Stacja HP3501 może działać w różnych konfiguracjach. Jak wspominałem w recenzji zamiast 4.3-calowej konsoli z wyświetlaczem, który według mnie jest za mały przez co wiele danych jest widocznych tylko z bliska, można zakupić większą konsolę HP2551-C.
Ma 7-calowy wyświetlacz, 8 przycisków do konfigurowania i przypomina tablet. Podoba mi się znacznie bardziej. Dane prezentowane są estetycznie, w żywych kolorach z dobrze widocznymi danymi z daleko. W porównaniu z małą konsolą widać o wiele więcej danych - wartości ekstremalne temperatury, maksymalny poryw wiatru, średni kierunek i prędkość wiatru w ciągu ostatnich 10 minutach, wschody i zachody słońca dla naszej lokalizacji, faza księżyca, trend ciśnienia i piktogram pogodowy (prognoza w oparciu o zmianę ciśnienia, 5 ikon + symbol błyskawicy sugerujący możliwą burzę przy wysokich wartościach temperatury punktu rosy, >21*C), intensywność opadu deszczu zaznaczająca się jako poziom wypełnienia wyświetlanej kropli (jak pada pojawia się też graficzne przedstawienie deszczu).
Bardzo fajnie też wygląda kolorowy okrąg wokół wartości temperatury. Wraz ze zmianą temperatury zmienia się jego barwa (trochę jak na WU). Im bliżej zera tym bardziej jest niebieski, przy około 5 stopniach jest zielony.

Poniżej porównanie z pierwotnie otrzymaną konsolą dla stacji HP3501. Konsola 2551 sama wykryła czujniki. W konfiguracji ma w zasadzie wszystko co jest możliwe do ustawienia w aplikacji WSView.

Widok przy opadach deszczu:

Poniżej wersja z białym tłem, ale jednak nie ma już tego samego dobrego kontrastu i odczyty gorzej się według mnie prezentują.

Różnica między dwoma konsolami wynosi tylko 30$ (zgodnie ze stroną Ecowitt). W zasadzie wszystkie uwagi i sugestie jakie miałem do tej małej konsoli HP3501/3500_C są zastosowane w dużej konsoli, ale właśnie dlatego, że jest więcej na to miejsca. Jedyne czego nie udało mi się ustawić (chyba się nie da) to porywy wiatru jako główny widok dla wiatru (domyślnie duże wartości są możliwe do wyświetlenia prędkości wiatru). Według mnie warto wydać więcej i mieć lepszą wizualizację pomiarów, chyba, że i tak polegacie jedynie na aplikacji mobilnej lub serwerach pogodowych.
Na froggit to HP1000SE PRO za 179,99 EUR.
A poniżej jeszcze niemiecka wersja językowa. Jak mi pisali z Ecowitt, mieli większe zamówienie z Niemiec i dlatego wprowadzili to tłumaczenie:

Niestety brakuje mi najbardziej możliwości działania konsoli na baterie...