Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Komputerek dla stacji z cumulusem  (Przeczytany 84088 razy)

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
Odp: Komputerek dla stacji z cumulusem
« Odpowiedź #105 dnia: 01 Luty, 2013, 18:21:09 »
Mam jeszcze pytanie: czy można skonfigurować terminal tak, aby automatycznie po zaniku prądu uruchamiał się sam ? 

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #105 dnia: 01 Luty, 2013, 18:21:09 »

Offline ebielsko

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Amatorska Stacja Meteo Bielsko-Biała
  • Typ stacji: WS1080
« Odpowiedź #106 dnia: 02 Luty, 2013, 16:35:56 »
w BIOSIE powinno byc ustawienie "wake on power"

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
« Odpowiedź #107 dnia: 02 Luty, 2013, 18:20:45 »
Nie znalazłem takiej opcji u biosie.
Są może jakieś inne sposoby ?

Offline ebielsko

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Amatorska Stacja Meteo Bielsko-Biała
  • Typ stacji: WS1080
« Odpowiedź #108 dnia: 03 Luty, 2013, 15:28:33 »
Gdzies na elektrodzie czytalem ze sa jakies sposoby. Najlepiej, ze u  mnie w terminalu tez nie ma takiej opcji, ale terminal sie wlacza sam po zaniku pradu. Do tego mam UPSa ktorzy podtrzymuje zasilanie przez ponad 2h.

Offline DjDario

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WH-1090
« Odpowiedź #109 dnia: 05 Kwiecień, 2013, 20:40:17 »
Witam! W końcu i ja planuję podłączyć stację WH-9010 do internetu, aby aktualizować dane na stronie on-line. Proszę napiszcie mi łopatologicznie jaki terminal dokupić aby miało to ręce i nogi?

Takie coś się nadaje? http://allegro.pl/terminal-hp-t5720-amd-nx1500-1-0-512-512-xpe-fvat-i3122773743.html

Bo rozumiem że maluszek z androidem to odpada? http://allegro.pl/mini-pc-android-4-0-usb-hdmi-szok-zobacz-i3084246388.html

A może są jeszcze inne, lepsze rozwiązania aby podłączyć stację pogody do sieci ?

Offline pernaczy

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 17
    • NIESIOŁOWICE NA KASZUBACH-pogoda online
  • Typ stacji: WH 2080, TFA Spring, Oregon AWS888N
« Odpowiedź #110 dnia: 06 Kwiecień, 2013, 12:23:13 »
Takie coś się nadaje? http://allegro.pl/terminal-hp-t5720-amd-nx1500-1-0-512-512-xpe-fvat-i3122773743.html
Nadaje się jak najbardziej. Posiadam "takie coś" od pół roku i hula znakomicie. Wymieniłem kość RAM-u na 1G, zamiast pamięci flash wstawiłem 12GB HDD od laptopa na którym zainstalowałem Windows XP. Zero problemów. Ma w BIOS-ie opcję "wake on power" więc jak mnie nie ma i powraca prąd po zaniku (mieszkam na wsi więc zanik nie jest czymś nadzwyczajnym) to odpala się i życie wraca do normy. Pobór mocy znikomy więc praca 24/7 nie obciąża kieszeni.
Piotr

Dzień w którym się czegoś nauczyłem nie jest dniem straconym.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Offline DjDario

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 07 Kwiecień, 2013, 12:57:30 »
A żeby odpalić terminal to musiałbym mieć monitor do niego podpięty czy wystarczy podpiąć go do laptopa? No i rozumiem że na tym terminalu mam mieć jedynie skonfigurowane WiFi oraz program Cumulus ?

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Kwiecień, 2013, 13:53:54 »
Na początku musisz go podpiąć pod jakiś monitor, by zainstalować system czy wgrać Cumulusa. Potem łączysz się  już tylko przez jakiś program do zdalnego kierowania terminalem, np. TeamViver.
Terminal nie musi być podłączony do Internetu przez WiFi, ale jeśli masz taką możliwość to OK.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline DjDario

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 07 Kwiecień, 2013, 14:30:31 »
Ten model ma wystarczające parametry aby nic się nie wieszało? http://allegro.pl/terminal-hp-t5720-amd-nx1500-1-0-512-512-xpe-fvat-i3122773743.html

Widzę że taki terminal nie ma WiFi więc musiałbym go podpiąć do routera kablem aby mógł wysyłać dane do internetu tak?

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Kwiecień, 2013, 15:54:06 »
Ma złącze pci, więc możesz podpiąć jakąś kartę wifi.

Offline DjDario

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Kwiecień, 2013, 17:07:05 »
Tak sobie teraz myślę, że może zamiast kombinować z terminalem to kupię jakiś najtańszy używany netbook i pod niego podepnę na stałe stację pogody? Widzę że można kupić całkiem niezłe już za 300 zł :)

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #116 dnia: 08 Kwiecień, 2013, 18:34:46 »
Twój wybór, ale to pewnie bardziej energochłonne rozwiązanie.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #117 dnia: 04 Lipiec, 2013, 21:13:41 »
Przyszła burza, dość nagle i niespodziewanie. Pół nieba ze słońcem, pół z deszczem i sporadycznie grzmotem. Niestety akurat jeden piorun trafił w router (Livebox) i razem z nim padł terminal Siemens Futro A250. Zasilacz wygląda na to, że działa, ale sam terminal już włączyć się nie chce. Wtyczka przy karcie sieciowej była osmolona.

Mam pytanie, jeśli karta CF będzie w porządku, kupię nowy terminal, powiedzmy ten sam FUTRO A250 to system i dane będą działać po włożeniu karty, czy jednak będzie trzeba system wgrywać od nowa?

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #118 dnia: 06 Lipiec, 2013, 17:43:38 »
Wtyczka przy karcie sieciowej była osmolona.
Proponuję zainwestować w tzw. NetProtector - nowy koszt ok. 40-50 zł. Na Allegro można kupić nawet za 20-30zł. Ja mam łącznie chyba kilkanaście takich zabezpieczeń. Na najdłuższej linii mam nawet 3 sztuki.
Napisz proszę jeszcze, bo jestem tego ciekawy, piorun trafił w twój dom ?!
Czy gdzieś bardzo blisko?
Padło jeszcze coś innego?
Masz piorunochron?
Mieszkasz w bloku czy domu jednorodzinnym?
Mam pytanie, jeśli karta CF będzie w porządku, kupię nowy terminal, powiedzmy ten sam FUTRO A250 to system i dane będą działać po włożeniu karty, czy jednak będzie trzeba system wgrywać od nowa?
Powinno działać na 99,9% a nawet na 100%. Mam na myśli Windows bo Linux będzie działał nawet na innym terminalu z tą starą kartą.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #119 dnia: 06 Lipiec, 2013, 23:33:21 »
Proponuję zainwestować w tzw. NetProtector - nowy koszt ok. 40-50 zł.
Terminal instalowałem u siebie w grudniu. Wtedy nie myślałem o burzach, ale teraz faktycznie trzeba coś zrobić. Dzięki za radę, bo w sumie myślałem o listwie antyprzepięciowej... Ostatnio podobna rzecz spotkała to samo miejsce w domu 10 lat temu. Wtedy skutki były poważniejsze, bo spaliło płytę główną od PC, a teraz to w sumie używany terminal.

Napisz proszę jeszcze, bo jestem tego ciekawy, piorun trafił w twój dom ?!
Konwekcja była tak intensywna, że burza tworzyła się praktycznie nad nami. Rosnąca chmura, na początku jakieś odległe grzmoty. Potem zerwał się wiatr. Pół nieba to było Słońce i niegroźne chmury. Ciemniejsze Cumulonimbusy były na wschodzie. Strzał był niespodziewany. Sąsiedzi też jeszcze nie wyłączyli sprzętu. Sąsiadka widziała jak "słup ognia" jak to określiła walnął w nasz dom.
W praktyce chyba łącze telefoniczne ściągnęło błyskawicę. Byłem wtedy przy komputerze. W oknie widziałem tylko Słońce i deszcz. Nagły huk, jak od petardy i wszystko się wyłączyło. Stacja też się wygasiła, zresetowała. To mnie w sumie najbardziej zmartwiło, ale po paru minutach okazało się, że konsola łapie sygnał i wszystko z nią jest OK (przeszła na baterie). Przy terminalu gniazdo od Ethernet było osmalone. Router przestał działać od razu i od razu czuć było spaleniznę. Te dwa sprzęty były podpięte bezpośrednio do gniazdka. Reszta, czyli komputer stacjonarny, do listwy antyprzepieciowej i on też działa bez problemu. Jeden z domowników widział jakby z tego pokoju wyszła wtedy jakaś kula światła. Mnie tylko ogłuszył huk, ale nic nie widziałem. Żadnych innych szkód nie było. Telewizor choć podłączony wtedy do prądu, lodówka itp. wszystko chodzi.

Czy gdzieś bardzo blisko?
Wygląda na to, że w mój dom, ale dziwne, że jedynym efektem uderzenia są powalone 2 sprzęty i spalony wtyk od kabla Ethernet.

Padło jeszcze coś innego?
Po pewnym czasie okazało się, że sama wtyczka od gniazdka telefonicznego też wysiadła, bo w telefonie była cisza. Karta sieciowa od komputera i sam telefon działają.

Masz piorunochron?
Nie. Wysoko zamontowana jest antena na dachu, ale w nią nie walnęło...

Mieszkasz w bloku czy domu jednorodzinnym?
Dom jednorodzinny.

Aha i jeszcze jedno. Sam zasilacz chodzi (pali się dioda, od routera też był sprawny). Jak teraz podłączam terminal do prądu to brak reakcji. Jedynie dioda przy gnieździe Ethernet się świeci. Podłączyłem monitor, ale ten wchodzi od razu w tryb oszczędzania - niby wykrywa, że jest podłączony, ale nie odbiera sygnału do działania.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec, 2013, 23:41:06 wysłana przez Mark »