Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440673 razy)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi_nowy design konsoli
« Odpowiedź #165 dnia: 07 Wrzesień, 2015, 00:52:04 »

Nasi "krewniacy" - użytkownicy WS1001 - a w szczególności mieszkaniec Stambułu - opracował właśnie nakładkę  na soft HP1000 (nasze HP1001) WS1000 i WS1001 zmieniającą wygląd głównego widoku konsoli - tzw "skórki".

Każdy użytkownik na bazie udostępnionego pliku (.zip)_kliknij --- (źródło_kliknij) może sam modyfikować kolorystykę i ikony widoku wyświetlanego na swojej konsoli. Utracone jednak zostaną ikony alarmowe. Możliwa jest również  zmiana tła z czarnego na inny - np z palety kolorów jasnych.

Przykładowo:  tak_kliknij lub   tak_kliknij  może już dziś wyglądać Twoja stacja - jeśli zaryzykujesz wprowadzenie nakładki.  ;)

Korzystając z załączonej przez usera ze Stambułu instrukcji_kliknij uzyskasz praktyczne porady jak to zrobić.

Możesz też zmienić język na wygodny dla siebie w oparciu o opublikowany plik_kliknij --- (źródło_kliknij) - z czego korzystał już jeden "user" z tego forum - polecając swoje usługi w założonym przez siebie wątku.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi_nowy design konsoli
« Odpowiedź #165 dnia: 07 Wrzesień, 2015, 00:52:04 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #166 dnia: 07 Wrzesień, 2015, 01:11:00 »
Pojawiła się wersja 2.2.5 (beta) August 28, 2015

Changes:
1. Further improvements to WiFi connectivity if signal is temporarily lost.
2. Now supports connectivity to EasyWeatherIP Software for PC (beta). (...)

Wykryte niedoskonałości EasyWeather 3.0 w obszarze IP
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień, 2015, 01:49:59 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #167 dnia: 09 Wrzesień, 2015, 17:45:13 »
Witam, napaliłem się na stację HP1003 (bo nie potrzebuję strony internetowej). Jednak zanim kupię chciałbym rozwiać nurtującą kwestię. Najbardziej zależy mi na precyzyjnym pomiarze temperatury - jest to dla mnie priorytet.
Zakładam, że większość z was - posiadaczy tej stacji ma ustawiony czujnik tak, aby poprawnie mierzył prędkość i kierunek wiatru, zatem czujnik temperatury jest wystawiony na działanie promieni słonecznych. Czy podczas sierpniowych upałów wasze stacje zawyżały pomiar temperatury podczas bezpośredniej operacji słońca? Jeśli tak to o ile stopni?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #168 dnia: 10 Wrzesień, 2015, 00:23:53 »
(...)Najbardziej zależy mi na precyzyjnym pomiarze temperatury - jest to dla mnie priorytet. (...)

HP100(x) dosyć precyzyjnie mierzą temperaturę outdoor i mają skuteczny radiator - patrz wątek: Opisałem tutaj moją diagnozę porównując moje pomiary z dwiema różnymi sąsiednimi PWS. Do dzisiaj nic w tej kwestii nie zmieniło się - stale obserwuję kilkustopniową różnicę - a moje pomiary są zbieżne z sąsiadującą przez płot stacją IMGW.

(...)Zakładam, że większość z was - posiadaczy tej stacji ma ustawiony czujnik tak, aby poprawnie mierzył prędkość i kierunek wiatru, (...)

Prędkość wiatru powinna być mierzona na wysokości 10m od gruntu.

(...)zatem czujnik temperatury jest wystawiony na działanie promieni słonecznych. (...)

Radiator (prostopadłościenny - wcześniej był walcowy) z ukrytym wewnątrz termo-higrometrem jest wystawiony na promieniowanie słoneczne ale jego umiejscowienie od strony N a dodatkowo ukrycie za masztem i trochę pod obudową panelu - na co pozwala konstrukcja panelu zewnętrznego - ogranicza jednak bezpośrednią operację promieni w okresie największego nasłonecznienia. Radiator zawsze jest od strony  N ponieważ wymusza to obowiązek ustawienia panelu w kierunki na N dla zapewnienia właściwych pomiarów kierunku wiatru. Od strony S natomiast zawsze jest panel słoneczny - który potrzebuje jednak trochę bezpośredniej penetracji promieni słonecznych.

(...)Czy podczas sierpniowych upałów Wasze stacje zawyżały pomiar temperatury podczas bezpośredniej operacji słońca? Jeśli tak to o ile stopni?

Nie zauważyłem różnicy pomiędzy słonecznym sierpniem a innymi słonecznymi miesiącami - tym bardziej, że wcale nie było tak dużego nasłonecznienia - patrz przykładowy tydzień 12 - 19 sierpnia'15 - ale i kolejny tydzień, gdzie przy pełnym nasłonecznieniu i braku zachmurzenia (gładka linia na grafie) - nasłonecznienie dochodzi ledwie do 800W/m2. We wcześniejszych miesiącach dochodziło do 1000W/m2 (a bywało 1200) a temperatura była niższa niż w sierpniu – w granicach 20oC. W sierpniu napływały do nas nagrzane gdzie indziej masy powietrza.

Wniosek - upały to niekoniecznie bezpośrednie operowanie promieni słonecznych - to również napływające już nagrzane masy powietrza - stąd w nocy bywało 28oC.   Te 800 W/m2 wcale tak w sierpniu nie miały wpływu na wskazania HP100(x)  ;)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #169 dnia: 10 Wrzesień, 2015, 16:09:27 »
A skoki o 3 stopnie w okolicy 10 na bezchmurnym niebie? Wiatr zmienił kierunek na od morza? Te wykresy gładkie nie są jak na nie patrzę ;). 1200W/m^2 masz tylko wtedy gdy na niebie są cirrostratusy :D - efekt sumowania się promieniowania bezpośredniego i rozproszonego.

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #170 dnia: 10 Wrzesień, 2015, 17:10:02 »
Kupiłem jednak wersję HP1001 :D
Teraz czekam na przesyłkę i rozmyślam nad lokalizacją czujnika.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #171 dnia: 10 Wrzesień, 2015, 18:15:43 »
Kupiłem jednak wersję HP1001(...)

Podaj nam może jaką wersję otrzymasz:
Total storage:
Hardware :
Firmware :

... ok ? 

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #172 dnia: 10 Wrzesień, 2015, 22:40:54 »
Jasne, wrzucę jak tylko dostanę.
Takie szybkie pytanko. Widziałem na stronie WU, że można podejrzeć wartości min i max niektórych parametrów dla każdego dnia. Zdarza się, że nie ma mnie w domu kilka dni, a chciałbym sprawdzić na przykład wartości min i max temperatury dla konkretnego dnia. Czy stacja zapisuje takie dane? Czy tylko min/max od ostatniego kasowania ww. wartości?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #173 dnia: 11 Wrzesień, 2015, 00:05:52 »
(...) Widziałem na stronie WU, że można podejrzeć wartości min i max niektórych parametrów dla każdego dnia. Zdarza się, że nie ma mnie w domu kilka dni, a chciałbym sprawdzić na przykład wartości min i max temperatury dla konkretnego dnia. Czy stacja zapisuje takie dane? Czy tylko min/max od ostatniego kasowania ww. wartości?

WU pokazuje ekstrema na bieżąco - analizując każdy pakiet danych przesłanych przez stację co 16s (dane z czujnika zew.) i matrycowo co 60s (dane z czujnika wew.) i wpisuje największe i najmniejsze wartości do tabelki. Niestety z prędkością wiatru i porywami coś im szwankuje i dane nie są  kombatybilne z ekstremami zapisywanymi przez stację w konsoli - jeszcze kilka miesięcy temu było ok. Wystarczy porównać graf wiatru i tabelkę w dowolnej stacji w Polsce, czy dowolnym miejscu na naszym globie - to dane w dziwny sposób odbiegają od rzeczywistych pomiarów a nawet od uśrednień zapisywanych w tabeli pomiarów. Podobno coś jest nie tak z przelicznikami kmph na mph i odwrotnie. Pisałem już o tym w tym wątku powyżej.

Natomiast HP1001 zapisuje rekordy w takim interwale jaki sobie ustawisz. Najmniejszy to 1 min i z taką częstotliwością zapisze w panelu danych pomiarowych ale WU zapisuje niestety co 5 min jako najmniejszy interwał. Z tabeli pomiarów lub z grafów WU lub swojej stacji możesz odczytać ekstremalne wartości po powrocie do domu w kolejnych dniach Twojej nieobecności.

Jeżeli masz ustawiony interwał zapisu np 1 min to stacja zapisze średnią wartość z 3-ch 16-sto sekundowych pomiarów czujnika zewnętrznego  - czyli z 3-ch kolejnych interwałów (60 s/16s= pomiędzy 3 a 4  ;)

Natomiast w panelu konsoli o nazwie "Max/Min" zapisywane są dane takie jakie prześlą czujniki zewn i wewn. odpowiednio co 16s i 60s (bez uśredniania)  w okresie od kiedy stacja została po raz pierwszy włączona - do czasu gdy zresetujesz pojedyncze lub wszystkie wartości. Jeżeli nie będzie Ciebie w domu pięć dni to po powrocie ujrzysz ekstremalne wartości jakie były od początku kiedy stacja była włączona pierwszy raz. Jeżeli jednak przed wyjazdem interesujące Ciebie wartości zresetujesz to po powrocie ujrzysz wartości ekstremalne jakie były w ciągu tych 5-ciu dni a nie za każdy z pięciu dni oddzielnie.

Trochę dużo tego...  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień, 2015, 00:16:37 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #174 dnia: 11 Wrzesień, 2015, 08:55:25 »
Trochę dużo tego...  ;)
Jednak doskonale zrozumiałem co masz na myśli. Dzięki za odpowiedź, to chciałem wiedzieć :)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #175 dnia: 11 Wrzesień, 2015, 11:45:15 »
Nie zauważyłem na WU błędów dotyczących rejestracji wiatru, na jednej ze sprawdzanych przeze mnie stacji wiatr odbiega ze 2 razy od normy, ale nie wiem czy to wina WU, a większości stacji działa ok. Problem zaczął się za to z tym, że często dane się nie odświeżają, znika ikona temp na mapie i wiatru a dane są wysyłane. To dla mnie zagadka czemu tak się dzieje.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #176 dnia: 11 Wrzesień, 2015, 17:18:04 »
Nie zauważyłem na WU błędów dotyczących rejestracji wiatru,(...)

... Twój kokpit dzisiaj (11.09.2015) godz. 12.57 porywy na grafie 24,1km/h w tabelce ekstremów powyżej na tej stronie High porywy 15 km/h - o te rozbieżności chodzi - nie o rozbieżności w "dużej" tabeli wszystkich Twoich pomiarów ... 

... z prędkością wiatru podobnie graf 21,6 km/h a w tabelce ekstremów 11 km/h     ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień, 2015, 17:21:33 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #177 dnia: 11 Wrzesień, 2015, 21:44:03 »
(...)  znika ikona temp na mapie i wiatru a dane są wysyłane. To dla mnie zagadka czemu tak się dzieje.

... nie widzę u mnie takiej dolegliwości - ani na mapce w kokpicie ani na głównej wundermap - po likwidacji classic również nie widzę zmian jakościowych strony WU - za wyjątkiem wyświetlania ekstremów w tabelce w kokpicie stacji - nijak się mają do rzeczywistości - chodzi tylko o min i max wiatru i porywów oczywiście...

... zapytaj może WU - odpowiadają na każdy mail chociaż czasami odpowiedzi są jak z "kosmosu"  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień, 2015, 23:50:08 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #178 dnia: 14 Wrzesień, 2015, 17:32:47 »
Stacja dotarła i już uruchomiona :)

I link do stacji :)
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IWIELKOP62
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień, 2015, 17:46:53 wysłana przez karasek38 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #179 dnia: 14 Wrzesień, 2015, 20:03:02 »
... dlaczego conrad.pl dał wersję 2.2.1 skoro dystrybuuje już 2.2.2...