Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 425984 razy)

Offline Frezeer

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Hp 1003/1001
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #1110 dnia: 05 Grudnia, 2024, 18:43:41 »
Okazyjnie kupiłem dnt z firmware ecowitt wersja 2551. Co nie zmienia faktu że stara chce wskrzesić i szukam kogoś kto to ogarnie. Sama konsola jest identyczna. Moja nie miała tylko mini USB. Chociaż mogę się mylić . Te czujniki od hp1001 da się z nią sparować? A i drogie pytanie tutaj można dodać czujnik burzy i jakości powietrza. O ile pierwszy to nie problem
O tyle Wh46 to czujnik wewnętrzny co dla mnie jest bez sensu. Chciałbym czujnik zewnętrzny który mi pokaże czym oddycham. Ktoś coś czy to forum nie żyje?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #1110 dnia: 05 Grudnia, 2024, 18:43:41 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #1111 dnia: 06 Grudnia, 2024, 17:09:05 »
...czasami odżyje...

...kompatybilność HP1001 z 2551

http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1751.msg20753;topicseen#msg20753

... jakość powietrza:
1. zwykle jakość powietrza na zewnątrz jest bliska jakości powietrza wewnątrz pomieszczenia, przepływ powietrza między tymi środowiskami jednak istnieje

2. Czujniki jakości powietrza są b. wrażliwe na warunki atmosferyczne stąd zastosowanie mają w stabilnych warunkach wilgotności...
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2024, 17:18:22 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Frezeer

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Hp 1003/1001
« Odpowiedź #1112 dnia: 10 Grudnia, 2024, 09:10:41 »
Wszystko mi działa prawidłowo poza kierunkiem wiatru. Cos może być uszkodzone w czujniku czy wina może leżeć w słabych akumulatorkach? Stacje kupiłem powystawową

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #1113 dnia: 17 Grudnia, 2024, 09:32:32 »
Jeżeli pióro wiatrowskazu obraca się to wina kontaktronu a nie aku. WH24 wysyła pakiet pomiarów co 16s a nie za każdy rodzaj pomiaru. Jeżeli aku byłyby słabe to nie wyśle całego pakietu.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #1114 dnia: 17 Grudnia, 2024, 09:38:51 »
Może jakimś cudem pomoże reset WH24 szpilką obok diody  przy czujniku temperatury albo ponowne zarejestrowanie czujnika poprzez menu poprzez zakładkę "Faktory".

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: HP 1001 WiFi
« Odpowiedź #1115 dnia: 30 Maja, 2025, 16:31:25 »
Potrzebuję pomocy.

Muszę wyczyścić całe urządzenie i przesmarować łożyska w mojej stacji HP1001 (kupiona wiele lat temu od Griszki, ale on nie odpowiada teraz na maile). Bez problemów ściągnąłem „koguta” wskaźnika kierunku wiatru, ale dalej nie ruszę a nie chcę zniszczyć urządzenia. Musze teraz ściągnąć element z dwoma wkrętami blokujący od góry łopatki wirnika pomiaru prędkości wiatru. I nie wiem jak to zrobić. Odkręciłem wkręty (za zdjęciu są ponownie wkręcone bo nie chciałem ich pogubić), ale dalej mocno go coś trzyma. Trzeba jeszcze coś odblokować? Załączam zdjęcie. Śrubokrętem pokazuję o którą część mi chodzi. Wtedy dostanę się do wirnika pomiaru prędkości i przesmaruję go, bo jakoś kiepsko chodzi. Kiedy zwalnia wpada w takie małe wibracje które go zatrzymują. Toteż przy małym wietrze prawie się ie kręci, a powinien (dawniej się kręcił przy najmniejszych podmuchach). Oglądałem kilka filmów na YT gdzie pokazują demontaż urządzenia i ten element powinien powinien gładko dać się ściągnąć bez dodatkowych czynności. Ale u mnie się go nijak nie da zdemontować.  Z góry dziękuję za pomoc.

DuDuS 😊

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320, AURIOL 4-LD6233
« Odpowiedź #1116 dnia: 06 Czerwca, 2025, 11:09:03 »
Może jest tak zapieczony, że trudno go zdjąć a WD 40 próbowałeś

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #1117 dnia: 10 Czerwca, 2025, 21:37:13 »
Hi

No Rychu_Świbno też mi tak poradził. Będę próbował. Myślałem po prostu że coś robię nie tak. Ale jeśli radzicie WD40 (rozumiem że płyn WD-40 a nie Wóda 40% :-) ) to tak właśnie zrobię.

I jeszcze jedno pytanie. Czy zmieniając lokalizację trzeba (lepiej) zarejestrować nową stację w WU, czy po prostu zmienić współrzędne i dane montażu?

DuDuS

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320, AURIOL 4-LD6233
« Odpowiedź #1118 dnia: 17 Czerwca, 2025, 19:40:08 »

I jeszcze jedno pytanie. Czy zmieniając lokalizację trzeba (lepiej) zarejestrować nową stację w WU, czy po prostu zmienić współrzędne i dane montażu?
DuDuS

Tak lepiej zarejestruj od nowa stacje, ostatnio to przerabiałem.

http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1175.msg22851#msg22851

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #1119 dnia: 19 Lipca, 2025, 10:40:35 »
UWAGA! Zmiana lokalizacji. Teraz posiadam oznaczenie WU IKRYNI12 (Krynica-Zdrój)

W końcu znalazłem chwilę czasu aby dokończyć konserwację stacji (zgodnie z Waszymi sugestiami) i zamontowałem ją w nowej lokalizacji. Niby wszystko działa prawidłowo, ale mam problem z pomiarem opadów atmosferycznych. Od chwili montażu (wczoraj czyli 18 lipca wieczorem) nie spadła ani kropla deszczu, a stacja raportuje co jakiś czas opad i to niemały! Co mogę zrobić? Przed demontażem w starej lokalizacji (IGMINAMI4) wszystko działało prawidłowo. Podczas konserwacji przeczyściłem delikatnie i przedmuchałem (też delikatnie) sprężonym powietrzem lejek. Coś się mogło uszkodzić? A może jakaś inna przyczyna. Zerknijcie na dzisiejsze moje wskazania. Proszę o poradę.

DuDuS

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #1120 dnia: 21 Lipca, 2025, 17:46:20 »
Deszczomierz... dodam jeszcze do tego co napisałem na priv, obsługę WH24 powinno się robić przy wyjętych aku/bateriach ponieważ ruch czujnikiem powoduje ruch szalki deszczomierza a wprowadzanie strumienia powietrza pod ciśnieniem przez lejek powodowało pewnie egzotyczny ruch szalki.
Lejek czyści się patyczkiem higienicznym a szalkę z osadu poprze, idkręcenie 6ciu wkrętów i delikatne otwarcie czujnika - to prosta i bezpieczna czynność tylko trzeba uważać na kabelki - złożenie też jest  proste. Przy okazji możesz usunąć pająki bo one mogą zablokować szalkę pajęczynami

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #1121 dnia: 26 Lipca, 2025, 13:12:19 »
HI

Jest tak. Zgodnie z zaleceniem rozkręciłem stację zewnętrzną i bardzo delikatnie otwarłem.  Żadne kabelki się nie pourywały. Było trochę pajęczyn i pyłu, ale bez tragedii. Wyczyściłem delikatnie pędzelkiem, przedmuchałem z dużej odległości sprężonym powietrzem, szalkę wymyłem mokrą szmatką i patułkamu do uszy. Było trochę osadu ale bez szaleństwa. Deszczomierz działa na zasadzie magnetycznej (silny magnes jest przeciwwagą szalki ze zbiorniczkiem, i po wypełnieniu dotyka czujnika pola magnetycznego, załączam zdjęcia).

Skręciłem wszystko, uruchomiłem i….. Deszczomierz najwyraźniej nie działa. Odwracałem kilka razy aby szalka opadła i magnes dotknął czujnika, ale na wyświetlaczu stan dzienny opadu nic się nie zmienił (oczywiście wcześniej sprawdziłem czy stacja komunikuje się prawidłowo z wyświetlacze, obracałem czujnikiem kierunku wiatru, siły wiatru, podniosłem temperaturę przy czujniku i wszystko się natychmiast odzwierciedlało na wyświetlaczu).

W akcie desperacji rozkręciłem stacje ponowie i sprawdzałem reakcję czujnika magnetycznego na kila różnych magnesów które doń przykładałem. Wyświetlacz coś powinien pokazać, ale żadnej zmiany nie odnotowałem. Odkręciłem jeszcze na wszelki wypadek płytkę z czujnikiem pola magnetycznego i sprawdziłem czy druciki nie są pourywane. Ale nie! Wszystko jest OK

Wnoszę zatem że albo padł czujnik pola magnetycznego współpracujący z szalką, albo padło coś związanego z deszczomierzem w centralce. Tak czy siak stacja jest jakby to powiedzieć ułomna.

Rozwiązania są trzy.
1.   Albo skitram gdzieś czujnik magnetyczny i go wymienię (moęe ktoś posiada?)
2.   Albo skitram całą stację zewnętrzną (bo resztę mam w pełni sprawną)
3.   Albo zakupię nową stację pogodową. W tym przypadku prosił bym o pomoc w wyborze. Oczywiście zależy mi na raportowaniu do WU i rejestracji przynajmniej tych wszystkich parametrów które teraz rejestruję. Nie chcę jednak wydawać majątku na urządzenie. Potrzebuję czegoś dobrego w rozsądnej cenie (1000 zł to raczej górna granica, ale wolał bym jednak coś mniej)

Co robić?

DuDuS

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #1122 dnia: 28 Lipca, 2025, 21:37:10 »
Czy ktoś pomoże?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #1123 dnia: 28 Lipca, 2025, 22:14:56 »
...jakaś ciszaaaa ;)
Spróbuj: HP2551, HP3501, HP3000PRO, HP3000SE WiFi, EFWS 2900

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #1124 dnia: 29 Lipca, 2025, 22:34:47 »
Hi

Spróbuję wymienić kontaktron. To on jest wadliwy. Cały czas jest zwarty, a powinien być rozwarty i zwierać się tylko w chwili zbliżenia magnesu podczas przechylania szali . Dobrze kombinuje ? Szkoda mi trochę wyrzucać całkiem dobre (poza deszczomierzem) urządzenie

DuDuS