Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Davis vantage pro 2 . Kilka pytań  (Przeczytany 78762 razy)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Davis vantage pro 2 . Kilka pytań
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Październik, 2012, 11:02:05 »
Nie wiem czy wiecie, ale poprzednia wersja tej stacji, czyli Vantage Pro (bez 2) była dokładniejsza w niskich temperaturach. Stosowany był inny sensor temperatury:
Temperature Sensor Type . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Platinum wire thermistor
Relative Humidity Sensor Type . . . . . . . . . . . . . . . . Film capacitor element

Te najgorsze modele co pokazują we mgle 89% to może mają jeszcze gorsze czujniki typu sht 10.

Tak naprawdę, to nie wiemy dokładnie jakie sensory są stosowane aktualnie w stacjach Davisa. Davis przecież nie powiedział, że stosuje SHT11. Jest tylko informacja, że jest to PN Junction Silicon Diode (temperatura) i Film capacitor element (wilgotność). Poza tym, nawet gdyby stosowali sensory SHT11/15, to przecież gdy jest znany błąd danego sensora w danej temperaturze, to można np. poprze firmware to korygować, aby uzyskać lepszą dokładność. Czyli taka automatyczna (niewidoczna dla użytkownika) korekta w określonych zakresach. Niewykluczone, że Davis może coś takiego robić.

Tak więc, moim zdaniem sprawa nie jest taka prosta i jednoznaczna. Davis podaje w specyfikacji dokładną charakterystykę dokładności temperatury. Tego należy się trzymać i jeżeli stacja nie spełnia tych warunków, to trzeba po prostu ją reklamować. Nie chce mi się wierzyć, że stosowaliby w stacjach FARS gdyby ich czujnik temperatury był tak niedokładny jak pisze Biedny Miś. No bo po co, dodatkowo 2°C w tą czy w tą, to już żadna różnica :).

Jak ktoś tak bardzo narzeka na Davisa, to proponuje mu zakup jakiejś tańszej stacji - dla porównania. W WS3600 może mieć np. samo-resety (traci się ustawienia, pamięć itp.) co określony czas zależny od widzimisię stacji - podobno wada w firmware. Jeszcze nie tak dawno temu WS3600 była dostępna nawet w cenie 1200zł (Vue można kupić 300zł drożej). W TFA NEXUS (~800zł) ja np. miałem dziwne skoki ciśnienia (w 2 różnych stacjach) i problemy z zasięgiem.

W WH1080 będzie miał np. przerwy w przesyłaniu danych na kilka minut, po każdej pełnej godzinie (problem DCF). Tego typu problemów w tańszych stacjach można by sporo wymieniać.

przykładowe świadectwa wzorcowania dla Vue, z nich można się zorientować jaka jest mniej więcej dokładność tych stacji. W badanym zakresie od 10°C do 30°C dokładność temperatury była idealna z państwowym wzorcem jednostki temperatury utrzymywanym w GUM. To jest konkretny dokument, wydany przez laboratorium wzorcujące - i to jest wiarygodne. Włożenie VP2 do komory klimatycznej o dokładności +/-1.5°C bez żadnego urządzenia wzorcowego nie jest obiektywne. Podałem też w jednym z postów wyżej, link do wyników 12 miesięcznego (czyli obejmuje też miesiące zimowe) testu porównawczego VP2 w porównaniu do standardowych instrumentów meteo. Konkluzja autora z testu jest pozytywna "Davis VP2 stanowi świetny stosunek jakości do ceny". Nie było narzekań na temperaturę "systematyczne błędy temperatury powietrza i ciśnienia barometrycznego były bardzo małe", głównie narzekano na deszczomierz. Moim zdaniem Biedny Miś, ma po prostu wadliwy czujnik temperatury/wilgotności i tyle.

W Davisie nie płaci się tylko za czujnik i pomiar temperatury. Ale za cały rozbudowany "system meteorologiczny", a także za jakość wykonania, dobre nadajniki (FHSS) i dostępność części zamiennych.

Jak ktoś tak bardzo narzeka na dokładność czujnika temperatury/wilgotności Davisa, to może spróbować zastosować czujnik produkowany przez AnemOS Electronics - może będzie lepszy.

http://anemos.mirabellameteo.it/images/TH_Davis.JPG

http://anemos.mirabellameteo.it/category/sensori-3rd-party/davis-sensori-3rd-party/
« Ostatnia zmiana: 23 Październik, 2012, 23:32:22 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #45 dnia: 14 Październik, 2012, 11:02:05 »

Offline seba

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
  • Typ stacji: 6153EU
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Październik, 2012, 18:32:45 »
Ja na miejscu Biednego Misia dał bym ja do przeglądu :)
Z tym przygruntowym przymrozkiem dziwna sprawa być może minusowa temperaturę miał 2 godziny wczesnej ?? .Ale wracając do Stacji zalecam skontaktować się z Ecoclimą z Katowic oni wykonują świadectwa wzorcowania i serwis urządzeń również dla stacji Davis
 i druga firma Agrovative z Chynowa  oraz Mera  http://www.mera-sp.com.pl/
Pozdrawiam S.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Październik, 2012, 22:53:22 »
Nie wiem czy wiecie, ale poprzednia wersja tej stacji, czyli Vantage Pro (bez 2) była dokładniejsza w niskich temperaturach. Stosowany był inny sensor temperatury:

To ja już nic nie rozumiem. Dlaczego nowa wersja ma gorszy czujnik temperatury? To jakaś paranoja!
Wypuszczają nowy model, z gorszym czujnikiem temperatury? Myślałem, że już mnie nic nie zaskoczy.
Davis z dnia na dzień traci w moich oczach.

Tak naprawdę, to nie wiemy dokładnie jakie sensory są stosowane aktualnie w stacjach Davisa. Davis przecież nie powiedział, że stosuje SHT11.

W tym momencie nie pisze o Davisie tylko o tanich stacjach. Poczytaj dokładnie. W dodatku nie napisałem SHT11 tylko TYPU SHT 11 (chodzi o charakterystykę).

Poza tym, nawet gdyby stosowali sensory SHT11/15, to przecież gdy jest znany błąd danego sensora w danej temperaturze, to można np. poprze firmware to korygować, aby uzyskać lepszą dokładność. Czyli taka automatyczna (niewidoczna dla użytkownika) korekta w określonych zakresach. Niewykluczone, że Davis może coś takiego robić.

Może Davis 3 będzie wyposażany w czujnik TYPU SHT 10 i do niego zrobią taką funkcje kalibracji. Byłoby ekstra.

Davis podaje w specyfikacji dokładną charakterystykę dokładności temperatury. Tego należy się trzymać i jeżeli stacja nie spełnia tych warunków, to trzeba po prostu ją reklamować.

Pełna zgoda. Z tego co wiem Biedny Miś poczynił jakieś kroki w tym kierunku. Jeżeli zechce to sam napisze więcej na ten temat.

Nie chce mi się wierzyć, że stosowaliby w stacjach FARS gdyby ich czujnik temperatury był tak niedokładny jak pisze Biały Miś. No bo po co, dodatkowo 2°C w tą czy w tą, to już żadna różnica :).

Znowu mam wrażenie , że nie czytasz tego co piszemy. Stacja w zakresie od 15-37c chodzi bardzo dobrze. Chodzi nam tylko o niskie temperatury.

Jak ktoś tak bardzo narzeka na Davisa, to proponuje mu zakup jakiejś tańszej stacji

Nie no proszę. Nie cofajmy się w rozwoju. To tak jakby się cieszyć z koloru w TV. Co mam się cieszyć z tego, że Davis się nie resetuje a barometr nie ma skoków wartości? Nie no litości. Ta stacja kosztuje 1000$. Jeszcze tego brakuje żeby takie przypadłości mu się pojawiły (może w nowej wersji będą takie przypadłości bo widzę Davis lubi kroki wstecz) . A zresztą dlaczego mam niby nie narzekać? Tak wszyscy wynosili na ołtarze ten produkt to kupiłem. Teraz mam prawo krytykować i opisywać jak jest naprawdę.
Inni przynajmniej będą świadomi wad zanim kupią ten produkt i nie będą rozczarowani.

Są przykładowe świadectwa wzorcowania dla Vue, z nich można się zorientować jaka jest mniej więcej dokładność tych stacji. W badanym zakresie od 10°C do 30°C dokładność temperatury była idealna z państwowym wzorcem jednostki temperatury utrzymywanym w GUM. To jest konkretny dokument, wydany przez laboratorium wzorcujące - i to jest wiarygodne.

Po raz kolejny napisze. Tym razem drukowanymi literami.
DAVIS DOSKONALE DZIAŁA W ZAKRESIE TEMPERATUR OD 15-37C. NIKT TEGO NIE NEGUJE. PISZEMY TUTAJ O SŁABEJ DOKŁADNOŚCI STACJI W NISKICH TEMPERATURACH KTÓRA JEST PONIŻEJ NASZYCH OCZEKIWAŃ. Jak widać lepiej było kupić pierwszego Davisa. Tam był platynowy, lepszy czujnik.

Włożenie VP2 do komory klimatycznej o dokładności +/-1.5°C bez żadnego urządzenia wzorcowego nie jest obiektywne

Przecież w komorze jest czujnik aktualnej temperatury. Pewno PT100 albo Pt1000. Jakoś bardziej do mnie przemawia czujnik w komorze jak Davis. Przykro mi. Później przyroda zresztą to potwierdziła.

Podałem też w jednym z postów wyżej, link do wyników 12 miesięcznego (czyli obejmuje też miesiące zimowe) testu porównawczego VP2 w porównaniu do standardowych instrumentów meteo. Konkluzja autora z testu jest pozytywna

Tak i widać tam doskonale jaką Davis ma tendencje do zawyżania temperatur minimalnych. Odjęli 0.5 stopnia i dalej zawyżał od 0,1 do 0.3c. Gdyby nie odjęli to zrobiłoby się 0.8C z tego, przy tylko -8C. Wiem, że jest podany taki błąd w specyfikacji, ale są czujniki które działają lepiej za minimalnie większą cenę. Dlaczego ich nie stosują? Sam napisałeś, że Pro 1 miał lepszy czujnik, czy nie jest to żenujące, że nowa wersja ma gorszy czujnik temperatury od swojego poprzednika? O co tu chodzi?

Moim zdaniem Biały Miś, ma po prostu wadliwy czujnik temperatury/wilgotności i tyle.
Przed chwilą pisałeś, że nie ma co wierzyć komorze a teraz stwierdzasz, że jednak wadliwy jest?
Wszystko na to wskazuje, że niestety tak. Tylko, że on od początku tak działał, a my nie byliśmy świadomi tego. Ufaliśmy ślepo Davisowi mimo, że Biedny Miś miał podejrzenia. Sam go pocieszałem, że to niemożliwe, że przy gruncie pewno ten mróź był itp.  Wszyscy tak podchodzą do tematu. Jak Davis to na pewno idealnie pokazuje i nie może się mylić. Guzik prawda.

W Davisie nie płaci się tylko za czujnik i pomiar temperatury. Ale za cały rozbudowany "system meteorologiczny", a także za jakość wykonania, dobre nadajniki (FHSS) i dostępność części zamiennych.
Tak to prawda. jakoś wykonania jest na wysokim poziomie.

Jak ktoś tak bardzo narzeka na dokładność czujnika temperatury/wilgotności Davisa, to może spróbować zastosować czujnik produkowany przez AnemOS Electronics - może będzie lepszy.

Mam to narzekam (choć u mnie akurat najgorzej nie działa, ale mogłoby być lepiej). Nie wiem jak możesz w ogolę tak bronić coś czego nawet nie masz. Bazujesz tylko na teorii. Kup, postaw i porównuj. Zobaczymy co zrobisz jak kałuże pokryją się lodem a Davis wyświetli Ci 0.2c ( no tak przy gruncie było nie :) ). Zobaczymy czy dalej będziesz tak optymistycznie nastawiony.

Propozycja czujnika niezwykle ciekawa. Nie spodziewałem się, że jest coś takiego.
Gdzie można specyfikacje jakąś znaleźć?

To by było logiczne. Davis celowo gorszy wkłada, żeby ewentualnie lepszy dokupić dodatkowo. Podobnie jest z oprogramowaniem wg. mnie. Specjalnie zrobili badziew, żeby klienci kupowali dodatkowo inne. Nie wiemy jakie są umowy między firmami. Może programista z Weather Display ma np. jakiś związek z Davisem. Może producent tych czujników także. Aby moja spiskowa teoria była słuszna to ten czujnik co podał Parasol musiałby być droższy i lepszy jak ten od Davisa.   On kosztuje tylko 70E więc co? Jest lepszy, gorszy czy taki sam? Skoro nie jest lepszy to jaki jest sens jego obecności na rynku. Potrafi mi to ktoś wytłumaczyć bo nie rozumiem.

Z tym przygruntowym przymrozkiem dziwna sprawa być może minusowa temperaturę miał 2 godziny wczesnej ??

To nie był przygruntowy przymrozek. TO BYŁ MRÓZ NA WYSOKOŚCI 2M.Minimalna była tego dnia 0.3c wg Davisa.. Stacja monitoringu środowiska w Dzierżoniowie odnotowała -2c. Dalej masz wątpliwości?

« Ostatnia zmiana: 14 Październik, 2012, 23:14:59 wysłana przez Marcin D. »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Październik, 2012, 10:25:13 »
@Marcin D.
Z tego co się zorientowałem z postów, to oboje z Biednym Misiem kupiliście bardzo tanio Davisy w wersji US w Archer Trading Post i oboje narzekacie - mamy już pewną korelacje. Czyli nie macie gwarancji Davisa, a gwarancje sklepu. Nie znam tego sklepu, nic tam nie kupowałem, nie wiem czy jest dobry czy nie. Ale może po prostu, kupiliście jakieś wersje "niepełnowartościowe" np. po zwrotach/reklamacjach, albo np. ze starymi wersjami czujników itp. Sprzedawca wysyła stacje za ocean, czyli wiadomo że jest w takim przypadku utrudniona reklamacja.

Jeżeli wydajesz na stacje 1000$, to wydanie np. 300zł-400zł na jakiś termometr wzorcowy to chyba żaden problem. Sprawdzasz stacje czy jest ok, jeżeli są duże odstępstwa od specyfikacji Davisa to po prostu reklamujesz i tyle.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik, 2012, 12:13:56 wysłana przez Parasol »
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • www.bestpalm.pl
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 6163, Davis Vantage vue
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Październik, 2012, 10:42:54 »
Mnie najbardziej w całej tej sytuacji zadziwia postawa dzialu obsługi klienta Davisa, oto co mi ostatnio odpisali

Hello,

What I'm saying is that should be +/- .5 degrees. If it is not than you would have to send it in to get re-calibrated. Our dealer in China will be able to help you with that. They are:

For Weather Products:
Channel Technology
Suite 7B15 Huajie Plaza
13 Dazhongsi
Haidian District
Beijing, China 100098
Ph: +86 10 6211 1044
Sales@Qudao.com.cn
Qudao@Qudao.com.cn
www.qudao.com.cn

Po prostu rajstopy opadają.

Chciałem podziekowac bardzo na tym forum Ryanowi z Archer Trading Post, który dziś rano wysłał mi gratis nowy czujnik Sprawdzimy jaki bedzie efekt.
Ryan poświęcił troszke czasu i sprawdził czujniki ze swojej ostatniej dostawy. Wszystkie to sht11 tak jak tu pisalismy. Czyli Davis nas wszystkich oszukuje ponieważ zakres dokładności na ich specyfikacji nie pokrywa się z zakresem czujnika sht11. Może idąc tropem Parasola oni oszukuja tylko amerykanów i im wciskaja takie czujniki, a wszędzie na Europę wstawiaja jakieś super wypasione wersje. Pisałem również o tym problemie na forum amerykańskim i wszyscy tam znaja sklep Ryana i bardzo go chwalą.
Ja osobiście straciłem bardzo zaufanie do produktów davisa. Skoro takie sytuacje zdarzaja się z temperaturą to co może się dziać z solarem lub UV których to nie ma z czym porównać.

Może jest ktoś na forum, kto ma davisa zakupionego w POlsce, kto móglby sprawdzic jaki czujnik jest wsadzony.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik, 2012, 10:46:53 wysłana przez Biedny Miś »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Październik, 2012, 11:11:05 »
Z tego co się zorientowałem z postów, to oboje z Białym Misiem kupiliście bardzo tanio Davisy w wersji US w Archer Trading Post i oboje narzekacie - mamy już pewną korelacje.

Parasol przysięgam, że albo zaczniesz czytać posty ze zrozumieniem albo pogniewamy się niedługo. Czy Ty czytasz te posty czy przeglądasz tylko? I nie BIAŁYM MISIEM TYLKO BIEDNYM MISIEM.
Jaka korelacja? Akurat mój Davis jest dobry i jego błąd mieści się w granicach normy. Wstawiłem wykres na którym widać kiedy zamarza rosa a kiedy odmarza.
Twoja teoria jest wyssana z palca. Cała Ameryka kupuje w Archer Trading Post. Narzekam bo jestem zawiedziony, że trafił się taki Davis jak ten Biednego Misia. Współczuję mu po prostu.

Ale może po prostu, kupiliście jakieś wersje "niepełnowartościowe" np. po zwrotach/reklamacjach, albo np. ze starymi wersjami czujników itp.
Przecież stare czujniki były lepsze jak te nowe. Sam to pisałeś w poprzednim poście.

Jeżeli wydajesz na stacje 1000$, to wydanie np. 300zł-400zł na jakiś termometr wzorcowy to chyba żaden problem. Sprawdzasz stacje czy jest ok, jeżeli są duże odstępstwa od specyfikacji Davisa to po prostu reklamujesz i tyle.

U mnie jest ok. A termometr i tak kupie. Biedny miś już rozwiązał swój problem. Teraz pojawił się kolejny. Dlaczego Davis ma czujniki SHT11 które nie pasują do specyfikacji produktu. Rayan to świetny człowiek i nie zostawi tak tej sprawy jestem pewny.

Ryan poświęcił troszke czasu i sprawdził czujniki ze swojej ostatniej dostawy. Wszystkie to sht11 tak jak tu pisalismy. Czyli Davis nas wszystkich oszukuje ponieważ zakres dokładności na ich specyfikacji nie pokrywa się z zakresem czujnika sht11
Niesamowita historia. Fajnie jakbyś jakieś foty załatwił bo aż nie chce mi się w to wierzyć.

Ja osobiście straciłem bardzo zaufanie do produktów davisa. Skoro takie sytuacje zdarzaja się z temperaturą to co może się dziać z solarem lub UV których to nie ma z czym porównać.
Dokładnie!!!

Może jest ktoś na forum, kto ma davisa zakupionego w POlsce, kto móglby sprawdzic jaki czujnik jest wsadzony.
Nikt Ci tego nie sprawdzi Biedny Misiu. Jedyny sposób to zadzwonić do polskiego dystrybutora i poprosić żeby się tego dowiedział. Myślę, że Parasol mógłby się tym zająć. Skoro tak bardzo promuje zakupy w Polsce to niech sprawdzi, czy te Davisy od dystrybutora polskiego są w czymś lepsze. Bo jeżeli mają np. czujnik typu sht 25. To jeszcze w tym tygodniu kupię nowego Davisa u polskiego sprzedawcy.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik, 2012, 11:13:11 wysłana przez Marcin D. »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Październik, 2012, 12:53:03 »
Dlaczego Davis ma czujniki SHT11 które nie pasują do specyfikacji produktu.

Mogą np. każdy sensor badać w określonym w specyfikacji zakresie temperatur. Wiedząc jaki jest błąd danego sensora w danej temperaturze, można automatycznie go korygować. Mogą np. kupować lepsze partie tych sensorów, które spełniają ich specyfikacje. Dla ciebie jako klienta jest istotna specyfikacja podana przez Davisa, stacja nie spełnia specyfikacji REKLAMUJESZ.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Październik, 2012, 14:01:15 »
Mogą np. każdy sensor badać w określonym w specyfikacji zakresie temperatur. Wiedząc jaki jest błąd danego sensora w danej temperaturze, można automatycznie go korygować. Mogą np. kupować lepsze partie tych sensorów, które spełniają ich specyfikacje.

Jesteś w stanie się dowiedzieć, jakiej klasy czujniki ma polski dystrybutor czy nie? Rozumiem, że są 2 wersje SHT 11? Te gorsze w Archer Trading Post i te lepsze u polskich dystrybutorów?
« Ostatnia zmiana: 15 Październik, 2012, 14:16:25 wysłana przez Marcin D. »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Październik, 2012, 18:38:19 »
Mnie najbardziej w całej tej sytuacji zadziwia postawa dzialu obsługi klienta Davisa, oto co mi ostatnio odpisali

Hello,
What I'm saying is that should be +/- .5 degrees. If it is not than you would have to send it in to get re-calibrated. Our dealer in China will be able to help you with that. They are:

A co ci mieli napisać? Jeżeli stacja twoim zdaniem wykracza poza zakres dokładności, to każą ci wysłać do ponownej kalibracji. Może nie mogą tego skalibrować w Polsce.

Chciałem podziekowac bardzo na tym forum Ryanowi z Archer Trading Post, który dziś rano wysłał mi gratis nowy czujnik Sprawdzimy jaki bedzie efekt.

Czyli sklep ładnie się zachował. Można powiedzieć, że prawdziwie "po amerykańsku". Daj znać na forum jak dojdzie i jaki będzie finał tej sprawy.

Jesteś w stanie się dowiedzieć, jakiej klasy czujniki ma polski dystrybutor czy nie? Rozumiem, że są 2 wersje SHT 11? Te gorsze w Archer Trading Post i te lepsze u polskich dystrybutorów?

Nie wiem czy są dwie wersje, czy nie. Proponuje skontaktować się z Davisem, Biedny Miś już chyba do nich pisał w tej sprawie. W każdym razie to, że zastosowali układ który wygląda na SHT11 tak naprawdę niewiele mówi. Bo nie wiemy, czy to są takie standardowe SHT11, czy np. jakieś specjalne wyselekcjonowane lepsze sensory. Przecież np. Intel lepsze procesory z tej samej partii dopuszcza do wyższego taktowania i sprzedaje drożej.

A gdyby nawet stosowali te sensory, to tak jak pisałem, mogą znać ich charakterystykę temperaturową, odpowiednio korygować błędy i w ten sposób uzyskiwać większą dokładność. Przykładowo, jak masz zegarek i wiesz, że np. jego niedokładność to 1 sekunda dziennie, wiesz czy się późni czy śpieszy, to np. po 30 dniach łatwo możesz obliczyć jaki jest prawidłowy czas. Może być też taka sytuacja, że stosują SHT11 zamiast np. SHT15/21 (czy innych lepszych sensorów niewiele droższych) bo ma bardziej liniową charakterystykę. Błąd w SHT11 od 25°C narasta w obie strony tak samo liniowo. Być może łatwiej napisać dla takiego sensora korektę błędów. Davis to zaawansowana stacja meteo i możemy oczekiwać zaawansowanych rozwiązań.

I może być jeszcze tak, że wykorzystują SHT11 ale tylko np. do pomiaru wilgotności, a gdzieś obok jest np. termistor do pomiaru temperatury.

Tak naprawdę, to nie wiemy jak to działa i dla nas jest najważniejsza charakterystyka jaką podaje producent w specyfikacji. Jeżeli stacja tych parametrów nie spełnia (są istotne odchylenia) to trzeba reklamować produkt.
« Ostatnia zmiana: 22 Październik, 2012, 23:54:49 wysłana przez Parasol »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Październik, 2012, 07:44:17 »
Tak naprawdę, to nie wiemy jak to działa i dla nas jest najważniejsza charakterystyka jaką podaje producent w specyfikacji. Jeżeli stacja tych parametrów nie spełnia (są istotne odchylenia) to trzeba reklamować produkt.

No właśnie. Mi się wydaje, że to zwykłe oszustwo. Sam pisałeś, że w starej wersji były lepsze czujniki. Wydaje mi się, że ludzie od Davisa celowo zapomnieli zmienić tą specyfikacje. Ja gdybym zobaczył taki wykres w ich specyfikacji od sht 11 to na 100% nie kupiłbym Davisa.  Szkoda, że nie kupiłem od polskiego sprzedawcy to bym teraz żądał zwrotu pieniędzy i wyjaśnienia dlaczego specyfikacja jest podana dla czujnika którego nie stosują w tym modelu. Mimo, że stacja teoretycznie działa mi prawidłowo, to nie chciałbym mieć sprzętu z czujnikiem SHT 11. Dlaczego? Dlatego, że okazuje się , że to jedna wielka loteria. Przykładowo, zepsuje mi się czujnik i kupie nowy. A nowy co? Może się okazać, że ma +/- 1.2c w 0c. Przecież to jakieś żarty są. I co będę reklamował co chwila? Duża część Davisów jest w obszarach gdzie temperatury nawet nie zbliżą się do 0C stąd nie wszyscy zauważają ewentualną niedoskonałość.

Przypadek Biednego Misia doskonale wszystko ukazuje. W sumie to jego czujnik działa prawidłowo. Dla SHT 11 błąd w 0c to +-1.2c. Czyli mógł mieć przykładowo -1c. Zrobiliśmy aferę bo wg specyfikacji powinno to być ok +-0.6c. Gdyby taki Biedny Mis mieszkał w Grecji to nawet by nie wiedział, że jego czujnik nie spełnia norm. Oto cały problem. Dlatego pchają ten gówniany czujnik. Najwyżej ktoś z Polski albo Alaski złoży reklamację to odeślą u nowy SHT 11 który może działać nieco lepiej i po problemie. Prawdopodobnie tak to działa.

Kilka dni temu sprawdzaliśmy z Biednym Misiem Davisy na Alasce. Okazuje się że w temperaturach poniżej -30c błąd może przekraczać nawet 6-8c w stosunku do stacji oficjalnych. Wg mnie to jest dramat, zwłaszcza jak  przypominają mi się słynne zdjęcia stacji Davisa chyba na  Antarktydzie ( o ile dobrze pamiętam), że taka dobra niby stacja. Nie zapomnę także słów jakimi opisał Davisa pewien pan z Alaski na wx forum. Był bardzo rozgoryczony, że Davis pokazuje tylko do -40. Na początku miałem to w nosie, bo myślałem, że chodzi mu o sam brak wyświetlanie danych poniżej -40, ale tu widać problem dotyczy jakości pomiaru. Już poniżej -30c stacja ma bardzo, bardzo duży błąd. A -30C w Polsce to nie jest jakaś fikcja naukowa.

Podsumowując.
Jakby teraz wszyscy na świecie sprawdzili swoje Davisy w komorach klimatycznych i odnieśli się do wykresu który jest w specyfikacji to podejrzewam, że około 50% Davisów wróciłaby do producenta.
Ludzie nie sprawdzają bo wierzą ślepo w ten sprzęt. Na początku też wierzyłem. Teraz już nie wierze.
Ogolenie stacja jest dobra(konstrukcja, materiały niezawodność itp), ale czujnik to porażka. Aż się boje co będzie jak obecny czujnik mi się zepsuje, już chyba nie trafie na taki dobry co zawyża o tylko 0.5c w -3c.  :)

A co do tego, że Sht 11 lepiej się nadaje bo niby bardziej liniowy itp. to nie wiem. Jakoś nie przemawia to do mnie. Kalibracja Davisa działa w prosty sposób. Po prostu dodajesz lub odejmujesz temperaturę.
Ten wykres absolutnie nie pomogą przy tego typu kalibracji. Idealny wykres w tym przypadku to linia prosta. Czyli ten sam błąd np +/-0,5c w -20, -10, 0. 10, 20, 30c. Wtedy dokonując zmian masz taki sam błąd w każdej temperaturze, a w przypadku takiego wykresu od SHT11 to chyba tak by nie było. Zrobisz kalibracje w 0c, to przy niższych lub wyższych temperaturach znów pojawi się błąd.
Ostatnio szperałem trochę w necie i znalazłem na stronie a ster rodzaje czujników w stacjach meteo tej firmy.
http://www.a-ster.pl/karty/AsterMet-MINI%20%28A4%29%20PL.pdf

SHT15. Czyli można jak się chce. Ciekawe ile kosztuje ta stacja.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Październik, 2012, 22:59:27 »
Taka małą ciekawostka, spoglądam sobie od czasu do czasu na stacje Davis ulokowaną  w Gołdapi, ode mnie to będzie 18 km/ na północ.  Rzecz dotyczy temp. i wilg.

W tej chwili temp. w stacji Davis wynosi -0,6`C a wilgotność 94 % u mnie na WH 1080 temp. wynosi -0,4`C a wilg. 89 %. Nie ma zbyt dużych rozbieżności temp. Zachmurzanie jest całkowite i sypie śnieg.

Zazwyczaj temp. w lato zgadzała się, zimą nie przypominam sobie zbyt dużej różnicy. Ale wilg. zazwyczaj jest mniejsza mało kiedy dochodzi do  100 %. W ostatnich dniach jak było mglisto u mnie w WH 1080 pokazywała 99 % natomiast Davis 94/95% maksymalnie.

Stacja w Pogorzelu oddalona jakieś 15 km ode mnie pokazuje również zbliżoną wartość temp -0,3`C wilg. 99 %
poobserwuje jak będzie to wyglądać przy niższej temperaturze.
 Fotka
« Ostatnia zmiana: 27 Październik, 2012, 23:07:24 wysłana przez wiatromen »
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Październik, 2012, 23:30:49 »
Też mieszkam niedaleko, ok 20 km, od kogoś kto ma Davisa. Mamy okołozerową temperaturę. Ja mam 0.4*C i 77% wilgotności (po kalibracji 82%), Davis z okolicy 0.1*C i 91%. Na razie trudno w tej naszym ciepłym regionie o temperaturę niższą niż -1 st.
Między nami jest akurat jeszcze stacja drogowa w Lisewie i tam 0.7°C oraz 86.1%.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik, 2012, 23:33:34 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Październik, 2012, 00:31:06 »
W poniedziałek miałem takie temperatury:

T min :-7.2c
Tmax : 6.6c

Na tle okolic sensownie to wygląda.

Tmax:

1    Szczecin (Poland)    7.7 °C
3    Kolobrzeg (Poland)    7.0 °C
6    Pila (Poland)    6.7 °C
8    Resko (Poland)    6.6 °C
9    Swinoujscie (Poland)    6.6 °C
10    Szczecinek (Poland)    6.6 °C

Tmin
9    Szczecin (Poland)    -6.9 °C
11    Szczecinek (Poland)    -6.7 °C
12    Pila (Poland)    -6.3 °C
14    Resko (Poland)    -6.0 °C

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 5
  • Typ stacji: DAVIS Vantage Pro2 Plus
« Odpowiedź #58 dnia: 31 Październik, 2012, 15:23:38 »
Wynik w komorze klimatycznej może dyskredytować stacje Davisa ale na podstawie jednej zbadanej sztuki nie należy od razu pisać że stacje Davisa są złe. Przy obecnych poziomach cen na rynku są to stacje warte swojej ceny. Stacje Davisa bezproblemowo przechodzą wzorcowanie na temperaturę, wilgotność względną ciśnienie oraz wiatr. Proszę zadzwonić sobie do dowolnego laboratorium wzorcującego: Mutech, Label. Może się jednak zdarzyć produkt fabrycznie uszkodzony co należy reklamować u sprzedawcy.

Mitem jest że Conrad ma najlepsze warunki sprzedaży. Widać nikt nie sprawdzał innych sprzedawców w PL i pisze po prostu nieprawdę. Jest to sklep który zaopatruje się w Niemczech, czasy realizacji odbiegają od podanych na stronie a reklamacje pomimo 2 letniej gwarancji są zawiłe. Polskie prawo nie reguluje maksymalnego czasu rozpatrywania reklamacji.

Co do bezpośrednich zapytań do Davisa to faktycznie olewają sobie klientów. dystrybutorzy również mają z nimi ciężko. Konkurencja nie robi na nich żadnego wrażenia co faktycznie nie jest dobre dla wizerunku marki.

Zakup produktów Davisa w amerykańskich sklepach skazuje użytkownika na częstotliwość komunikacji 900 MHz a nie 868 MHz jaka jest dozwolona w EU. Wiadomo że nikt tego nie będzie egzekwował (może oprócz wnikliwego celnika, który będzie miał prawo nie wpuścić produktów do PL m.in. ze względu na brak certyfikatu CE ale zazwyczaj się nie znają więc stacje przechodzą UC). Problemy zaczną się kiedy przyjdzie reklamować produkt lub naprawić. Wtedy części również trzeba kupować z USA ponieważ procedura wysyłki produktów w celu realizacji gwarancji jest zbyt kosztowna i zawiła.

pozdrawiam

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #59 dnia: 31 Październik, 2012, 16:29:13 »

Mitem jest że Conrad ma najlepsze warunki sprzedaży. Widać nikt nie sprawdzał innych sprzedawców w PL i pisze po prostu nieprawdę. Jest to sklep który zaopatruje się w Niemczech, czasy realizacji odbiegają od podanych na stronie a reklamacje pomimo 2 letniej gwarancji są zawiłe. Polskie prawo nie reguluje maksymalnego czasu rozpatrywania reklamacji.

21 października, można było kupić Vue w sklepie Conrad za 1274zł z przesyłką: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1268.0
Standardowa cena w tym sklepie to 1499zł. Nie wiem czy gdzieś taniej w Polsce, da radę kupić Vue. Moim zdaniem Conrad ma dobre ceny na stacje Davisa. Przynajmniej ja, nie znalazłem lepszych ofert. Conrad sprzedażą wysyłkową zajmuje się od lat 50 ubiegłego wieku. Ma ponad 100 tysięcy produktów w ofercie. Wysyłają z Niemiec, bo tam mają swoje centrum logistyczne.

« Ostatnia zmiana: 31 Październik, 2012, 18:37:39 wysłana przez Parasol »