Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Komputerek dla stacji z cumulusem  (Przeczytany 84095 razy)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Komputerek dla stacji z cumulusem
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Grudzień, 2012, 20:54:32 »
... Sterowniki - próbuje zaktualizować, ale klikam na folder i nic, nie da się zatwierdzić. Coś jest nie tak...
A czy aktualizowałeś kiedykolwiek ręcznie sterowniki pod Windows?
Wchodzisz na dany niedziałający sterownik. Wybierasz aktualizację a następnie zainstaluj z listy (zaawansowane) i dalej opcja na samym dole, że wybierzesz sterownik ręcznie. Potem przyciskasz "Z dydku" i przeglądaj. Przechodzisz następnie do odpowiedniego folderu z rozpakowanymi sterownikami. Musisz wejść do danego folderu i "być w nim" I przyciskasz na plik z rozszerzeniem inf. Potem powtarzasz wszystko tak samo dla innych urządzeń.
Powinno zadziałać  ;)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 03 Grudzień, 2012, 20:54:32 »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Grudzień, 2012, 23:07:23 »
Wiedziałem jak to się robi, ale menadżer nie wykrywał tych plików. Okazało się, że pliki inf były zapisane jako inf.txt Usunąłem końcówkę i jest ok. Tak jak pokazałeś menadżer tam mam u siebie, oprócz jednego nieznanego urządzenia - kontroler Ethernet. Nie wiem do którego pliku to przypasować...
Oczywiście dziękuję za sterowniki. Sam bym na to nie wpadł.

Jaki masz program antywirusowy na terminalu? Jakiś mało obciążający i nie zajmujący wiele miejsca?

Ostatnie pytanie - jak się objawia zużycie karty CF z czasem?
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Grudzień, 2012, 09:10:21 »
Wiedziałem jak to się robi, ale menadżer nie wykrywał tych plików. Okazało się, że pliki inf były zapisane jako inf.txt Usunąłem końcówkę i jest ok. Tak jak pokazałeś menadżer tam mam u siebie, oprócz jednego nieznanego urządzenia - kontroler Ethernet. Nie wiem do którego pliku to przypasować...
Oczywiście dziękuję za sterowniki. Sam bym na to nie wpadł.

Jaki masz program antywirusowy na terminalu? Jakiś mało obciążający i nie zajmujący wiele miejsca?

Ostatnie pytanie - jak się objawia zużycie karty CF z czasem?
1) Sterowniki do karty sieciowej to takie jak opisałem powyżej czyli Realtek RTL8169 Gigabit Ethernet - poszukaj na liście windowsowych a jak nie to w Internecie. Ostatecznie podeślę Ci ale np. na maila - są dość duże jak na dodanie do postu.
2) Antywirusa nie mam ponieważ nie używam terminala do przeglądania Internetu. poza tym mam bardzo dobrą zaporę ogniową UTM - SonicWall TZ210 z pełnym pakietem UTM  8)
3) Pamięci flash mają ograniczona liczbę zapisów na pojedynczą komórkę pamięci. Tak więc ciągły zapis może z czasem zepsuć kartę. Ale nie martw się kilka lat na pewno popracuje. Pamięć RAM w której pracuje mi Cumulus nie ma tych ograniczeń - można tam zapisywać do bólu.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Grudzień, 2012, 12:48:15 »
1) Sterowniki do karty sieciowej to takie jak opisałem powyżej czyli Realtek RTL8169 Gigabit Ethernet - poszukaj na liście windowsowych a jak nie to w Internecie. Ostatecznie podeślę Ci ale np. na maila - są dość duże jak na dodanie do postu.

Ja w menadżerze już mam ten Realtek.

2) Antywirusa nie mam ponieważ nie używam terminala do przeglądania Internetu. poza tym mam bardzo dobrą zaporę ogniową UTM - SonicWall TZ210 z pełnym pakietem UTM  8)

Ok, ja też nie wchodzę na terminalu na żadne strony, więc nie ma sensu instalować faktycznie antywirusa.

3) Pamięci flash mają ograniczona liczbę zapisów na pojedynczą komórkę pamięci. Tak więc ciągły zapis może z czasem zepsuć kartę. Ale nie martw się kilka lat na pewno popracuje. Pamięć RAM w której pracuje mi Cumulus nie ma tych ograniczeń - można tam zapisywać do bólu.
Ok. Za parę lat zawsze można kupić nową, wtedy będą zresztą jeszcze tańsze. Problem tylko, gdy nagle wysiądzie i utraci się dane, choć ja zamierzam co jakiś czas podłączać stację do laptopa, by zebrał dane.

Mnie cały czas jednak martwi to nocne wyłączanie się terminala, tzn. z 3:36 pochodzi ostatni rekord z realtime. Nie mogę się z terminalem zdalnie połączyć, bo nie ma połączenia z netem - ta dioda w przycisku na terminalu wczoraj się paliła, gdy tak się stało. Nie wiem czy coś tam się wyłącza w systemie, ale hibernacji nie ma i opcja zasilania jest ustawiona na zawsze włączony. Chyba, że jak traci połączenie z internetem to potem go automatycznie nie wznawia...
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień, 2012, 12:50:51 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #64 dnia: 04 Grudzień, 2012, 13:03:09 »
Masz tam XP prof, masz zapewne jakąś sieć lokalną, może lepiej skorzystać z windowsowego pulpitu zdalnego niż internetowego Team Viewera? Tego ostatniego używasz ewentualnie do połączeń spoza domu.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #65 dnia: 04 Grudzień, 2012, 13:13:49 »
Mnie cały czas jednak martwi to nocne wyłączanie się terminala, tzn. z 3:36 pochodzi ostatni rekord z realtime. Nie mogę się z terminalem zdalnie połączyć, bo nie ma połączenia z netem - ta dioda w przycisku na terminalu wczoraj się paliła, gdy tak się stało. Nie wiem czy coś tam się wyłącza w systemie, ale hibernacji nie ma i opcja zasilania jest ustawiona na zawsze włączony. Chyba, że jak traci połączenie z internetem to potem go automatycznie nie wznawia...
Może system się zawiesza? A czy terminal odpowiadam na pingi?
Czy po podłączeniu monitora i klawiatury działa wtedy jak się tak stanie?

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Grudzień, 2012, 14:05:31 »
Tak jak pisałem wcześniej. W ciągu tygodnia nie ma mnie w domu (prawie 100 km od niego). Mogę łączyć się z terminalem tylko przez neta. Net w domu mam przez Livebox TP i terminal podłączony jest przez kabel USB (sterowniki zainstalowane bez problemu, ale czasem są chwile, że łączenie znika na parę minut, ale pojawia się potem).

Na odległość i internet też mogę korzystać z windowsowego pulpitu?
Z pingami sprawdzę. Jak będę tylko w domu sprawdzę i podłączę monitor do terminala i zobaczę co wtedy się dzieje...

Pierwszy pomysł był taki, żeby zainstalować jakiś mały program, który będzie zapobiegał bezczynności, np. co 1 godz. i sprawdzenie czy coś to pomoże.
Zainstalowałem taki maleński programik ruszający bez przerwy kursorem myszki. Zobaczymy czy pomoże :)
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień, 2012, 20:28:49 wysłana przez Mark »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Grudzień, 2012, 09:17:15 »
Po paru dnaich konfigurowania terminala na odległość wreszcie ten działał również przez całą noc. Nie pomógł program ruszający myszką (nawet na moim laptopie wyłączył się monitor z bezczynności) czy inny klikający co 5 min wybraną literę - tu bezczynności nie było. Doszedłem do wniosku, że może coś jest nie tak z połączeniem z Internetem, bo Livebox TP to nie jest wybitne urządzenie.

Na razie, co niezbyt jest pewnie ergonomicznym rozwiązaniem, zainstalowałem program ShutitDown i co ponad 2,5 h restartuje system. Połączenie jest teraz cały czas.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Grudzień, 2012, 22:11:36 »
.... bo Livebox TP to nie jest wybitne urządzenie.
Zgadza się, być może powodem tego jest ten Livebox a szczególnie połączenie do niego terminala poprzez USB. Miałem kiedyś coś podobnego - kartę sieciową poprzez USB, która często się rozłączała. Odradzam takie połączenie. Najpewniej podłączyć terminal poprzez tradycyjną, przewodową kartę sieciową.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Grudzień, 2012, 16:56:27 »
Mogłem wreszcie sprawdzić co się dzieje z terminalem, gdy urywa się z nim kontakt. Samo urządzeni działa OK. Wszystko chodzi tylko nie było połączenia z internetem. Livebox wygląda mniej więcej tak:

Port ethernet jest zajęty już, bo łączy się z komputerem mojego brata. Żółte gniazdo to wyjście do TV - też zajęte. Ja mam teraz podłączony terminal do tego 'prise USB'. Na dole jest podłączenie do sieci. Jest drugie gniazdo, ale jest podpisane PHONE. Jest jeszcze w Liveboxie wejście na USP (tak, że można tam np. podłączyć pendrive). Zatem trochę nie mam już za dużego wyboru i mam takie połączenie a nie inne. Jest jeszcze adapter z bezprzewodowym połączeniem, ale to jeszcze częściej się wieszało.

Tak czy inaczej, zmieniłem opcje portów USB i wyłączyłem tę która wyłącza port w ramach oszczędności energii. Poza tym przełączyłem kabel do tylnego wejścia USB na terminalu (do tej pory stacja była podłączona z tyłu, a livebox z przodu). Wyłączyłem też restartowanie komputera i czekam czy nie będzie tracił połączenia. Może się uda, bo tak z 9 godz. chodzi już non-stop... :)
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień, 2012, 18:40:49 wysłana przez Mark »

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Grudzień, 2012, 19:25:49 »
Może do tego portu Ethernet można podłączyć jakiś mały switch aby rozdzielić połączenie? Nie Mam tylko pewności czy ten livebox ma w sobie jakąś funkcję serwera dhcp i czy przypisze adresy kilku urządzeniom. Przetestuj na pożyczonym switchu i podłącz terminal przez port Ethernet :)

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Grudzień, 2012, 20:49:13 »
... Nie Mam tylko pewności czy ten livebox ma w sobie jakąś funkcję serwera dhcp i czy przypisze adresy kilku urządzeniom....
Powinien mieć serwer DHCP skoro można podłączyć terminal przez USB. Na pewno terminal ma przydzielony adres IP.
Proponuję w wierszu poleceń windows (program cmd.exe) wpisać polecenie ipconfig/all
Wyświetlą się wówczas wszystkie informacje na ten temat. Następnie to samo zrobić w komputerze podłączonym do portu Ethernet. Jeżeli adresy IP są z tej samej puli (inne tylko ostatnie cyfry po ostatniej kropce) to znaczy, że prawdopodobnie jest serwer DHCP.
A tak w ogóle to przetestuj najpierw połączenie terminala do portu Ethernet, który jest w Liveboxie. A ile ten twój Livebox ma portów Ethernet? Czy do wszystkich można podłączyć komputer?

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Grudzień, 2012, 18:09:53 »
Jeżeli adresy IP są z tej samej puli (inne tylko ostatnie cyfry po ostatniej kropce) to znaczy, że prawdopodobnie jest serwer DHCP.
Mam komputer stacjonarny przez Ethernet, laptop bezprzewodowo i terminal przez USB podłączone do liveboxa. Po wpisaniu komendy na każdym urządzeniu jest podobne, ale nie takie samo ip - początek ten sam, ale końcówka 11, 12 lub 13. Poza tym jest opcja 'DHCP włączone' i 'serwer DHCP'.

A ile ten twój Livebox ma portów Ethernet?

2, jeden normalnie do internetu, drugi od sygnału TV. Można to zmienić w konfiguracji, by oba były z internetem, ale TV też jest w użyciu. Podobne wyjście jest jeszcze z boku, ale z podpisem PHONE, więc nie wiem czy tu też spełnia to tę funkcję.

Tymczasem tak jak pisałem - przewód od liveboxa podpiąłem z tyłu terminala, a z przodu stację. Odznaczyłem opcję by wyłączał porty dla oszczędzenia energii i do tej pory terminal wraz z systemem chodzi OK i nie ma żadnych przerw w łączności. Najwyraźniej to był ten powód. Raz na jakiś czas łączę się z terminalem zdalnie, by zobaczyć czy wszystko działa.

kriu, a tak przy okazji, cały czas masz uruchomiony swój terminal, czy robisz mu jakieś przerwy?
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień, 2012, 23:58:18 wysłana przez Mark »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Grudzień, 2012, 09:01:31 »
kriu, a tak przy okazji, cały czas masz uruchomiony swój terminal, czy robisz mu jakieś przerwy?
To fajnie, że znalazłeś powód tego zawieszania się połączenia. Podsumowując nasze badania na temat Liveboxa to jak widzę ma on serwer DHCP a więc mógłbyś podłączyć switch'a i rozdzielać łącze ale to może w przyszłości jak będziesz podłączał coś nowego.
Tak terminal działa cały czas nieprzerwanie 24h/dobę 7dni/tydzień. Zdarza się przeładowanie systemu np. po aktualizacjach Windowsa lub restart samego Cumulusa. Ale opcję aktualizacji mam i tak domyślnie wyłączoną i tylko raz na miesiąc/dwa włączam ją do sprawdzenia czy jest coś nowego. Automatyczna aktualizacja zabiera dość dużo pamięci i zaraz po uruchomieniu systemu dodatkowo mocy procesora.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Grudzień, 2012, 09:21:20 »
mógłbyś podłączyć switch'a i rozdzielać łącze ale to może w przyszłości jak będziesz podłączał coś nowego.
Ech, wygląda na to, że chyba trochę wcześniej będę musiał kupić ten switch, bo prędzej czy później szlag mnie trafi. Początkowo wszystko działało OK, ale gdzieś od środy (nie mam pojęcia co się nagle stało) znów codziennie traci się połączenie, pomimo wspomnianych ustawień, i terminal już później jest ciągle off-line. Próbowałem ustawić automatyczny restart, ale to nie jest rozwiązanie... A przecież chodzi o to, by terminal działał sam bez martwienia się i niespodzianek, że od paru godzin danych nie ma.
Mam pytanie do tego switcha. Kablem sieciowym podłączam livebox ze switchem, a potem kolejne dwa podpięte kable sieciowe idą do koputera PC i terminala? Czy podział transferu jest pół na pół? Wolałbym, by większość transferu szła na komputer brata, bo mi na terminalu tak na wielkości przesyłu nie zależy. Czy będę musiał coś dodatkowo ustawiać po podłączeniu switcha (jeśli np. chodzi o te różne IP)? Każde urządzenie switch powinno działać? Pojawia się czasem termin zarządzalny lub niezarządzalny..?

Korzystając z nieobecności brata na jego PC, teraz podłączyłem sam kabel ethernet do terminala i zobaczę czy będzie lepiej (teoretycznie powinno).

Aktualizacja - Windows ciągle domaga się, by coś ściągnąć lub o program antywirusowy. Na razie żadnych aktualizacji nie ściągałem, bo czy będę czegoś potrzebował skoro terminal działa tylko po to by przesyłać dane meteo?
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień, 2012, 09:25:00 wysłana przez Mark »