Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 441097 razy)

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #525 dnia: 26 Kwiecień, 2016, 19:54:17 »
@sted
Tak, używasz hasła do logowania do WU.

@Maverick
Dokładnie tak. Nie wychodzi wcale drogo jeśli użyjesz montowania rurki za pomocą uchwytów z montowanymi kołkami rozporowymi. Ważne, by był to komin wentylacyjny, bo jeśli spalinowy to odradzam - raz, że zakłócisz pomiary, dwa - stacja w takim środowisku za długo nie pożyje.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #525 dnia: 26 Kwiecień, 2016, 19:54:17 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #526 dnia: 01 Maj, 2016, 00:01:48 »
(...)1. Jak to jest z pamięcią tego urządzenia, bo niektórzy mają 36 Mb pamięci, a niektórzy prawie 4 Gb. Czy to ma jakiekolwiek znaczenie na przyszłość (oprogramowanie może tyle pożerać pamięci), czy poprostu to zwykłe podejście marketingowe, aby lepiej się sprzedawało? (...)

HP1001 dotychczas ma dwie wersje sprzętowe, tzw hardware number 1 i number 2. Pierwsza wersja to był prototyp z małą pamięcią ok. 36 MB. W drugiej wersji zastosowano flash w nowej technologii a więc z nową pojemnością pamięci wewnętrznej ok 4 GB. Użytkownik w zasadzie nie odczuwa tej zmiany jeśli chodzi o możliwości zapisywania rekordów pomiarowych - ponieważ nadal archiwizacja mozliwa jest przez wiele lat - bez nadpisywania danych. Wersja hardware 2 posiada natomiast dostęp do pamięci wewnętrznej jako pamięci masowej w tym, oprócz micro karty poprzez port USB. Łatwiej jest dokonywać upgrade-y.

Producent zapewne myśli o rozwoju produktu i dlatego zwiększył pojemność pamięci wewnętrznej.

Istotną sprawą jest oprogramowanie - tzw firmware - należy zabiegać aby była to jak najwyższa wersja - obecnie to 2.2.9 - ponieważ kolejne wersje usuwają stwierdzone niedogodności produktu oraz wprowadzają kolejny 20-sty parametr pomiarowo/obliczeniowy jakim jest Heat index.

(...)Gdzie kupić tą stację nową z 4 Gb ewentualnie? (...)

... w www.conrad.pl - jest to dystrybutor producenta na terenie Polski. Już teraz nie sprzedają HP1001_klinij hardware w wersji 1 lecz tylko 2 więc problem masz z głowy.

(...)2. Ten element stacji z czujniki pogodowymi to trzeba umieścić minimum 10m od budynku, bo mam trochę mało miejsca, a na dach nie chce mi się włazić (...)

@charly - pisał na ten temat. Dodam, że stacji/panelu czujników zewnętrznych nie musimy umieszczać 10m od budynku. Możesz umieścić w dowolnym miejscu względem budynku z zachowaniem zasad:
* stały dostęp do Słońca - pomiar UV i nasłonecznienia
* pomiar temperatury na wys. ok. 2m od gruntu
* pomiar prędkości i porywów wiatru - 10 m od gruntu i nie mogą go zakłócać stałe przeszkody
* pomiar opadów - ok 1 m od gruntu
* zachowana łączność radiowa czujnika ze stacją bazową.

W związku z tym, że czujniki zewnętrzne zintegrowane są w jednym panelu więc musisz wybrać które pomiary są dla Ciebie najistotniejsze. Zwykle czujniki wiesza się na wys. 10m od gruntu - ale:
* nie nad połacią dachu ponieważ nagrzany dach będzie fałszował pomiary
* nad kalenicą ok. 1m aby połacie dachu nie kierowały odbitego strumienia powietrza/wiatru na czujnik
* najlepiej umiejscowić na maszcie który montowany jest w odległości ok 1m od szczytowej ściany budynku na dwóch wysięgnikach ale ok 1m nad kalenicą.

Ten temat omawiany był właśnie w tym wątku - sugeruję zapoznać się z nim.  ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Maj, 2016, 21:09:08 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline MadMax

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001
« Odpowiedź #527 dnia: 03 Maj, 2016, 21:42:59 »
Witam serdecznie,
Planuję zakup tej stacji pogodowej i w związku z tym mam kilka pytań.
Mieszkam na 3cim piętrze w żelbetowym bloku (propozycja umieszczenia czujników na zdjęciu w stosunku do mojego mieszkania)

1. Czy stacja pogodowa połączy się z czujnikami jeżeli ma po drodze strop/piętro/strop/wełna szklana/strop? Chciałbym ją umieścić na maszcie jak na załączonym zdjęciu.
2. Czy umieszczenie stacji na takim maszcie ma sens? Chodzi mi, czy wyniki nie będę przekłamywane latem. Nagrzany dach pokryty papą.
3. Jednostka zewnętrzna będzie ok 18m nad poziomem gruntu. Czy zatem wyniki nie będą przekłamane? Plusem za to jest otwarta dookólnie przestrzeń i brak zacienienia.
4. Maszt jest dość wysoki - na jakiej ew. wysokości umieścić na nim jednostkę zewnętrzną?

Proszę o wyrozumiałość i pomoc w odpowiedzi na powyższe pytania.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #528 dnia: 03 Maj, 2016, 22:36:41 »
(...) Mieszkam na 3cim piętrze w żelbetowym bloku (...)

1. Czy stacja pogodowa połączy się z czujnikami jeżeli ma po drodze strop/piętro/strop/wełna szklana/strop?  (...)

... mogą być problemy - raczej to bardzo prawdopodobne ... możesz ten element sprawdzić po zakupie stacji drogą internetową - conrad.pl daje 20 dni na zwrot produktu

(...) 2. Czy umieszczenie stacji na takim maszcie ma sens? Chodzi mi, czy wyniki nie będę przekłamywane latem. Nagrzany dach pokryty papą. (...)

Myślę, że pomiary temperatury i wilgotności będą mocno przekłamywane. Miałem okazję opalać się drzewiej na dachu wieżowca pokrytego papą - tam po prostu było "piekło". Słusznie moim zdaniem obawiasz się, że czujniki znajdą się w kominie gorącego powietrza.

(...) 3. Jednostka zewnętrzna będzie ok 18m nad poziomem gruntu. Czy zatem wyniki nie będą przekłamane? Plusem za to jest otwarta dookólnie przestrzeń i brak zacienienia. (...)

Pewne jest, że opady zostaną podczas wietrznej pogody "zdmuchnięte". Pomiar wiatru natomiast przyjęto rejestrować na wysokości 10m - prądy powietrza zmieniają się bowiem w zależności od wysokości - nie mówiąc już o porywach wiatru.

Niepewne wyniki pomiarów wiatru to również przekłamana temperatura punktu rosy.

Pewne jest, że miałbyś dobre warunki do pomiaru promieniowania UV i nasłonecznienia - ale to chyba za mało jak na możliwości HP1001.  ;)

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #529 dnia: 03 Maj, 2016, 22:47:16 »
Ad 2.
Skoro chcesz się "bawić" w amatorskie pomiary parametrów pogody i wiesz, że ten maszt na dachu to jedyny kompromis, to pytanie czy ma sens uważam za bezzasadne. Oczywiście, że wyniki będą się różniły od tych na standardowej wysokości pomiarowej, tj. 1, 2 i 10 metrów. Jednak czy to ma jakieś większe znaczenie? Powtórzę po raz kolejny na tym forum - jesteśmy amatorami, obserwujemy pogodę z zamiłowania lub pasji. Od norm jest IMGW. Mierzymy na tyle dokładnie, na ile możemy. Takie moje zdanie.

Ad 3.
Pomiar temperatury na tym poziomie ma sens przy wietrznej lub pochmurnej pogodzie. Oczywiście doświadczysz niemiłego uczucia, gdy rano zobaczysz na trawie pod blokiem szron, a na stacji będzie nawet +3, +4 stopnie. Takie będą uroki pomiaru na znacznej wysokości. Natomiast wiatr, energia słoneczna i UV będą bardziej miarodajne dla okolicy. Dla opadów też trochę za wysoko.

Ad 4.
Im wyżej tym lepiej. Zarówno dla wiatru - im wyżej od przeszkody (dachu), tym mniejszy wpływ turbulencji na pomiar - oraz dla temperatury (tutaj tłumaczenie jest zbędne).

Proponuję zakup, montaż i sprawdzenie czy dociera sygnał. Jeśli tak, to wklejaj tu linka do WU i dziel się obserwacjami. Jeśli nie, to zawsze masz czas na zwrot produktu. Myślę, że wielkich śladów użytkowania nie będzie, jak stacja zawiśnie tylko do testu zasięgu.

Offline MadMax

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #530 dnia: 03 Maj, 2016, 23:12:11 »
Ad 2.
Oczywiście, że wyniki będą się różniły od tych na standardowej wysokości pomiarowej, tj. 1, 2 i 10 metrów

Hm... W przypadku tego modelu i standardowej jednostki zewnętrznej nie ma chyba możliwości rozdzielenia poszczególnych wyników pomiaru na wysokości "standaryzowane" przez IMGW.  Ten typ jednostki zewnętrznej to wg mnie kompromis pomiaru wszystkich danych, a zwieszenie jej na wysokości A lub B to dla nas optymalny wybór wobec tego co chcemy mieć dokładne...

Offline MadMax

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #531 dnia: 03 Maj, 2016, 23:27:02 »

Offline czarny_tdi

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: la crosse ws 1501 it
« Odpowiedź #532 dnia: 05 Maj, 2016, 21:17:16 »
witam :)
pomoze ktos przy wgraniu polskiego menu do hp 1003?

Offline griszka77

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 16
  • Tel 790238467
  • Typ stacji: HP-1001
« Odpowiedź #533 dnia: 07 Maj, 2016, 00:49:40 »
witam :)
pomoze ktos przy wgraniu polskiego menu do hp 1003?

kolega wie jaką stacje ma? jaki model ? a zaglądał u producenta jak się to robi ? a forum już nie wspomnne  przejrzał ? czy opcja ma być ,,za rączkę''
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+4+GB+PL
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+-+39+MB+PL
Montaż modułów WiFi w stacjach HP-1003 (4GB i 39MB) zainteresowani na priv
Wschody i zachody słońca lokalizator http://vbest.com.pl/gps/

Offline czarny_tdi

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: la crosse ws 1501 it
« Odpowiedź #534 dnia: 09 Maj, 2016, 11:42:44 »
nie moge sprawdzic bo stacja tylko mignie przy wlaczeniu .

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #535 dnia: 09 Maj, 2016, 22:07:22 »
kolega wie jaką stacje ma? jaki model ?(...)

nie moge sprawdzic bo stacja tylko mignie przy wlaczeniu .

Czyżby tylko miga ?  ;)

A strona 27 Instrukcji obsługi HP 1003 przypadkiem nie prezentuje charakterystyki stacji ?

Trzeba tylko wejść w zakładkę Factory. Jak to zrobić ? Wystarczy wcisnąć czterokrotnie ikonę oznaczoną narzędziami: klucz z młotkiem a następnie wybrać zakładkę About i uruchomić ją ikoną ze znakiem "+" . Tam odczytasz typ stacji oraz wersję sprzętową i oprogramowania...  ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Maj, 2016, 22:12:00 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #536 dnia: 12 Maj, 2016, 23:19:33 »
(...) WiFi Analyzer to świetne narzędzie, repeter też dobra rzecz, ale poradziłem sobie w inny sposób: umieściłem konsolę w miejscu , gdzie jest dobry zasięg i po kłopocie

... nie wszyscy mają takie możliwości - ponieważ zmieniając lokalizację rutera muszą np przenosić kable sieci szerokopasmowej lub tracą po przeniesieniu dobrą jakość połączenia z innymi urządzeniami sieciowymi - stąd z góry zaproponowałem bardziej zaawansowane rozwiązanie  ;)

Offline Grzes978

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Conrad HP 1001
« Odpowiedź #537 dnia: 15 Maj, 2016, 09:30:49 »
witam

mam pytanie do wasz ale chyba najbardziej do Griszki, chyba padl mi czujnik pomiaru wilgotności. Wiecie może czy da sie go podmienić na nowy.?

Ogólnie to non stop mam wilgotnośc w granicach 58 do 65 i w zwiazku z tym nie zmienia się także punkt rosy :-)

Offline griszka77

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 16
  • Tel 790238467
  • Typ stacji: HP-1001
« Odpowiedź #538 dnia: 15 Maj, 2016, 12:27:58 »
witam

mam pytanie do wasz ale chyba najbardziej do Griszki, chyba padl mi czujnik pomiaru wilgotności. Wiecie może czy da sie go podmienić na nowy.?

Ogólnie to non stop mam wilgotnośc w granicach 58 do 65 i w zwiazku z tym nie zmienia się także punkt rosy :-)

ale mówisz o którym czujniku bo pomiar jest na zewnetrznym jak i małym wewnetrznym domyślam sie ze chodzi o zewnetrzny ?
 wymiana czujnika jest bezproblemowa http://allegro.pl/hr202l-czujnik-wilgotnosci-rezystancyjny-lublin-a3-i6098485178.html
jesli masz doswiadczenie i czujesz sie na siłach to odkrec 2 śruby oslony antyradiacyjnej sruby są dlugie ale nie musisz przez cala dlugość odkrecać delikatnie zdejmij oslone tam bedą 2 czujniki temperatury i wilgotnosci jesli sie nie myle to jakis pajączek owad sobie zrobił tam gniazdko a moze nawet na samej plytce wystarczy oczyscic sprawdz tez lutowanie

« Ostatnia zmiana: 15 Maj, 2016, 12:30:11 wysłana przez griszka77 »
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+4+GB+PL
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+-+39+MB+PL
Montaż modułów WiFi w stacjach HP-1003 (4GB i 39MB) zainteresowani na priv
Wschody i zachody słońca lokalizator http://vbest.com.pl/gps/

Offline Grzes978

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Conrad HP 1001
« Odpowiedź #539 dnia: 16 Maj, 2016, 14:12:04 »
ok dzieki za odpowiedź

muszę sie za to zabrac bo problem jest juz od stycznia.

Dam znać jak mi poszło

P.s. tak chodzi o czujnik zewnetrzny