dla dokończenia wątku mojej HP1001 - wykorzystałem 20-dniową możliwość zwrotu, stacja oddana. Aktualnie na dachu wisi Davis od 3 dni
Żadnych szaleństw temperaturowych ani wiatrowych.... Różnica kolosalna , czy sie to komuś podoba czy nie...
Dziwne żeby było inaczej. Żeby zauważyć różnice w klasie pomiędzy pewnymi sprzętami trzeba posiadać oba. Dotykasz stację i czujesz, że to nie zabawka. Jak ktoś całe życie jeździł tylko maluchem to zapewne stwierdzi, że jego samochód jest wspaniały i nie potrzebuje lepszego za większą kwotę. Czytając cały wątek od deski do deski właśnie dostrzegam taki tok rozumowania. Płacicie 1/3 wartości Davisa za stację, która nie ma wcale porównania do Davisa jak to napisał kolega Martin. Za kilka lat jeżeli ktoś z Was kupi sobie Davisa to z przerażaniem stwierdzi, że Wasze poprzednie stacje to pieniądze wyrzucone w błoto. Zgromadzone dane natomiast skasujecie przy pierwszym porównaniu z Davisem.
Jeżeli argumentami dla Was są takie rzeczy jak komunikacja z WU bez konieczności posiadania PC, zgrywanie danych na karte SD lub to że loger jest wbudowany w konsolę to może faktycznie jest to stacja dla Was. Każdy kto ceni sobie minimum profesjonalizmu i jakość wykonania oraz możliwość konfiguracji stacji nigdy nie kupi czegoś takiego. Jednym słowem droga zabawka. Jeżeli ktoś lubi drogie zabawki bez żadnych możliwości konfiguracyjnych to jak najbardziej jest to sprzęt dla niego.
Przepraszam, że nie podałem autora poniższej wypowiedzi. Autor zapewne pozna swoje słowa.
Niestety, żaden z popularnych programów do stacji meteo (jak Cumulus czy WeatherDisplay) nie ma opcji do opracowywania danych w takim formacie.
Ale wypuszcza dane w plikach tekstowych, których konwersja do excela zajmuje 3 sekundy. Zresztą wydawało mi się, że widziałem jakieś pliki excel w folderze WD, więc do końca nie jestem pewny czy autor tego tekstu nie posunął się za daleko w ocenie tego zagadnienia.
Tak, jak napisał @charly - HP1001 nie współpracuje z dedykowanym oprogramowaniem (pogodowym) - poza Weather Underground (WU) - do obróbki danych z HP1001. Dane możesz zgrać - na microSD z zakładki "Factory" - podzakładka "Backup" lub wprost z WU. Dane są w formacie Excel ale uwaga: w wydaniu US - czyli liczby z kropkami a nie z przecinkami. Liczby te trzeba przekonwertować na format UE. Z takich danych możesz "dziergać" swoje wykresy i prezentacje
Naprawdę jest atrakcyjna dla Was stacja która nie współpracuje z żadnym oprogramowaniem?
Właśnie w tym miejscu procesu, tworzone są prognozy pogody w WU niezależnie od prognozy wytwarzanej przez Twoją HP 1001. Tworzenie tej Internetowej prognozy pogody opiera się na pomiarach wielu stacji pogodowych z Twojej okolicy w tym PWS, lotniskowych, IMGW itp które również do WU wysyłają dane. Prognozy pogodowe są wyświetlane w WU - a Conrad w opisie oferty handlowej HP 1001 nazwał to pobieraniem pogody 
Jestem prawie pewny, że PWS nie biorą udziału w prognozie. Proszę udowodnić mi, że jest inaczej. Najlepiej merytorycznie.
W tym momencie propaganda cudownej HP1001 sięga zenitu.
... dla zainteresowanych - HP 1001 dokonuje pomiaru opadu mgły - przykład z dnia dzisiejszego (27.10.2015) noc - godz. 2.43
Każdy deszczomierz ma ten sam problem. Intensywna rosa lub mgła powoduje naliczanie opadu. Gdybyście używali programu weather display to byście wiedzieli, że można ustawić funkcję, która ignoruje taki pierwszy opad z rosy lub skroplonej mgły. Nie jest to żadna wyjątkowa cecha tej stacji tylko normalne zachowanie każdego deszczomierza. Raczej niepożądane zachowanie w przypadku pomiarów automatycznych (przynajmniej dla mnie).
charly
HP1001 ma naprawdę dobry czujnik, niestety słabszą stroną stacji jest miniaturowa osłona tegoż czujnika, co jednak w nocy nie jest żadnym problemem.
Poproszę o nazwę czujnika zastosowanego w tej stacji. Najlepiej jakąś dokumentację techniczną.
@charly
Tak, polityka firmy Davis to też niemała zagwozdka. Od przeszło 10 lat ich stacje (przecież najdroższe w segmencie amatorskim!) używają kobylastych konsoli z wyświetlaczem LCD, który najlepsze czasy ma już dawno za sobą.
Miałeś kiedykolwiek konsolę Davisa w ręku? Mogę podać Ci tutaj kilka minusów davisa i jego polityki, ale czepiać się konsoli? Co Ci się nie podoba w konsoli Davisa? Mam nadzieję, że konsole Davisa nigdy nie będą wyglądać tak jak chociażby konsola HP1001. Jak dla mnie totalna porażka a styl cyfr to chyba największe nieporozumienie. Ale rozumiem. Nie wszystko wszystkim musi się podobać.

@Rychu_Świbno
Zasięgnąłem opinii dra Googla
który widzi problem w dużej populacji pająków w 2015 roku z uwagi na sprzyjającą aurę oraz szykowaniem sobie przez tę populację "kwater" w okresie przedzimowym w celu przetrwania zimy.
No widzisz. Pewno nie uwierzycie, ale nigdy nie czyściłem mechanizmu swojego deszczomierza. Byle pajączek nie paraliżuje pracy Davisa. Kilka razy nie naliczało mi opadu (5 lat mam Davisa, 4 lata sama bateria działała w ISS)) i okazało się, że wlot był zatkany przez ptasie odchody (w nowych Davisach nie ma już tego problemu). Wiadro oczywiście jest na tyle duże , ze woda nie wylewała się z deszczomierza. Po odetkaniu wszystko wróciło do normy i dane nie zostały utracone. To moja największe problemy z Davisem nie licząc przeciętnego czujnika temperatury i wilgotności który w takiej stacji powinien być zdecydowanie lepszy. Na szczęście mam od maja sht15 i jest o wiele lepiej choć dalej nie tak jakbym sobie życzył. Niestety nie ma lepszej stacji od Davisa na dzień dzisiejszy w cenie do 5 tyś PLN. Jak jest to proszę mnie wyprowadzić z błędu.
Mam do Was takie pytanie na sam koniec. Co Was tak na prawdę skłoniło żeby kupić taką stację? Jeżeli tylko to, że wysyła dane do WU bez konieczności włączonego komputera to uważam to za słaby argument ( davis ma logery Ip jeżeli komuś zależy na tym). Rocznie płace za serwer 50zł gdzie mam postawioną swoją stronę. Komputer na który działa weather display pochłania mi straszne 30W jeżeli pracuje sam program do pogody( w dodatku jest bezgłośny). Weather Display pozwala mi na wysyłanie danych praktycznie wszędzie. Nawet na wasz ukochany portal WU. Mogę sobie wysłać dane na Twittera Facebooka i w tysiące miejsc jakie mi przyjdą do głowy. Mogę ingerować w każdy szczegół na mojej stronie i w każdą wyświetlaną informację. Rezygnować z takich możliwości i ograniczać się tylko do WU to nie w moim stylu. W dodatku za kolosalną kwotę 1200zł. Według mnie jest to pozorna oszczędność. Martinie bardzo dobrze zrobiłeś, że pozbyłeś się tej stacji.
Jeżeli ktoś z Was będzie chciał nadal rozwijać swoje pogodowe hobby to sami zobaczycie, że ta stacja zablokuje Wasz rozwój. Jest zamknięta na wszelkie ulepszenia po za tym czujnikiem dodatkowym o którym ktoś pisał. To tak jak oprogramowanie bez możliwości aktualizacji i dalszego rozwijania. Jednorazowa zabaweczka na kilka lat.
Przepraszam jeżeli kogoś niechcący uraziłem, ale takie mam zdanie w temacie tej stacji. Jeżeli gdzieś się pomyliłem to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.
Co ona ma takiego fajnego, że warto ją kupić? Na tą chwilę wolałbym już tą słynna stacje WH1090 za 300zł + oprogramowanie. Cena jakość mistrzostwo świata.