Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Skoki temperatury i przedłużone przewody  (Przeczytany 34009 razy)

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • pogodapuszczykowo.meximas.com
  • Typ stacji: WS1080
Odp: Skoki temperatury i przedłużone przewody
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Luty, 2013, 21:37:27 »
Świeci  się ciągłym światem ?

Dioda w czujniku świeci  po każdym pobieraniu danych tzn. około co 48 sekund . 

Jedynie przy włożeniu baterii świeciła ciągłym światłem.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 03 Luty, 2013, 21:37:27 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Luty, 2013, 12:02:39 »
 Rozumiem że już próbowałeś czujnik postawić obok bazy ( nie za blisko ) i obserwować czy nawiązała sygnał.

Jeśli nie to przynieś czujnik termo-hydro do domu wyjmij baterie z czujnika i bazy ( na 10 min ) następnie włóż według kolejności i zobacz czy dane są na ekranie.
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Luty, 2013, 16:36:28 »
Wykonałem ten zabieg tzn. przyniosłem czujnik do pokoju, wyjąłem baterie.
Po pewnym czasie włożyłem ponownie baterie do czujnika i stacji , sam czujnik postawiłem kilka metrów od stacji na stole i o dziwo dane pokazały się na ekranie.

Zostawię na razie czujnik w pokoju do jutra i zobaczę co dalej . Mam nadzieję że po wystawieniu na zewnątrz będzie wszystko ok. Dam znać .

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Luty, 2013, 17:18:59 »
A więc tak, po sprawdzeniu czujnika w warunkach pokojowych zamontowałem ponownie czujnik na zewnątrz. Po kilku minutach temperatura i wilgotność powietrza wróciła do normy i dane na ekranie stacji wyświetlały się prawidłowo.
Dodam tylko że nie podłączałem jeszcze przewodu od deszczomierza i wiatromierza.
Aby się upewnić co było dokładnie przyczyną wcześniejszych problemów związanych z brakiem danych postanowiłem wykonać test i podłączyć kable od deszcz/wiatr do czujnika zewnętrznego.
Okazało się że właśnie tutaj tkwił problem, mianowicie po podłączeniu przewodów nagle na stacji wyzerowały się dane z zewnętrznego czujnika. Raz podłączyłem sam deszczomierz, drugi raz wiatromierz a na końcu obydwa naraz i efekt był ten sam.
Wniosek jest jeden. Będę musiał wymienić kable na przewody ekranowe FTP o których wspominał kolega "kriu"
Obecnie stacja prawidłowo współpracuje z  czujnikiem termo/higro przesyłając jedynie dane temperatury i wilgotności powietrza.
 Co jest dowodem na to że czujnik jak i stacja działają prawidłowo.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe Gołdap
  • Typ stacji: Ecowitt Wittboy Pro HP256, WH 1080 ( Viking ART 02041 ) WS9162 IT, "no name --market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Luty, 2013, 20:23:32 »

Okazało się że właśnie tutaj tkwił problem, mianowicie po podłączeniu przewodów nagle na stacji wyzerowały się dane z zewnętrznego czujnika. Raz podłączyłem sam deszczomierz, drugi raz wiatromierz a na końcu obydwa naraz i efekt był ten sam.

To fajne że zlokalizowałeś usterkę, a podłączałeś już bazę do komputera ? 
Moja Strona Meteo - http://weatherdunajek.ugu.pl
Profil na Facebook-u http://www.facebook.com/pages/Pogoda-Go%C5%82dap/165812090194472

Ecowitt Wittboy Pro HP2564 WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320,  AURIOL 4-LD6233

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Luty, 2013, 21:09:47 »
"geepard" napisz jeszcze czy kreski pojawiają się tylko przy podłączonych wszystkich czujnikach, a czy np. jak podłączony jest sam deszczomierz to jest dobrze lub jak jest przy samych czujnikach wiatru. Jak to jest z pojedynczymi podłączeniami. Pytam o to bo ciekawi mnie co powoduje te problemy. U mnie skoki temperatury są na pewno od czujników wiatru. Sam deszczomierz nic nie psuje.

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Luty, 2013, 16:37:13 »
To fajne że zlokalizowałeś usterkę, a podłączałeś już bazę do komputera ?

Tak, podłączyłem już stację do komputera oraz uruchomiłem Cumulusa i nie było problemów.

"geepard" napisz jeszcze czy kreski pojawiają się tylko przy podłączonych wszystkich czujnikach, a czy np. jak podłączony jest sam deszczomierz to jest dobrze lub jak jest przy samych czujnikach wiatru. Jak to jest z pojedynczymi podłączeniami. Pytam o to bo ciekawi mnie co powoduje te problemy. U mnie skoki temperatury są na pewno od czujników wiatru. Sam deszczomierz nic nie psuje.

Problemy z brakiem danych na wyświetlaczu rozpoczęły się przy podłączonym jedynie deszczomierzu a więc i tutaj tkwił problem. Jak już wcześniej pisałem wykonałem ponownie testy z wszystkimi czujnikami jak i każdym z osobna i było podobnie. Pozostaje jedynie wymiana kabli na ekranowe co za jakiś czas zwrócę się w tej sprawie do kolegi "kriu" Dokładnie mam tu na myśli jakie wtyczki do podłączenia z czujnikiem , bo z tego co wiem to do kabla ekranowego FTP pasują RJ45   a czujnik termo/higro ma gniazda do RJ11. No i sprawa bezpośredniego połączenia z deszczomierzem i wiatromierzem.

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Luty, 2013, 16:43:36 »
Pozwolę sobie wstawić małą aktualizację. Mianowicie korzystając w weekend z dobrej aury ( brak śniegu ) postanowiłem jeszcze raz wykonać test jeśli chodzi o deszczomierz który nie dawał mi spokoju z tego względu że problemy z brakiem danych oraz skoki temp powodował wcześniej wiatromierz.

I się okazało że deszczomierz nie ma jednak żadnego wpływu na te anomalie. Obecnie mam podłączony do zewnętrznego czujnika i temp jak i wilgotność jak i pomiar opadu działa bez problemu.

A więc podsumowując cały ten maraton, głównym i jedynym winowajcą jest połączenie z wiatromierzem.

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Luty, 2013, 17:31:32 »
 Muszę zweryfikować moją ostatnią aktualizację. Okazało się że połączenie z deszczomierzem działało tymczasowo do dnia dzisiejszego. Jednak  nie tylko wiatromierz powodował zawieszenie danych na stacji w postaci kresek. Mimo że miałem podłączony jedynie deszczomierz to po jednym dniu efekt był ten sam co z wiatromierzem.

Eh nie myślałem że z tą stacją meteo będzie tyle problemów. A wszędzie jest tak polecana i reklamowana. Szkoda

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Marzec, 2013, 16:09:20 »
Wiosna coraz bliżej dlatego mam w planach wymianę kabla do czujników wiatru i deszczomierza.
W związku z tym mam pytanie do fachowców a w szczególności do kolegi "kriu"
Jaki najlepiej kabel ekranowy zakupić ?
Jak połączyć zewnętrzny czujnik  termo/higro z czujnikami wiatru i deszczomierza ( kabel ekranowy ponoć ma wtyczki RJ45 )

Czy byłaby możliwość zastosowania jednego kabla "skrętki" do połączenia wszystkich czujników, z tego co słyszałem to w kablu ekranowym jest 8 żył.  Ogólnie chyba potrzebne będzie 6 żył ( 2 wiatromierz, 2 kierunek wiatru oraz 2 deszczomierz )

Jak dostać się bezpośrednio do czujnika wiatru/deszczomierza w celu podłączenia kabla ekran. FTP ? Czy jest taka możliwość ? A może wystarczy podłączyć kabel skrętka do skróconego kabla fabrycznego ?

Proszę bardzo o pomoc i odpowiedź na powyższe pytania.
Z góry dziękuje

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Marzec, 2013, 22:12:32 »
Wydaje mi się, że odpowiednia będzie skrętka ekranowana tzw. FTP kategorii 5e lub nawet 6. Ta 5e jest lepsza od samego 5 bo jest mniej wrażliwa na zakłócenia – tak jest podane w opisach. Można wszystkie połączenia (6 przewodów) puścić w jednej skrętce - właśnie po to ta skrętka. Jest jeszcze taki rodzaj skrętki, gdzie każda para jest osobno ekranowana, ale jest ją chyba ciężko dostać i jest pewnie sporo droższa. Takie coś jest pewnie 100% pewne, że zekranuje ew. wzajemne zakłócenia, bo niestety, ale one też mogą wpływać na odczyty.
Ja w tej chwili mam skrętkę nieekranowaną 5 kategorii. Połączenia zrobiłem tak, że w oryginalnych przewodach odciąłem wtyczki i przylutowałem przewody skrętki. Połączenia proponuję zaizolować koszulkami (rurkami) termokurczliwymi najlepiej z klejem. Są trochę droższe. Na pewno jedna 0,5m wystarczy – cena ok. 2zł i druga grubsza na całość połączeń – w zasadzie wystarczy aby tylko ta druga była z klejem. Ten klej zalewa połączenia i nie dopuszcza wody. Nie trzeba tego niczym innym izolować. Po drugiej stronie, (czyli od strony czujnika termo-higro) zacisnąłem wtyczki RJ11 za pomocą zaciskarki. Wcześniej nałożyłem kawałeczki koszulek termokurczliwych, aby usztywnić przewody. Dwa wolne przewody proponuję połączyć z ekranem po obu stronach skrętki. Dodatkowo proponuję pozostawić te dwa wolne z dwóch różnych skrętek (par) czyli np. dwa biało-kolorowe. Chodzi o to, aby dodatkowo wewnątrz stworzyć lepsze ekranowanie. Ekran należy też połączyć jakimś przewodem do uziemienia, czyli do bolca uziemiającego w gniazdku sieci elektrycznej. Można np. jak tak jest wygodniej gdzieś w środku (jak przebiega skrętka) lekko ją naciąć i tam podłączyć to uziemienie, bo nie zawsze na końcu jest możliwość dojścia do uziemienia. Oczywiście wszystkie połączenia należy polutować a nie skręcać czy coś takiego.
Oczywiście te dwa wolne przewody można użyć do podłączenia czegoś innego – jakiegoś czujnika przewodowego czy też nawet do zasilania.
Tak więc do czujnika termo-higro idzie jedna skrętka, która wchodzi pod osłonę radiacyjną i całość ładnie wygląda.
Mam nadzieję, że pomogłem. To są moje uwagi częściowo praktyczne a częściowo teoretyczne, jako że z zawodu jestem elektrykiem i naukowcem jednocześnie.
Czekam na efekty jak to zrobisz. Ja zabiorę się za zamianę pewnie trochę później.

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Marzec, 2013, 12:04:27 »
Dziękuje za odpowiedź i cenne wskazówki. Na pewno wezmę je pod uwagę  :)

Jak podejmę się owej wymiany kabla to zdam relację z montażu. Mam nadzieję że sobie poradzę z tym i wszystko będzie działać jak należy.
Ewentualnie o pomoc zgłoszę się tutaj.

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Marzec, 2013, 09:39:04 »
Mam już na oku kabel ekranowy oraz koszulkę termo. Czy mógłbym prosić o poradę czy dobrze wybrałem ?
Chciałbym się upewnić zanim zakupię:

http://allegro.pl/kabel-skretka-sieciowy-ftp-8-zyl-cat-5e-na-metry-i2998140867.html

http://allegro.pl/koszulka-rurka-termokurczliwa-czarna-1-7mm-dl-1m-i3057503467.html

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Marzec, 2013, 13:30:51 »
Proponuję jednak taką:
http://allegro.pl/kabel-kat-5e-ftp-linka-skretka-a-lan-fv-p-n-i3013247669.html
Jest na pewno kategorii AWG-24 i baz domieszki aluminium (w każdym razie nic nie ma o tym w opisie). No i jest to linka - będzie łatwiej ja układać.
A co do koszulek to ta co podałeś jest baz kleju. Wpisz "z klejem" to takie się pojawią. Np.: http://allegro.pl/koszulki-termokurczliwe-z-klejem-bardzo-szczelne-i3062979173.html
Ja kupiłem takie w sklepie (elektrycznym lub nawet jakimś innym)

Offline geepard

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Marzec, 2013, 18:37:38 »
Wielkie dzięki za radę.
Jednak zdecydowałem się na zaproponowany kabel kategorii AWG-24. Tym bardziej że ten sklep jest w Poznaniu gdzie będę mógł się wybrać osobiście i zobaczyć na miejscu co mają. Może przy okazji uda mi się również dostać koszulki z klejem  :)