Zapoznałem się z artykułami z linków już zanim dodałem post z zapytaniem (...)
A z tym sie zapoznałeś ? --->
EFWS2900 to klon WH2900 czyli to samo - tego samego producenta Fine Offset.
(...) natomiast Eurochron nie podaje błędu pomiarowego - ciekawe. (...)
Eurochron nie podaje, ale producent Fine Offset podaje:
WH2900_parametry +/- 1
oC ... i nie jest to stała wartość dla całego zakresu pomiarowego -40 do + 60
oC - producent podaje najmniejszy błąd i zapewne jest on dla niewysokich temperatur plusowych

(...) Swoją drogą porównywałem także pomiary z czujników umieszczonych na mapie na stronie Netatmo, danych ze stacji EFWS 2900 z WeatherCloud oraz strony IMGW lecz ciężko wyciągnąć jakieś dokładniejsze wnioski bo stacje należałoby umieścić obok siebie takiego miejsca się nie doszukałem. (...)
Trudno, żebyś wyciągnął wnioski poprzez analogię skoro: każda stacja to inny producent, inna klasa, inny błąd pomiaru. inna bezwładność pomiaru, niewiadoma dotycząca kalibracji, niewiadoma położenia jej nad poziomem morza a co najważniejsze wysokości nad poziomem gruntu, czy przy ścianie, czy przy oknie, czy nad dachem czy obok niego...
Słowem, należy założyć, że Twoja stacja jest dobra. Zmiana położenia stacji jw to różnica pomiarów nawet o kilka stopni. Standardem jest wysokość 2m nad gruntem w wolnej od przeszkód przestrzeni - czyli z dala od ścian, okien, dachów i temu podobnych a inaczej ujmując z zapewniem jej dookólnej wentylacji.
PS - nawet pomiary przez niektóre IMGW budzą zastrzeżenia - przykładowo IMGW za moim płotem podaje opady z kosmosu i na tym opierane są badania i statystyki - porównaj sobie pomiary opadów moich dwóch stacji i stacji IMGW obok mnie podczas najbliższych opadów - ciekawe jakie wnioski wyciągniesz. Moje pomiary opadów są skalibrowane. Obsługa stacji wie o tym problemie od baaaaardzo dawna

(...) Jest jeszcze ewentualność skalibrowania stacji EFWS 2900 tylko czy warto inwestować kolejne 200 zł w termometr wzorcowy (dokładność przy -10°C do 100°C wynosi ±0.07°C) (...)
EFWS2900 ma zaszyty błąd pomiaru +/-1
oC a Ty chcesz kalibrować do +/-0,07
oC - zadaj sobie pytanie czy to możliwe ?

Czy warto ? Odpowiedz sobie sam w świetle tego co napisałem powyżej.
Ze zgromadzonych informacji bardziej przekonuje mnie jak na razie EFWS 2900.
Netatmo moim zdaniem to świetny design do urządzania salonów przez nabywców pierwszego w swoim zyciu mieszkania - nic poza tym