Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Spostrzeżenia co do mojego klonu 1090  (Przeczytany 49913 razy)

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Spostrzeżenia co do mojego klonu 1090
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Styczeń, 2013, 07:37:40 »
Cytat: Areecki
Poryw wiatru to max 1z tych 24 pomiarów a nie pomiar w momencie przesylu.  Przynajmniej ja tak zrozumiałem.

2, 3 miesiące temu robiłem konserwację czujników. Przy okazji przeprowadziłem parę testów czujnika prędkości. Wyszło mi, że stacja nie rejestruje gwałtownego porywu między odczytami. Sam, gdy zdejmiesz czujniki wiatru, możesz sprawdzić, że tak jest. Dmuchając gwałtownie w kubełki i zatrzymując je po chwili zobaczysz, że stacja nie wychwyci tego porywu w następnym odczycie. Zresztą, jeśli masz pod ręką wiatraczek i łatwy dostęp do czujnika termo-hygro to podłącz bezpośrednio wiatrak do gniazda wind (tak też działa) i się przekonaj.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #75 dnia: 04 Styczeń, 2013, 07:37:40 »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Styczeń, 2013, 07:40:37 »
Czyli jest ogólnie do dupy z naszymi stacjami dlatego myślę nad czymś zastępczym nawet doraźnym dla własnej frajdy.
Na szczęście i nieszczęście stary czujnik wiatru który mam w domu pracuje trochę "ciężej" niż oryginalny nawet po dobrym nasmarowaniu, ma większy opór a co za tym idzie nie wiem czy kręci się liniowo w stosunku do prędkości wiatru.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html