Bezsens - co to za stacja, którą trzeba jeszcze kalibrować. Za takie pieniądze powinna wskazywać znacznie dokładniej.
Nie trzeba kalibrować, ale jest taka możliwość w konsoli np. gdy ktoś ma dostęp do dokładniejszych danych pomiarowych (np. dokładniejszego termometru), wtedy może sobie poprawić dokładność wskazań. Wiele osób narzeka na dokładność elektronicznych stacji pogodowych w temperaturach ujemnych. Patrząc na
mapkę stacji Davis'a, to dużo zainstalowano w obszarach gdzie mogą występować duże ujemne temperatury np. północna Norwegia, Szwecja, Finlandia, Islandia, Alaska, jest nawet VP2 na Grenlandii. Tak więc, jakoś użytkownicy Davis'a sobie radzą z tymi błędami pomiarowymi.
Ale jasne, jeżeli stacja przekracza błąd podany w specyfikacji (na wykresie) to trzeba ją reklamować.
Ja mam stację za 400zł i uważam, że wskazania są bardzo dobre. Robiłem pewien czas temu pewne porównania wskazań i doszedłem do wniosku, że muszę od wskazań odjąć 0,4-0,5 st. i tak ustawiłem w Cumulusie.
No tak, ale pewnie narzekasz na coś innego, np. powtarzalność pomiarów, duży błąd radiacyjny (słoneczny), jakość elementów, wykonanie, często coś np. nie łączy, zrywa się łączność radiowa itp. - czyli częste problemy, będące bolączką niskobudżetowych produktów.