Dzisiaj pada od rana. Okoliczne stacje zanotowały już ok 5mm opadów - a moja nic.
Stacja ustawiona jest poziomo, jeszcze wczoraj testowałem czujnik wlewając tam wodę i czujnik zarejestrował opady - 36mm
Czy u Was też wyraźnie słychać tą szalkę która liczy ilość wody ?
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4
I co teraz?? Naprawa gwarancyjna?
Kapiąc do czujnika deszczu stacja rejestruje opady. http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4
Najmniejszy opad jaki mogłem zrobić to 8mm/h mniejszego to musiałbym chyba strzykawką kapać..
Więc nie wiem o co chodzi.
Dodatkowo wyciągałem na 5 minut baterie... czekam jeszcze do kolejnego deszczu który ma być jutro...
Na Twoim miejscu zajrzałbym do wewnątrz stacji aby ocenić wzrokowo czy szalka swobodnie obraca się na osi. Myślę, że to jest problem mechaniczny, a nie elektryczny ani to wina softu.
Wcześniej przeczyść lejek wiadra deszczomierza patyczkiem z wacikiem nasączonym detergentem. Chodzi o to, aby powierzchnia wewnątrz lejka i jego okolicach nie była zatłuszczona np sadza czy zatłuszczony mocno przylegający pył/kurz. Takie tłuszcze powodują zwiększenie napięcia powierzchniowego wody i trudności w pokonaniu lejka.
Kropelka np WD40 na ośkę po obu stronach szalki. Sprawdź też czystość komory pod wiadrem deszczomierza po odkręceniu i podniesieniu wiadra. Uważaj na kabelki - są one dosyć krótkie.
Może jeszcze dokładnie przeczytaj poniższe fragmenty wątku dotyczącego działania deszczomierza.
- napisał Rychu_Świbno - odpisał @pawe188 - napisał Rychu_ŚwibnoPodsumowując:
* deszczomierz stuka gdy zalicza impuls elektryczny - co oznacza że została wypróżniona szalka
* szalka ma pojemność 5 ml - tyle potrzeba wody aby opadła, stuknęła

"wypróżniła się" i podstawiła swoją "bliźniaczkę"do napełnienia
* czujniki zewnętrzne - w tym deszczomierz - dokonują ciągłego pomiaru w ciągu 16 sekund, po czym nadajnik panelu czujników zewn. wysyła dane do konsoli - interwał 16 s
* jeżeli w interwale 16 s napełni się jedna szalka (wpadnie do wiadra 5ml opadu) to natężenie opadu zarejestrowane zostaje jako 1,8 l/godz.
* jeżeli w interwale 16 s nastąpi napełnienie dwóch i więcej szalek (wpadnie do wiadra kolejno po sobie 5ml opadu) to natężenie opadu zarejestrowane zostaje jako wielokrotność 1,8 l/godz tzn 3,6---5,4---7,2 itd
* wlane jednorazowo np 20ml (4x5ml) H
2O spowoduje cztery stuknięcia szalki

* jedna szalka (5 ml) jest równoznaczne z opadem 1 cala/m
2 = 0,25mm/m
2* jeżeli w ustawieniach podasz aby pomiary rejestrowane były w mm/m
2 to stacja i WU będą zaokrąglać 0,25mm do 0,3mm i stacja pokazywać będzie opady jako wielokrotność 0,3 czyli 0,6---0,9---1,2---1,5 itd
* WU będzie jednak pomiary starało się pokazywać jako wielokrotność 0,25mm ponieważ w US lubią cale

1mm/m
2 opadu to 1 litr opadu na 1 m
2To tyle teorii - zrób teraz test stacji wlewając różne wielokrotności 5ml H
2O w jednym interwale pomiarowym 16s oraz jedno 5ml na jeden interwał z przerwami kilku interwałów i znowu 5 ml na jeden interwał.
Podaj nam wyniki. Zobaczymy czy stacja zdała testy.

Jeżeli nie zda - to uruchom proces gwarancyjny i pozyskanie najnowszej wersji HP 1001