Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Komputerek dla stacji z cumulusem  (Przeczytany 84063 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Odp: Komputerek dla stacji z cumulusem
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Listopad, 2012, 18:13:11 »
I Cumulus odbierający dane od WS1080 chodzi na nim bez problemu?
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 22 Listopad, 2012, 18:13:11 »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Listopad, 2012, 19:31:04 »
I Cumulus odbierający dane od WS1080 chodzi na nim bez problemu?
Bez problemu - wysyła dane na wunderground co 5 minut i odświeża strony www. Działa mi już od ok. 4 miesięcy non stop. Poza tym mam tam dołączoną stacje EVOLVE Pilot: http://stacje-pogody.pl/588_stacja_pogody_evolve_pilot_emc447.html to znaczy jej nadajnik USB przesyłający dane z internetu do stacji.
I jeszcze działa to jako serwer WINS. Bez problemu można podłączyć jeszcze kilka innych podobnych rzeczy. Mały serwerek pobiera tylko 7-8 Watów razem z zasilaczem - mierzyłem to.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Listopad, 2012, 23:35:40 »
Mam stary nieużywany komputer z dyskiem podłączonym do płyty głównej poprzez taśmę 40 pin i fajnie by było zrobić z niego jeszcze jakiś użytek. Tam jest WinXP. Piszesz, że jest na ThinClient FUTRO A250 złącze na 40 pin, więc wydaje się OK. Tylko procesor (500MHz) mógłby być 1GHZ.

Natomiast Terminal HP T5700 ma złącze na 44 pin i nie będzie pasować taśma 40 pin?
Jak to niebieskie wejście:
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Listopad, 2012, 08:17:45 »
Ogólnie to podpinanie dysków pod te złącza IDE na płycie terminala mija się z celem - i tak musisz doprowadzić do takiego dysku zasilanie (którego na płycie głównej brak). Bez bawienia się z taśmami lepiej od razu zainwestować w przejściówkę USB i tylko tak wpinać dyski do terminala. Najlepiej dysk 2,5 calowy - ten wyrobi na samym zasilaniu z gniazda USB, dla dysku 3,5 cala musisz podpiąć zewnętrzny zasilacz. Strata w transferze - nikła, raczej nie zrobi wielkiej różnicy w działaniu systemu przy ogólnych parametrach komputerka.

Tu masz najtańszą wersję: http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-z-usb-na-ide-2-5-i-3-5-i2747683877.html

Tylko uprzedzam, że to chińszczyzna ostra i ten dołączony do niej zasilacz dla dysków 3,5 calowych nie pochodzi długo ;) Sama przejsciówka dobrze posłuży dla dysku 2,5 calowego, podpiętego pod USB terminala.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad, 2012, 08:24:49 wysłana przez Brecht »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Listopad, 2012, 10:21:49 »
Ogólnie to podpinanie dysków pod te złącza IDE na płycie terminala mija się z celem ..
Nie do końca. Dysk na USB pracuje dużo wolniej poza tym nie w trybie DMA nie mówiąc już o Ultra DMA - UDMA. Dysk na USB obciąża znacznie procesor.
Ja uważam, że najlepszy rozwiązaniem jest terminal z możliwością podłączenia dysku (karty Compact Flash - CF) - działa ona przeważnie jak dysk IDE nawet w trybie UDMA. Ja mam tak zrobione - UDMA66 (czy nawet UDMA100) nie pamiętam teraz.
Proponuje więc jakąś taką przejściówkę: http://allegro.pl/przejsciowka-ide-to-cf-i2747886295.html i kartę CF powiedzmy za 40zł parę giga, ale raczej szybką czyli co najmniej x133

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Listopad, 2012, 15:21:23 »
Ech, chciałem zaoszczędzić na dysku. Nawet nie wiem czy to jest 3,5 czy 2,5 cala, ale jeśli był w stacjonarnym komputerze od 7-8 lat to pewnie 3,5''.

w trybie DMA nie mówiąc już o Ultra DMA - UDMA.
Nie wiem do końca o co w tym chodzi, ale rozumiem, że karta CF jest lepsza.

Dysk na USB pracuje dużo wolniej. Dysk na USB obciąża znacznie procesor. 
A gdyby przejściówkę z USB na IDE  podpiąć do Terminal HP T5700, gdzie jest procesor 1GHz i wtedy szybciej by to działało?

Sam teraz nie wiem co mam zrobić, bo początkowo myślałem, że nie będzie tego problemu z podłączeniem dysku i zasilaniem, bo nie znam się za bardzo na tym...

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Listopad, 2012, 15:45:53 »
Ech, chciałem zaoszczędzić na dysku. Nawet nie wiem czy to jest 3,5 czy 2,5 cala, ale jeśli był w stacjonarnym komputerze od 7-8 lat to pewnie 3,5''.
Nie wiem do końca o co w tym chodzi, ale rozumiem, że karta CF jest lepsza.
A gdyby przejściówkę z USB na IDE  podpiąć do Terminal HP T5700, gdzie jest procesor 1GHz i wtedy szybciej by to działało?

Sam teraz nie wiem co mam zrobić, bo początkowo myślałem, że nie będzie tego problemu z podłączeniem dysku i zasilaniem, bo nie znam się za bardzo na tym...

Jak stary dysk i poza tym z desktopa to na 100% 3,5 cala.
W trybie DMA albo UDMA mogą pracować tylko dydki twarde podłączone np. poprzez kontroler IDE natomiast podłączone poprzez USB już nie. Poza tym tak jak napisałem poprzez USB obciążają znacznie procesor - nawet 20-30 % a więc dużo. I nie ma znaczenia czy jest to dysk czy jakaś szybsza karta CF. Karta CF to i tak nic innego jak dysk IDE z interfejsem równoległym - PATA

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Listopad, 2012, 10:49:50 »
Mam stary nieużywany komputer z dyskiem podłączonym do płyty głównej poprzez taśmę 40 pin i fajnie by było zrobić z niego jeszcze jakiś użytek. Tam jest WinXP. Piszesz, że jest na ThinClient FUTRO A250 złącze na 40 pin, więc wydaje się OK. Tylko procesor (500MHz) mógłby być 1GHZ.

Natomiast Terminal HP T5700 ma złącze na 44 pin i nie będzie pasować taśma 40 pin?
Jak to niebieskie wejście:

Skoro tam jest złącze 44 PIN to na bank jest to gniazdo do dysku 2,5 cala - wówczas od razu jest zasilanie dysku z taśmy - ta taśma nie będzie pasowała. Ja do swojego eBox'a dołożyłem dysk 2,5 calowy (z Allegro) - przyspieszenie w porównaniu z pracą na karcie CF baaardzo duże. Oczywiście taśmę też musiałem dokupić.

EDIT:
Na szybko znalazłem pierwszą lepszą ofertę na Allegro: http://allegro.pl/tasma-40-cm-44-pin-female-to-female-mini-ide-cable-i2751828574.html
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad, 2012, 10:51:23 wysłana przez LukaszH »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Listopad, 2012, 17:43:57 »
Wybrałem podejście kriu do tematu. Teraz się zastanawiam jaki system jest lepszy Win Server 2003 czy XP, bo łączę się z internetem poprzez Livebox TP i nie wiem czy na Serverze będzie akceptować sterowniki.

Co do szybkości ja tylko chcę przesyłać dane od stacji meteo. Do innego użytku sprzętu nie potrzebuję, więc też nie chcę za dużo wydać, bo po co.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Listopad, 2012, 10:55:45 »
Wybrałem podejście kriu do tematu. Teraz się zastanawiam jaki system jest lepszy Win Server 2003 czy XP, bo łączę się z internetem poprzez Livebox TP i nie wiem czy na Serverze będzie akceptować sterowniki.
Pod Windows XP czy też Win Serwer zainstalujesz dokładnie wszystko pod warunkiem wolnego miejsca na dysku. Pod Windows CE (embedded) nie da się wszystkiego.
"...i nie wiem czy na Serwerze będzie akceptować sterowniki" - nie wiem o co to chodzi.
Co do szybkości ja tylko chcę przesyłać dane od stacji meteo. Do innego użytku sprzętu nie potrzebuję, więc też nie chcę za dużo wydać, bo po co.
W takim razie procek kilkaset MHz wystarczy. Dla XP potrzeba będzie 512MB RAM, nie ma pewności co do poprawnego/płynnego działania z 256MB RAM

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Listopad, 2012, 21:49:56 »
Chodzi o sterowniki do Liveboxa, które normalnie instaluje się z płyty.

A dlaczego wybrałeś u siebie Windows Server? Jest lepszy dla terminala?

W Futro A250 jest procesor AMD LX800, 500MHz i 256MB pamięci, więc lepiej (z większą pewnością) będzie chodził Server?

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Listopad, 2012, 08:09:44 »
Wersja serwerowa ma większe wymagania, poprzestań na XP, najlepiej home.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Listopad, 2012, 19:18:40 »
Dzięki za podpowiedź. A ile może zająć taki Windows XP na zbootowanym pendrivie?

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Listopad, 2012, 19:44:26 »
Pendrive minimuj 1 GB powinien wystarczyć, w końcu płyta instalacyjna XP to zwykła CD. Daj znać jak poszło, w niedalekiej przyszłości sam będę musiał przygotować taki terminal ;)

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Listopad, 2012, 11:01:39 »
Chodzi o sterowniki do Liveboxa, które normalnie instaluje się z płyty.

A dlaczego wybrałeś u siebie Windows Server? Jest lepszy dla terminala?

W Futro A250 jest procesor AMD LX800, 500MHz i 256MB pamięci, więc lepiej (z większą pewnością) będzie chodził Server?
A co ma wspólnego Livebox z terminalem? - nie rozumiem tego?
Wybrałem Windows Serwer ponieważ dodatkowo mam zamiar uruchomić na nim dodatkowe usługi serwerowe (FTP, www, itp). Na razie mam tylko serwer WINS.
Ja mam pamięć 1GB RAM i kartę pamięci CF 32GB UDMA66 - jako dysk IDE.
Co do pendrive to proponuje jednak trochę więcej 4GB ew. min. 2GB. Będziesz miał wtedy zapas na dodatkowe programy, sterowniki i oczywiście wyniki z Cumulusa.
Ja mam to tak zorganizowane, że kopiuje Cumulusa na RAM dysk (256MB) i tam go uruchamiam. Nie zużywa mi się w ten sposób karta CF - Cumulus ciągle przecież zapisuje jakieś dane. Dwa razy na dobę robi mi się automatyczny backup danych z RAM dysku na kartę CF  8)