Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Ecowitt HP3501  (Przeczytany 36400 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
czujnik wilgotności gleby WN51
« Odpowiedź #165 dnia: 10 Sierpień, 2020, 22:48:49 »
Parę słów o czujniku wilgotności gleby WN51, modyfikacji WH51. Opis umieściłem już na FB, ale tutaj też może kogoś zainteresuje.

Można kontrolować stopień wilgotności gleby, np. trawnika, w sposób bardziej zautomatyzowany i użyć czujnika wilgotności gleby. Jeden, firmy Ecowitt, już Wam pokazywałem (WH51). Na rynku pojawiła się niedawno modyfikacja tego czujnika z ceramiczną nasadą. Ma to być "oddychający" filtr przez który przenika wilgoć z gleby do wewnętrznego sensora. Ta bariera jednocześnie ma redukować wpływ typu gleby (żwir, glina, drubny piasek itp) na ostateczny wynik. Oba czujniki, standardowy WH51 i WN51 z ceramiczną osłoną od paru tygodni mam wbite w murawę trawnika. WN51 jest dłuższy i grubszy, więc aby go umieścić w ziemi trzeba wykopać wcześniej dołek. Oczywiście oba czujniki są też przeznaczone do pomiaru wilgoci w domowej hodowli roślin doniczkowych. Tutaj jednak chodziło o obserwację wpływu opadów na zmiany stosunków wodnych w przypowierzchniowej warstwie ziemi.

Ostatnie obfite opady deszczu były dobrą ku temu okazją. Po lipcowej dwutygodniowej suszy czujniki rejestrowały 17% (WH51) i 25% (WN51) wilgotności. Reakcja na intensywny deszcz była dużo szybsza w przypadku standardowego czujnika (już po godzinie). Czujnik z filtrem potrzebował aż 9 godzin, aby wynik zaczął rosnąć. WH51 zanotował też większą maksymalną wilgotność tego dnia 52% wobec 48%. Powodem może być głębsze ulokowanie dłuższego czujnika WN51 i opóźnienie w przesiąkaniu filtra wodą. Szybciej doszło tu do spadku wilgoci.

Kolejny dzień to dalsze opady trwające do popołudnia. Gleba już była przemoczona i czujnika na starcie notowały wyższe wyniki: 47% (WH51) i 36% (WN51). Okazało się, że czujnik z filtrem zareagował już równie szybko na intensywny deszcz i fluktuacja zmian była większa. Bez kalibracji maksymalna wilgotność sięgnęła 68% u (WN51 55%), ale znacznie szybciej i głębiej spadała. Nie mam dwóch czujników WN51, aby pokazać, że faktycznie niezależnie od typu gleby oba czujniki pokazują te same wyniki. Jednak pomiary tego z ceramiczną otoczką różnią się od cienkiego wbijanego prosto w glebę (niezależnie od ich kalibracji). Teraz, 2 doby od opadów, WH51 notuje 40% wilgotności, co wg mnie jest bardziej bliższe faktycznemu stanowi niż 20% w WN51, bo jednak 56 mm deszczu zapewniło dobre nawodnienie gleby i z pewnością starczy roślinom na pewien czas.

Oba bezprzewodowe czujniki można podłączyć pod bramkę wifi GW1000 jak i są rozpoznawane przez konsole stacji Ecowitt. Można zatem śledzić pomiary na ecowitt.net.

Po tygodniu od ulewy bardziej sensowne i zgodne z prawdą wydaje się wskazanie czujnika WH51 (24%) - wilgotność spada powoli i wskazuje na stopniowy ubytek wilgoci. WN51 pokazuje już 10% wilgotności, ale po takich sumach opadowych jest jeszcze zielono, nie ma dokuczliwej suszy na jaką by wskazywał ten czujnik.

Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

czujnik wilgotności gleby WN51
« Odpowiedź #165 dnia: 10 Sierpień, 2020, 22:48:49 »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
czujnik wycieku wody WH55
« Odpowiedź #166 dnia: 12 Sierpień, 2020, 21:28:18 »
Fine Offset opracowuje coraz szerszą gamę czujników, nawet niebezpośrednio mierzących parametry meteorologiczne. Jednym z nich jest czujnik zalania wodą WH55. Może być przydatny przy nawalnym opadach deszczu powodujących niespodziewane podtopienia. Sensor zacznie emitować w takim przypadku alarm o sile 90 dB. Można go zintegrować z posiadaną stacją pogodową i ustawić wysyłanie e-maili z alarmami.

Krótka recenzja na YT.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień, 2020, 21:56:35 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
test osłony na czujnik temperatury
« Odpowiedź #167 dnia: 20 Sierpień, 2020, 11:56:14 »
Zrobiłem małe porównanie tanich osłon przeciwsłonecznych: pierwsza z TFA i druga RS-00001 Ecowitt dedykowana dla ich czujników. Dwa dni - 7 sierpnia z lekkim wiatrem, 8 sierpnia - prawie cisza. Wykorzystałem czujniki Ecowitt (jeden wewnętrzny, drugi zewnętrzy WH31). Oba najpierw w cieniu, po 10 minutach na wysokości 1 metra wyrównały temperaturę, a potem wsadziłem je do osłon również na 1 m wysokości. Potem wystawiłem na słońce.

Pokazałem też jaką temperaturę wskazywał czujnik w cieniu na 2 metrach, który wg mnie podaje wiarygodne dane, podobne do okolicznych stacji IMGW. Oprócz tego pokazałem odczyt z anemometru ultrasonicznego WS-80 Ecowitt - ma lepszą obudowę i przy występującym wietrze pomiary są zbliżone do tych na 2 m w cieniu. Jednak przy braku turbulencji powietrza okazuje się, że i tak najlepszym rozwiązaniem jest albo kupno klatki meteorologicznej lub zainstalowanie czujnika z osłoną w cieniu w dobrze przewietrzonej lokalizacji (jak u mnie). Osłona Ecowitt pokazywała trochę niższe temperatury, może dlatego , że ma wysięgnik. Jest ściśle dopasowana do czujników Ecowitt i reakcja na drobne zmiany w ruchach powietrza jest szybsza. mimo to przy wystawieniu na słońce temperatura jest zawyżona do 5 stopni. W osłonie TFA jest więcej przestrzeni wokół czujnika i ten wolniej reaguje na zmiany, typu słońce wyszło zza chmury.

Ogólnie jednak nawet jest macie superdokładny czujnik to i tak jakość osłony będzie istotnym czynnikiem zniekształcającym dane. Tego typu osłony i tak nadają się tylko do lokowania ich w cieniu. Według mnie z braku miejsca lepiej już stawiać je pod wysokim drzewem niż na pełnym słońcu na środku trawnika..

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Odp: Stacja Ecowitt HP3501
« Odpowiedź #168 dnia: 26 Wrzesień, 2020, 23:09:36 »
Uaktualniłem firmware w konsoli od stacji HP2553 do wersji 1.6.7. Nowa jest tutaj ikonka kropli od czujnika przeciekania wody:

Poza tym w opisie zauważyłem, że w planach jest kolejny czujnik wewnętrzny, krótko zapowiedziany na profilu Ecowitt - "WH45 Indoor PM2.5/PM10/CO2/Temp/Humidity 5-in-1 sensor":

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: GW1000, EFWS2900, HP2551
« Odpowiedź #169 dnia: 27 Wrzesień, 2020, 12:39:44 »
Podobno Ecowitt ma wprowadzić do sprzedaży czujniki temperatury gruntu i temperatury wody.
Jak tylko będzie można zamówić czujnik temperatury gruntu to od razu zamawiam ;). Chociaż na ostatnie zamówienie czekam już 6 tygodni i wciąż nie jest wysłane, ale warto poczekać

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
« Odpowiedź #170 dnia: 30 Wrzesień, 2020, 19:08:01 »
Ecowitt ma jakies problemy z fabryka. Sam czekalem na nowa konsolke 8 tygodni, a czujnika gleby nadal nie wyslali...

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: GW1000, EFWS2900, HP2551
« Odpowiedź #171 dnia: 30 Wrzesień, 2020, 19:21:29 »
Też czekam na czujnik wilgotności gleby, i czujnik wyładowań. Zaraz 7 tygodni i wciąż nie są wysłane.
Poprzednie zamówienie wysłali po 5 tygodniach

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #172 dnia: 01 Październik, 2020, 14:50:54 »
Mi wysyłali normalna pocztą czujnik chyba w maju i szło to przez Belgię, ale w 4 tygodnie się uwinęli, co w tamtym czasie mnie trochę zdziwiło.

Podobno Ecowitt ma wprowadzić do sprzedaży czujniki temperatury gruntu i temperatury wody.

Planują jeszcze czujniki z lepszym układem do mierzenia temperatury przy ujemnych temp. SHT35 i kamerę wifi dla stacji meteo.

Offline pienta

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP1001 WiFi
« Odpowiedź #173 dnia: 07 Październik, 2020, 19:31:32 »
Moje zamówienie z 4 sierpnia wysłali 1 października i dotarło wczoraj (6 października) DHLem.
Problemy w fabryce są nadal, ok. tygodnia przed wysyłką zapytali, czy zamiast nadrukowanych podpisów przycisków na konsoli, mogą być zastępczo przyklejone etykiety. Z kolei czujniki temp wewnętrznej (WH31) są w obudowach od detektora wyładowań (ekran jest taki jak trzeba, ale na obudowie nadruk - lightning sensor).

Stacja już działa i na tą chwilę jedyny problem jaki widzę, to zakłócenia odbioru danych z czujnika wiatru, być może to kwestia odległości. Szkoda, bo HP-1001 w tym samym miejscu łapał bez problemu.

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
« Odpowiedź #174 dnia: 23 Październik, 2020, 14:53:38 »
Dostalem dzis czujnik wilgotnosci (ten starszy).
Konsolka 2551 od razu go zarejestrowala, ale mniejsza (3500) go nie widzi. Podnioslem FW z 1.6.2 do najnowszego ale ciagle tak samo.
Mial ktos moze podobny problem?

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
WH57 czujnik detekcji wyładowań atmosferycznych
« Odpowiedź #175 dnia: 11 Listopad, 2020, 21:33:44 »
Sezon burzowy już za nami. Ostatnie wyładowanie na mojej stacji wykryto 37 dni temu. I właśnie przyszedł czas na podsumowanie działania detektora wyładowań atmosferycznych WH57 firmy Ecowitt. Wszystko zależy od jego ulokowania, ale przez parę miesięcy stania na szafie na pierwszym piętrze domu wolnostojącego na przedmieściach nie zanotował fałszywych sygnałów tła. W czasie burzy natomiast liczba wyładowań w obszarze o promieniu 40 km od czujnika była porównywalna ze zliczeniami pokazywanymi w czasie burz na mapie systemu blitzortung.org. Detektor wysyła dane do konsoli lub bramki GW1000 bezprzewodowo co 79 sekund. Ma wielkość i kształt typowych czujników temperatury, ale przynajmniej w moim przypadku nie trzeba go umieszczać na dworze dla zachowania odpowiedniej czułości. Czujnik pozwala nam na wizualizację danych na serwerze ecowitt.net, a więc i porównywanie obecnego sezonu burzowego z kolejnymi.

https://www.youtube.com/watch?v=DxIZRY3ZXKE&feature=share&fbclid=IwAR28kOVcgmWA19LsB2Lks1lYzuLqMRVUZlWB34-Unm8iquD4Mho6QkydqjA&ab_channel=meteoprognoza

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
parę zmian na ecowitt.net
« Odpowiedź #176 dnia: 30 Grudzień, 2020, 12:41:07 »
Na serwerze gromadzącym dane Ecowitt ostatnio wprowadził parę użytecznych funkcji.

Właściciel stacji może wygenerować link, którzy umożliwia innym osobom obserwację danych na ecowitt.net bez potrzeby logowania:
https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=WWN397

W ostatnich dniach pojawił się kafelek informujący o naładowaniu poszczególnych czujników. Dla czujnika wiatru, gleby i deszczu napięcie podane jest  wartościach liczbowych, a nie tylko w postaci kresek.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #177 dnia: 31 Grudzień, 2020, 19:03:51 »
Dzisiaj podłączyłem bramkę GW1000. Używam tylko i wyłącznie czujników WH31 i moje okienko "Battery" posiada zielony napis Normal przy każdym czujniku. Trochę mi szkoda, że nie widać moich parametrów pogody na głównej mapie. Działa tylko zakładka ciśnienia.

Offline Darekrz68

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Steinberg Systems SBS-RS-500
« Odpowiedź #178 dnia: 02 Styczeń, 2021, 11:19:59 »
To ja zapytam jeśli można. Od kilku tygodni nam podłączoną swoją stację do Ecowitt. Wszystko działa jednak jest jeden denerwujący problem . Prawie za każdym razem jak wchodzę żeby podejrzeć dane i po kilku sekundach wyßwietlają się są one nie w tych jednostkach w których mam ustawione. Temperatura jest w stopniach F a ciśnienie w jakichś dziwnych ......nie wiem ale pokazuje mi 30 czegoś :) . Jak poczekam aż dane załadują się drugi raz max minutę  to temp i ciśnienie  pokazuje już w C i ciśnienie też prawidłowo. Często jednak wykresy pozostają w złych jednostkach. Muszę wtedy wyjść ze strony i wejść jeszcze raz.
Czy to jest jakiś problem który można rozwiązać czy mam się do tego przyzwyczaić ? W ustawieniach "unit" mam oczywiście ustawione właściwie.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #179 dnia: 02 Styczeń, 2021, 17:43:38 »
Używam tylko i wyłącznie czujników WH31 i moje okienko "Battery" posiada zielony napis Normal przy każdym czujniku. Trochę mi szkoda, że nie widać moich parametrów pogody na głównej mapie.
Czujniki WH32 są tymi podstawowymi i dane z nich są wyświetlane na mapie. WH31 są dodatkowe i chyba nie można żadnego ustawić jako podstawowego.

Temperatura jest w stopniach F a ciśnienie w jakichś dziwnych
Na Wunderground tak mam chwilę po wejściu, ale na ecowitt.net jednostki cały czas są w *C, czyli zgodnie z ustawieniami.