Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440522 razy)

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #300 dnia: 15 Listopad, 2015, 14:00:04 »
Dlaczego w widoku miesieczym widzę na grafie i w sumarry

http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4#history/s20150725/e20150825/mmonth porywy wiatru 72.4 km/h 25.08 ale gdy już wejdę na ten konkretny dzień nic takiego nie ma? Pamiętam że to był najwyższa wskazana prędkość przez moją stacje, w trakcie burzowego downburst'a na chwile przez awarią zasilania.

Co ciekawe http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4#history/s20150624/e20150725/mmonth
odkryłem porywy wiatru    84.6 km/h 08.07 jednak zmów dzienne wskazanie nic takiego nie widzi. Nie kojaże aby w lipcu tak mocny wiatr wiał.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #300 dnia: 15 Listopad, 2015, 14:00:04 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #301 dnia: 15 Listopad, 2015, 15:38:58 »
Dlaczego w widoku miesieczym widzę na grafie i w sumarry

http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4#history/s20150725/e20150825/mmonth porywy wiatru 72.4 km/h 25.08 ale gdy już wejdę na ten konkretny dzień nic takiego nie ma? Pamiętam że to był najwyższa wskazana prędkość przez moją stacje, w trakcie burzowego downburst'a na chwile przez awarią zasilania.(...)

Mówimy o wskazaniach na WU  - patrzysz na złą datę - popatrz na 25.07 ... a nie na 25.08 - to wtedy były porywy 72 kmph i summary miesięczne oraz dzienne pokazuje to właściwie ...    ;)

Twoja HP 1001 również ma w właściwie zarchiwizowane pomiary ...

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #302 dnia: 15 Listopad, 2015, 15:52:13 »
Dlaczego w widoku miesieczym widzę na grafie i w sumarry (...)

Co ciekawe http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4#history/s20150624/e20150725/mmonth

odkryłem porywy wiatru 84.6 km/h 08.07 jednak zmów dzienne wskazanie nic takiego nie widzi. Nie kojaże aby w lipcu tak mocny wiatr wiał.

...podobnie jak w poprzednim post-cie (powyżej) - dzienne wskazanie za 8.07 - "widzi" porywy 85 kmph - oj, chyba jesteś mocno rozkojarzony  ;)

Porównaj zapisy archiwalne WU z zapisami w arkuszach danych w Twojej HP 1001 - pewnikiem są identyczne...   ;)

Max/min pewnie już masz "zatarte" ... niestety  ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad, 2015, 15:55:34 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #303 dnia: 15 Listopad, 2015, 16:19:08 »
...ciąg dalszy rozważań na temat ------>  prezentacji max porywów wiatru na portalu WU

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 16 Listopad, 2015, 18:28:01 »
Już w najbliższą środę stacja może pokazać koło 100km/h  :(

http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=668

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WS1600-OUT , HP1001
« Odpowiedź #305 dnia: 16 Listopad, 2015, 22:18:14 »
dla dokończenia wątku mojej HP1001 - wykorzystałem 20-dniową możliwość zwrotu, stacja oddana. Aktualnie na dachu wisi Davis od 3 dni :)) Żadnych szaleństw temperaturowych ani wiatrowych.... Różnica kolosalna , czy sie to komuś podoba czy nie...
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad, 2015, 22:19:49 wysłana przez martin »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi_vs pajączki
« Odpowiedź #306 dnia: 23 Listopad, 2015, 21:00:59 »
W ten weekend miałem dziwny przypadek ze swoją stacją. Był okres ponad dwóch tygodni bez opadów, który zakończył się w sobotę. Ku mojemu zdziwieniu stacja nie odnotowała, żadnych opadów. Ta sama sytuacja powtórzyła się w niedzielę, gdy miała miejsce spora ulewa. Podejrzewając, że podczas posuchy do szalki mogło dostać się jakieś ciało obce rozkręciłem obudowę czujników. Okazało się, że szalka swobodnie się poruszała i nie stwierdziłem żadnych liści, pajęczyn ani owadów...
Gdy poruszałem szalką, to stacja odnotowała opady, więc wykluczam problem z elektroniką. Wychodzi na to, że powodem było samoistne zablokowanie się szalki.Ciekawe

Podobne zjawisko zaobserwowałem u siebie - od jakiegoś tygodnia. Ociągałem się z konserwacją panelu czujników zewnętrznych - a to zimno... a to pada... i dzisiaj zajrzałem do wnętrza. A tam gniazdo pająków - co najmniej dwa gatunki. Jak wyglądał deszczomierz od środka widać na zdjęciach. Szalka oblepiona była siecią pajęczyn. Jeden z martwych pająków blokował szalkę zakleszczając się pomiędzy obudową a szalką.  Czyściłem pędzelkami i pająki uciekały. Ale we wnętrzu panelu jest dużo zakamarków i nie miałem pewności, że wszystkie pająki usunę. Położyłem więc panel na białym płótnie i potraktowałem komorę czujników środkiem w spray-u na owady. Ku mojemu zaskoczeniu z wnętrza spierzchło 21 pajączków małych i większych !!!

Regularnie konserwuję panel czujników zewnętrznych ale czegoś takiego jeszcze nie doświadczyłem. Pająka we wnętrzu jeszcze nigdy nie widziałem a szalka była zawsze w zasadzie czysta. A teraz po 3,5 miesiąca koszmar. Więcej... we wnętrzu fabrycznej rurki na której posadowiony jest panel zewnętrzny również były pająki, a wnętrza uchwytów do mocowania czujników do masztu także "zamieszkałe".  Małe pajączki posadowiły się nawet w "głowicy" wskaźnika kierunku wiatru od spodniej strony !!! Środek spray-owy na owady rozwiązał problem.

Zasięgnąłem opinii dra Googla    ;)  który widzi problem w dużej populacji pająków w 2015 roku z uwagi na sprzyjającą aurę oraz szykowaniem sobie przez tę populację "kwater" w okresie przedzimowym w celu przetrwania zimy.

Panel czujników zewnętrznych HP1001 jest dobrze wentylowany, wody pod dostatkiem w zablokowanej szalce i na głowę się nie leje - a w słoneczne dni ciepło jak w oranżerii...   ;)

Teraz nie dziwię się, że deszczomierz nie reagował na opady...
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad, 2015, 21:11:50 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #307 dnia: 24 Listopad, 2015, 15:25:11 »
Dobrze, że nie ma większych otworów, bo i myszy by się zalęgły przy tak sprzyjających warunkach  ;D
U mnie niestety nie było żadnych pajęczyn, a szalka nie była niczym zablokowana, a deszczomierz i tak przestał wskazywać.
Kilka dni wcześniej były wichury, więc dla mnie wytłumaczeniem jest to, że może stacja "straciła pion" i dlatego szalka nie była w stanie dobić magnesikiem do kontaktronu podczas opróżniania.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #308 dnia: 26 Listopad, 2015, 12:20:45 »
dla dokończenia wątku mojej HP1001 - wykorzystałem 20-dniową możliwość zwrotu, stacja oddana. Aktualnie na dachu wisi Davis od 3 dni :)) Żadnych szaleństw temperaturowych ani wiatrowych.... Różnica kolosalna , czy sie to komuś podoba czy nie...

Dziwne żeby było inaczej. Żeby zauważyć różnice w klasie pomiędzy pewnymi sprzętami trzeba posiadać oba. Dotykasz stację i czujesz, że to nie zabawka.  Jak ktoś całe życie jeździł tylko maluchem to zapewne stwierdzi, że jego samochód jest wspaniały i nie potrzebuje lepszego za większą kwotę. Czytając cały wątek od deski do deski właśnie dostrzegam taki tok rozumowania. Płacicie 1/3 wartości Davisa za stację, która nie ma wcale porównania do Davisa jak to napisał kolega Martin. Za kilka lat jeżeli ktoś z Was kupi sobie Davisa to z przerażaniem stwierdzi, że Wasze poprzednie stacje to pieniądze wyrzucone w błoto. Zgromadzone dane natomiast skasujecie przy pierwszym porównaniu z Davisem.

Jeżeli argumentami dla Was są takie rzeczy jak komunikacja z WU bez konieczności posiadania PC, zgrywanie danych na karte SD lub to że loger jest wbudowany w konsolę to może faktycznie jest to stacja dla Was. Każdy kto ceni sobie minimum  profesjonalizmu i jakość wykonania oraz możliwość konfiguracji stacji nigdy nie kupi czegoś takiego.  Jednym słowem droga zabawka. Jeżeli ktoś lubi drogie zabawki bez żadnych możliwości konfiguracyjnych to jak najbardziej jest to sprzęt dla niego.

Przepraszam, że nie podałem autora poniższej wypowiedzi. Autor zapewne pozna swoje słowa.
Niestety, żaden z popularnych programów do stacji meteo (jak Cumulus czy WeatherDisplay) nie ma opcji do opracowywania danych w takim formacie.

Ale wypuszcza dane w plikach tekstowych, których konwersja do excela zajmuje 3 sekundy. Zresztą wydawało mi się, że widziałem jakieś pliki excel w folderze WD, więc do końca nie jestem pewny czy autor tego tekstu nie posunął się za daleko w ocenie tego zagadnienia.

Tak, jak napisał @charly - HP1001 nie współpracuje z dedykowanym oprogramowaniem (pogodowym) - poza Weather Underground (WU) - do obróbki danych z HP1001. Dane możesz zgrać - na microSD z zakładki "Factory" - podzakładka "Backup" lub wprost z WU. Dane są w formacie Excel ale uwaga: w wydaniu US - czyli liczby z kropkami a nie z przecinkami. Liczby te trzeba przekonwertować na format UE. Z takich danych możesz "dziergać" swoje wykresy i prezentacje

Naprawdę jest atrakcyjna dla Was stacja która nie współpracuje z żadnym oprogramowaniem?

Właśnie w tym miejscu procesu, tworzone są prognozy pogody w WU niezależnie od prognozy wytwarzanej przez Twoją HP 1001. Tworzenie tej Internetowej prognozy pogody opiera się na pomiarach wielu stacji pogodowych z Twojej okolicy w tym PWS, lotniskowych, IMGW itp które również do WU wysyłają dane. Prognozy pogodowe są wyświetlane w WU  - a Conrad w opisie oferty handlowej HP 1001 nazwał to pobieraniem pogody  ;)

Jestem prawie pewny, że PWS nie biorą udziału w prognozie. Proszę udowodnić mi, że jest inaczej. Najlepiej merytorycznie.

W tym momencie propaganda cudownej HP1001 sięga zenitu.
... dla zainteresowanych - HP 1001 dokonuje pomiaru opadu mgły - przykład z dnia dzisiejszego (27.10.2015) noc - godz. 2.43

Każdy deszczomierz ma ten sam problem. Intensywna rosa lub mgła powoduje naliczanie opadu. Gdybyście używali programu weather display to byście wiedzieli, że można ustawić funkcję, która ignoruje taki pierwszy opad z rosy lub skroplonej mgły. Nie jest to żadna wyjątkowa cecha tej stacji tylko normalne zachowanie każdego deszczomierza. Raczej niepożądane zachowanie w przypadku pomiarów automatycznych (przynajmniej dla mnie). 

charly
HP1001 ma naprawdę dobry czujnik, niestety słabszą stroną stacji jest miniaturowa osłona tegoż czujnika, co jednak w nocy nie jest żadnym problemem.

Poproszę o nazwę czujnika zastosowanego w tej stacji. Najlepiej jakąś dokumentację techniczną.

@charly
Tak, polityka firmy Davis to też niemała zagwozdka. Od przeszło 10 lat ich stacje (przecież najdroższe w segmencie amatorskim!) używają kobylastych konsoli z wyświetlaczem LCD, który najlepsze czasy ma już dawno za sobą.

Miałeś kiedykolwiek konsolę Davisa w ręku? Mogę podać Ci tutaj kilka minusów davisa i jego polityki, ale czepiać się konsoli? Co Ci się nie podoba w konsoli Davisa? Mam nadzieję, że konsole Davisa nigdy nie będą wyglądać tak jak chociażby konsola HP1001. Jak dla mnie totalna porażka a styl cyfr to chyba największe nieporozumienie. Ale rozumiem. Nie wszystko wszystkim musi się podobać.

@Rychu_Świbno
Zasięgnąłem opinii dra Googla    ;)  który widzi problem w dużej populacji pająków w 2015 roku z uwagi na sprzyjającą aurę oraz szykowaniem sobie przez tę populację "kwater" w okresie przedzimowym w celu przetrwania zimy.

No widzisz. Pewno nie uwierzycie, ale nigdy nie czyściłem mechanizmu swojego deszczomierza. Byle pajączek nie paraliżuje pracy Davisa. Kilka razy nie naliczało mi opadu (5 lat mam Davisa, 4 lata sama bateria działała w ISS)) i okazało się, że wlot był zatkany przez ptasie odchody (w nowych Davisach nie ma już tego problemu). Wiadro oczywiście jest na tyle duże , ze woda nie wylewała się z deszczomierza. Po odetkaniu wszystko wróciło do normy i dane nie zostały utracone. To moja największe problemy z Davisem nie licząc przeciętnego czujnika temperatury i wilgotności który w takiej stacji powinien być zdecydowanie lepszy. Na szczęście mam od maja sht15 i jest o wiele lepiej choć dalej nie tak jakbym sobie życzył. Niestety nie ma lepszej stacji od Davisa na dzień dzisiejszy w cenie do 5 tyś PLN. Jak jest to proszę mnie wyprowadzić z błędu.

Mam do Was takie pytanie na sam koniec. Co Was tak na prawdę skłoniło żeby kupić taką stację? Jeżeli tylko to, że wysyła dane do WU bez konieczności włączonego komputera to uważam to za słaby argument ( davis ma logery Ip jeżeli komuś zależy na tym). Rocznie płace za serwer 50zł gdzie mam postawioną swoją stronę. Komputer na który działa weather display pochłania mi straszne 30W jeżeli pracuje sam program do pogody( w dodatku jest bezgłośny). Weather Display pozwala mi na wysyłanie danych praktycznie wszędzie. Nawet na wasz ukochany portal WU. Mogę sobie wysłać dane na Twittera Facebooka i w tysiące miejsc jakie mi przyjdą do głowy. Mogę ingerować w każdy szczegół na mojej stronie i w każdą wyświetlaną informację. Rezygnować z takich możliwości i ograniczać się tylko do WU to nie w moim stylu. W dodatku za kolosalną kwotę 1200zł.  Według mnie jest to pozorna oszczędność. Martinie bardzo dobrze zrobiłeś, że pozbyłeś się tej stacji.
Jeżeli ktoś z Was będzie chciał nadal rozwijać swoje pogodowe hobby to sami zobaczycie, że ta stacja zablokuje Wasz rozwój. Jest zamknięta na wszelkie ulepszenia po za tym czujnikiem dodatkowym o którym ktoś pisał. To tak jak oprogramowanie bez możliwości aktualizacji i dalszego rozwijania. Jednorazowa zabaweczka na kilka lat.

Przepraszam jeżeli kogoś niechcący uraziłem, ale takie mam zdanie w temacie tej stacji. Jeżeli gdzieś się pomyliłem to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.
Co ona ma takiego fajnego, że warto ją kupić? Na tą chwilę wolałbym już tą słynna stacje WH1090 za 300zł + oprogramowanie. Cena jakość mistrzostwo świata.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #309 dnia: 26 Listopad, 2015, 15:49:33 »
A właśnie nie. Tylko Davis zanotuje opady podczas mgły, bo ma bardzo czuły deszczomierz i dużo większą powierzchnię zbiorczą. Nie spotkałem przypadku notowania opadów w warunkach o których piszesz w przypadku innych stacji. One zaniżają w drugą stronę (nie naliczają opadów jak trzeba). Chwalisz Davisa, ale nie tylko Davis może mieć dużą dokładność. W niektórych warunkach dobrze umieszczona tańsza stacja może dać dokładniejsze wyniki od Davisa, z czym już się spotykałem.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #310 dnia: 26 Listopad, 2015, 19:11:50 »
A właśnie nie. Tylko Davis zanotuje opady podczas mgły, bo ma bardzo czuły deszczomierz i dużo większą powierzchnię zbiorczą. Nie spotkałem przypadku notowania opadów w warunkach o których piszesz w przypadku innych stacji. One zaniżają w drugą stronę (nie naliczają opadów jak trzeba).

Miałem beznadziejną Ws 3600 i również nabijało mi opady podczas silnej rosy lub mgły. Ale faktycznie mogłem być w błędzie, ponieważ ona sama z siebie nabijała opady, więc faktycznie może to nie była rosa. Może to były zbiegi okoliczności a ja zwaliłem na rosę.  A tak na serio to myślałem o normalnym deszczomierzu. Mój błąd, że nie dopisałem.

Jeżeli chodzi o ws 3600 to zmarnowałem 1200zł które teraz mógłbym wydać na dodatkowe czujniki do Davisa. Od wielu lat wisi w piwnicy i o dziwo już się nie psuje. Zresztą już niewiele zostało do zepsucia. Nawaliło prawie wszystko co tylko mogło w tej stacji. Wiatromierz, deszczomierz, czujnik temperatury i wilgotności oraz pamięć eprom. Służy teraz jako zegarek. Zaręczam Cię, że nie tylko mnie ta stacja rozczarowała. Znam co najmniej kilka osób u których stacja wylądowała w najlepszym wypadku na ścianie w piwnicy.

Chwalisz Davisa, ale nie tylko Davis może mieć dużą dokładność. W niektórych warunkach dobrze umieszczona tańsza stacja może dać dokładniejsze wyniki od Davisa, z czym już się spotykałem.

No właśnie widać, że nie czytałeś chyba moich wszystkich postów na tym forum, ponieważ mam wrażenie, że więcej napisałem o wadach jak zaletach Davisa. Patrze po prostu obiektywnie.
Gdzie spotkałeś z dokładniejszymi wynikami od Davisa? Podaj konkretny przykład. 
Owszem, jeżeli kupię sobie Davisa pasywnego i postawie go w centrum dużego miasta , metr od południowej ściany to jest niemal pewne , że pomiar będzie kiepski. Pamiętaj o tym, że stacja typu ws 3600, aby reprezentować jakikolwiek poziom musi mieć czujnik w klatce a to podnosi koszty. Przerabiałem umiejscowienie czujników na północnych ścianach, w koronach drzew itp. To wszystko jest słabe i bez porównania do lokalizacji zbliżonej do normalnej np takiej jak na zdjęciach poniżej. Jak masz czujnik na północnej ścianie to tmin możesz mieć nawet o 5c wyższe niż w normalnej lokalizacji. Podobnie ma się sprawa z koroną drzewa. Dodatkowo wprowadzasz zwłokę w pomiarze. Jakość pomiaru nie określamy tylko przez pryzmat zawyżania  w słoneczny dzień. 
Tak mniej więcej powinien wyglądać przebieg dobowy temperatury powietrza w słoneczny czerwcowy dzień w terenie słabo zurbanizowanym. Bardzo chciałbym zobaczyć przebieg dobowy w słoneczny dzień ze stacji HP1001.

Wracając do bohatera wątku to stacja prawdopodobnie mało zawyża (choć to też jest dyskusyjne po spostrzeżeniach martina) tylko dlatego, ponieważ wymuszony jest montaż na znacznej wysokości aby to wszystko miało sens. Kupując taką stację i wieszając ją na 2m postępujemy po prostu głupio. Wieszając ją na 10 metrach mamy przynajmniej fajne dane wiatru i na pewno lepsze dane temperatury jak na 2m. Lepsze dlatego, ponieważ osłona będzie przewietrzana, ale te dane na pewno nie będą reprezentatywne z innymi stacjami. Różnica w temperaturze na 2 i 10 metrach jest zmienna w zależności od aktualnej sytuacji synoptycznej, czy lokalnego klimatu. Przy pogodzie wietrznej różnica będzie niezauważalna lub mała, natomiast podczas nocy radiacyjnej w dolinach różnice mogą być już znaczne. Jeżeli ktoś mieszka nad samym zbiornikiem wodnym to być może wcale nie zauważy różnicy.  To wszystko jest bardzo złożone i stwierdzenie, że różnicy pomiędzy pomiarem na 2m a 5 czy na 10 jest nieznaczna jest nie do końca prawdziwe.

« Ostatnia zmiana: 26 Listopad, 2015, 19:15:18 wysłana przez Marcin D. »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #311 dnia: 27 Listopad, 2015, 09:25:49 »
Naprawdę nie chcę być złośliwy i życzę wszystkim posiadaczom tej stacji wszystkiego najlepszego, ale jak widzę taką ofertę to nie mogę się powstrzymać. 

Ekstra oferta. Ciekawe czy ktoś kupił w zestawie? :) Na dzień dobry sprzedawca chce nam oferować stację z zapasowym czujnikiem?  :)
Powinna być jeszcze trzecia oferta z zapasową konsolą. Gwarancja oczywiście każdego elementu na 2 lata.

« Ostatnia zmiana: 27 Listopad, 2015, 10:39:51 wysłana przez Marcin D. »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #312 dnia: 27 Listopad, 2015, 10:40:06 »
A tak wygląda IMGW Świbno. Rychu ma niebywałe szczęście, że mieszka tak blisko stacji meteorologicznej.

Tutaj można zobaczyć dane. Obserwuję od rana i na razie wyniki zadowalające.
 http://monitor.pogodynka.pl/#station/meteo/354180155

Przy okazji mam kolejne pytanie do posiadaczy tej stacji. Czy ikona zachmurzenia zależy od promieniowania słonecznego zarejestrowanego przez stację?

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 27 Listopad, 2015, 12:20:59 »
@Marcin D

Ja odpowiem po co kupiłem zabawkę za 1200zł :)

Ponieważ nie traktuję pomiaru sytuacji pogodowej jako hobby, nie analizuję i nie ślędzę na bierząco.
Dla mnie ważne jest to że w każdej chwili mogę sprawdzić czy jest -5 na zewnątrz i będę skrobał szyby czy jest powyżej 0. Czy wieje 70km i będę musiał sprzatać wokół domu czy jest spokojnie. Większość czasu spędam daleko od domu a chcę wiedzieć co się mniej więcej dzieje.
Mieszkam na górze, gdy zjadę w dół aby dostać się na drogę główną gdzie różnica pozimu jest ok 80m to tam już jest mgła i mróz, mimo że u mnie świeci słońce.

HP1001 jest dla osób które chcą szybko i prosto założyć czujnik zewnętrzny, podpiąć go do sieci i zapomnieć.

Analogicznie do Twojego porównania samochodów, gdyby osoba która jest użytkownikiem forum Audi RS zaczęła pisać na forum Fiata 126p o tym jaki to ten silnik jest słaby, nieekonomiczy - nie została by poważnie odebrana. Jeśli komuś wystarcza Fiat, to po co ma kupować Audi RS ? Jeśli ktoś ma Fiata dorze wie że ma tylko 20KM i nie ma co myśleć o rywalizacji z Audi.

Kupując Davisa za do 5TPLN z założeniem - a może mnie to wciągnie i będę się podniecał tym że stacja pokazuje 2,2 stopnia i mam 85% szans że jest to dokładny pomiar, również wydaje mi się bez sensu. Tak samo, widząc że nasza zabawka kosztuje 1,2TPLN a Davis ok 4TPLN to musi być jakaś różnica.
Dlaczego ludzi kupują rtęciówki za okno? Bo chyba to jest dla nich wystarczające.

Gdyby mnie to wciągnęło, już dawno HP1001 wisiałby na allegro...

Kupując łuk, zgodnie z zaleceniami forumowiczów, nie kupiłem od razu sprzętu za 5TPLN, jednak łucznictwo mnie wciągnęło, stary łuk poszedł do innego użytkownika a ja strzelam już z czegoś lepszego.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad, 2015, 14:33:26 wysłana przez Artz »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #314 dnia: 27 Listopad, 2015, 14:40:44 »
Dziękuję za odpowiedź. Można prosić link do Twojej stacji?

Kupując Davisa za do 5TPLN z założeniem - a może mnie to wciągnie i będę się podniecał tym że stacja pokazuje 2,2 stopnia i mam 85% szans że jest to dokładny pomiar, również wydaje mi się bez sensu.
Dlaczego ludzi kupują rtęciówki za okno? Bo chyba to jest dla nich wystarczające.

Po pierwsze rtęciówka za okno kosztuje 5zł po drugie Davis nie musi kosztować 5 000zł. Był moment na rynku że Vue kosztowało prawie tyle samo co HP, ale oczywiście bez logera. Jeżeli wasze HP bezawaryjnie przepracują chociaż z 5 lat to wtedy przyznam Wam rację, że był to słuszny wybór. Ja niestety zrażony awaryjnością tego typu stacji poszedłem o krok dalej. Nie dlatego żeby podniecać się :  tym że stacja pokazuje 2,2 stopnia i mam 85% szans że jest to dokładny pomiar, tylko właśnie dlatego żeby mieć święty spokój. Nie martwić się, że deszczomierz nie działa, że bateria się wylewa lub wyczerpuje po kilku miesiącach, że gubi zasięg, że pająki zablokowały deszczomierz itp. Choć przyznam szczerze, że dokładność pomiarów także ma dla mnie znaczenie. Stąd tyle moich krytycznych postów o Davisie.   

Nie stać mnie natomiast aby co 2 lata kupować nowy zestaw czujników za 500zł, które znowu się zepsują za jakiś czas. Może niesłusznie oceniam produkt i chciałbym się mylić. Mam nadzieje że Wasze Hp przeżyją mojego Davisa i będą Wam długo i sprawnie służyć. Jeżeli tak to proszę poinformujcie mnie o tym w tym wątku. Wtedy moją następną stacją będzie HP1001.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad, 2015, 14:43:02 wysłana przez Marcin D. »