Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440769 razy)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #90 dnia: 14 Czerwiec, 2015, 10:47:51 »
A przy bliskich powinien większy kłopot występować, jest ?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #90 dnia: 14 Czerwiec, 2015, 10:47:51 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Czerwiec, 2015, 22:36:47 »
A przy bliskich powinien większy kłopot występować, jest ?

No, właśnie nie było kłopotów gdy burza była tuż, tuż - chociaż spodziewałem się, że może dojść do uszkodzenia panelu z czujnikami zewnętrznymi - podobnie jak mi "zrobiło" z anteną TV DVB-T - spalony przedwzmacniacz  ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #93 dnia: 15 Czerwiec, 2015, 13:18:15 »
... dla jasności, powyższa awaria (utrata WiFi pomiędzy konsolą a ruterem) dotyczy modelu:

Model: HP1001
Total storage : 3826MB
Hardware revision number: 2.0
OS version: 3.0.9
Firmoware revision number: 2.1.7
Frequency: 868MHz

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Czerwiec, 2015, 19:10:23 »
To ja mam inną ciekawostkę - problem z burzą.

Burza z deszczem przyszła o ok 3.30 w nocy co zarejestrowała stacja http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4
Jednak na tej godzinie pomiary opadu się kończą mimo że później, rano, przed południem znów padało.

O 18:35 zrobiłem jej deszcz z węża ogrodowego co zarejestrowała.

Czy coś mogło się zatkać?

WU pokazuje

Opady    7.1 mm i jednocześnie to sprzed testu węża ogrodowego
Precip Accum:
1.78 mm
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec, 2015, 19:17:41 wysłana przez Artz »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Czerwiec, 2015, 19:31:06 »
To ja mam inną ciekawostkę - problem z burzą. (...) Czy coś mogło się zatkać? (...)

Jak widać stacja nie miała przerw w transmisji z powodu burzy więc ten problem odpada.

Pytania:
1. jak intensywny to był deszcz - opad konwekcyjny, siąpiło czy padało
2. czy jesteś pewien że masz poziomo ustawiony panel zewnętrzny ?

Możliwe jest, że wytworzył się korek lub wytworzyło się coś w rodzaju sitka - co powodowało, że H2O spływało zbyt wolno i stacja tego nie rejestrowała. Większa ilość H2O z węża - jak piszesz - mogła ten problem "odetkać"  ;)

Jak widać problem dotyczy tej samej wersji HP 1001 co tutaj :

Total storage : 3826MB
OS version: 3.0.9
Firmoware revision number: 2.1.7

... może coś jest na rzeczy ?   ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec, 2015, 19:38:36 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Czerwiec, 2015, 06:53:54 »
Dzisiaj pada od rana. Okoliczne stacje zanotowały już ok 5mm opadów - a moja nic.

Stacja ustawiona jest poziomo, jeszcze wczoraj testowałem czujnik wlewając tam wodę i czujnik zarejestrował opady - 36mm
Czy u Was też wyraźnie słychać tą szalkę która liczy ilość wody ?

http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4

I co teraz?? Naprawa gwarancyjna?

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Czerwiec, 2015, 10:27:26 »
Tak słychać. Ostatnio chciałem poprawić ustawienie deszczomierza, bo wydawało mi się, że jest za bardzo przechylony na jedną ze stron, teraz praktycznie nie chce liczyć, lub liczy dziwnie. Jak będę miał czas muszę to sprawdzić. Testując działa ok. Ostatnio jednak zwykłe pajęczyny wewnątrz niego (zbyt długi brak opadów i pająk uwił gniazdo sobie wewnątrz) spowodowało to, że mechanizm nie był w stanie się przechylić, a woda podczas testu przelatywała przez niego tak jakby nie było wewnątrz nic.
No, właśnie nie było kłopotów gdy burza była tuż, tuż - chociaż spodziewałem się, że może dojść do uszkodzenia panelu z czujnikami zewnętrznymi - podobnie jak mi "zrobiło" z anteną TV DVB-T - spalony przedwzmacniacz  ;)
Moja stacja liczyła ok, dopóki piorun nie walnął 100m od niej i nie spalił wiatromierza i wejścia deszczomierza w czujniku głównym. Spalił wtedy też router i tel stacjonarny, oraz 100m kabla telefonicznego na głębokości 80cm pod ziemią. To jest burza z filmu https://www.youtube.com/watch?v=vegwHM49qcU wyładowanie z 7:26, a to z 11:31 uszkadza światło uliczne.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Czerwiec, 2015, 23:41:54 »
Conrad wypuścił kolejną wersję HP 1001:

Total storage : 3705 MB
OS version: 5.0.4
Firmoware revision number: 2.2.1

Wygląda na to, że interfejs użytkownika nadal udostępniono na poziomie tylko 39 MB jak w poprzednich wersjach stacji - ale w końcu pojawiły się wsch i zach Słońca   ;)

Uaktualniłem zestawienie z dnia 8.04.2015

Mamy więc nowe zestawienie HP 1001 (dodano kolumnę VI'2015) jakie dotychczas występują na rynku (marka Conrad)  – patrz załącznik pdf poniżej.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec, 2015, 01:20:35 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Czerwiec, 2015, 01:04:19 »
Dzisiaj pada od rana. Okoliczne stacje zanotowały już ok 5mm opadów - a moja nic.

Stacja ustawiona jest poziomo, jeszcze wczoraj testowałem czujnik wlewając tam wodę i czujnik zarejestrował opady - 36mm
Czy u Was też wyraźnie słychać tą szalkę która liczy ilość wody ?
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4

I co teraz?? Naprawa gwarancyjna?

Kapiąc do czujnika deszczu stacja rejestruje opady. http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4
Najmniejszy opad jaki mogłem zrobić to 8mm/h mniejszego to musiałbym chyba strzykawką kapać..
Więc nie wiem o co chodzi.

Dodatkowo wyciągałem na 5 minut baterie... czekam jeszcze do kolejnego deszczu który ma być jutro...

Na Twoim miejscu zajrzałbym do wewnątrz stacji aby ocenić wzrokowo czy szalka swobodnie obraca się na osi. Myślę, że to jest problem mechaniczny, a nie elektryczny ani to wina softu.

Wcześniej przeczyść lejek wiadra deszczomierza patyczkiem z wacikiem nasączonym detergentem. Chodzi o to, aby powierzchnia wewnątrz lejka i jego okolicach nie była zatłuszczona np sadza czy zatłuszczony mocno przylegający pył/kurz. Takie tłuszcze powodują zwiększenie napięcia powierzchniowego wody i trudności w pokonaniu lejka.

Kropelka np WD40 na ośkę po obu stronach szalki. Sprawdź też czystość komory pod wiadrem deszczomierza po odkręceniu i podniesieniu wiadra. Uważaj na kabelki - są one dosyć krótkie.

Może jeszcze dokładnie przeczytaj poniższe fragmenty wątku dotyczącego działania deszczomierza.

- napisał Rychu_Świbno
- odpisał @pawe188
- napisał Rychu_Świbno

Podsumowując:
* deszczomierz stuka gdy zalicza impuls elektryczny - co oznacza że została wypróżniona szalka
* szalka ma pojemność 5 ml - tyle potrzeba wody aby opadła, stuknęła  ;)  "wypróżniła się" i podstawiła swoją "bliźniaczkę"do napełnienia
* czujniki zewnętrzne - w tym deszczomierz - dokonują ciągłego pomiaru w ciągu 16 sekund, po czym nadajnik panelu czujników zewn. wysyła dane do konsoli - interwał 16 s
* jeżeli w interwale 16 s napełni się jedna szalka (wpadnie do wiadra 5ml opadu) to natężenie opadu zarejestrowane zostaje jako 1,8 l/godz.
* jeżeli w interwale 16 s nastąpi napełnienie dwóch i więcej szalek (wpadnie do wiadra kolejno po sobie 5ml opadu) to natężenie opadu zarejestrowane zostaje jako wielokrotność 1,8 l/godz tzn 3,6---5,4---7,2 itd
* wlane jednorazowo np 20ml (4x5ml) H2O spowoduje cztery stuknięcia szalki  ;)
* jedna szalka (5 ml) jest równoznaczne z opadem 1 cala/m2 = 0,25mm/m2
* jeżeli w ustawieniach podasz aby pomiary rejestrowane były w mm/m2 to stacja i WU będą zaokrąglać 0,25mm do 0,3mm i stacja pokazywać będzie opady jako wielokrotność 0,3 czyli 0,6---0,9---1,2---1,5 itd
* WU będzie jednak pomiary starało się pokazywać jako wielokrotność 0,25mm ponieważ w US lubią cale  ;)

1mm/m2 opadu to 1 litr opadu na 1 m2

To tyle teorii - zrób teraz test stacji wlewając różne wielokrotności 5ml H2O w jednym interwale pomiarowym 16s oraz jedno 5ml na jeden interwał z przerwami kilku interwałów i znowu 5 ml na jeden interwał.

Podaj nam wyniki.  Zobaczymy czy stacja zdała testy.  ;)

Jeżeli nie zda - to uruchom proces gwarancyjny i pozyskanie najnowszej wersji HP 1001  ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec, 2015, 01:10:52 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Czerwiec, 2015, 01:28:34 »
(...) Moja stacja liczyła ok, dopóki piorun nie walnął 100m od niej i nie spalił wiatromierza i wejścia deszczomierza w czujniku głównym. (...) 

Też obawiam się o moją HP 1001 podczas wyładowań - ale co tam ja - międzynarodowy korporacyjny operator Orange również się boi i rozsyła maile oraz wkleja na stałe info na fakturach kierowanych do klientów, żeby odłączać od sieci energetycznej rutery, telefony, TV i laptopy podczas burzy  ;)

... no cóż, nie mogę odłączyć zespołu czujników zewnętrznych HP 1001 od czegokolwiek - ponieważ nie jest on z niczym połączony - za wyjątkiem połączenia radiowego ...  ;)

PS - a lejek u Ciebie zniszczyło chyba dlatego, że strumień wody w lejku wytworzył ciągłą przewodność od szczytu wiatromierza do masztu i dalej do ziemi ?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec, 2015, 01:38:02 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Czerwiec, 2015, 08:49:42 »
Zrobiłem test.

Moja szalka przeskakuje co 3ml - do pomiaru wody użyłem strzykawki do podawania antybiotyku dla dziecka która pełna wskazuje 5ml. Po wlaniu 3ml szalka przeskakiwała.

Na początku wlewałem 3ml co 16 sekund przez około 2 minuty a następnie 3x3ml co 16s przez kolejne 2minuty.

Przez 4 minuty stacja pokazywała 34mm/h po 5 minutach 24mm/h następnie spadło do zerwa. Całkowity opad 7,5mm.

Kolejny test.

Przez 5minut wlewałem co 16 sekund 3ml - jeden przeskok szalki. Wynik 45ml/h. Po zakończeniu testu jeszcze kilka minut stacja pokazuje opady.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec, 2015, 08:51:21 wysłana przez Artz »

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #102 dnia: 20 Czerwiec, 2015, 10:20:48 »
Że tak zapytam? Jaki lejek u mnie zniszczyło? W każdym razie po sesji czas na gruntowną konserwację czujników. Kolego Artz. Skoro liczy jak wlewasz opady to musi liczyć jak pada. Ewentualnie nie wlewaj szybko tylko po kropelce na 16 sek i patrz co będzie się działo. Podczas opadów trzeba zerknąć, czy docierają one do deszczomierza, może stoi on w mniej dogodnym miejscu? Sporo osób nie wokół domu takiej wolnej przestrzeni, by deszczomierz nie był ograniczony ze wszystkich stron. Chyba, że jest on na dachu, zamiast na 1m nad ziemią. Poza tym, trzeba sprawdzić, czy opady nie mają wpływu na komunikację jego ze stacją.

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 20 Czerwiec, 2015, 12:53:14 »
Czujnik mój zewnętrzny stoi 35m od domu, nic go nie zasłania i przez 3 miesiące działał prawidłowo.

Zrobiłem chwile temu kolejny test. Wlałem 3ml po 16 sek kolejne 3m, stacja zanotowała opad 3,6mm.  http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4#history

Może już działa...

2 godziny później.
Przyszedł deszcz, a stacja go zarejestrowała..

----

Godzina później,

Przyszedł silny deszcz i stacja zobaczyła 113mm/h ...

------

Czy u Was również mimo że szalka wyleje wodę w dziurze od góry widać wodę?

« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec, 2015, 16:27:40 wysłana przez Artz »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Czerwiec, 2015, 19:43:39 »
(...) Zrobiłem chwile temu kolejny test. Wlałem 3ml po 16 sek kolejne 3m, stacja zanotowała opad 3,6mm.  (...)
2 godziny później. Przyszedł deszcz, a stacja go zarejestrowała.. (...)

Widać, różne wersje stacji mają szalki które opróżniają się przy różnym poziomie napełnienia - moja reaguje na 5ml H2O.

Powyższa część testu jest OK - wlewając 3ml dwukrotnie trafiłeś widocznie w ten sam interwał 16s  a nie w dwa (stąd masz 3,6 zamiast 1,8 mm/h) - moment rozpoczęcia kolejnego interwału rozpoczyna się po mignięciu diody pod czujnikiem zewnętrznym.

(...) Godzina później, Przyszedł silny deszcz i stacja zobaczyła 113mm/h ... (...)

Tutaj też stacja zdała test.

(...)Później nastąpiły kolejne małe opady ale stacja ich nie widziała . Wysyłam stację do serwisu.

Zależy co oznaczaja wg Ciebie "małe" opady. HP1001 zbyt małych i jednocześnie krótkich (przelotnych) opadów nie rejestruje...
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec, 2015, 19:45:28 wysłana przez Rychu_Świbno »