Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Davis Vantage VUE pytanie  (Przeczytany 35207 razy)

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
Davis Vantage VUE pytanie
« dnia: 13 Marca, 2016, 19:00:28 »
Mam pytanie do uzytkowników vantage vue, dziś rano stacja zanotowała przymrozek -.8 na początku myslałem ze to -8 ale zobaczyłem tą kropkę. Dlaczego stacja nie wyświetla tak jak inne -0.8 (tylko -.8)?? juz jak temperatura rosła i pojawiło się 0.0 to wraz ze wzrostem pokazuje jak należy tylko z tym minusem brakuje jej 0 z przodu przed kropką.Czy mam jakąś wadliwą jednostkę czy ten typ tak ma?
« Ostatnia zmiana: 14 Marca, 2016, 18:55:17 wysłana przez Parasol »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Davis Vantage VUE pytanie
« dnia: 13 Marca, 2016, 19:00:28 »

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 5
  • Typ stacji: DAVIS Vantage Pro2 Plus
Odp: Davis Vantage VUE pytranie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca, 2016, 08:15:39 »
Jest błąd w sofcie konsoli. Proszę ściągnąć sobie najnowszy soft ze strony Davisa i wgrać go do konsoli. http://davisnet.com/support/weather/download/DirectFromPC_Vue_4_18.exe

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca, 2016, 16:37:12 »
Jest błąd w sofcie konsoli.

Miałem firmware wersji 2.14, teraz mam 3.00. W obu przypadkach występuje u mnie to samo, czyli wartości od -0.1 do -0.9 pokazywane są bez zera, czyli tak jak u Darecki2005.

Chętnie się dowiem, czy wersja 4.18 rozwiązuje ten "problem", aczkolwiek szczerze w to wątpię.

PS. Sam nie instaluję, bo mam za starą stację.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca, 2016, 18:49:45 »
To nie jest błąd. W instrukcji obsługi też jest taki zapis.

Być może, jest to jakiś amerykański skrócony format liczbowy (bez zera przed kropką).
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Dador

• Cumulonimbus
Odp: Davis Vantage VUE pytanie
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca, 2016, 19:02:30 »
Parasol, słuszna uwaga. Właśnie sprawdziłem konsolę pod kątem prezentowania danych i wychodzi na to, że każdy spadek w przedziale [-0.1;-0.9] jest bez zera i prezentowany jest w formacie [-.1;-.9]. Dotyczy to np. trendu temperatury, ciśnienia, etc. Zatem żaden błąd oprogramowania.

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca, 2016, 18:49:16 »
Agrovative dzięki za podpowiedz i wprowadzenie w błąd( w takim razie nie wiesz co sam sprzedajesz jako dystrybutor Davisa). Dzięki koledze stacja dziś pojechała na wymianę gwarancyjną gdyż nie chciałem sam zmieniać softu z racji gwarancji.

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca, 2016, 11:19:34 »
Agrovative zwracam honor gdyż dowiedziałem sie że nowszy soft faktycznie rozwiązuje problem. Stacja do mnie przyszła nowa lecz ze starym softem i nadal mam bez zera odczyt. Jak gwarancja minie to sie najwyżej soft zmieni a tak trzeba będzie przywyknąć. Z racji tego ze dopiero sie uczę wiec mam do was kolejne pytanie, mianowicie dziś rano stacja zarejestrowała opad 1.2mm zaś ''rain rate max 3.6   07:41" możecie mi powiedzieć o co chodzi z tym wspołczynnikiem deszczu i w jakiej skali jest podawany?

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca, 2016, 19:01:03 »
Natężenie opadu zapewne w mm/hr. 3,6mm/hr to praktycznie tak jak opad 0,3mm/5min.

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca, 2016, 19:24:30 »
hmmm mm/hr mam 0.0 tylko Rain Rate Max 3.6. Chyba to nie chodzi o opad godzinny bo tyle deszczu nie spadło gdyż Rain Day stacja podaje 1.2mm

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca, 2016, 20:10:40 »
Kolega mati211p dobrze wyjaśnił. Rain Rate to natężenie opadu. Na konsoli pojawia się tylko, gdy stacja rejestruje opad. Max Rain Rate, to maksymalne dobowe natężenie opadu. Jak masz jednostki opadu w mm, to natężenie mierzy w mm/godzinę. Zatem twoje Max Rain Rate 3,6 to nic innego, jak dobowe maksymalne natężenie opadu wynoszące 3,6 mm/godz = 0,6mm/10 minut = 0,3 mm/5 minut.

Co do błędu w firmware  3.0, chętnie poczekam na potwierdzenie, że wersja 4.18 rozwiązuje ten "problem".

PS.
Darecki, aby wgrać nowy soft, niezbędny jest weatherlink.

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Marca, 2016, 07:08:42 »
Wszystko jasne dzięki za dobitne wyjaśnienie. Co do softu to dostałem Pw od użytkownika że od 2 miesięcy korzysta z nowego softu i ''zero'' już się normalnie wyświetla

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marca, 2016, 08:41:37 »
To jest to samo, tylko jak sama nazwa mówi max to znaczy maksymalne zmierzone. Natężenie opadu w mm/hr ulega zmianie w zależności od tego czy pada, czy też nie, Rain Rate Max to wartość maksymalna z zarejestrowanego natężenia opadu.

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca, 2016, 06:44:18 »

Ręce opadają. Specjalnie zabetonowałem maszt 60m od zabudowań w szczerym polu aby nie mieć przekłamywać a tu nawet zaokienne termometry alkoholowe pokazały niższą temperaturę od davisa, dodatkowo w deszczomierz włożyłem 3 termometry elektroniczne które o 5 rano jednoznacznie mi pokazały  -7.1 do -7.2 zaś na davisie było tylko -4.7. Dodam do tego że to mój drugi egzemplarz stacji po wymianie, w pierwszym też był kwiatek tego typu że samochody po domem wieczorem białe od szronu a davis w polu pokazywał +1.5 (termometr widoczny na zdjęciu -1)

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca, 2016, 09:42:58 »
Jak pokazują okoliczne stacje? Sprawdź na wunderground.com i porównaj pomiary. Odczyty w dużej mierze zależą od lokalizacji. Jeśli VUE masz na wzniesieniu, na wolnej przestrzeni a dom poniżej i otoczony np. drzewami, to różnice w temperaturze mogą być istotne. Dodatkowo dobrze by było skonfrontować VUE i Twoje pozostałe termometry ze sprzętem wzorcowanym typu Termio-1 lub DT-2. Wtedy można już wysnuwać wnioski na temat wątpliwych pomiarów VUE. Tak a propos, może pokażesz, jak jest umieszczony ISS VUE, tj. w jakich okolicznościach przyrody :)?
« Ostatnia zmiana: 29 Marca, 2016, 21:42:44 wysłana przez Parasol »

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marca, 2016, 12:22:03 »
hmm rozumiem że najlepiej by było skonfrontować stacje z term.wzorcowym a takiego nie posiadam, natomiast termometr który jest koło stacji posiadam juz prawie 2 lata i wskazania jego oceniam za wiarygodne na podstawie np oszronienia lub topnienia śniegu. żeby to było 0,5 stopnia to jeszcze rozumiem ale jak auto jest białe a stacja pokazuje 1,5 na plusie to chyba nie potrzebny żaden termometr wzorcowy. Najbliższa mnie stacja w Białymstoku pokazała prawie -8 stopni, stacje obserwowałem poł nocy i po północy zaniosłem wszystkie termometry jakie miałem i powkładałem je do deszczomierza iss vue ( wszystkie były w jednakowych warunkach). Rano różnica w wynikach była max 0.2 stonia a  prawie 3 stopnie we vue, i przepraszam bardzo ale nie mam podstaw nie wierzyć dla 3 termometrów które wskazywały niemal identycznie, 2 zaokiennych które mimo lokalizacji przy oknie i tak pokazywały temp niższą, do tego wg pogodynki i watheronline tez sie wszystko potwierdziło i przyroda także potwierdziła zawyżania vue. W moim odczuciu za te pieniądze to złom i nikomu nie polecam kupna tego szajsu.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca, 2016, 12:38:07 wysłana przez Darecki2005 »