Nie wiem czy wiecie, ale poprzednia wersja tej stacji, czyli Vantage Pro (bez 2) była dokładniejsza w niskich temperaturach. Stosowany był inny sensor temperatury:
To ja już nic nie rozumiem. Dlaczego nowa wersja ma gorszy czujnik temperatury? To jakaś paranoja!
Wypuszczają nowy model, z gorszym czujnikiem temperatury? Myślałem, że już mnie nic nie zaskoczy.
Davis z dnia na dzień traci w moich oczach.
Tak naprawdę, to nie wiemy dokładnie jakie sensory są stosowane aktualnie w stacjach Davisa. Davis przecież nie powiedział, że stosuje SHT11.
W tym momencie nie pisze o Davisie tylko o tanich stacjach. Poczytaj dokładnie. W dodatku nie napisałem SHT11 tylko
TYPU SHT 11 (chodzi o charakterystykę).
Poza tym, nawet gdyby stosowali sensory SHT11/15, to przecież gdy jest znany błąd danego sensora w danej temperaturze, to można np. poprze firmware to korygować, aby uzyskać lepszą dokładność. Czyli taka automatyczna (niewidoczna dla użytkownika) korekta w określonych zakresach. Niewykluczone, że Davis może coś takiego robić.
Może Davis 3 będzie wyposażany w czujnik
TYPU SHT 10 i do niego zrobią taką funkcje kalibracji. Byłoby ekstra.
Davis podaje w specyfikacji dokładną charakterystykę dokładności temperatury. Tego należy się trzymać i jeżeli stacja nie spełnia tych warunków, to trzeba po prostu ją reklamować.
Pełna zgoda. Z tego co wiem Biedny Miś poczynił jakieś kroki w tym kierunku. Jeżeli zechce to sam napisze więcej na ten temat.
Nie chce mi się wierzyć, że stosowaliby w stacjach FARS gdyby ich czujnik temperatury był tak niedokładny jak pisze Biały Miś. No bo po co, dodatkowo 2°C w tą czy w tą, to już żadna różnica
.
Znowu mam wrażenie , że nie czytasz tego co piszemy. Stacja w zakresie od 15-37c chodzi bardzo dobrze. Chodzi nam tylko o niskie temperatury.
Jak ktoś tak bardzo narzeka na Davisa, to proponuje mu zakup jakiejś tańszej stacji
Nie no proszę. Nie cofajmy się w rozwoju. To tak jakby się cieszyć z koloru w TV. Co mam się cieszyć z tego, że Davis się nie resetuje a barometr nie ma skoków wartości? Nie no litości. Ta stacja kosztuje 1000$. Jeszcze tego brakuje żeby takie przypadłości mu się pojawiły (może w nowej wersji będą takie przypadłości bo widzę Davis lubi kroki wstecz) . A zresztą dlaczego mam niby nie narzekać? Tak wszyscy wynosili na ołtarze ten produkt to kupiłem. Teraz mam prawo krytykować i opisywać jak jest naprawdę.
Inni przynajmniej będą świadomi wad zanim kupią ten produkt i nie będą rozczarowani.
Są przykładowe świadectwa wzorcowania dla Vue, z nich można się zorientować jaka jest mniej więcej dokładność tych stacji. W badanym zakresie od 10°C do 30°C dokładność temperatury była idealna z państwowym wzorcem jednostki temperatury utrzymywanym w GUM. To jest konkretny dokument, wydany przez laboratorium wzorcujące - i to jest wiarygodne.
Po raz kolejny napisze. Tym razem drukowanymi literami.
DAVIS DOSKONALE DZIAŁA W ZAKRESIE TEMPERATUR OD 15-37C. NIKT TEGO NIE NEGUJE. PISZEMY TUTAJ O SŁABEJ DOKŁADNOŚCI STACJI W NISKICH TEMPERATURACH KTÓRA JEST PONIŻEJ NASZYCH OCZEKIWAŃ. Jak widać lepiej było kupić pierwszego Davisa. Tam był platynowy, lepszy czujnik.
Włożenie VP2 do komory klimatycznej o dokładności +/-1.5°C bez żadnego urządzenia wzorcowego nie jest obiektywne
Przecież w komorze jest czujnik aktualnej temperatury. Pewno PT100 albo Pt1000. Jakoś bardziej do mnie przemawia czujnik w komorze jak Davis. Przykro mi. Później przyroda zresztą to potwierdziła.
Podałem też w jednym z postów wyżej, link do wyników 12 miesięcznego (czyli obejmuje też miesiące zimowe) testu porównawczego VP2 w porównaniu do standardowych instrumentów meteo. Konkluzja autora z testu jest pozytywna
Tak i widać tam doskonale jaką Davis ma tendencje do zawyżania temperatur minimalnych. Odjęli 0.5 stopnia i dalej zawyżał od 0,1 do 0.3c. Gdyby nie odjęli to zrobiłoby się 0.8C z tego, przy tylko -8C. Wiem, że jest podany taki błąd w specyfikacji, ale są czujniki które działają lepiej za minimalnie większą cenę. Dlaczego ich nie stosują? Sam napisałeś, że Pro 1 miał lepszy czujnik, czy nie jest to żenujące, że nowa wersja ma gorszy czujnik temperatury od swojego poprzednika? O co tu chodzi?
Moim zdaniem Biały Miś, ma po prostu wadliwy czujnik temperatury/wilgotności i tyle.
Przed chwilą pisałeś, że nie ma co wierzyć komorze a teraz stwierdzasz, że jednak wadliwy jest?
Wszystko na to wskazuje, że niestety tak. Tylko, że on od początku tak działał, a my nie byliśmy świadomi tego. Ufaliśmy ślepo Davisowi mimo, że Biedny Miś miał podejrzenia. Sam go pocieszałem, że to niemożliwe, że przy gruncie pewno ten mróź był itp. Wszyscy tak podchodzą do tematu. Jak Davis to na pewno idealnie pokazuje i nie może się mylić. Guzik prawda.
W Davisie nie płaci się tylko za czujnik i pomiar temperatury. Ale za cały rozbudowany "system meteorologiczny", a także za jakość wykonania, dobre nadajniki (FHSS) i dostępność części zamiennych.
Tak to prawda. jakoś wykonania jest na wysokim poziomie.
Jak ktoś tak bardzo narzeka na dokładność czujnika temperatury/wilgotności Davisa, to może spróbować zastosować czujnik produkowany przez AnemOS Electronics - może będzie lepszy.
Mam to narzekam (choć u mnie akurat najgorzej nie działa, ale mogłoby być lepiej). Nie wiem jak możesz w ogolę tak bronić coś czego nawet nie masz. Bazujesz tylko na teorii. Kup, postaw i porównuj. Zobaczymy co zrobisz jak kałuże pokryją się lodem a Davis wyświetli Ci 0.2c ( no tak przy gruncie było nie

). Zobaczymy czy dalej będziesz tak optymistycznie nastawiony.
Propozycja czujnika niezwykle ciekawa. Nie spodziewałem się, że jest coś takiego.
Gdzie można specyfikacje jakąś znaleźć?
To by było logiczne. Davis celowo gorszy wkłada, żeby ewentualnie lepszy dokupić dodatkowo. Podobnie jest z oprogramowaniem wg. mnie. Specjalnie zrobili badziew, żeby klienci kupowali dodatkowo inne. Nie wiemy jakie są umowy między firmami. Może programista z Weather Display ma np. jakiś związek z Davisem. Może producent tych czujników także. Aby moja spiskowa teoria była słuszna to ten czujnik co podał Parasol musiałby być droższy i lepszy jak ten od Davisa. On kosztuje tylko 70E więc co? Jest lepszy, gorszy czy taki sam? Skoro nie jest lepszy to jaki jest sens jego obecności na rynku. Potrafi mi to ktoś wytłumaczyć bo nie rozumiem.
Z tym przygruntowym przymrozkiem dziwna sprawa być może minusowa temperaturę miał 2 godziny wczesnej ??
To nie był przygruntowy przymrozek. TO BYŁ MRÓZ NA WYSOKOŚCI 2M.
Minimalna była tego dnia 0.3c wg Davisa.. Stacja monitoringu środowiska w Dzierżoniowie odnotowała -2c. Dalej masz wątpliwości?