Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Czy warto kupić Oregon BAR 800  (Przeczytany 40086 razy)

Offline emigrant

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: TFA Laluna, Netatmo
Odp: Czy warto kupić Oregon BAR 800
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Grudzień, 2009, 00:52:59 »
Witam
Dołączę się do tego wątku żeby nie zakładać nowego. Stoję przed kupnem właśnie jakieś fajnej stacji pogody tak do 300pln. Nie zależy mi na wiatromierzu tak bardzo. Na pewno ma być dobra komunikacja z zew.  czujnikiem pomiarowym, więc tutaj częstotliwość radiowa 433Mhz odpada i pozostaje 868Mhz.
W oko wpadł mi ten model TFA DIVA PLUS( http://www.allegro.pl/item852131783_stacja_pogody_diva_plus_tfa_terdens_868mhz.html ). Ogólnie wygląda dość ciekawie, tylko kwestia jego jakości pomiaru. Czy ten model ma te same układy pomiarowe w sensie np. od temperatury czy wilgotności jak droższe modele? Co mnie jeszcze w nim zaintrygowało to przesył danych co 4 sekundy, więc można powiedzieć, że w czasie rzeczywistym mamy pomiar zew. temperatury i wilgotności.
Co niektórzy ganili zew. pomiar wilgotności, ale to akurat mi podoba się i chciałbym to mieć.
Na początku myślałem nad DIVA BREEZE - TFA( http://allegro.pl/item852130864_stacja_pogody_diva_breeze_tfa_wiatromierz.html ) bo może mierzyć temp odczuwalną co jest fajnym bajerem, ale to chyba musi być powiązane z wiatromierzem? i wtedy na podstawie prędkości wiatru i temp. algorytm oblicza tzw. "odczuwalną temperaturę". Co mnie zniechęciło do tego modelu to te nieszczęsne 433Mhz co jest bardzo podatne na wszelakie zakłócenia. No i ten modelu nie ma barometru chociaż to też taka opcja mniej potrzebna, ale fajnie jak jest bo lubię mieć informacje o różnych zjawiskach pogodowych.
Nie potrzebuję też stacji z podłączeniem do komputera. Pewnie nawet jakby była taka możliwość to soft pewnie tylko na windowsa a ja nie mam ani windowsa ani PC żadnego, jestem Mac userem  ;)

Czy ten TFA Divia Plus będzie dobrym wyborem do 300pln? a może coś innego?. Są jakieś lidlowe wynalazki po 300zeta czy innych firm co mają dużo więcej bajerów jak deszczomierze i inne cuda, ale jak z ich jakością pomiarową? chyba wątpliwa?.

Trochę śmieszy mnie ten zew. czujnik od tfa divia plus, on wygląda jak 10 nieszczęść, jakby taka prowizorka hehe, i te mocowanie. Jakbym chcial przymocować do pionowej ścinaki to by to wyglądało bez sensu, wtedy czujnik byłby w poziomie, bez sensu. Trzeba robić jakąś podstawkę poziomą i na niej postawić i przykręcić ten czujnik.

Za to w modelu DIVA BREEZE - TFA zew. czujnik wygląda bardzo elegancko i profesjonalnie i ma prawidłowe mocowanie czyli mocowanie ma pionowe i sam jest pionowo i ma jakiś kapturek ochronny.

ps. mam w domu taki za 10zeta prowizoryczny termometr cyfrowy z pomiarem zew. ale kablowy Unitchermo, jakaś firma krzak, ale mniejsza o to. Czy pomiar poprzez kabel jest ciągły czy to pomiar jest co jakiś czas jak poprzez radiowe czujniki?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 22 Grudzień, 2009, 00:52:59 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Grudzień, 2009, 13:04:02 »
TFA Divia Plus wygląda ok - ale 300zł to chyba trochę drogo. Możesz też kupić w podobnej cenie tej samej firmy klon WH1070, czyli TFA Stratos - pozytywnie oceniana w jednym z niemieckich serwisów.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline emigrant

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Grudzień, 2009, 13:15:51 »
No tak, ale ten Stratosa czujnik temp i wilg. jest zintegrowany razem z tą resztą bajerów, więc latem będzie narażony na słońce i pomiar będzie przekłamany. Ja mam dobre miejsce dla czujnika temp. w altance koło domu, jest cała z drewna i ma dobry daszek, gdzie latem nie dochodzi tam słońce, jest cały czas cień i przewiewne miejsce, które powinne być idealnym miejscem dla takiego czujnika.
No fajny ten Stratos, tylko pytanie czy on też a raczej jego czujnik temp i wilg. przesyła dane do bazy co 4 sekundy? Każdy chwali się tylko tym Divia Plus, że śle co 4 sekundy a co z resztą? Wydaje mi się, że czynnikiem decydującym o tych 4s jest te 868Mhz?

Edit:
No i dupa z tym Stratosem. Z tego co jest napisane w manualu to przesył temp i wilg jest co 48 sekund. Hmmm, czy to tak naprawdę ważny czynnik żeby mieć odczyt co 4 sekundy? 4sekundy dają nam wprawdzie pomiar w czasie rzeczywistym bo 4s to jest krótka chwila a 48sekund już nie taka krótka.
Rozsądek mówi, że lepszy byłby ten stratos nawet z tym 48 sekundowym przesyłem niż ta Diva plus z 4 sekundowym co nie ma wielu bajerów pomiarowych.
Czy ten Stratos to już jakiś stary model, który wychodzi z obiegu czy coś nowego?

Edit2:
OK to jest chyba ten czujnik od temp i wilg. w Stratosie:

Czy ta plastikowa obudowa będzie prawidłowo chroniła przed nagrzewaniem na słońcu? Wiadomo biały kolor nie pochłania energii cieplnej tylko odbija, ale nie do końca. Chyba, że to jest plastik z jakis specjalnych mieszanek? Chyba inżynierowie brali wszystko pod uwagę. Tej całej stacji przecież nie schowamy pod daszek bo musi na to padać deszcz, musi swobodnie wiać wiatr. Problemem jest słońce dla czujnika temp, które może przegrzewać ten plastik. Chyba, że się mylę, więc pytam Was specjalistów od takich zabawek. ;).

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień, 2009, 14:15:28 wysłana przez emigrant »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Grudzień, 2009, 18:37:08 »
No i dupa z tym Stratosem. Z tego co jest napisane w manualu to przesył temp i wilg jest co 48 sekund. Hmmm, czy to tak naprawdę ważny czynnik żeby mieć odczyt co 4 sekundy? 4sekundy dają nam wprawdzie pomiar w czasie rzeczywistym bo 4s to jest krótka chwila a 48sekund już nie taka krótka.

Częstość aktualizacji danych z czujników zewnętrznych jest istotna, ale głównie do obserwacji wiatru.

Czy ta plastikowa obudowa będzie prawidłowo chroniła przed nagrzewaniem na słońcu? Wiadomo biały kolor nie pochłania energii cieplnej tylko odbija, ale nie do końca.

Nie będzie chroniła - przy bezpośrednim nasłonecznieniu, ale można zrobić osłonę antyradiacyjną (przeciwsłoneczną). Czujnik od TFA Stratos jest podobny do czujnika WH1080 - czyli zobacz wątek: Ochrona sensora temperatury dla WS 1080/1090.

Jeżeli masz gdzie umieścić wiatromierz i deszczomierz to myślę, że warto kupić tego typu stacje. Ale dokładając "klika złotych" możesz już kupić stacje z podłączeniem do PC i dużą pamięcią (WH1080). Z drugiej strony, Stratos ma lepszy wyświetlacz...

W podobnej cenie możesz też kupić stacje typu WS23xx np. TechnoLine WS 2300 (PC + pamięć 175 rekordów) i połączyć czujniki kablem - wtedy aktualizacja danych co 8 sekund. Ale WS2300 jest już od paru lat na rynku...

Dokładając trochę możesz też brać pod uwagę TFA Vega (WS1600) - aktualizacja danych z czujników zewnetrznych bodajże co 4 sekundy.
« Ostatnia zmiana: 24 Grudzień, 2009, 11:59:37 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Listopad, 2012, 08:12:12 »
Jeśli miałeś kłopot z automatyczną aktualizacją czasu, to znaczy że w Twoim miejscu zamieszkania są z tym problemy. I wcale nie musi tu być winna stacja pogodowa. Dlaczego tak jest dowiesz się z mojego postu:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=495.msg2992#msg2992

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Grudzień, 2012, 19:07:53 »
Poczekaj dobę, może się wyrównają, jak nie to bym reklamowa :)  3 pełne stopnie czy 0.3?

Offline emigrant

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Grudzień, 2012, 19:11:30 »
0.3 to jak na takie chińskie zabawki to pewnie norma, ale 3 stopnie to jest coś nie tak imho.

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Grudzień, 2012, 20:07:06 »
Może stacja ściąga sygnał z innego czujnika sąsiadów? ;) Nie, raczej mało prawdopodobne przy tak bliskim porównaniu, po prostu potrzeba czasu aby się wyrównały. Teraz masz 0,2 a jak przełączysz na 1 kanał to różnica większa? Nie sądze ;) Producent zaleca kanał 1 bo być może Twoja stacja jak moja ma funkcję ostrzeżeń, które działają tylko na tym kanale.

Offline emigrant

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Grudzień, 2012, 21:11:13 »
BTW w tym BAR800 odczyt temp. podawany jest real time czy po jakimś czasie? Jest jakaś stacja co podaje real time albo krócej niż 1-2 sekundy?.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Grudzień, 2012, 21:36:25 »
Problem z odbiorem sygnału DCF przez Oregony jest mi znany. Mój model muszę ręcznie ukierunkować w ten sposób, aby moc sygnału była największa. Czasem pomaga tylko ustawienie stacji na parapecie. Mnie to osobiście jakoś nie przeszkadza, bo sporadycznie uaktualniam czas w stacji.

Po wystawieniu czujnika na zewnątrz stacja pokazuję temperaturę 1,5 stopnia a na dworze jest ok. -4 stopni według danych na stronach www.

Spokojnie, czujnik też ma swoją bezwładność i niestety potrzebuje trochę czasu aby uzyskać miarodajny wynik. Napisz najlepiej jutro jak wskazania. Czy wartości z czujnika zrównały się z tymi, które śledzisz w Internecie. Daj znać, tak z czystej ciekawości, jaką max wilgotność zanotuje Twój czujnik.

BTW w tym BAR800 odczyt temp. podawany jest real time czy po jakimś czasie?

Zapewne jak w pozostałych tego typu Oregonach, dane z czujnika odświeżane są co 60s zaś te w konsoli co 10s.

« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień, 2012, 21:42:00 wysłana przez Dador »

Offline ktomek

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Oregon BAR 686
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Grudzień, 2012, 22:57:51 »
stacja pokazuję temperaturę 1,5 stopnia a na dworze jest ok. -4 stopni
Mam u siebie podobną sytuację
Stacja zaczęła pokazywać zewnętrzną temperaturę wyższą niż termometr tradycyjny
Przyniosłem czujnik do domu, profilaktycznie wysuszyłem, zmieniłem baterię i postawiłem obok stacji bazowej
Pokazuje 4.5 stopnia więcej niż powinien, a dawniej przy takich próbach pokazywał taką samą temperaturę
Oczywiście odczekałem cierpliwie wiele godzin, ale nic nie pomogło, różnica jest dokładnie taka sama
Czy czas zmienić stację na nową?

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Grudzień, 2012, 08:44:43 »
Może zainwestuj w nowy czujnik? To koszt rzędu 60-100 zł. Może to nie być warte zachodu skoro nową stację oregona kupisz w granicach 200 zł.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Grudzień, 2012, 20:23:21 »
Przyniosłem czujnik do domu, profilaktycznie wysuszyłem, zmieniłem baterię i postawiłem obok stacji bazowej
Pokazuje 4.5 stopnia więcej niż powinien, a dawniej przy takich próbach pokazywał taką samą temperaturę

Ja mam podobną sytuacje z moją "no name", raz na jakiś czas stacja zawyża o 3-4`C. Wtedy czujnik przynoszę do domu wyciągam baterie i czekam 1-2 dni, po kolejnym uruchomieniu stacja pokazuje prawidłowo.

Mam to od czasu kiedy czujnik zamókł, pozostawiłem go niezabezpieczonego na dworze, śnieg pod wpływem słońca roztopił się i pewnie coś uszkodziło..  :-\
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline ktomek

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Oregon BAR 686
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Grudzień, 2012, 01:02:52 »
Czyli w sumie teraz nie masz nigdy pewności, czy akurat pokazuje dobrze
Popatrzę za nowym czujnikiem, a może za nową stacją... Zastanowię się

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Grudzień, 2012, 09:07:23 »
Czyli w sumie teraz nie masz nigdy pewności, czy akurat pokazuje dobrze
Popatrzę za nowym czujnikiem, a może za nową stacją... Zastanowię się

Raczej pewność mam kiedy pokazuje źle a kiedy dobre, oprócz niej mam jeszcze trzy inne  ;)
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233