Coś takiego mi się spodobało, ale czytam to forum i dochodzę do wniosku że to jest model WS 0101???
Nie do końca. To z allegro to WH 1090, stacja z ekranem dotykowym. Konstrukcja sprzętu bardzo podobna WS 0101. Ta z Conrada jest nieco nowsza, więc pod tym względem może i lepsza, choć kolosalnych różnic raczej nie ma. Stacja nie jest dotykowa, choć ma wyraźniejszy wyświetlacz (kontrast można regulować) i synchronizacja czasu DCF jest rzadsza.
Kolejna sprawa na allegro pisze że odległość od bud 150m czy rzeczywiście tak daleko sięgnie?
Nie testowałem jak moja stacja daleko łapie sygnał z czujnika, ale chyba to nie jest prawda, że aż daleko sięga. Zwłaszcza jeśli na drodze są jakieś przeszkody. Jak rozumiem chcesz umieścić sensor gdzieś w sadzie - wtedy by trzeba kupić i przedłużyć przewody - w WS 0101 kable mają z 2,5 metra.
Stacja pogody potrzebna mi jest do kilku rzeczy tzn. podstawowa sprawa potrzeban mi jest do pomiaru prędkości wiatru to po pierwsze, druga sprawa do pomiaru temp tzn głównie w okresie wiosennym, żeby np włączał się alarm gdy będzie -4oC czy ona ma takie opcje?
WS 0101 ma takie opcje. Alarm można ustawić na chyba wszystkie parametry, silny wiatr, upał, wysokie ciśnienie itd.
Kolejna sprawa to pomiar opadu, choć nie musi być on mega dokładny?
Stacje mierzą opady z dokładnością 0,3 mm. Czytałem o tym pewnie. Oczywiście zimą z tym jest już gorzej, bo śniegu nie namierzy
Super było by jakby te dane mogły być przesyłane do kompa i można by analizować opady temp w jakiś okresach czasowych itd ale też przeżyje jeśli tego nie będzie
.
Oczywiście można. Jak chcesz zobacz tu
http://pogodaslesin.cba.pl/ w jaki sposób można przedstawić dane ze stacji.
Pozostałem pierdoły typu przewidywanie pogody, ciśnienie nie mają dla mnie znaczenia.
W tej akurat przewidywanie pogody jest oparte o zmiany ciśnienia i przestawiane w postaci - słońce, chmura, deszcz.
Czy ta stacja spełni moje oczekiwania???
Wydaje się, że temperatura jest dla ciebie ważna. Ja sprawdzałem wiarygodność tego parametru i myślę, że jeśli dobrze się umieści sensor to faktycznie mierzy dobrze.