(...) Lotnisko do którego się odnoszę jest tylko 10m wyżej niż moja lokalizacja. (...)
... ale 40 km od Twojej HP1001 - a to już może być odmienny obszar ciśnień gdy np przechodzi front atmosferyczny.
(...) Ale tu jest stała różnica, mozna powiedzieć pewien offset o kilka hPa. (...)
... to faktycznie zbyt duża różnica - dlatego instrukcja stacji wskazuje w jaki sposób skalibrować ten parametr.
(...) Skontaktowałem się z użytkownikiem stacji oddalonej o 10km i ustawiliśmy tą samą wartość REL i od tego czasu wskazania miedzy naszymi stacjami różnią się nie więcej niż. 0.3hPa.
Oczywiście odniesienie się do innej stacji to rozwiązanie problemu. Ale skoro moja stacja pokazuje wartość absolutną to chciałbym móc ją wykorzystać a nie mogę bo jest niepoprawna - zanizona o 4hPa...
Wpisałeś z ręki nowy REL a ABS pozostawiłeś ?
Skalibrowanie do sąsiedniej stacji ok ale ta stacja musi posiadać "jakąś" wiarygodność

Przykład, w sąsiedztwie mojej HP1001 znajdują się dwie stacje - odległość 7 i 3 km - i wskazują odpowiednio 1022,9 i 1028 hPa. Użytkownicy tych stacji to nie adepci ale "starzy wyjadacze" - a moja HP1001 pokazuje 1023,5 hPa a skalibrowana jest jak wcześniej pisałem do stacji IMGW która swoje pomiary nie opiera tylko na jednym barometrze. Dlatego ostrożnie z tzw "kalibrowaniem" do sąsiedniej stacji - nie skalibrowanej. Prawda może leżeć po środku pomiędzy Twoimi pomiarami i sąsiedniej stacji.
PS - mam ten komfort, że moja stacja leży przy punkcie posadowienia stacji IMGW a jednocześnie "prawie" w środku geometrycznym trójkąta którego wierzchołki to trzy stacje IMGW : Hel - Gdańsk lotnisko (Rębiechowo) - Elbląg (Milejewo). Odległości mojej HP1001 do tych stacji odpowiednio to : 31km - 31km - 41km a ciśnienia: 1024 - 1024 -1024 hPa, a moje 1023,5 - przy czym IMGW podaje dane co 1h i zaokrągla. Mogę dlatego moje hobbystyczne zajęcie weryfikować z
czterema ościennymi, wiarygodnymi pomiarami.

Zakładam, że gdyby stacja IMGW - za płotem

- do której jestem skalibrowany - raportowała na WU - to pewnie również pokazałaby 1024 hPa - skoro u mnie 1023,5 hPa.