Wydaje mi się, że odpowiednia będzie skrętka ekranowana tzw. FTP kategorii 5e lub nawet 6. Ta 5e jest lepsza od samego 5 bo jest mniej wrażliwa na zakłócenia – tak jest podane w opisach. Można wszystkie połączenia (6 przewodów) puścić w jednej skrętce - właśnie po to ta skrętka. Jest jeszcze taki rodzaj skrętki, gdzie każda para jest osobno ekranowana, ale jest ją chyba ciężko dostać i jest pewnie sporo droższa. Takie coś jest pewnie 100% pewne, że zekranuje ew. wzajemne zakłócenia, bo niestety, ale one też mogą wpływać na odczyty.
Ja w tej chwili mam skrętkę nieekranowaną 5 kategorii. Połączenia zrobiłem tak, że w oryginalnych przewodach odciąłem wtyczki i przylutowałem przewody skrętki. Połączenia proponuję zaizolować koszulkami (rurkami) termokurczliwymi najlepiej z klejem. Są trochę droższe. Na pewno jedna 0,5m wystarczy – cena ok. 2zł i druga grubsza na całość połączeń – w zasadzie wystarczy aby tylko ta druga była z klejem. Ten klej zalewa połączenia i nie dopuszcza wody. Nie trzeba tego niczym innym izolować. Po drugiej stronie, (czyli od strony czujnika termo-higro) zacisnąłem wtyczki RJ11 za pomocą zaciskarki. Wcześniej nałożyłem kawałeczki koszulek termokurczliwych, aby usztywnić przewody. Dwa wolne przewody proponuję połączyć z ekranem po obu stronach skrętki. Dodatkowo proponuję pozostawić te dwa wolne z dwóch różnych skrętek (par) czyli np. dwa biało-kolorowe. Chodzi o to, aby dodatkowo wewnątrz stworzyć lepsze ekranowanie. Ekran należy też połączyć jakimś przewodem do uziemienia, czyli do bolca uziemiającego w gniazdku sieci elektrycznej. Można np. jak tak jest wygodniej gdzieś w środku (jak przebiega skrętka) lekko ją naciąć i tam podłączyć to uziemienie, bo nie zawsze na końcu jest możliwość dojścia do uziemienia. Oczywiście wszystkie połączenia należy polutować a nie skręcać czy coś takiego.
Oczywiście te dwa wolne przewody można użyć do podłączenia czegoś innego – jakiegoś czujnika przewodowego czy też nawet do zasilania.
Tak więc do czujnika termo-higro idzie jedna skrętka, która wchodzi pod osłonę radiacyjną i całość ładnie wygląda.
Mam nadzieję, że pomogłem. To są moje uwagi częściowo praktyczne a częściowo teoretyczne, jako że z zawodu jestem elektrykiem i naukowcem jednocześnie.
Czekam na efekty jak to zrobisz. Ja zabiorę się za zamianę pewnie trochę później.