Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Cumulus - darmowe oprogramowanie meteo (odczyt danych, publikacja na www)  (Przeczytany 118240 razy)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
Odp: Cumulus - darmowe oprogramowanie meteo (odczyt danych, publikacja na www)
« Odpowiedź #150 dnia: 10 Styczeń, 2013, 21:35:18 »
Ten ugu.pl przeżywa teraz jakieś ataki i od paru dni nic nie chodzi.

Hosting ugu.pl już działa. ;)

A tak po za tym miałem kiedyś konto na yoyo.pl i raczej nie polecam, tam co raz zawiesza się strona nie było by miesiąca żeby coś się nie działo. Jak na razie pozostaje przy ugu.pl
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #150 dnia: 10 Styczeń, 2013, 21:35:18 »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #151 dnia: 10 Styczeń, 2013, 22:02:43 »
Wiem. Powróciłem ze stroną na ten serwer i zobaczymy jak będzie dalej. Oprócz tych ataków to nie miałem większych problemów.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline gregorfik

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #152 dnia: 23 Luty, 2013, 10:54:04 »
Tak sobie czytam co piszecie i matko nic nie kumam z tego wrzucania do internetu danych ze stacji. Z tego powodu nawet za to sie nie zabieram. Najpierw chce opanować kilka rzeczy. Otóz napisze tak mam cumulusa zainstalowanego po małych propblemach, ale działa. Teraz (tzn. kilka dni już) podłączaylem stacje z danymi z prawie 3 miesięcy. I mam problem taki że nie umiem nic tutaj znaleźć w tym cumulusie. Interesuje mnie kilka spraw:
1. Jak zapisać dane w jakimś pliku, żeby nic nie zgineło i jednoczesnie wykasować je z pamieci z mojej WS0101
2. Jak potem znaleźć ten plik i móc go analizować w póxniejszym czasie?
3. Jak moge znaleźć dane typu:
- opad w poszczególnych miesiącach:
- najniższe temp w każdym z miesięcy czyli te wszystkie ekstrema oczywiście + kiedy one wystąpiły.
Ogólnie powiem tak jestem na etapie takim, że odpaliłem cumulusa i widze dane z obecnej chwili, + ekstrema z dziś i wczoraj
Czy ktoś łopatologicznie potrafi i może krok po kroku wytłumaczyć obsługę tego programu w taki sposób abym nawet ja to skumał???

Offline gregorfik

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 23 Luty, 2013, 12:32:44 »
Gdy wcisnę np. Widok (View) i dalej "Ten miesiąc" (This month) wyskakuje mi luty i dane dotyczące go. ALe okazuję się że analizuje on nie dane z całego miesiąca tylko z 3-4 ostatnich dni czyli 20-23luty i tak jest wszedzie jak wcisnę highs and lows monthly czyli mniemam, że to są właśnie ekstrema miesięczne to widze tylko daty z 3-4 dni. Poza tym jak przełącze na inny miesiąc np styczeń to nie ma tam nic a przecież jak na stacji mam pomiary ze stycznia a nawet troche grudnia. Co robię źle co jest nie tak?

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #154 dnia: 12 Marzec, 2013, 21:51:04 »

1. Jak zapisać dane w jakimś pliku, żeby nic nie zgineło i jednoczesnie
wykasować je z pamieci z mojej WS0101
Czym masz do stacji dołączony program Easy Weather ?? jeśli tak to w nim skasujesz dane ze stacji. A żeby nic Ci nie zginęło możesz zrobić kopię katalogu data w Cumulusie.

2. Jak potem znaleźć ten plik i móc go analizować w póxniejszym czasie?
Wystarczy zkopiować ten właśnie folder. co Ci podałem.

3. Jak moge znaleźć dane typu:
- opad w poszczególnych miesiącach:
- najniższe temp w każdym z miesięcy czyli te wszystkie ekstrema oczywiście + kiedy one wystąpiły.

1. otwierasz cumulusa na górze zakładkę View i This month tam masz dane z ostatniego miesiąca, jak chcesz inny miesiąc zobaczyć to masz na samym dole tej zakładki wybór miesięcy.

2. Ta sama zakładka View dalej Highs and lows i masz wyszczególnione Today ( dziś ) Yesterday ( jutro )  miesiąc , rok

3. w tej samej zakładce jest napisane
 Jedna z ciekawszych zakładek  to NOAA tam masz już wszystko wyszczególnione z każdego dnia miesiąca.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec, 2013, 21:59:55 wysłana przez wiatromen »
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline gregorfik

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 13 Marzec, 2013, 15:51:13 »
A dlaczego ja mam widoczne dane tylko z 3-4 dni? To co zauwazyłem to tak jakby nie ściągał danych ze stacji z całej pamieci tylko dane dzisiejsze i dnia poprzedniego a 3-4 dni wynikają z tego, że akurat stacja była podłączana przez 3 dni z rzedu do kompa. Tylko dlaczego tak mi się dzieje? kompletnie nie mam danych z wczesniejszego okresu i nie wiem co robie źle, bo przecież cumulus powinien ściągnac dane z całej pamieci po podłączniu do kompa sam. Nie wiem co robie nie tak.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #156 dnia: 13 Marzec, 2013, 20:32:21 »
A co pokazuje program EasyWeather? Ile tam jest zapisanych rekordów i czy program ściąga nowe po włączeniu?
W katalogu na dysku Cumulus/data -> sprawdź czy masz pliki sty13.txt, lut13.txt. Zobacz jakie masz w nich wpisy.
Jaki masz ustawiony interwał zapisu danych (data log interval) w Cumulus?
Jaki jest interwał zapisu danych w stacji (sprawdzisz i zmienisz za pomocą programu EW)?
Czy w typie stacji masz wybraną opcję FineOffset (Configuration->Station)?

« Ostatnia zmiana: 13 Marzec, 2013, 21:51:11 wysłana przez Dador »

Offline gregorfik

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 13 Marzec, 2013, 21:38:28 »
W katalogu cumulus/web nie mam żadnych plików tekstowych. data log interval w cumulus mam 10min. Ten interwał zapisu danych stacji, próbowałem sprawdzić w EasyWeather, ale do Pt jestem poza domem, wiec nie mam stacji przy sobie, a po właczeniu EW i dalej system -->setup tam nie ma nic - choć myślałem, że może w pamieci programu został, ale jest pusto - widocznie musi być stacja. Z tego co mi się wydaje miałem tam 30min. Stacje mam ustawioną jako fineoffset. Wiec z tego wychodzi, że prawdopodobnie mam różny interwał na stacji i w cumulusie, bedzie to miec wpływ na cos?

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
« Odpowiedź #158 dnia: 13 Marzec, 2013, 21:57:32 »
W katalogu data , a nie web, są te zapisane dane.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec, 2013, 22:40:08 wysłana przez DominikG »

Offline gregorfik

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 15 Marzec, 2013, 22:21:30 »
Udało mi się z pomocą Kolegi Dador nieco poradzic z  niesfornemy cumulusem za mu dziękuje. Otóż, dla tych co mogą mieć podobny problem w przyszłości. U mnie pomogło ustawienie w konfiguracjach stacji roku miałem bodajże 0 bądź -- coś takiego tam wystarczyło wpisać rok i teraz ściaga dane ze stacji nie tylko z z dziś i wczoraj, ale również 4tyg wstecz.... choć jak wynika z interwału zapisu stacji powienien pobrac jakies 3 miesiące do tyłu... a jednak tego nie robi, choć jego kolega EasyWeather ściąga mi wszystko wstecz pięknie. Dziwne, ale prawdziwe. ma ktos jakiś pomysł, aby i cumulus zechciał ściagnąc  więcej danych?

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Cumulus ładuje pliki poza katalogiem głównym folder_thml lub htdocs
« Odpowiedź #160 dnia: 01 Kwiecień, 2013, 00:26:15 »
Mam do Was pytanie, bo napotkałem dziwny problem. Szukam nadal hostingu dla swojej strony i niektóre mają taki system katalogów, że wszystkie pliki strony trzeba umieścić w folderze np. public_html. Do tej pory moja strona była na serwerach, gdzie bezpośrednio wrzucało się wszystko na serwer.
Teraz jednak jak miałem zawartość strony w folderze public_html lub htdocs to Cumulus nie może załadować plików, np. realtime.txt. Cumulus nie ładuje go do folderu public_html, ale do katalogu wyżej, czyli miejsca, gdzie pliki nie są czytane. Przez to nic nie działa, co potrzebuje aktualnych danych w realtime.txt.

Jakie w takim przypadku muszą być ścieżki w ustawieniach Internet/Pliki? Klient FTP z użytym loginem, nazwą hosta i hasłem się łączy. Po wpisaniu tych danych do Cumulusa niby jest ok, nie pokazuje błędu, że jest jakaś literówka itp. Jak wejdę przez klienta FTP to widzę te pliki, które ma ładować Cumulus poza właściwym katalogiem. Trochę się z tym męczyłem i mi nie wyszło...

Ja mam to teraz tak dla konta, gdzie pliki wrzuca się bezpośrednio na serwer (nie ma konkretnego folderu).
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień, 2013, 00:31:11 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline DominikG

• Stratus
« Odpowiedź #161 dnia: 01 Kwiecień, 2013, 08:54:56 »
W okienku Remote filenames należy wpisać pełną nazwę do folderu np: /public_html/realtime.txt ,
oraz dla wszystkich domyślnych plików, w okienku Directory np: /public_html/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #162 dnia: 01 Kwiecień, 2013, 10:15:22 »
Dzięki. Ja tak w sumie próbowałem, ale okazało się, że na efekty trzeba było poczekać z 5 minut. A ja po minucie kombinowałem dalej :)

Offline DjDario

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: WH-1090
« Odpowiedź #163 dnia: 07 Kwiecień, 2013, 12:56:16 »
Próbuję postawić własną stronkę. Testuję ją tutaj http://smartos.pl/pogoda/

Dane z Cumulusa aktualizują się na stronie, ale wykresy nie aktualizują się (muszę je wrzucać ręcznie przez FTP). Jak temu zaradzić?

Kolejne pytanie to jak pozbyć się definitywnie krzaczków na stronie? (np. brak PL znaków w dacie itp.)

No i ostatnie pytanie: Jak spolszczyć komunikaty z automatycznej prognozy oraz fazy księżyca?

Z góry dziękuję.

Offline DominikG

• Stratus
« Odpowiedź #164 dnia: 07 Kwiecień, 2013, 15:15:00 »
Aby pozbyć się krzaczków należy mieć stronę kodowaną w iso-8859-2, innych sposobów nie znalazłem.

Żeby spolszczyć te komunikaty należy zmienić plik strings.ini http://wiki.sandaysoft.com/a/Strings.ini , gdzieś na tym forum ktoś już wstawiał to tłumaczenie.

Co do wykresów to może masz odznaczoną opcję Include Standard Images w Configuration/Internet/ Files ?