Koledzy, jak ustawic cisnienie w stacji? Stacja ma ustawione cisnienie na poziomie morza na 1013 hpa. Ja mieszkam na wysokosci 112 mnp m. Teoretyzujac, to cisnienie bezwzgledne mierzone jest na poziomie morza wzgledem próżni (czy tak?) a ja potrzebuje miec cisnienie w mojej lokalizacji wzgledem cisnienia panujacego na poziomie morza. Czy w kalkulatorze cisnienia zredukowanego, w oknie cisnienie bezwgledne - podaje wartosc na jaka jest ustawiona stacja (cisnienie bezwzgledne 1013 hpa), w oknie "temperatura" temperature jaka aktualnie panuje na zewnatrz, a w oknie "wysokosc" - wysokosc nad poziomem morza gdzie znajduje sie stacja?
W takim razie zgodnie z tym tokiem myslenia dlaczego jak podaje wysokosc 400m npm i temp. 11 st. to cisnienie wylicza na 1062 hPa a u mnie na wys. 112m npm 1011 hPa? Im wyzej tym cisnienie teoretycznie powinno byc nizsze. Wedlug tego kalkulatora cisnienie na Snieżce przy temp 20 st ma wynosic 1214 hPa - jakas paranoja. Generalnie jak wyliczyc aby dane byly jak najdokladniejsze?
Pdr
Dextero