[...] I tu zaczynają się schody. Na stacji jest +15`C a na czujniku +8`C myślę sobie za daleko ( stacja ma zasięg do 30m ). przyniosłem czujnik z powrotem do domu czujnik nadal nie łączył się z bazą.
Po wielokrotnym restarcie czujnik łapie na 2 minuty po czym ikonka nadajnika znika i ponownie zatrzymuję się na tej samej temp.
Co z nią nie tak może ktoś wie. ??[...]
To nie jest dziwne, że na początku inną temperaturę wskazywał czujnik, a inną stacja. Po uruchomieniu, trzeba odczekać zanim temperatura się wyrówna. Odległość czujnika od bazy, na pomiar temperatury nie wpływa. Aby czujnik prawidłowo kontaktował się z bazą, nie może być przekroczona odległość, która jest określona w danych technicznych. Oczywiście, tak być powinno gdy sprzęt jest w pełni sprawny.
Najdziwniejsze jest to, aby stacja pokazała aktualną temp. na zew. za każdym razem trzeba naciskać przycisk szukania sygnału, by po 2 min. ujrzeć prawidłową temp. Trochę jest to dziwne i prawdę mówiąc nie tego się spodziewałem.
Hmm... tak być nie powinno. Gdy stacja bazowa odbierze sygnał z czujnika, temperatura winna być wyświetlana w sposób ciągły lub naprzemienny np. z wilgotnością. Czy coś na temat sposobu odczytu temperatury jest napisane w instrukcji?
EDIT
W instrukcji jest takie zdanie.
"Po włożeniu baterii do odbiornika stacja automatycznie zacznie odbierać sygnał z nadajnika. Wskaźnik odbioru sygnału z nadajnika zacznie migać"
Hmm i tu jest ok pojawia się ikonka, ale niestety ona znika po 2 -3 min.
Z tego wynika, że stacja ma problem z odbiorem sygnału wysyłanego przez czujnik. Przypuszczam, że pasmo pracy tej stacji, to 433MHz. Może coś zakłóca sygnał? Sprawdź i wyeliminuj potencjalne źródło zakłóceń. Spróbuj też przenieść stację do innego pomieszczenia. Jeśli wszystkie te próby zawiodą, to trzeba reklamować towar.