Witam
Dołączę się do tego wątku żeby nie zakładać nowego. Stoję przed kupnem właśnie jakieś fajnej stacji pogody tak do 300pln. Nie zależy mi na wiatromierzu tak bardzo. Na pewno ma być dobra komunikacja z zew. czujnikiem pomiarowym, więc tutaj częstotliwość radiowa 433Mhz odpada i pozostaje 868Mhz.
W oko wpadł mi ten model TFA DIVA PLUS(
http://www.allegro.pl/item852131783_stacja_pogody_diva_plus_tfa_terdens_868mhz.html ). Ogólnie wygląda dość ciekawie, tylko kwestia jego jakości pomiaru. Czy ten model ma te same układy pomiarowe w sensie np. od temperatury czy wilgotności jak droższe modele? Co mnie jeszcze w nim zaintrygowało to przesył danych co 4 sekundy, więc można powiedzieć, że w czasie rzeczywistym mamy pomiar zew. temperatury i wilgotności.
Co niektórzy ganili zew. pomiar wilgotności, ale to akurat mi podoba się i chciałbym to mieć.
Na początku myślałem nad DIVA BREEZE - TFA(
http://allegro.pl/item852130864_stacja_pogody_diva_breeze_tfa_wiatromierz.html ) bo może mierzyć temp odczuwalną co jest fajnym bajerem, ale to chyba musi być powiązane z wiatromierzem? i wtedy na podstawie prędkości wiatru i temp. algorytm oblicza tzw. "odczuwalną temperaturę". Co mnie zniechęciło do tego modelu to te nieszczęsne 433Mhz co jest bardzo podatne na wszelakie zakłócenia. No i ten modelu nie ma barometru chociaż to też taka opcja mniej potrzebna, ale fajnie jak jest bo lubię mieć informacje o różnych zjawiskach pogodowych.
Nie potrzebuję też stacji z podłączeniem do komputera. Pewnie nawet jakby była taka możliwość to soft pewnie tylko na windowsa a ja nie mam ani windowsa ani PC żadnego, jestem Mac userem
Czy ten TFA Divia Plus będzie dobrym wyborem do 300pln? a może coś innego?. Są jakieś lidlowe wynalazki po 300zeta czy innych firm co mają dużo więcej bajerów jak deszczomierze i inne cuda, ale jak z ich jakością pomiarową? chyba wątpliwa?.
Trochę śmieszy mnie ten zew. czujnik od tfa divia plus, on wygląda jak 10 nieszczęść, jakby taka prowizorka hehe, i te mocowanie. Jakbym chcial przymocować do pionowej ścinaki to by to wyglądało bez sensu, wtedy czujnik byłby w poziomie, bez sensu. Trzeba robić jakąś podstawkę poziomą i na niej postawić i przykręcić ten czujnik.

Za to w modelu DIVA BREEZE - TFA zew. czujnik wygląda bardzo elegancko i profesjonalnie i ma prawidłowe mocowanie czyli mocowanie ma pionowe i sam jest pionowo i ma jakiś kapturek ochronny.

ps. mam w domu taki za 10zeta prowizoryczny termometr cyfrowy z pomiarem zew. ale kablowy Unitchermo, jakaś firma krzak, ale mniejsza o to. Czy pomiar poprzez kabel jest ciągły czy to pomiar jest co jakiś czas jak poprzez radiowe czujniki?