Może kogoś zainteresuje reaktywacja
zasilania czujnika WH24 od HP1001,1003 oraz WH2600 i podobnych klonów.
Postanowiłem zmienić sposób zasilania WH24 z tego powodu, że ładowanie solarne przestało działać a wkładane baterie czy akumukatorki AA wytrzymywały ledwie dwa tygodnie. Z tych 3ch baterii zawsze jedna była rozładowana prawie do zera.
Podjąłem próbę zastąpienia ww aku i baterii zasilaczem 6V DC. Podlutowałem kabelki do skrajnych biegunów w komorze zasilania WH24. Niestety czujnik pracował kilka minut i przestał nadawać. Dla jasności, nie zepsuł się ale przestał nadawać. Po ponownym włożeniu baterii nadawał ponownie.
Doszedłem do wniosku, że skoro zawsze jedna z trzech baterii (środkowa) rozładowuje się szybciej tzn WH24 pobiera zasilanie nie tylko ze skrajnych styków ale również z tych pośrednich - dlatego podlutowany zasilacz do skrajnych punktów w komorze zasilania nie zasilał czujnika właściwie.
Pogrzebałem w sieci i znalazłem
Zasilacz zastępujący baterie i aku_klikPo podłączeniu WH24 hula, nic się nie grzeje. Co prawda jest to sprzęt IP20 czyli do pomieszczeń ale w komorze zasilania WH24 jest sucho 😉
Można to zastosować na własną odpowiedzialność. Ja zastosowałem i od ok 10 dni funkcjonuje_ link do stacji w stopce postu_ten ostatni na dole.