracuje tylko Twój ruter a nie również sąsiadów. Wskazane aby w ruterze ustawić na "sztywno" wybrany kanał a nie "losowo". Wtedy sąsiednie rutery - w większości - fabrycznie mające ustawione "losowe" omijają na "sztywno" zajęty kanał. Dla odróżnienia, na inne zajęte losowo kanały, ruter ustawiony "losowo" wchodzi "bez ostrzeżenia"

Możesz zdecydować również o zastosowaniu repetera do wzmocnienia sygnału macierzystego z Twojego rutera (np za 50 zł). Repeter włączasz do gniazda 230V np. w pomieszczeniu z HP1001. Repeter regeneruje sygnał i będziesz widział nie dwie a
5 kresek na wyświetlaczu stacji bazowej.
PS: zapoznaj się też
z tym wątkiem - masz tam trochę zaawansowanych info o upgradzie HP1001/WS1001 i życzliwych userów niosących pomoc...