(...)Najbardziej zależy mi na precyzyjnym pomiarze temperatury - jest to dla mnie priorytet. (...)
HP100(x) dosyć precyzyjnie mierzą temperaturę outdoor i mają skuteczny radiator - patrz wątek:
Opisałem tutaj moją diagnozę porównując moje pomiary z dwiema różnymi sąsiednimi PWS. Do dzisiaj nic w tej kwestii nie zmieniło się - stale obserwuję kilkustopniową różnicę - a moje pomiary są zbieżne z sąsiadującą przez płot stacją IMGW.
(...)Zakładam, że większość z was - posiadaczy tej stacji ma ustawiony czujnik tak, aby poprawnie mierzył prędkość i kierunek wiatru, (...)
Prędkość wiatru powinna być mierzona na wysokości 10m od gruntu.
(...)zatem czujnik temperatury jest wystawiony na działanie promieni słonecznych. (...)
Radiator (prostopadłościenny - wcześniej był walcowy) z ukrytym wewnątrz termo-higrometrem jest wystawiony na promieniowanie słoneczne ale jego umiejscowienie od strony N a dodatkowo ukrycie za masztem i trochę pod obudową panelu - na co pozwala konstrukcja panelu zewnętrznego - ogranicza jednak bezpośrednią operację promieni w okresie największego nasłonecznienia. Radiator zawsze jest od strony N ponieważ wymusza to obowiązek ustawienia panelu w kierunki na N dla zapewnienia właściwych pomiarów kierunku wiatru. Od strony S natomiast zawsze jest panel słoneczny - który potrzebuje jednak trochę bezpośredniej penetracji promieni słonecznych.
(...)Czy podczas sierpniowych upałów Wasze stacje zawyżały pomiar temperatury podczas bezpośredniej operacji słońca? Jeśli tak to o ile stopni?
Nie zauważyłem różnicy pomiędzy słonecznym sierpniem a innymi słonecznymi miesiącami - tym bardziej, że wcale nie było tak dużego nasłonecznienia -
patrz przykładowy tydzień 12 - 19 sierpnia'15 - ale i kolejny tydzień, gdzie przy pełnym nasłonecznieniu i braku zachmurzenia (gładka linia na grafie) - nasłonecznienie dochodzi ledwie do 800W/m
2.
We wcześniejszych miesiącach dochodziło do 1000W/m
2 (a bywało 1200) a temperatura była niższa niż w sierpniu – w granicach 20
oC. W sierpniu napływały do nas nagrzane gdzie indziej masy powietrza.
Wniosek - upały to niekoniecznie bezpośrednie operowanie promieni słonecznych - to również napływające już nagrzane masy powietrza - stąd w nocy bywało 28
oC. Te 800 W/m
2 wcale tak w sierpniu nie miały wpływu na wskazania HP100(x)