Po napisaniu powyższego desperackiego posta coś mnie tknęło aby wejść poprzez zakładkę "
contact"
na dole strony WU_klik - w kontakt z IBM/WU ... iii victoria !!!
Odkryłem w zakładce
CONTACT US i dalej w zakładce "
Weather Station Information & Support" a po wpisaniu w wyszukiwarce "
IP 1400" wyszukiwarka oddaje mi link "
PWS software: Ambient 1400 IP" do którego na skróty jest jak poniższe wyboldowanie:
rozwiązanie problemu_klikHasło do Twojej stacji pogodowej nie jest już takie samo jak hasło do Twojego konta wunderground.com. Jest to teraz osobny klucz generowany specjalnie dla każdego identyfikatora stacji Weather Underground.
Możesz znaleźć klucz/hasło stacji powiązane z każdą stacją pogodową na liście stacji pogodowych tutaj: https://www.wunderground.com/personal-weather-station/mypws
IBM po przejęciu WU zmienił zasady logowania do PWS - chyba w 2019 roku - jak wynika z ich załączonej odpowiedzi.
Teraz nie loguje się do PWS jak to podają instrukcje stacji np HP1001 i WH2600 i inne - hasłem do WU ale kluczem wygenerowanym razem z generowaniem ID stacji PWS.
Zawsze zastanawiałem się do czego ten klucz jest potrzebny.
Co istotne. Stare identyfikatory nadawane jeszcze przez WU mają hasła jw wg starych zasad czyli jak w instrukcjach PWS - nawet gdy stacja jest nowa, innego typu niż dotychczas pracująca na tym identyfikatorze.

Piszę to bo może pomoże komuś w zaoszczędzeniu czasu - ja go b.dużo straciłem.