Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 - gdzie umieścić czujniki  (Przeczytany 44002 razy)

Offline meteorologiczny

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: WH1080 - gdzie umieścić czujniki
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Kwiecień, 2009, 14:39:24 »
Wlasnie u mnie jest problem z miejscem na pelnowymiarowa klatke. Musze cos pomyslec jeszcze zeby nie zawyzalo temperatury. Poki co musi zostac w bialej klatce... zobaczymy jeszcze jak bedzie z wilgotnoscia.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #45 dnia: 24 Kwiecień, 2009, 14:39:24 »

Offline meteorologiczny

• Stratus
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Maj, 2009, 19:08:29 »
U mnie znowu problem z deszczomierzem. Nic nie pokazuje. Wczoraj wszedlem na dach i wlalem w niego litr wody - nie pokazalo nic a waga stukała. Moze cos z kablem sie stalo. Juz sam nie wiem, bede musial chyba na jakis czas zdemontowac stacje i posprawdzac wszystko.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Czerwiec, 2009, 12:03:51 »
Jeżeli w deszczomierzu masz taki sam mechanizm jak w ws 3600 to wystarczy rozebrać deszczomierz i wymienić kontaktron.To wszystko:) ja w swojej juz 2x wymieniałem. Od prawie roku na razie działa:)

Offline GuMa77

• Stratus
    • branicemeteo
  • Typ stacji: wh 1080
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Lipiec, 2010, 11:51:30 »
witka
moja wh-1080 cos terz nie odczytuje za dobrze,teraz byly unas w Opolskim ulewy ,spadlo 60mm-kolega ma na wsi punkt pomiarowy deszczu z imgw,  mi na stacji pokazalo 36mm ,tylko nie wiem bo to niby bylo pokazane "wczoraj" ,chodzi o noc bo to w nocy padalo
koledzy jak sprawdzic taki opad np. od  20h do jutra rano 8h , jakie byly sa opady deszczu w tych wlasnie godzinach?
pozdro

Offline Wojtek

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Sierpień, 2010, 15:48:10 »
A czy ktoś próbował umieścić czujnik w cieniu anteny satelitarnej? Planowałbym umieszczenie go na maszcie (rura 3") na którym jest antena offsetowa 180 cm (taki spory żagiel ze stali), oczywiście czujnik "twarzą" na północ. Jakby nie patrzeć cień jest dosyć duży, odstęp od anteny jakieś 50cm. Całość ca. 3m n.p.t.
Swoją drogą czy istnieje taka stacja która ma termometr/wilgotnościomierz na jednym kanale radiowym, a resztę czujników na innym? Wydaje się to logiczne i proste, wielu z nas ma jedno dobre miejsce do mierzenia temperatury a inne do mierzenia wiatru i deszczu, a oba oddalone są od siebie o kilkanaście metrów...

Edit:
Dołączyłem zdjęcie. Pomyślałem trochę i wydaje mi się że czujnik temp/wilg. będzie można zamontować na daszku obok anten. Tylko teraz pytanie - jak najlepiej - daszek jest pokryty blachą, murek jak widać to taka nadlewka nad dach garażu. 3 czujniki bez problemu, na przedłużeniu anteny mniejszej (Triax TD115), a temperatury? Jak daleko od murku, jak wysoko nad blachą??? Południe mniej więcej jak patrzą anteny, zdjęcie zrobione ok 18 CET...

Z góry dzięki za podpowiedzi...
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień, 2010, 19:02:39 wysłana przez Wojtek »

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: Davis Vantage Vue
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Grudzień, 2010, 19:58:36 »
A czy ktoś próbował umieścić czujnik w cieniu anteny satelitarnej? Planowałbym umieszczenie go na maszcie (rura 3") na którym jest antena offsetowa 180 cm (taki spory żagiel ze stali), oczywiście czujnik "twarzą" na północ. Jakby nie patrzeć cień jest dosyć duży, odstęp od anteny jakieś 50cm. Całość ca. 3m n.p.t.
Swoją drogą czy istnieje taka stacja która ma termometr/wilgotnościomierz na jednym kanale radiowym, a resztę czujników na innym? Wydaje się to logiczne i proste, wielu z nas ma jedno dobre miejsce do mierzenia temperatury a inne do mierzenia wiatru i deszczu, a oba oddalone są od siebie o kilkanaście metrów...

Edit:
Dołączyłem zdjęcie. Pomyślałem trochę i wydaje mi się że czujnik temp/wilg. będzie można zamontować na daszku obok anten. Tylko teraz pytanie - jak najlepiej - daszek jest pokryty blachą, murek jak widać to taka nadlewka nad dach garażu. 3 czujniki bez problemu, na przedłużeniu anteny mniejszej (Triax TD115), a temperatury? Jak daleko od murku, jak wysoko nad blachą??? Południe mniej więcej jak patrzą anteny, zdjęcie zrobione ok 18 CET...

Z góry dzięki za podpowiedzi...

Właśnie zastanawia mnie jak antena w pobliżu wpływa na przekaz sygnału? Mam zamiar zainstalować czujniki na dachu na którym jest antena telewizyjna i boję sie czy nie będzie problemów z sygnałem.