mógłbyś podłączyć switch'a i rozdzielać łącze ale to może w przyszłości jak będziesz podłączał coś nowego.
Ech, wygląda na to, że chyba trochę wcześniej będę musiał kupić ten switch, bo prędzej czy później szlag mnie trafi. Początkowo wszystko działało OK, ale gdzieś od środy (nie mam pojęcia co się nagle stało) znów codziennie traci się połączenie, pomimo wspomnianych ustawień, i terminal już później jest ciągle off-line. Próbowałem ustawić automatyczny restart, ale to nie jest rozwiązanie... A przecież chodzi o to, by terminal działał sam bez martwienia się i niespodzianek, że od paru godzin danych nie ma.
Mam pytanie do tego switcha. Kablem sieciowym podłączam livebox ze switchem, a potem kolejne dwa podpięte kable sieciowe idą do koputera PC i terminala? Czy podział transferu jest pół na pół? Wolałbym, by większość transferu szła na komputer brata, bo mi na terminalu tak na wielkości przesyłu nie zależy. Czy będę musiał coś dodatkowo ustawiać po podłączeniu switcha (jeśli np. chodzi o te różne IP)? Każde urządzenie switch powinno działać? Pojawia się czasem termin zarządzalny lub niezarządzalny..?
Korzystając z nieobecności brata na jego PC, teraz podłączyłem sam kabel ethernet do terminala i zobaczę czy będzie lepiej (teoretycznie powinno).
Aktualizacja - Windows ciągle domaga się, by coś ściągnąć lub o program antywirusowy. Na razie żadnych aktualizacji nie ściągałem, bo czy będę czegoś potrzebował skoro terminal działa tylko po to by przesyłać dane meteo?