Czujnik zewnętrzny przytwierdzony do komina. Wystaje około 30cm ponad komin i może z 60 - 70 cm ponad połać dachu 2 spadowego.
Mam jeszcze 2 termometry "zewnętrzne" Jeden z DS1820 drugi rezystancyjny. Oba umieszczone w cieniu z dala od ściany i przewiewów ogólnie najlepsze miejsce jakie mogłem znaleźć.
Porównując wskazania czujnik a"na kominie" i tych dwóch stwierdzam, ze wskazania są zbieżne w zakresie zadowalającym. Przeważnie różnice sa mniejsze niż 1*C co uważam za rewelacyjny wynik.
Komin to dwa kanały wentylacyjne i dwa "spalinowe". Nie zauważyłem by w zimie przy pracy kotłów wyniki były zafałszowane przez strumień gazów.
Obok jest antena TV i jedynie co może zakłócać to czujnik UV i nasłonecznienia jeśli cień względem słońca akurat go zasłania.
Czujnik umieściłem tak by można było go w miarę łatwo demontować do przeglądów i konserwacji. Ptaki na niego nie siadają bo jest antena TV czasem tylko kloca postawią na niego ale nie zdarzyło się by czujnik deszczu zapchały.
Co do czujnika to co zauważyłem ze stary indeks UV miał max 5 nowy chyba ma do 9.