Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: TFA PRIMUS Pytanie do użytkowników  (Przeczytany 54762 razy)

Offline gienek

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
TFA PRIMUS Pytanie do użytkowników
« dnia: 05 Grudnia, 2011, 12:19:08 »
Witam wszystkich ,zastanawiam się nad zakupem tej stacji ,chciałbym się dowiedzieć jak się sprawuje w praktyce . Jakie się zdarzają ewentualne problemy ,jak z żywotnością baterii i mocą nadajników .Wiatromierz dałbym na dach a czujniki temperatury i deszczomierz przy gruncie .Czy sygnał bez problemu przebije się przez dwie ściany ,jak z łącznością konsoli z komputerem?  A może szukać czegoś na kablu i darować sobie tego PRIMUSA
Będę wdzięczny za jakieś odpowiedzi zwłaszcza  użytkowników tej stacji
Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

TFA PRIMUS Pytanie do użytkowników
« dnia: 05 Grudnia, 2011, 12:19:08 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: TFA PRIMUS Pytanie do użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia, 2011, 13:45:50 »
Witam wszystkich ,zastanawiam się nad zakupem tej stacji ,chciałbym się dowiedzieć jak się sprawuje w praktyce . Jakie się zdarzają ewentualne problemy ,jak z żywotnością baterii i mocą nadajników .Wiatromierz dałbym na dach a czujniki temperatury i deszczomierz przy gruncie .Czy sygnał bez problemu przebije się przez dwie ściany ,jak z łącznością konsoli z komputerem?  A może szukać czegoś na kablu i darować sobie tego PRIMUSA
Będę wdzięczny za jakieś odpowiedzi zwłaszcza  użytkowników tej stacji
Pozdrawiam

Nie przypominam sobie aby któryś z użytkowników, posiadał ten model, choć mogę się mylić. Niezbędne dane techniczne, również dotyczące żywotności baterii oraz zasięgu nadajnika, znajdziesz TUTAJ
Żywotność baterii alkalicznych można wydłużyć, stosując baterie Energizer Ultimate Lithium, o których na forum niejednokrotnie już była mowa. Co do sygnału, to nie powinno być kłopotu, choć zdarzają się różne niespodzianki. Wszystko zależy od warunków lokalowych. Stacja pracuje w paśmie 868 MHz i to też jest korzystne. Stacja będzie dostępna za tydzień w poniższym sklepie:
http://www.redcoon.pl/B213515-TFA-Primus-351099IT_Radiowe
:)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia, 2011, 13:59:40 wysłana przez Serenator »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia, 2011, 16:06:48 »
@Serenator
TFA Primus to WS2800 - kilka osób ma wpisany w profilu taki typ stacji. W redcoon jest drogo, w conrad.pl Primus jest dostępny od ręki i 200zł taniej.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia, 2011, 21:15:12 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia, 2011, 20:29:17 »
ja mam tą stacje już prawie rok... zamontowałem na dachu 4ro piętrowego bloku, ma to swoje minusy ale działa...

śmiesznie bo sąsiadka z dołu nagminnie ma otwarte okno od kuchni i trochę mi temperaturę przekłamuje na "+" czasem (jakieś 2-4 st) ;p   komunikacja bez zakłóceń (nie to co 433Mhz), 10 piętrowce osłabiają pomiar wiatru ale w końcu to miasto i osiedle...

jakbyś kupił  wymień od razu aku w czujniku deszczu na 2000 - 2600 mAh   - w naszej szer. geogr. jest zbyt mało słońca i  nie doładowywuje po paru pochmurnych dniach... po wymianie jest prawie bez zarzutu,,, Ja kupiłem 2 komplety, jeden wymieniłem na wiosnę (kilka razy w lato sie wyłączał - pochmurne dni, potem bez problemu)... a  niedawno profilaktycznie dałem nowe naładowane na zimę... poza tym reszta na "energizerach maximum" i działa...   

łączność z kompem jest przez bezprzewodowo przez nadajnik usb do kompa... wydaje mi się że wtedy stacja bardziej prądu zżera żeby wysyłać dane do kompa... - ja ściągam dane raz na m-c lub dwa tylko z ciekawości co było...

jak dla mnie w tej cenie jest super, i na działkę bym kupił drugą taką samą...

no chyba, ze masz sponsora to po tej jest tylko davis (mi osobiście centralka się nie podoba, bo taka mało czytelna) ale masz juz pro pomiar itp...
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia, 2011, 20:41:08 wysłana przez Epwaspotter »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia, 2011, 08:00:09 »
@Serenator
TFA Primus to WS2800 - kilka osób ma wpisany w profilu taki typ stacji.

Nie przeglądałem wpisów w profilach, stąd taka a nie inna wypowiedź. Ale też w odpowiedzi zawarłem zastrzeżenie, że mogę się mylić.

W redcoon jest drogo, w conrad.pl Primus jest dostępny od ręki i 200zł taniej.

W tym przypadku może i drogo. Natomiast niedawno kupiłem u nich jedno z urządzeń elektronicznych i wyobraź sobie, że u nich było najtaniej  :) Dzięki temu zaoszczędziłem prawie 150 zł. w stosunku do najniższej ceny u konkurencji :)
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2011, 08:09:34 wysłana przez Serenator »

Offline gienek

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudnia, 2011, 09:01:27 »
Dzięki za informacje .Powiedz mi jeszcze Epwaspotter jak stacja radzi sobie z szybkimi zmianami pogody ,chodzi mi o reakcje czujników i poprawność odczytów temperatury ,wilgotności ,ciśnienia (może z czymś porównywałeś).
Pytanie odnośnie baterii ,rozumiem że w wiatromierzu i deszczomierzu mają być akumulatorki które są doładowywane przez panele solarne? A jak z obsługą menu ,ciśnienie jest wyświetlane do poziomu morza? ,punkt rosy jest w opcjach bo na zdjęciach nie widzę?   Dzięki

Pozdrawiam

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudnia, 2011, 09:51:45 »
Dzięki za informacje .Powiedz mi jeszcze Epwaspotter jak stacja radzi sobie z szybkimi zmianami pogody ,chodzi mi o reakcje czujników i poprawność odczytów temperatury ,wilgotności ,ciśnienia (może z czymś porównywałeś).
w innym miejscu mam hama ews800, wyniki podobne (rano identyczne, ale czasem sąsiadka przez otwarte okno pod czujnikiem tfa mi przekłamuje 2 st. ;p, a jak otworze okno zmiana temp natychmiastowa...

Pytanie odnośnie baterii ,rozumiem że w wiatromierzu i deszczomierzu mają być akumulatorki które są doładowywane przez panele solarne?

oryginalne aku w deszczomierzu są za słabe... ja dałem 2600mAh i jest o niebo lepiej...  w wiatromierzu jest ok, ale po jakimś czasie też mnie czeka wymiana bo komuś wylały (ale pochodziły długo) - w końcu on najbardziej narażony na złe warunki atm.

A jak z obsługą menu ,ciśnienie jest wyświetlane do poziomu morza? ,punkt rosy jest w opcjach bo na zdjęciach nie widzę?   Dzięki

Pozdrawiam

obsługa banalnie prosta, jednym klawiszem przełączasz na punkt rosy/ gust albo temp/ wind chill - jakos tak... ciśnienie nie pamiętam, ale ja mam do poziomu morza... można też ustawiać przez kompa niektóre parametry

Offline gienek

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudnia, 2011, 10:59:36 »
Epwaspotter ,jeszcze odnośnie tych baterii słonecznych .Gdyby np padło to doładowanie słoneczne ,to rozumiem że to nie powinno mieć wpływu na nadajniki (wiatromierz i deszczomierz) oprócz oczywiście skrócenia czasu żywotności zastosowanych baterii?

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudnia, 2011, 11:42:53 »
Epwaspotter ,jeszcze odnośnie tych baterii słonecznych .Gdyby np padło to doładowanie słoneczne ,to rozumiem że to nie powinno mieć wpływu na nadajniki (wiatromierz i deszczomierz) oprócz oczywiście skrócenia czasu żywotności zastosowanych baterii?

w obu czujnikach jest ogniwo słoneczne, które ładuje aku...  jeżeli nie ma słońca albo jest noc i aku są na wyczerpaniu, to czujniki przechodzą na tryb uśpienia (pojawia się w centralce "---" co nie oznacza, że nie dokonują pomiaru, bo jak tylko podładują się aku to np. pomiar opadu z całej nocy pokaże się... ( mi się tak 2-3 razy zdarzyło w deszczomierzu) Czujnik wiatru działa do tej pory na oryginalnych i nie "usypiał" jeszcze...   Nie wiem tylko ile by podziałały czujniki na samych bat bez ogniw...

P.S. w centralce masz typ 3xC,  w tem/higro 2xC ,   czujnik deszczu 2xAA    i wiatru  2xAAA.

jeżeli padną te ogniwa słoneczne to aku nie będą ładowane i będą działać do momentu całkowitego rozładowania... Tudzież w uboższej wersji ws2800 la crosse, czujnik deszczu jest nieprzezroczysty bo nie ma tego ogniwa... niektóre anemometry też są bez ogniwa, i ciagną na samych bat/aku.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2011, 11:48:55 wysłana przez Epwaspotter »

Offline NoTes

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: TFA Primus
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudnia, 2011, 12:35:53 »
Dzień dobry.
Jak widać świeżak jestem na tym forum i w związku z tym, że zamierzam zakupić jakąś (chyba właśnie Primusa) przyłączę się do dyskusji  :) O pad baterii słonecznych nie ma się co martwić, bo ich sprawność po 25 latach powinna wynosić około 80%. Szybciej skruszeje ten plastic niż padną baterie słoneczne. Ja mam pytanko odnośnie centralki - czy posiada zasilacz.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudnia, 2011, 12:46:52 »
Dzień dobry.
Jak widać świeżak jestem na tym forum i w związku z tym, że zamierzam zakupić jakąś (chyba właśnie Primusa) przyłączę się do dyskusji  :) O pad baterii słonecznych nie ma się co martwić, bo ich sprawność po 25 latach powinna wynosić około 80%. Szybciej skruszeje ten plastic niż padną baterie słoneczne. Ja mam pytanko odnośnie centralki - czy posiada zasilacz.

ogniwa słoneczne tak,,,ale zakładając że będzie mało słońca to wydajność tych ogniw jest za mała, żeby efektywnie naładować oryginalne aku w przypadku tej stacji (chyba że w teraźniejszych dają lepsze)

centralka nie ma zasilacza... nie jest podświetlana, więc mało ciągnie...

Offline NoTes

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Grudnia, 2011, 14:10:50 »
Czy Szanowny Kolega Epwaspotter dysponuje, albo poda link do zdjęć elementów zewnętrznych tego Primusa, bo jakoś znaleźć nie mogę. Ja chciałbym anemometr wysłać na 12 metrowy maszcik postawiony niedaleko domu (chyba wiadomo dlaczego tak  :D) a resztę umieścić pod nim nad ziemią, ewentualnie czujnik temp-wilg umieścić na jakimś słupku bliżej domu, bo nie wiem czy sprzęt wyrobi z odległościami.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudnia, 2011, 14:41:46 »
Czy Szanowny Kolega Epwaspotter dysponuje, albo poda link do zdjęć elementów zewnętrznych tego Primusa, bo jakoś znaleźć nie mogę. Ja chciałbym anemometr wysłać na 12 metrowy maszcik postawiony niedaleko domu (chyba wiadomo dlaczego tak  :D) a resztę umieścić pod nim nad ziemią, ewentualnie czujnik temp-wilg umieścić na jakimś słupku bliżej domu, bo nie wiem czy sprzęt wyrobi z odległościami.

http://www.nouveauxobjets.com/tx59.php
http://www.nouveauxobjets.com/tx57.php
http://www.nouveauxobjets.com/tx56.php

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudnia, 2011, 17:28:52 »
odległości od czujników: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?action=dlattach;topic=240.0;attach=422;image

czujnik termo/higro radze dać maksymalnie w cieniu bo mimo osłonki radiacyjnej jest podatny na słońce...

P.S tu jest klon:  http://www.redcoon.pl/B206571-Technoline-WS-2800_Radiowe?refId=ceneo

la crosse też ją  produkuje...
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2011, 18:12:32 wysłana przez Epwaspotter »

Offline NoTes

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Grudnia, 2011, 20:26:41 »
Dzięki za linki. Prawdę mówiąc wygląd ma małe znaczenie, a liczy się przecież wnętrze ;D Widzę, że siostrzane stacje wyglądają tak samo, o "wnętrzu" nie wspominając, czego niestety nie można powiedzieć o ich cenie. Zdecydowanie wybieram produkt TFA, bo tamte to jakiś przerost formy (ceny) nad treścią. Conrad sprzedaje uważam, że w przyzwoitej cenie Primusa zarówno w swoim sklepie jak i na Alledrogo więc jak już to tam zakupię. Zapytam jeszcze o oprogramowanie do tej stacji, a mianowicie czy Kolega używa Cumulusa do archiwizacji danych pogodowych? Podobno jest lepszy od tego sprzedawanego ze stacją.