Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Ecowitt HP3501  (Przeczytany 36431 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Odp: Stacja Ecowitt HP3501
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Grudzień, 2019, 23:06:24 »
Aktualizacja niestety wymaga restartu konsoli, żeby mogła zaciągnąć zmiany. Wiąże się to z resetem danych historycznych, czyli musiałem ustawić od nowa sumy opadów za tydzień, miesiąc i rok - na szczęście automatycznie mam te dane podliczane na stronie www.

Tak czy inaczej uwzględnili wyświetlanie wykresów i robienie kalibracji poprzez konsolę. Na pierwszy rzut oka największa zmiana to wyświetlanie ikonki jakości sygnału odbieranego od czujników i poziomu baterii, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem.

Jutro jak chcecie mogę dodać więcej zdjęć, ale czekam aż wykres uzupełni mi się pomiarami z ostatnich 12 h, bo na razie jest pusto.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #105 dnia: 07 Grudzień, 2019, 23:06:24 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #106 dnia: 08 Grudzień, 2019, 12:23:24 »
Zdjęcia ekranów z wykresami mogą być ciekawe, ale mnie interesuje parę innych rzeczy.
Jak wygląda ekran danych z dodatkowych czujników? Czy po włączeniu tego ekranu pozostaje on na stałe, czy też po jakimś czasie przełącza się na widok podstawowy?
Jak wygląda ekran zarządzania ID czujników? Czy można ręcznie edytować ID konkretnego czujnika?
Czy ikona jakości sygnału pokazuje faktyczne dane mocy sygnału, czy też jedna kreska to jeden pakiet odebranych danych.
Czy poziom baterii zmienia się jak w telefonie? Czy też są dwie wartości: zielona i czerwona. Trzeba by zamiast baterii podpiąć zasilacz regulowany.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #107 dnia: 08 Grudzień, 2019, 13:23:26 »
(...)brakuje tylko pomiaru temperatury gleby przy okazji, choć nie wiem czy akurat ten parametr wielu by zainteresował.(...)

... wielu może nie...  ale mnie np tak - warto śledzić na wiosnę ten parametr bo od niego zależy początek wegetacji roślinek w naszych ogrodach ;)

Jeden z userów włoskiego forum z czujnika WH31 (DL50) usunął czujnik SHT30 i w to miejsce zamontował czujnik SHT35 na kablu:
https://forum.meteonetwork.it/stazioni-meteorologiche-ecowitt-fine-offset/167762-modifiche-sensori-schermi-test-ecowitt-21.html
Moim zdaniem jest to ciekawa opcja do zdalnego pomiaru temperatury gleby na różnych głębokościach.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #108 dnia: 08 Grudzień, 2019, 18:06:14 »
Zdjęcia ekranów z wykresami mogą być ciekawe, ale mnie interesuje parę innych rzeczy.
Jak wygląda ekran danych z dodatkowych czujników? Jak wygląda ekran zarządzania ID czujników?

Zrobiłem jednak krótki film z pokazaniem zmian po aktualizacji 1.6.0. Mam nadzieję, że widać to co trzeba: https://youtu.be/YhMVs39l4Kg

Czy po włączeniu tego ekranu pozostaje on na stałe, czy też po jakimś czasie przełącza się na widok podstawowy?
Wykres wyświetla się na cały ekran, ale po paru minutach przechodzi do widoku podstawowego.

Czy można ręcznie edytować ID konkretnego czujnika?
Mam tylko jeden dodatkowy czujnik, ale ID tzn. numer kanału ustawiasz na samym czujniku.

Czy ikona jakości sygnału pokazuje faktyczne dane mocy sygnału, czy też jedna kreska to jeden pakiet odebranych danych.
To raczej siła sygnału z jaką odbierane są dane z czujnika. CH1 mam za budynkiem gospodarczym tuż przy ziemi, 30 od konsoli, więc tam jest słaby sygnał i tak to pokazuje ikona.

Czy poziom baterii zmienia się jak w telefonie? Czy też są dwie wartości: zielona i czerwona.
Są zielone kreski. Baterie dobrze trzymają, więc wszędzie są zielone. Nie wiem czy ikona robi się czerwona przy słabym poziomie naładowania.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
« Odpowiedź #109 dnia: 09 Grudzień, 2019, 17:07:00 »
Nic nie wspominała o tajemnicy, w każdym razie właśnie odpisałem im na maila i spytałem czy mogę się podzielić softem. Jak tylko dostanę odpowiedź to dam znac
Miłego weekendu :)
Dostałem odpowiedź. To jest jeszcze wersja testowa i niebawem będzie wypuszczona wersja dostępna publicznie

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
konsola HP2551-C
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Grudzień, 2019, 12:05:23 »
Stacja HP3501 może działać w różnych konfiguracjach. Jak wspominałem w recenzji zamiast 4.3-calowej konsoli z wyświetlaczem, który według mnie jest za mały przez co wiele danych jest widocznych tylko z bliska, można zakupić większą konsolę HP2551-C.
Ma 7-calowy wyświetlacz, 8 przycisków do konfigurowania i przypomina tablet. Podoba mi się znacznie bardziej. Dane prezentowane są estetycznie, w żywych kolorach z dobrze widocznymi danymi z daleko. W porównaniu z małą konsolą widać o wiele więcej danych - wartości ekstremalne temperatury, maksymalny poryw wiatru,  średni kierunek i prędkość wiatru w ciągu ostatnich 10 minutach, wschody i zachody słońca dla naszej lokalizacji, faza księżyca, trend ciśnienia i piktogram pogodowy (prognoza w oparciu o zmianę ciśnienia, 5 ikon + symbol błyskawicy sugerujący możliwą burzę przy wysokich wartościach temperatury punktu rosy, >21*C), intensywność opadu deszczu zaznaczająca się jako poziom wypełnienia wyświetlanej kropli (jak pada pojawia się też graficzne przedstawienie deszczu).

Bardzo fajnie też wygląda kolorowy okrąg wokół wartości temperatury. Wraz ze zmianą temperatury zmienia się jego barwa (trochę jak na WU). Im bliżej zera tym bardziej jest niebieski, przy około 5 stopniach jest zielony.

Poniżej porównanie z pierwotnie otrzymaną konsolą dla stacji HP3501. Konsola 2551 sama wykryła czujniki. W konfiguracji ma w zasadzie wszystko co jest możliwe do ustawienia w aplikacji WSView.

Widok przy opadach deszczu:

Poniżej wersja z białym tłem, ale jednak nie ma już tego samego dobrego kontrastu i odczyty gorzej się według mnie prezentują.

Różnica między dwoma konsolami wynosi tylko 30$ (zgodnie ze stroną Ecowitt). W zasadzie wszystkie uwagi i sugestie jakie miałem do tej małej konsoli HP3501/3500_C są zastosowane w dużej konsoli, ale właśnie dlatego, że jest więcej na to miejsca. Jedyne czego nie udało mi się ustawić (chyba się nie da) to porywy wiatru jako główny widok dla wiatru (domyślnie duże wartości są możliwe do wyświetlenia prędkości wiatru). Według mnie warto wydać więcej i mieć lepszą wizualizację pomiarów, chyba, że i tak polegacie jedynie na aplikacji mobilnej lub serwerach pogodowych.

Na froggit to HP1000SE PRO za 179,99 EUR.

A poniżej jeszcze niemiecka wersja językowa. Jak mi pisali z Ecowitt, mieli większe zamówienie z Niemiec i dlatego wprowadzili to tłumaczenie:

Niestety brakuje mi najbardziej możliwości działania konsoli na baterie...
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień, 2019, 18:15:01 wysłana przez Mark »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: konsola HP2551-C
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Grudzień, 2019, 18:14:09 »
Różnica między dwoma konsolami wynosi tylko 30$ (zgodnie ze stroną Ecowitt). W zasadzie wszystkie uwagi i sugestie jakie miałem do tej małej konsoli HP3501/3500_C są zastosowane w dużej konsoli, ale właśnie dlatego, że jest więcej na to miejsca. Jedyne czego nie udało mi się ustawić (chyba się nie da) to porywy wiatru jako główny widok dla wiatru (domyślnie duże wartości są możliwe do wyświetlenia prędkości wiatru). Według mnie warto wydać więcej i mieć lepszą wizualizację pomiarów, chyba, że i tak polegacie jedynie na aplikacji mobilnej lub serwerach pogodowych.

Moim zdaniem konsola od HP3501/3500B wygląda ciekawiej. Dużo czytelnych informacji, ciekawa kolorystyka, łatwo jest odczytać temperaturę i wilgotność, promieniowanie słoneczne, ciśnienie powietrza. Ta druga konsola ma gorszą czytelność informacji, np. w kółku jest 6.2, ale trzeba dłuższej chwili aby zorientować się, że chodzi o temperaturę (symbol stopnia jest nad 2), nie wiadomo też, czy to w stopniach Celsjusza czy Fahrenheita. Obok jest drugie koło (o identycznej wielkości co pierwsze), w którym jest 7.6, po chwili okazuje się, że to nie temperatura, jakby się w pierwszej chwili zdawało, a informacja o wietrze. Takie trochę pomieszane te informacje i moim zdaniem mało czytelne na "pierwszy rzut oka". Projekt wyświetlania i rozplanowania informacji w konsoli HP3501/3500B wydaje mi się bardziej przemyślany i dopracowany.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień, 2019, 18:27:40 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #112 dnia: 15 Grudzień, 2019, 21:57:48 »
Może już trochę ta mniejsza konsola mi się opatrzyła. Jeśli chodzi o wyświetlanie temperatury to faktycznie łatwiej ją odnaleźć, bo na dole cyfry są duże i białe, ale dane wiatru w konsoli HP3501 są małe i trzeba się zbliżyć do konsoli, żeby odczytać pomiar. Wolałbym już, żeby w tym kółku jako róży wiatrów była jedna wartość, ale większa pokazująca według uznania użytkownika prędkość wiatru albo poryw.

Ta większa konsola ma być w zestawie z anemometrem ultrasonicznym, gdzie wiatr aktualizowany jest co niecałe 5 sekund. Ta częsta rozdzielczość czasowa jest faktyczne lepiej widoczna na dużej konsoli, podobnie z kierunkiem wiatru. To wszystko zależy od gustu i położenia konsoli. Jak ta mniejsza jest na biurku czy w małym pokoju to i tak wystarczy, aby zobaczyć co trzeba.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #113 dnia: 16 Grudzień, 2019, 19:37:02 »
Może już trochę ta mniejsza konsola mi się opatrzyła. Jeśli chodzi o wyświetlanie temperatury to faktycznie łatwiej ją odnaleźć, bo na dole cyfry są duże i białe, ale dane wiatru w konsoli HP3501 są małe i trzeba się zbliżyć do konsoli, żeby odczytać pomiar. Wolałbym już, żeby w tym kółku jako róży wiatrów była jedna wartość, ale większa pokazująca według uznania użytkownika prędkość wiatru albo poryw.

Ja bym to zaprojektował inaczej. Koło jest niepotrzebne, przede wszystkim duża strzałka jasno wskazująca kierunek wiatru. Kolor strzałki byłby zależny od siły wiatru (np. słaby wiatr- strzałka zielona, silny wiatr - strzałka czerwona) - łatwo się wtedy zorientować, jaki jest kierunek wiatru i jego siła. Coś w tym stylu jak na poniższych zdjęciach:

Dla słabego wiatru:

Dla silnego wiatru:

« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień, 2019, 19:50:36 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #114 dnia: 16 Grudzień, 2019, 22:38:51 »
Ta zmieniająca kolor strzałka bardziej mi się podoba niż dotychczasowy wygląd. Trzeba im podrzucić ten pomysł. Nie wiem czy go wykorzystają, ale to jest dobre w tej stacji, że teoretycznie taka czy inna zmiana jest możliwa po aktualizacji oprogramowania.

Też im wrzuciłem kiedyś własny układ graficzny. Przyjęli i na razie jak widać wyżej dodali w testowanej jeszcze wersji firmware 1.6 jakość odbieranego sygnału z czujników i poziom naładowania baterii.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #115 dnia: 31 Grudzień, 2019, 00:22:16 »
Parę zdjęć osłony radiacyjnej dla czujników temperatury firmy Ecowitt. To dość nowy produkt, który jest odpowiedzią na zarzuty, że w asortymencie i stacjach pogodowych brakuje osłony i wysięgnika do przyczepienia czujnika w dogodnym miejscu.

Jak widzicie konstrukcja i wygląd są zbliżone do poprzednich rozwiązań.

Jednak doszło do paru zmian w porównaniu z wersją jaką kiedyś dostałem ze stacją WS-0101 firmy Conrad. Przede wszystkim wewnętrzna komora czujnika jest dopasowana ściśle do jego rozmiarów. Jest od zatem bardziej obudowany. Górną część z osłoną wsuwa się do dolnej przykręconej do ramienia na 2 zatrzaski (klipsy).

Jest możliwość instalacji w pionowej pozycji przytwierdzając podstawę ramienia do poziomej powierzchni.

Co mnie zdziwiło to średnica rurki na jaką przeznaczone jest ramię. Myślałem, że podobnie jak przy innych stacjach najlepiej mocować wysięgnik do szerszych rurek, min. 1-calowych. Tutaj jednak przyczepiłem osłonę do tego samego słupka, gdzie jest deszczomierz. Dostarczone śruby były za krótkie, średnica na rurkę za mała, więc trzeba było szukać dłuższych śrub z gwintem. Czujnik na zdjęciu jest nisko, bo oprócz temperatury przy 2 metrach interesuje mnie też temperatura przygruntowa.

A tutaj porównanie ze starą osłoną z 2012 roku. W zasadzie jest ona wsunięta na czujnik, a on dopiero przykręcony do ramienia. W uchwycie Ecowitt czujnik jest wsadzony do komory, ale pozostaje w niej luzem, nie jest przykręcany.

W Ecowitt osłona antyradiacyjna jest oznaczona jako RS-00001 i przeznaczona na czujniki typu WH32/WH31. Obecnie jej koszt: $19.99.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień, 2019, 00:34:05 wysłana przez Mark »

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #116 dnia: 31 Grudzień, 2019, 09:38:14 »
Parę zdjęć osłony radiacyjnej dla czujników temperatury firmy Ecowitt. To dość nowy produkt, który jest odpowiedzią na zarzuty, że w asortymencie i stacjach pogodowych brakuje osłony i wysięgnika do przyczepienia czujnika w dogodnym miejscu.
........
Jednak doszło do paru zmian w porównaniu z wersją jaką kiedyś dostałem ze stacją WS-0101 firmy Conrad. Przede wszystkim wewnętrzna komora czujnika jest dopasowana ściśle do jego rozmiarów. Jest od zatem bardziej obudowany. Górną część z osłoną wsuwa się do dolnej przykręconej do ramienia na 2 zatrzaski (klipsy).

IMHO jest to wada tej osłony. Ścisłe dopasowanie jest niekorzystne ponieważ ciepło z obudowy jest przewodzone do czujnika oraz utrudniony jest przepływ powietrza do góry.
Jakie są wymiary zewnętrzne i wewnętrzne obudowy?
Na, którym koncie rejestrujesz temperaturę czujnika w tej obudowie i jaki tytuł ma ten pomiar

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #117 dnia: 31 Grudzień, 2019, 10:49:23 »
Teraz nie ma warunków, aby testować czujnik w takiej osłonie na słońcu, ale bardziej mi się jednak podoba osłona TFA, gdzie czujnik był przeczepiony w środku do wystającej płytki i ma sporo przestrzeni wokół siebie, co stanowi jakąś strefę buforową między nagrzaną na słońcu obudową.

RS-00001 - Ecowitt Temperature and Humidity Solar Radiation Shield for WH32/WH31 Sensor

Długość osłony: 15.5cm; Zewnętrzna średnica: 7.3cm; wewnętrzna średnica: 4.3cm

Długość ramienia mocującego: 17.2cm

Czujnik WH31 w tej obudowie mierzy temperaturę przygruntową. Jako dodatkowy element nie jest widoczny na WU, ale na stronie www każdy może sobie porównać wyniki "temperatury przygruntowej" z tą osłoną z wartością dla temp. na 2 metrach z podobnym czujnikiem, ale osłoną TFA w cieniu cały dzień: http://mark014.beep.pl/

Na koncie Ecowitt: https://www.ecowitt.net/home/index?id=7764
czujnik z osłoną Ecowitt podaje wyniki jako "Sensor CH1 ground temp"

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #118 dnia: 31 Grudzień, 2019, 11:11:17 »
Porównywanie osłon radiacyjnych umieszczonych w cieniu przez cały dzień to tak jakby porównywać spalanie na 100 km dwóch samochodów stojących na parkingu z wyłączonymi silnikami.
Umieść te czujniki w osłonach w miejscu nasłonecznionym. Nawet przy tym marnym słońcu jakie teraz mamy będą różnice do 2°C w stosunku do czujnika WS80.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #119 dnia: 31 Grudzień, 2019, 11:13:57 »
Czujnik z osłoną Ecowitt jest umieszczony nad trawnikiem, gdzie słońce świeci w porze południowej. O ile nie ma takiej pochmurnej pogody jak dzisiaj.