Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Ecowitt HP3501  (Przeczytany 36392 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Odp: Stacja Ecowitt HP3501
« Odpowiedź #150 dnia: 08 Lipiec, 2020, 08:01:23 »
Zrobiłem niedawno krótki film pokazujący jak wygląda prezentacja danych z detektora:
https://www.youtube.com/watch?v=KIWqVcJH4CI
W moich warunkach wciąż działa bez zarzutu. Nie nalicza fałszywych sygnałów choć jest ustawiony na szafie w pokoju na pierwszym piętrze.

Opis do filmu:
Detektor wyładowań WH57 oferowany przez Ecowitt łącząc się z bramką wifi GW1000 lub konsolami stacji pogodowej informuje o wyładowaniach atmosferycznych w promieniu 40 km - o ich ilości, odległości i czasie wystąpienia. Dane wysyła co 79 sekund.
Można je śledzić na stronie ecowitt.net, poprzez aplikację na telefonie, a nawet publicznie prezentować na stronie www.
Detektor jest niewielki, ma parę opcji działania. Umieszczony na zewnątrz powinien mieć jednak zapewnioną osłonę. Trzeba unikać metalowych barier i mieć na uwadze, że lepiej wyłapie pioruny przy wyższej lokalizacji. Wyniki jakie są pokazane w tym krótkim filmie pochodzą jednak od czujnika położonego wewnątrz, w pokoju nad sufitem przy obecnym w pomieszczeniu sprzęcie elektrycznym. Wydaje się, że nawet przy ustawionej wysokiej czułości nie przeszkadza to sensorowi i nie zlicza fałszywych sygnałów.
Zliczenia i podane odległości mniej więcej zgadzają się z mapą blitzortung.org. Urządzenie przydaje się dla prywatnych statystyk i porównań sezonu burzowego. Może ostrzec poprzez powiadomienie e-mail przed zbliżającą się burzą.

Przy okazji trafiłem na bardzo ciekawy graficznie szablon do prezentacji danych wysyłanych na serwer przez konsolę czy bramkę wifi GW1000.
To PWS Dashboard, taki kokpit z danymi. Co ważne autor na tyle się wkręcił w jego rozszerzanie, że napisał skrypt przetwarzający dane w formacie Ecowitt. Dzięki temu można wyświetlić nie tylko podstawowe parametry, ale dane ze wszystkich dodatkowych czujników jak wilgotność gleby, pomiar jakości powietrza i właśnie wyładowania atmosferyczne. Strona działa pod adresem: http://pogodaslesin.beep.pl/pogoda/

Poprawiłem trochę polskie tłumaczenie i lekko ją zmodyfikowałem tak, żeby wyświetlić nawet temperaturę wody w pobliskim jeziorze. Pod blokami z danym zestawem danych można dodawać linki do różnych stron pogodowych, map, prognoz. W polu na górze z lewej w przypadku alarmów pogodowych pojawia się komunikat meteoalarm.eu

Autor w jednym z rozszerzeń dodał też możliwość ładnego estetycznie podsumowania tabelarycznego danych wyciągniętych z bazy WU:
http://pogodaslesin.beep.pl/pogoda/index.php?frame=Reports_at_WU
Tego mi brakowało, bo bez dodatkowego programu nie generował się plik z danymi NOAA w oparciu o która działał oryginalny skrypt.
Można też przeglądać wygodnie dane archiwalne, rekord po rekordzie co 5 min jak na WU: http://pogodaslesin.beep.pl/pogoda/index.php?frame=History_at_WU.
Polecam szablon tym, którzy chcą się dzielić kompletem danych z innymi użytkownikami w sieci.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec, 2020, 08:20:06 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #150 dnia: 08 Lipiec, 2020, 08:01:23 »

Offline Pio_Tr

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WH2080 Conrad
« Odpowiedź #151 dnia: 08 Lipiec, 2020, 14:23:45 »
Czy w HP350x jest możliwość wyłączenia modułu WiFi?
Dane zdalnie będę sprawdzać sporadycznie, a nie chcę na biurku dodatkowych pól promieniowania mikrofalowego.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #152 dnia: 08 Lipiec, 2020, 15:43:56 »
Z tego co pamiętam jest tryb pracy bez wifi (chyba B) i wtedy konsola nie przesyła danych na serwery pogodowe.

Tak przy okazji, będzie niedługo aktualizacja konsoli HP3501 1.6.3 Zgłaszałem im po ostatniej brak poprawnej komunikacji z czujnikiem PM2.5.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #153 dnia: 08 Lipiec, 2020, 23:34:35 »
Autor w jednym z rozszerzeń dodał też możliwość ładnego estetycznie podsumowania tabelarycznego danych wyciągniętych z bazy WU:
http://pogodaslesin.beep.pl/pogoda/index.php?frame=Reports_at_WU
Tego mi brakowało,

Podobnych skryptów jest więcej, choć nie wszystkie dają sobie radę z nowym formatem danych w WU.  Wspólną cechą tych skryptów jest to, że tabelaryczne zestawienia robią z danych WU ‘takie jakie są’.  Dlatego ich wiarygodność jest umiarkowana, vide twoje wyniki z sierpnia 2019. Gołym okiem widać,  że wyniki  oparto o błędne dane, bo akurat stacja źle pracowała. Takie rażące wyniki łatwo wyłapać, gorzej gdy stacja  ma małe przerwy albo ma skończoną liczbę skoków wyników pomiarów.  Wtedy istnieje możliwość zniekształcenia wyników max,min lub avg i nie da się naocznie zobaczyć gdzie są  błędy.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #154 dnia: 09 Lipiec, 2020, 00:48:04 »
Tak, to był czas kiedy konsola przestawała działać i wysyłała błędne dane. Prosiłem autora, żeby pomyślał o tym, aby dane archiwalne można było zrzucić do pliku na serwerze i ten edytować, aby móc usuwać/korygować błędne wpisy, bo w bazie WU już nic nie można zmienić. Pisał, że się zastanowi nad tym.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Stacja Ecowitt HP3501 i czujnik przecieku wody Ecowitt WH55
« Odpowiedź #155 dnia: 11 Lipiec, 2020, 13:12:30 »
Wprowadziłem aktualizację jaką otrzymałem 1.6.3 na konsolę HP3501, ale nadal pojawia się błędnie odczytana wartość z czujnika PM2.5. Pojawiła się jednak ikonka kropki od czujnika przeciekania wody Ecowitt WH55.

Zielona oznacza, że jest sucho. O czujniku tutaj nie pisałem, bo średnio już nawiązuje do warunków pogodowych, ale Fine Offset postanowił jednak pokazać również dane z tego czujnika na konsoli. Ja umieściłem czujnik za pralką, gdzie kiedyś mieliśmy przeciek z węża doprowadzającego wodę i zauważyliśmy dopiero po przebarwieniach na ścianie. Jeśli mieliście przypadki zalania piwnicy i innych obiektów w wyniku gwałtownych nawalnych opadów można tam go ustawić, aby od razu alarmował o takiej sytuacji.

Sam czujnik jest mały i ma 2 warianty wrażliwości. Faktycznie przy trybie High sensitivity już trzymanie chwilę czujnika w ręku go uruchamia od wilgoci dłoni. Jak widać czujniki można ustawić w 4 kanałach:

Działa na 2 bateriach AAA:

Czarna spodnia część wykrywająca wilgoć:

Zasięg wyłapywania sygnału do 100 m od konsoli. 90dB - to siła sygnału jaki emituje czujnik. Jest głośny i trudno go nie usłyszeć.
Czujnik co 3 sekundy dokonuje analizy wilgoci, a co 60 sekund wysyła dane do konsoli i na konto ecowitt.net.

A co do kolejnych czujników nad jakimi pracuje (czy obecnie już testuje je) Fine Offset to czujnik temperatury z SH35 (który jak rozumiem lepiej sprawdza się przy niższych temperaturach) i czujnik temperatury wody.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec, 2020, 13:43:35 wysłana przez Mark »

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
« Odpowiedź #156 dnia: 11 Lipiec, 2020, 13:41:12 »
Czy w HP350x jest możliwość wyłączenia modułu WiFi?
Dane zdalnie będę sprawdzać sporadycznie, a nie chcę na biurku dodatkowych pól promieniowania mikrofalowego.
Nie ma takiej mozliwosci. Nawet jak nie ustawisz info o sieci wifi to konsolka i tak bedzie probowac skanowac siec w poszukiwaniu wifi.
Pytalem kiedys o to Lucy ale nie mieli w planach zmiany powzyszego.

Offline Pio_Tr

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Lipiec, 2020, 00:27:38 »
Dzięki za info, dla mnie to bardzo ważna informacja. Konsolkę chcę postawić na biurku, po drugie to też sypialnia którą w nocy mam maksymalnie odizolowaną od różnych śmieci. Mikrofal również, dlatego taka opcja działania nie wchodzi w grę.

Wynika z tego ze bez fizycznej ingerencji się nie obejdzie. Jakiś wyłącznik modułu Wifi :)
Można znaleźć gdzieś zdjęcia wnętrza czy płyt z serii HP 350x i 255x?

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Lipiec, 2020, 11:09:10 »
Dzięki za info, dla mnie to bardzo ważna informacja. Konsolkę chcę postawić na biurku, po drugie to też sypialnia którą w nocy mam maksymalnie odizolowaną od różnych śmieci. Mikrofal również, dlatego taka opcja działania nie wchodzi w grę.

Wynika z tego ze bez fizycznej ingerencji się nie obejdzie. Jakiś wyłącznik modułu Wifi :)
Można znaleźć gdzieś zdjęcia wnętrza czy płyt z serii HP 350x i 255x?

Raczej ciezko bedzie znalezc jakies zdjecia. Ja swoja otwieralem, plytka zajmuje powierzchnie podstawy i latwo sie do niej dostac. Wyraznie widac modul wifi, jesli o to Ci chodzi ;)

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #159 dnia: 12 Lipiec, 2020, 12:22:34 »
Zdjęcie płyty HP2551 znajdziesz tu:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2691.msg20093#msg20093
Zdjęcie modułu WiFi w zbliżeniu w załączniku.
Nie mam HP350X więc zdjęć nie wstawię.
Mam za to zdjęcia wnętrza Misol HP3001. Jak jesteś zainteresowany to napisz w wątku:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2531.0

Offline Pio_Tr

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 12 Lipiec, 2020, 22:51:02 »
Super, wygląda na to że z wyłączeniem nie będzie problemu. Niski stan na 14 nóżkę i chyba pójdzie spać :)
Misol HP3001 i podobne WiFi nie mają więc grzebać na razie nie będę.
Dzięki.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec, 2020, 23:17:26 wysłana przez Pio_Tr »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Odp: Stacja Ecowitt HP3501 - WH40
« Odpowiedź #161 dnia: 05 Sierpień, 2020, 13:03:59 »
W poniedziałek i wtorek miałem 2 najbardziej deszczowe dni na swojej stacji od 2013 roku. Również nad powiatem konińskim przebiegał quasi-stacjonarny pofalowany front. Padało chwilami intensywnie, ale nie nawalnie, choć równomiernie przez ok. 36 godz. Wczoraj deszcz zakończył się koło 15.00, choć jeszcze jakiś czas kropiło. Spadło aż 28.4 mm, co było najwyższym w tym roku opadem dziennym. W dwa dni aż 56.3 mm. To wyniki uzbierane przez bezprzewodowy deszczomierz WH40 Ecowitt.
Natomiast opadomierz ogrodowy zebrał około 51 mm. Skończyła się skala, więc musiałem przelewać wodę. Zintegrowana stacja pogodowa z okolicy (ok. 300 m ode mnie) Ambient Weather WS-2902 podała za te 2 dni 49 mm. Szeroki lejek WH40 bardzo efektywnie zbiera opad. Ma wsadzoną spiralkę, która zapobiega wpadaniu różnych drobiazgów do środka, ale może też podnosi spływanie wody (obniżając jakąś część odbijających się kropli w czasie intensywnego opadu).

« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień, 2020, 13:05:33 wysłana przez Mark »

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
Odp: Stacja Ecowitt HP3501 - WH40
« Odpowiedź #162 dnia: 05 Sierpień, 2020, 23:38:53 »
W poniedziałek i wtorek miałem 2 najbardziej deszczowe dni ...Padało chwilami intensywnie, ale nie nawalnie, choć równomiernie przez ok. 36 godz. .... Spadło aż 28.4 mm, co było najwyższym w tym roku opadem dziennym. W dwa dni aż 56.3 mm. To wyniki uzbierane przez bezprzewodowy deszczomierz WH40 Ecowitt.
Natomiast opadomierz ogrodowy zebrał około 51 mm.

Tutaj była dyskusja m.in. na temat WH40.
https://www.wxforum.net/index.php?PHPSESSID=dempi8m7i3k3dmaqqqdm7b1heg&topic=39166.25

Ogólny wydźwięk : WH40 zaniża wyniki!!.   Z niektórych wypowiedzi wynika, że wyniki są zaniżone gdy pada deszcz o dużym natężeniu. Podano tam nawet informację od Lucy, że mierzy poprawnie do 8 mm/h.  U Ciebie deszcz padał słabiutki, głownie poniżej 8mm/h( WU).
 Zaraportuj nam gdy u Ciebie pojawi się silny deszcz ( 20 i więcej mm/h), porównaj wtedy jakie będą wyniki obydwóch metod.

Offline irek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: TFA Primus, WS 2300
« Odpowiedź #163 dnia: 06 Sierpień, 2020, 23:36:32 »
Od połowy lipca testuję ten deszczomierz w kierunku stworzenia taniego systemu pomiarowego w mojej gminie, po tym jak podtopiło znaczne obszary trzech sąsiadujących gmin a jedyne "oficjalne" dane to dane radarowe, które znacznie zaniżyły sumy opadów w stosunku do moich pomiarów i tego co było widoczne na polach.
Kupując ten deszczomierz, wiedziałem że podstawową jego wadą jest wysokość ścianki bocznej oraz brak ściętej krawędzi i że będę musiał zamówić wydruk 3D 10cm tulei z ostrym rantem nakładanej na lejek.  Przy intensywnych opadach deszczu oraz gradu, znaczna część kropel lub gradzin odbija się od dna i wypada poza lejek, co znacznie zaniża pomiar. Przy mżawce oraz słabych, długotrwałych opadach deszczu, szeroka krawędź (2mm) powoduję, że zwiększa się fałszywie powierzchnia lejka, co daję zawyżenie opadu(licząc tylko połowę grubości ścianki) ok 1mm na 10 mm opadu. Czasami strata lub zysk się niwelują a czasami deszczomierz zaniża lub zawyża pomiar. Widocznie obliczono, że równowaga występuje przy intensywności 8mm/h i stąd ta wartość dokładności deszczomierza.
Sprawdziłem w warunkach domowych strzykawką w kilku seriach i z różną intensywnością podawania wody dokładność WH40 i różnice w sumarycznych pomiarach nie przekraczały 0,3mm Czyste korytko i prawidłowo wypoziomowany deszczomierz dokonuje prawidłowych pomiarów. Problem stanowi lejek.

W domu mam 3 deszczomierze o zbliżonej powierzchni wlotowej:od stacji tfa Primus i dwa manualne RG202(jeden z lejkiem, drugi bez lejka-śniegowo-gradowy) i dlatego mogę porównywać w terenie różne sytuacje opadowe na przykładzie różnych typów deszczomierzy. Podczas czerwcowej burzy, najpłytszy TFA Primus zmierzył 112,5mm, manualny z lejkiem 115,6 a bez lejka 122mm. Przy niższych opadach te różnice są mniejsze, a zwykle nie odbiegają od wielkości wahnięcia korytka deszczomierza elektronicznego TFA Primus.

Wracając do WH40, okazało się, że nie muszę zamawiać wydruku 3D, gdyż znalazłem w domu plastikowe wiaderka, których pokrywki są chyba z tej samej matrycy co krawędź lejka deszczomierza i idealnie nakładają się na deszczomierz. Po obcięciu dna na odpowiedniej wysokości i skalibrowaniu deszczomierza, mam teraz powierzchnie wlotową o powierzchni 200cm2 i wyeliminowany częściowo problem wypadania kropli deszczu i gradzin.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #164 dnia: 06 Sierpień, 2020, 23:43:11 »
Teoretycznie im szerszy i głębszy lejek tym lepiej. Przy silnym deszczu część kropli się odbija i nie trafia do pomiaru. Jedno przechylenie tej łyżeczki w mechanizmie zliczającym oznacza 0.1 mm i maksymalnie 50 takich przechyleń może urządzenie zarejestrować w ciągu 49 sek. Tego nie wiedziałem, ale w naszych warunkach w niecałą minutę raczej nie spada aż 5 mm (to wychodzi 360 mm na godzinę).

The maximum rainfall rate is about 8mm/h.
You can use the calibration function to change the rain gain to make it more accurate for heavy rain.
I coś mi się tu nie zgadza. Żadnej kalibracji deszczomierza nie robiłem. Taki nawalny deszcz wystąpił właśnie niedawno, ale tutaj o nim nie pisałem, bo nie było raczej żadnych wątpliwości.
https://www.ecowitt.net/home/index?id=7779
26 czerwca 2020, po 15:00 spadło w czasie burzy aż 26 mm deszczu w ciągu pół godziny. Nie było mnie wtedy w domu, wiem, że były podtopienia w okolicy. Taka intensywność dawno się tu nie zdarzyła. I na ecowitt.net mam podane natężenie 89.4 mm/h (na WU 85.19 mm/h).

Na grupie meteo wymieniałem się wtedy zdjęciami z tego dnia:

Stacja Ambient Weather WS-2902 nad jeziorem (z 300 m na zachód) tego dnia zanotowała nieco wyżej 27.43 mm, ale to i tak nieźle się zgadzało.

Nagły skok wilgotności gleby:

To był stan opadomierza w piątek, prawdopodobnie od poniedziałku (również umieszczony metr nad ziemią):

Z zsumowanych 5 dni opadów zmierzonych WH40 wychodzi mi 36.5 mm. Ogólnie to mi się zgadzało.

Te ostatnie sierpniowe opady były wyższe, ale właśnie rozłożone na wiele godzin i akurat ja mam odwrotne spostrzeżenia. Wydawało mi się, że deszczomierz podaje zawyżone opady, ale porównuję z urządzeniami o mniejszej powierzchni zbierającej. Na tamtym forum miejscami porównują deszczomierz przy ziemi i nad dachem przy ok. 10 m, więc to też może jakoś wpływać na wynik. Jednak 1 metra nad ziemią to standard.

« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień, 2020, 23:59:04 wysłana przez Mark »